Korrekció?  A FED-Mikulás majd megoldja!

Néhány éve még a média teli szájjal harsogta volna, hogy két hét alatt a DAX már 5%-ot „zuhant a mélybe”, az S&P500 meg 2,6%-ot, most meg a tény dacára, erről szó sem esik. (Megjegyzem, nem volt ez másként 2007 novemberében sem…) Köszönhető ez a történelmi csúcsok két héttel ezelőtti magasságának és a QE (pénzpumpa) programokba vetett hitnek, vagy hitetlenségnek.

Európa már kedden megkezdte a csökkenést, Amerika csak szerdán szállt be igazán a lejtmenetbe, cserébe pénteken, már az európai zárás után behozta a kihagyott keddi esést. A háttérben kiemelhető makro adatot nem találtam, a csökkenés valószínű okai a következők:

  • A korrekció teljesen helyén való, ld. a három éves grafikonon, az árfolyam távolságát a 200 napos mozgó átlagtól és a hosszú emelkedő trendtől.
  • A rövidebb (órás gyertyákon) technikai elemzéseken jól látszik, hogy miután jóval a korábbi csúcs alatt kifulladt az erőtlen eheti emelkedési kísérlet, a szereplők többsége elkezdte a profitrealizálást.
  • A FED jövő heti (dec. 18, szerda 20 óra) sokesélyes QE bejelentése kiszámíthatatlanná teszi a kisbefektetőktől az utóbbi hónapokban elárasztott részvénypiacot.



Forrás:Ariva/Global Partners

múlt heti hírlevében megfogalmazott leegyszerűsített elméleti magyarázat után most egy jóval pragmatikusabb megközelítést mutatok meg a FED várható QE döntése kapcsán. A piac szereplőinek egy része úgy gondolja, a pénzteremtő mechanizmus 10 év alatt kifulladt, csapdába esett:
A QE csapda:

Akik a fenti csapdát tekintik a várható QE csökkentés okának, azt is feltételezik, hogy a részvény-piac rémült csökkenéssel reagál majd a bejelentésre, amelynek időzítése és megfogalmazása még sokat simíthat a reakciókon.

Az optimista verzió pedig azt sugallja, hogy nagyszerűen működik a QE program, hiszen az USA GDP-je kikászálódott a 2008-2009–es recesszióból, a munkanélküliség is 10,5%-ról 7%-ig csökkent. A fejlett világ fejlett közgazdászai megoldották a problémát, a gyógyításra alkalmazott gyógyszer fokozatos elhagyása teljesen természetes dolog lesz.

Miért hiszünk a Mikulásban?

A közeljövő eseményeinek latolgatásához egy egyszerűbb, de pszichológiai hatása miatt nem kevésbé fontos momentumot is érdemes figyelembe venni. A Mikuás rally-ban ( = a decemberi nagy növekedések) sokan hisznek a kisbefektetők köreiben, a nagyok meg hit helyett tudják: ilyenkor dől el az, hogy mekkora összeg szerepel majd az év végi bónusz-csekken. Eddy Elfenbein (Crossing Wall Street) elkészített egy statisztikát arról, hogy ennek a kettős hatásnak mi a következménye. 1896 és 2010 között megnézte, hogy a Mikulás időszakban átlagosan hogyan teljesített a Dow Jones index. Azt találta, hogy a 114 év átlagos növekedésének (évi 7,87%) közel a felét (41%-át) a Mikulás hozta (3,23%kal) ! 

Forrás: Crossing Wall Street

A FONTOSABB HÍREK, ADATOK A HÉTEN

USA:

