A Soros akta, avagy az angolok európai becsípődése

 

 

1992-ben történt, hogy hónapok alatt kifejlődött gazdasági helyzetből a befektetések történelmének egyik legsikeresebb tranzakciójával Soros György hirtelen világhírűvé vált. Az akkor már évek óta sikeresen működő Quantum alapja és jótékonysági alapítványai is ekkor kerültek az érdeklődés fókuszába. Mi, Magyarországon jól ismertük a szakember nevét, hiszen Budapesten, szülővárosában a 80-as évek közepétől rendszeresen (újra) megfordult, amit mindig média-figyelem kísért.

Ez a történelminek is tekinthető eseménysorozat immár három évtized távlatából két szempontból is érdekes.

  • Napjaink BREXIT-bohózata megismétli az 1992-es angol kizuhanást az európai deviza-rendszerből (ERM), azzal a különbséggel, hogy az aktuális bezárkózás sokkal több kárt okoz majd Angliának – amennyiben valóban megtörténik. (Azóta megtörténtnek tűnik 2020 nyarán, bár még nincs egyezség az EU-val…)

 

  • Soros Györgyre tücsköt – bogarat mondanak. Érdekelni kezdett, hogy itthon a Soros rovására jegyzett angol deviza- összeomlás hogyan történhetett valójában, a száraz tények tükrében. Azt találtam, hogy a világ gazdasági szakemberei kalapot emelnek Soros teljesítménye előtt, és maguk az angolok állítják, hogy a jegybankjuk és politikusaik enyhén szólva nem voltak a helyzet magaslatán, Soros csak lerövidítette az elkerülhetetlen piaci hatalomátvételt a font árfolyamán.

 

Miről szólt ez a hihetetlenül érdekes tranzakció? Mik voltak a helyzetet kiváltó okok, mit tett nem mellesleg Németország ?

Íme, a történet 4 lépésben:

Mi is történt az angolokkal, amikor Soros…

A gazdasági közeg

Az angol gazdaság állapota a kizuhanás előtt

Jó, de mit is csinált Soros Quantum alapja?

 

Aki ezek után is azt gondolja, hogy Soros volt a rossz fiú, annak -minden bizonnyal a magyarázat ügyetlensége miatt- nem sikerült megértenie az események okait, a résztvevők szerepét és súlyát… A magam részéről igyekszem csak olyasmiben állást foglalni, amihez (legalább egy kicsit) értek. A politika pl. nem olyan dolog amihez konyítanék. Szerintem ebben a szakmailag értékelhető esetben azonban Soros György és társa Druckenmiller zseniális volt – sajnos természetes, hogy irigykedett rájuk az egész világ.