A jókedv péntek délig kitartott2012.10.15-10.21

A részvénypiacok emelkedésbe kapcsoltak a héten, majd péntek délután elromlott a hangulat, a DAX jelentősen, az amerikai indexek szinte 100%-ban visszaadták a heti emelkedést pár óra alatt. Az árfolyamok a tengerentúlon hajszálra a nyár elején indult emelkedő trendvonalon zártak, a DAX még nem érte el ezt a szintet.

A grafikonok forrása:Ariva
A hét fontosabb eseményei időrendben:
  • Az S&P 11 spanyol bankot leminősített, komolyabb következmények nélkül.
  • Soros György ismételten ijesztgetett az összeomló euro-zóna víziójával, és nem győzi hangsúlyozni, hogy Németország csak éppen annyit tesz, hogy ne következzen be az összeomlás, de a kilábaláshoz ez édeskevés.
  • Kedden másodszor is találkozott a két amerikai elnökjelölt egy TV-s vitában. Ezúttal Obama elnöknek jobban sikerült a fellépése, most Ő nyerte a fordulót. A választásokkal és a vállalati gyorsjelentésekkel Amerika figyelmét sikerült kicsit elterelni az európai problémáktól.
  • Angela Merkel német kancellár a választásokhoz közeledve egyre inkább kezd a gazdaságélénkítés pártjára állni. Ezúttal Németország adócsökkentéssel történő stimulálását sürgette, szerinte ugyanis a növekedés érdekében fontos a belső kereslet élénkítése.
  • Sikerült a spanyol aukciókon értékesíteni a papírokat kedden és csütörtökön is, a hozamok jelentősen és folyamatosan esnek Mario Draghi szeptember eleji kötvényvásárlási ígéretei óta. Elterjedt a pletyka, hogy a spanyolok végre benyújtják a segélykérelmüket az EKB-nak az EU csúcson, de ez megint elmaradt.

  • A kétnapos EU csúcson megint csak a szavak, ígéretek és az egyre húzódó határidők domináltak. Abban sikerült megállapodni, hogy majd inkább decemberben fognak megállapodni egy az összes EU-s bankot felügyelő közös szervezet („közös bankfelügyelet” ) felállításában, amely 2013-ban kezdhetné meg működését. Felmerült egy szuper-pénzügyminiszteri pozíció bevezetése is azzal a funkcióval, hogy kézben tartsa a tagországok költségvetéseinek tervezési folyamatát. A közös bankfelügyelet kérdésében Franciaország és Németország külön is kénytelen volt egyeztetni a nézőpontok különbözőségei miatt.
  • Németország újabb görög kötvény akciót sürgetett pénteken. Elképzelésük szerint a görögöknek adjon kölcsönt az EKB és az IMF és ezekből a kölcsönökből vásároljon vissza Görögország állampapírokat a nagybankoktól. A kérdés csak az, hogy milyen árfolyamon történjen a visszavásárlás: manapság ezek a papírok az eredeti névértékük 25%-án forognak, ha akad aki vásárol belőlük. A németek 50%-on szeretnék a visszavásárlást, a görögök meg 2%-on. Így legalább van tér a találgatásoknak, van mit közeledniük az álláspontoknak.
  • Az EU csúcs impotenciája ismét feltüzelte jobbára az amerikai elemzőket. Sorra jelentek meg a figyelmeztető elemzések a spanyolokról, mint az euró-bomba gyújtószerkezetéről, és a nyakig kétes hitelekben fuldokló európai bankokról.
  • A spanyol „gyújtószerkezet” veszélyeinek tömör összefoglalása  a következő (Phoenix Capital Research):
  1. A spanyol magántartozások 3-szorosa az ország GDP-jének
  2. Néhány éve még totálisan szabályozatlan volt a spanyol bankszféra legalább 50%-ának a hitelezési tevékenysége. Vagyis stressz-tesztek ide vagy oda (avagy egyáltalán nem véletlenül próbálják meg egyre hiteltelenebbül felmérni), senki nem tudja, mekkora bombán ücsörögnek a spanyol bankok.
  3. A spanyol bankrendszer közel 400 milliárd hitelt kapott eddig is az EKB-tól, csak hogy meg tudja tartani a likviditását.
  4. A spanyol bankok már nettó eladók a piacon a spanyol államkötvényekből! Egyetlen vevőjük van, úgy hívják, hogy EKB.
  5. Az utolsó 10 hónapban a spanyol bankrendszer 18%-át vesztette el a betétállományának.
  6. A gazdaság egy csődtömegre emlékeztet, ahol 25%-os a munkanélküliség, de a fiatalok körében 50%.
  7. Az ország alkotmányos válság szélén kóvályog, mivel a tartományok sorra nyújtják be a számláikat: csődbe mennek olcsó új hitelek nélkül.
  8. Végül az elkövetkező évben a teljes spanyol kötvényállomány 20%-át kell újrafinanszírozni.
  • Az unos-untalan emlegetett tragikus méretű európai tőkeáttét kapcsán Bach fúgaként tér vissza a vészjósló huhogás, miszerint a Lehman gyakorlatilag az 1:30-as arányba csődölt bele 2008-ban, 2012-ben a német átlag már 1:32 felett van, az EU-s arány ennél alig jobb (1:26). Akik ezzel a könnyen érthető mutatóval érvelnek a veszély nagysága mellett, nem mulasztják el megjegyezni, hogy pl. az 1:25-ös arány annyit jelent, hogy elég csak 4%-kal esnie a bank betétállományának (forrásainak) ahhoz, hogy a bank automatikusan csődbe menjen.  Ezek után vessünk egy pillantást az országonkénti aktuális arányokra.