  • A Kongresszus végre képes volt megállapodni a költségvetési számokban. A lehűtött kedélyek több teret adhatnak a politikusok racionalitásának, ami jót tesz majd mindenkinek. Az egyezség győzelmet hozott a deficit-csökkentés támogatóinak, ami egyben féket jelent a reálgazdaságnak.
  • A kiskereskedelmi adatok továbbra is, ha visszafogottan, de növekedés irányába mutatnak a rövidtávú adatok szerint.
  • A heti foglalkoztatottsági adatok és a szerdán nyilvánosságra hozott minisztériumi jelentés szerint is a munkaerőpiac kezd magára találni. Egy kevésbé favorizált grafikon például az jelzi, hogy a munkanélkülivé válás okát vizsgálva azt mérik, hogy már több, mint másfélszerese a saját elhatározásból történő kilépés az elbocsájtásnak.
  • Sokan értékelték jó hírnek, hogy a FED elnökhelyettesi posztjára azt a Stanley Fischer-t jelölték, aki júniusban mondott le izraeli jegybank elnöki posztjáról és kemény héja (a pénzügyi lazításokat ellenző) hírében áll. (Nem összetévesztendő a FED jelenlegi tagjával, Richard Fisher-rel!)  Októberben meglehetősen sokat sejtetően nyilatkozott egy Bloomberg TV adásban: a QE visszafogásnak „… lehetséges egy hatékony módja, amelyet hamarosan meg lehet kezdeni és fokozatosan alkalmazni. Ez egy jó start lehetne!” Egy szintén tőle származó idézet:”Ha túl sok és konkrét előre mutató szabályt (forward guidance) alkalmaz a FED nyilvánosan, akkor elveszíti a rugalmas beavatkozás eszközét.”
  • Az amerikai háztartások mérlegében 2013-ban ismét emelkedett a nettó vagyon mértéke, a tartozások nominális nagyságrendje pedig negyedik éve változatlan.

  • Az USA befektetői hangulat indexe már „zavarba ejtően jó”, nem ártana egy kis óvatosság.
  • Egy divatos városi legenda szerint az amerikai befektetési pénz az állampapírok felől csak a részvényekbe áramlik már egy jó ideje. Ezt a képet árnyalja kicsit a „sober.Look” grafikonja, amely szerint sokkal inkább a vállalati kötvénypiac lett vonzó a visszafogottabb kockázatú, kiszámítható hozamot termelő termékek piacán. Az államkötvények hozama sokat esett a tavasz óta, míg a vállalati kötvénypiaci hozam 3,5%-ot tudott emelkedni. (Igen, ez itt a reklám helye: A Global Partners-nél elérhető Stabilitás portfólióban már egy jó éve szerepel az alábbi grafikonon kék színnel jelölt alap még biztonságosabb testvéralapja – és igen, dollárban)

KÍNA

  • Novemberig a kimutatott éves bázisú infláció 3%, de egyre többet lehet olvasni a kínai árnyék bankrendszer mellet az árnyék valuta működéséről is. Senki nem tudja megmondani, hogy a hivatalosan kimutatott adatokat mennyire árnyékolják be az illegális folyamatok alrendszerei.
  • Kiderült a héten az is, hogy a Bitcoin novemberi menetelésének hátterében a kínai deviza-árfolyam szabályozás fafejűsége (is) állt. Az USD/Yüan kereszt ugyanis hatalmas arbitrage különbségben állt napokig a Bitcoin/yüanhoz képest. Nagyon megérte yüan-ért dollárt venni, a dollárért Bitcoin-t, majd a Bitcoin-ért ismét yüant. (Reuters)
  • Az évesített ipari termelésnövekedés +10% (várakozás:10,3%), a kiskereskedelmi forgalomé pedig +13,7% (éves bázis, novemberig)

EURÓPA

  • A Sentix befektetői bizalmi indexe 8, szemben a 10,4-es várakozással (októberben: 9,4)
  • Az októberi ipari termelés a szeptemberihez képest 1,2%-kal csökkent, miközben a várakozás 0,3%-os növekedés volt. Éves bázison már csak 0,2%-os a növekedés a prognosztizált 1,1%-kal szemben.
  • Az Ecofin és az Eurogroup eheti ülései értékelhető hírek nélkül zajlottak, az euro rendületlenül erősödött, a leértékelődési versenyben egyre inkább alulmaradva. A héten azért az 1,38-as határ ismét megfogta az erősödést, akárcsak november elején.


Forrás:Ariva/Global Partners

  • A szerdai EKB (Európai Központi Bank) nyilatkozat kapcsán felröppent pletyka szerint az EKB rövidesen nyíltan is be fogja ismerni, hogy a nagyméretű kereskedelmi banki állampapír bevásárlások után kénytelenek lesznek tartalék képzési előírásokat foganatosítani az európai állampapírok megemelkedett kockázata miatt. Na, erre azért egy kicsit az euro is reagált, halovány 50 pip-es gyengüléssel.
  • A Financial Times eheti kiemelt európai cikkeinek a címe:
    • Írország mindent megtesz, hogy kihátrálhasson az EU-s kisegítő programból
    • Görögország egyre erőszakosabban áll ellen a Trojka előírásainak
    • Az EU zóna ipari termelése komoly kétségeket ébreszt
    • Szlovéniának 3 milliárd euro bankfeltőkésítésre van szüksége (mások szerint 4,8 milliárdra, amelynek egy részét a kötvényesek rovására akarják biztosítani)
    • Az EKB készen áll az állampapírok kockázata miatti beavatkozásra
    • Szombaton újjászületett a németek nagykoalíciója (SPD&CDU)

