Mi is történt az angolokkal, amikor jött Soros…

 

 

Valahogy az én ízlésemnek nem jön be, hogy egy ismert, idős filantróppal riogatják a világot, hát még Magyarországot, a szülőhazáját. Van egy kedves, jóérzésű, de a témában beijesztett ismerősöm, akinek szintén nehezen veszi be a gyomra. Neki, a laikusnak az verte ki a biztosítékot, hogy az „Öreg” kitaníttatta a rendszer-változtató generáció szerencsésebbik és fiatalabbik töredékét, hatalomra jutva mégis ők támadják hajdani jótevőjüket. Ismerősöm talált hát magának valamit, amiért igazán szívből lehet neheztelni Sorosra. Mert neheztelni kell, ez világos, de akkor nehezteljünk már valami egyértelműen minősíthető dologért. Például, hogy Angliának mekkora bajt csinált Soros, meg utána még Ázsiában is … A szegény adófizetőket kifosztotta, mert úgy “megshortolta” a fontot..

 

Gondoltam nézzük meg már pontosan, amennyire csak lehet tárgyilagosan, mi is történt 1992-ben, amikor az angol font (GBP) egy feketére keresztelt szerdai napon valóban kapitulált (1992. szeptember 16-án szerdán). Persze a sok sok duma helyett -mint mindig-  a számokkal kezdtem, és ezt találtam:

 

 

Tehát a font azokban a napokban két hét alatt 17,4%-ot gyengült, és szeptember közepétől az év végéig összesen 33,56%-ot. Ez egy klasszikus buborék kidurranás volt, amit a piac éppen úgy kezelt, ahogyan szokta – ha hagyják… 

 

Az idő kontextusába helyezve a „fekete szerda” számait, tovább erősödött szakmai álláspontom, hogy ez csak egy szokványos piaci lufi durranás volt:

 

 

Nem nagyon kell magyarázni, hogy a font életében az 1992-es mozgás egyáltalán nem tekinthető egyedinek, na jó, maximum a sebessége. Ennek a gyors gyengülésnek azonban senki sem gondolhatja, hogy egy gyakorlatilag ismeretlen New York-i befektetési alap lehetett a kiváltója

 

A szerintem az igazán izgalmas történet anatómiáját itt lehet átböngészni, és a híres tranzakció sikerességének megértéséhez elkerülhetetlen a körülmények ismerete :

 

A világgazdasági környezet

 

 Anglia helyzete a bajok előtt

 

 Maga a Soros-story, amiből tanulni is lehet (akinek kell)