  • Pénteken a Moody’s figyelmeztette a német bakokat, hogy a gazdaság további lassulása esetén veszélybe kerülhet fizetőképességük.
  • Nagy-Britanniában hagyományosan időnként előkapják az EU-függetlenségi belpolitikai kártyát. David Cameron miniszterelnök most kezdi elveszteni az Unió vezetőinek türelmét.
  • Mindezektől az európai bajoktól függetlenül nem feledkezhetünk meg a csak időzített bombaként emlegetett amerikai hitel-plafon (vagy hitelszakadék) problémájáról, amelyet biztosra vehetünk, hogy nagyon sokat fogunk emlegetni úgy november hetedikétől (hatodikán lesz az elnökválasztás).
  • Különösen a határidős amerikai piacon volt félelmetes esés péntek utolsó óráiban. Addigra már millió helyen emlékeztek meg a 25 évvel ezelőtti 25%-os napon belüli esésről, a fekete péntekről. Szerencsére a folyamatot megállította a zárás, meg a júniusi trendvonal.

A hét fontosabb makro-adatai:


Global Partners gyűjtés

Egyetlen adathoz fűznék megjegyzést: A kínai GDP manipulálására egyre több jel (külkereskedelem, ritka fém export) utal. Marc Faber ismert Ázsia szakértő szerint a hivatalos 7,4%-kal szemben csak 1,5% a realitás…

HÉTVÉGE

Egy vasárnapi hír szerint a britek 51%-a már távozna az EU-ból, csak 34% gondolja úgy, hogy jobb volna fenntartani az EU-s tagságot.

ARANY

Az arany második hete korrekcióban van. Pénteken már egészen komoly esést láttunk, együtt a részvénypiacokkal. Azonban, ha a nyár elejétől tartó emelkedését is számba vesszük, még nem kell megijedniük a long-ra fogadóknak. A záró érték 50 ponttal (2,8%kal) van a 200 napos mozgóátlag felett, éppen az ötven naposon.


Forrás:Ariva

A hét egyik slágere az arannyal kapcsolatosan a long híveit vigasztalandó a világ legerősebb trendjének nevezte a DJ index és az arany árának arányát rajzoló grafikont. E szerint tartani érdemes az aranyat, mert 20 éve volt ilyen „gyenge” a viszonya az USA nagy részvényindexéhez.

EUR/USD


Forrás:Ariva
Az euro 1,2888-ról erősödött a hét első két harmadában, majd 1,316-nál és egy nagyon hosszú trendvonalon fordult, hogy 1,3019-nél zárja a hetet. Mozgását az EU hírek és az általános hangulat határozták meg.