Természetesen megkezdődtek a 2014-es kilátásokat firtató találgatások is. A Zerohedge gyűjteményében számok helyett rövid szöveges értékelést olvashattunk többek között (összesen 25 ismert elemző) Robert Schiller, Marc Faber, Jim Rogers, Mike Maloney, Laurence Kotnikoff véleményéről. A cikk záró mondata mindent elmond: Sajnos, ha az idézett szakértőknek igazuk van, akkor ez világszerte csak a kezdete lesz a gondjainknak.

Az egyre érdekesebb karriert befutó virtuális pénz, a Bitcoin egy hivatalos FED (Chicago) értékelést-értelmezést kapott a héten. Az elemzés egy jelentős hányada a dollárhoz képest elenyésző Bitcoin nagyságrendet hangsúlyozta. A legelfogultabb Bitcoin-rajongókat is gondolkodóba kellene ejtenie az a tény, hogy a mesterséges deviza forgalmának fele összesen 927 ember kezében van.

ARANY 

Az arany több, mint 40 pontot (+3,3%) ugrott hétfőn, miközben a sajtó attól volt hangos, hogy 6 éve nem volt ilyen alacsony az arany árának emelkedésére fogadó opciók mennyisége, vagyis a spekulációs kereslet zéróhoz közelít. Majd a hét második felében ismét igazodott a csökkenő trendjéhez, elveszítve a hét eleji, jobbára technikai támogatottságú emelkedését.


Forrás:Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Októberben az export euróban számított értéke 4,7%-kal, az importé 2,7%-kal nőtt tavaly októberhez viszonyítva. A kiváló adatra meg sem rezdült Forint árfolyama.
  • A költségvetés akkora többlettel (+11,3 milliárd Ft) zárta a novembert, amire csak egyszer volt példa az elmúlt tíz év alatt. Ezzel együtt december elejére minden korábbi rekordot megdöntött a központi költségvetés adóssága, az ÁKK adata szerint elérte a 22 728 milliárd forintot. A növekedés mögött a novemberi dollárkötvény kibocsátás áll.
  • Aggódnak a bankok, a Kúria december 16-án hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozatban foglaljon állást a devizahitelek kezelésének ügyében. Ugyanakkor Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke a múlt hétfőn azt nyilatkozta kedden, hogy „Még a választások előtt dönt a kormány a devizahitelek ügyében”. Valaki majd csak eldönti, mi lesz. A GVH kartell-tilalom megszegése miatt 11 bankra 9,3 milliárd Ft-os bírságot szabott ki, a háttérben az előtörlesztések akadályozása volt.
  • A telekom adó egyik nem kívánt mellékhatása: a Magyar Telkom 4 évig nem fizet osztalékot.
  • A novemberi éves bázisú infláció: 0,9%, akárcsak októberben. A rezsicsökkentés szépen hozza az eredményeket a kirakatba helyezhető számok terén. Nem mellesleg a vállalkozások áram díjai országosan átlagosan 8,25%-kal emelkedtek. A kormány 2014 elejére további rezsicsökkentést tervez, mondván, hogy a jövedelem arányos rezsiköltség Európában még mindig Magyarországon a legmagasabb. Később Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára közép-mezőnyre helyesbítette a fogyasztói paritáson mért rezsiköltségek helyezését az európai összehasonlításban. A hátra-menekülés rövidlátó taktikája egyszer sokba fog még kerülni mindannyiunknak.
  • A keddi éven belüli állampapír (DKJ) aukción 2,9%-ig csökkentek a hozamok, majd pedig a csütörtöki államkötvény aukción is tovább csökkentek a hozamok a 3-5-7 éves papírokon.
  • A miniszterelnök és az MNB elnök szóbeli intervenciója sem segített; a Fitch továbbra is a bóvli kategóriában tartja Magyarországot. Az indoklás szerint a következőkön kellene javítania az ország gazdaságának: a közadósság-ráta jelentős csökkenését eredményező sikeres költségvetési konszolidáció, valamint a külső eladósodottság tartós csökkentése és az üzleti és a beruházási környezetet javító intézkedések kellenének ahhoz, hogy sor kerülhessen a felminősítésre.

A 300-as szint nem engedte tovább erősödni a forintot, már második hete 300 és 304 Ft között oldalaz az EURHUF árfolyama.

Budapest, 2013. december 16.