A világ összes tartozása 325%-a a világ összes éves GDP-jének.
A világ legnagyobb adósa az USA. Fent láttuk az ábrán, hogy a világ összes tartozásának a 32%-áért “felel”. Most nézzük meg, mibe kerül mindez, az amerikai adófizetőknek, ha csak az állami adósság állományt tekintjük:

 

 

Courtesy of: Visual Capitalist

 . 

A VILÁG PÉNZPIACAI(ahol valóban a méret a lényeg)

Az összehasonlításhoz a képen látható kis fekete négyzet az etalon. Egy ilyen négyzet 100 milliárd USD-nek felel meg


EZÜST  A világ teljes kibányászott ezüst készlete 17 mrd USD-t ér (hozzávetőleg 1 Mrd uncia-t bányásztak eddig ki, és a méréskor 17 USD/uncia volt az ára az ezüstnek

KRIPTO-VALUTÁK    A világ leggyorsabban növekvő eszköz-osztálya - noha az összehasonlításban a bitcoin igen kicsinek tűnik.Bitcoin: 100Mrd; ETHEREUM:28 Mrd; A többi: 45 Mrd USD-ben

A LEGNAGYOBB CÉGEK: Az Apple a legnagyobb piaci kapitalizációjú (a részvényeinek értéke összesen) cég 807 Mrd USD-vel. (A Fordító: 2018-elején az Amazon átvette a vezetést)

 

50 LEGGAZDAGABB EMBER

Az ötven leggazdagabb személy vagyona összesen 1,9 ezer Mrd USD.)

 

 

 

 

KALIFORNIA ÁLLAM GDP-JE    Kaliforniában él a legtöbb ember az USA-ban, így az állam gazdasági ereje is a legnagyobb, 2,9 ezer Mrd USD-vel.

A FED MÉRLEG FŐÖSSZEGE   2008 és 2014 között ez az érték 4,5 ezer Mrd USD-re ugrott 1 ezer Mrd USD-ről az ellentmondásos QE (QUANTITATIVE EASING = mennyiségi lazítás, vagy "helikopter pénz nyomtatás) program következtében.

KÉSZPÉNZ: Fém, és papírpénzek összértéke durván 7,6 ezer Mrd USD a világon összesen.

 

ARANY 

A világ összes kibányászott arany mennyisége megközelítőleg 187 200 tonnát nyam, a Világ Arany Szövetsége szerint.

1,275-ös usd/unciával számítva ez összesen 7,7 ezer Mrd USD-ben kifejezve.

 

 

 RÉSZVÉNYPIACOK

A világ összes tőzsdéjének összes részvénye együttesen 73 ezer mrd USD-t ér.

 

 

 

 

 

 

 

 A TELJES PÉNZKÍNÁLAT A VILÁGBAN

 

 LIKVID PÉNZ

A teljes likvid pénzmennyiség 36,8 ezer Mrd USD. Ez magába foglalja a világ összes fémpénzét, papírpénzét és látra szóló bankbetét állományát.

 

 

A TELJES PÉNZMENNYISÉG

90,4 ezer Mrd USD a világ összes pénze. Amibe a fenti likvid pénzen túl még beleszámítanak a pénzpiaci számlák és a lekötött számlák egyenlegei is.

8% fizikailag elérhető, 92%-a pénznek virtuálisan nyilvántartott számla egyenleg.

 

 

A VILÁG ÖSSZES TARTOZÁSA

A világ teljes tartozás állománya 215 ezer Mrd USD, amibe bele tartoznak az állami a céges és a fogyasztói hitelek. Mindez 325%-a a világ összes GDP-jének! 

 

70 ezer Mrd USD, a teljes hitel mennyiség közel harmada az utolsó 10 évben keletkezett.

A globális hitelállomány aktuálisan a csúcson van, részben a kiemelkedő kínai expanziónak is köszönhetően.

Kína: A hitel a GDP %-ában

PÉNZÜGYI SZEKTOR

ÁLLAM

LAKOSSÁG

NEM PÉNZÜGYI CÉGEK

A FELSŐ KÉTHARMAD A FEJLETT ORSZÁGOK HITELEIT, AZ ALSÓ HARMAD PEDIG A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKÉT KÉPVISELI.

A VILÁG ÖSSZES INGATLANA 

Termelő ingatlanok   Mezőgazdasági ingatlanok

217 ezer Mrd USD -re tehető az összes épített, és fejlesztett ingatlan értéke. Ebben benne vannak a lakás célú ingatlanok, az irodák, a kereskedelmi üzlet-helységek, a szállodák, az ipari és mezőgazdasági földterületek, valamint minden kereskedelemben használt ingatlan.