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A magyar gazdaság ezerrel robog! Könnyen levonhatja ezt a következtetést az, aki csak azokat a kulcs adatokat nézi, amellyel a piac méri az ország pénzügyi teljesítményét, hiszen:

  • 700-ról 250-re beszakadt a CDS felár (Szlovákia 102)
  • az állampapír hozamok a 9%-os szintről 6% közelébe jutottak, folyamatos jelentős kereslet mellett
  • a Ft január óta egy masszív trend mentén erősödik


Forrás:Ariva

Az utóbbi hetek már-már irrealisztikus javulására a héten kaptunk egy érdekes magyarázatot:
CDS kereskedelmének szigorítását határozták el a termék forgalmazói. Novembertől megszüntetik a CDS önálló kereskedelmét, megpróbálják arra használni, amire megalkották: adott ország kötvényeinek biztosítására ország-csőd esetén. A jelenleg felhalmozott CDS-eket vagy el kell adni, vagy pedig kötvényt kell mögé vásárolni, de a határidőt követően csak úgy lehet piaci szereplő kezében CDS, hogy megvan mögötte az adott ország kötvényállománya is. Nos, a CDS-ek piacidegen okokból történő értékesítése okozhat komoly, fundamentumokkal nem magyarázható CDS áresést. Akik pedig ugyanígy, a szabályozás változása miatt a meglévő CDS-eik mögé vásároltak kötvényeket, azok támasztottak keresletet a Ft és az állampapírok iránt. A szituációra ráerősített a QE-k világszerte szolgáltatta friss pénz, amely most kockázatvállaló hangulatában előszeretettel keresi a fejlődő piacokat. A folyamatnak köszönhetően ezen a héten már csúcsokat döntött a külföldiek kezében összpontosuló tartozásállomány aránya, ugyanakkor folyamatosan és drasztikusan csökken ezeknek a papíroknak az átlagos futamideje (55 hónapról 47-re), derül ki a portfolio.hu kiváló elemzéséből:.


A hét fontos hírei:

  • Szerdán megjelent két héten belül a második megszorító csomag, további fogyasztást és termelés-finanszírozást (vagyis a GDP növekedés kilátásait rontó) csökkentő elemekkel.
  • Brüsszelnek még ez sem volt elég, nem látnak megfelelő garanciákat az államháztartási hiány 2013-as megfelelő alakulására, valamint aggodalmakat keltett az adóemelési eszközök várható restrikciós hatásai. (Bár a miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában már arról beszélt, hogy elismerést váltottak ki Brüsszelben a magyar kormány törekvései a vállalt kötelezettségek teljesítésére.)
  • Nyilvánosságra került, hogy az utolsó Brüsszelnek átadott költségvetési tervezetben már nem szerepeltek az IMF hitel számai.
  • A miniszterelnök részt vett az EU vezetőinek csúcstalálkozóján, amelynek ürügyén adott nyilatkozataiban (az egy héttel korábbi Merkel-találkozóval összhangban) a megszokottnál együttműködőbb, kevésbé kritikus hangnemben beszélt a fiskális unió szükségességéről.
  • A telekomadó miatt az Európai Bíróságon folytatódik az a kötelezettség szegési eljárás, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarországgal szemben.

A Ft eheti mozgása a fentiek dacára:


Forrás:Ariva

Végül kezdenek szivárogni a népszámlálás eredményei. Egy nem éppen szívderítő statisztika szerint rendesen fogy és öregszik a magyar:

Gyermekkorúak száma: 1 millió 443 ezer fő
Csökkenés 2001 óta: 252 ezer fő
Csökkenés 1980 óta: 898 ezer fő

Aktív korúak száma: 6 millió 213 ezer fő 
Csökkenés 2001 óta: 209 ezer fő
Csökkenés 1980 óta: 326 ezer fő

Időskorúak száma: 2 millió 326 ezer fő 
Növekedés 2001 óta: 245 ezer fő
Növekedés 1980 óta: 496 ezer fő

Budapest, 2012.10.21