 

 

 

A lakó ingatlanok 21%-a Észak Amerikában található annak ellenére, hogy a föld populációjának csak az 5%-a él ezen a területen.

 

Európára a lakóingatlanok értékének a 24%-a esik, ahol a teljes népesség 11%-a él.

 

 

 

 

 

SZÁRMAZTATOTT TERMÉKEK PIACA

A lefelé kerekített becslések szerint az összes származtatott termék 544 ezer Mrd USD-t ér a méréskori árfolyamon.

 

 Mit tekintünk származtatott terméknek?

A származtatott termék egy szerződéses jogviszonyt jelent két vagy több szerződő fél között arról, hogy a termék meghatározott szabályok szerint leköveti egy háttér-eszköz (PL index, nagyobb értékű részvény, nyersanyag stb) teljesítményét (árfolyam mozgását)

Pédák derivatívákra:

  • Határidős termékek
  • Tőzsdén kívüli határidős termékek
  • Opciók
  • Opciós utalványok, certifikátok
  • Csere-ügyletek

 

 

A bankok általában ezeknél a termékeknél magas tőkeáttétet biztosítanak. Némelyik származtatott terméknek, mint például a nyersanyag határidősöknek  külön tőzsdéje van, ilyen a CME is.

Azonban a származtatott termékek többsége nem tőzsdén forog, hanem magán vállalkozások között, OTC (over the counter = nem tőzsdei) kereskedés formájában.

 

 

 

 

 

 

 

A származtatott termékek közül az elhíresült CDO-k és hitel csere ügyletek mélyen benne voltak a 2008-as pénzügyi krízisben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt értük el az 544 ezer Mrd USD-t, ami a pesszimista lekerekítést képviseli.

 

A reálisabbnak tűnő felfelé kerekítés a származtatott termékek értékét 1200 ezer Mrd-ra taksálja.Az igazság azonban az, hogy senki nem tudja pontosan megmondani a pontos nagyságrendet.

Vélemények a derivatívákról (származtatott termékekről)

Sok pénzügyi szakember úgy gondolja, hogy a derivatívák zéró összegű tranzakciók, más szóval  az összes nyereség és veszteség együtt éppen nulla. Azonban vannak olyan szakértők is, akik figyelmeztetnek, hogy ez a jelentős tömegű derivatíva komoly kockázatot jelenthet a teljes pénzügyi világpiacra.

"A DERIVATÍVÁK POZITÍVUMA, HOGY általuk szétteríthető szinte minden termék ár-kockázata, a marhától a kukoricáig. Vannak jó derivatívák, amelyek önmagukat szabályozzák, mint pl a kamat-csere ügyletek vagy a devizapárok. 41 éve dolgozom a tőzsdéken. Nem gondolom, hogy bármiféle szabályozás eredményesebb lehet, mint a hatékony piac. Szerintem a derivatívák javítják a hatékonyságot." (Dr. Richard Sandor)

"A derivatívák szelleme már rendesen kiszabadult a palackból, és ezeknek a termékeknek a variációi és a számosságuk addig fog sokszorozódni, amíg egy fájdalmas esemény végre világossá teszi a mérgező hatásukat. A központi bankok és kormányzatok eddig nem találták meg a hatékony ellenőrzési lehetőséget, egyáltalán megfigyelni sem képesek  a mozgásukat, a kockázat mérgezetté vált a derivatíváktól. Véleményem szerint a derivatívák pénzügyi tömegpusztító fegyverek, olyan veszélyeket hordoznak, amelyek még nem láthatók, de halálossá válhatnak."    Warren Buffett

Ha nem volnának derivatívák, mára már hitelek sem lennének. Az emberek 30 évre fix kamatokat akarnak a hiteleikhez, a bankok meg nem akarnak 30 éves lejáratú hiteleket látni a könyveikben. Jeff Green

A fiktív értéken mérés nem az egyetlen módja a derivatívák számbavételének. Itt van még a bruttó piaci érték is, ami 20,7 ezer milliárd USD-n áll meg. Gyakran ezt tekintik pontosabbnak, de ez meg a teljes kockázatát zárja ki a derivatívoknak - akárhogyan is, ez is nagyon nagy összeg!

 

CSAK GÖRGESSEN TOVÁBB BÁTRAN!

 

 

megpusztító  fegyverek, olyan veszélyeket hordoznak, amelyek még rejtettek, de halálosak is lehetnek.

Warren Buffett

 

 

 

 

(Hát igen, ez sok.. a Bitcoinhoz képest)