Hírlevél 2014.dec.15-21

(IV. évfolyam, idei 46. szám)Úgy terveztem, nem lesz hírlevél ezen a hétvégén. Átadom magam a karácsonyi zenétől hangos konyhában a kocsonya-főzés rejtelmeinek, ahelyett, hogy árfolyamokkal meg elemzésekkel bíbelődnék.

2011 novembere óta ez a 158. kiadás, és azon vettem észre magam, hogy hiába készült el a szokásos, csak ünnepi jókívánságos hírlevél-tervezet (az nem én voltam, de ettől még kívánok boldogat, de tényleg, és mindenkinek), az jár a fejemben, hogy: Megírjam? Ne írjam? Belevegyem? Ne vegyem?

Ugyanis igen érdekesen alakult az elmúlt hét (is), nehéz kihagyni, hogy említés nélkül múljon el néhány fontos momentum, de még az is lehet, hogy egyszerűen csak rászoktam a vasárnapi kedvenc munkámra. Így tehát, kedves Olvasó, hagytam a döglött konyhát másra, mentem gályázni a padlásra. Különben is Budapesten szombaton este nyári viharokat idéző módon villámlott és dörgött, ki csinál ilyen időben kocsonyát? (Maximum a sydney-i megrögzött magyarok, láttam a saját szememmel.)

Ráadásul tartozom is annak a közel megnégyszereződött Olvasó tábornak (ezúton is köszönet a figyelemért!) azzal, hogy a valóban említést érdemlő dolgokat gyorsan összefoglalom, a konyhát holnap is romba dönthetem, mert valahogy mindig megvár.

Mi történt a 2014-es év utolsó teljes kereskedési hetében:

Ezen a héten Amerika ismét csúcsot döntött, de a heti záró már a korábbi maximum alatt maradt. Cserébe a FED tájékoztató után, 48 óra alatt akkorát emelkedett az S&P500-as  index, amekkorára 3 éve nem volt példa. Mindezt egy masszív 5 éves bika-menet után! Persze ezt már csak az USA bírta, minden más nagyobb részvényindex megállt a növekedésben a csúcsai előtt 4-5%-kal.

Egy könnyen emészthető, cserébe „senki ne vegyen rá mérget” típusú jövendölés decemberre:

A hét két fő kérdése:

  • Változtat-e a FED, látva a múlt heti szédületes ütemű korrekciót?
  • Megáll-e az olajár esése, egyáltalán mi van a háttérben?

Nos, a FED sikeresen tematizálta megint a piacot. Amint látható a fenti grafikonokon is, nagy lelkesedéssel fogadta a nagyérdemű azt, hogy a kamatemelés időpontját illetően a FED elhagyta „záros időn belül” fordulatot, s helyette sejtetni engedte, hogy júniusban, „év közepén” elkezdik emelni az alapkamatot. Ezzel 17 FED-tagból 15 ért egyet. Óriási volt ismét a sajtóban a szövegértelmezési parádé. Az egykori „kremlinológusokat” megszégyenítő találékonysággal fújták nagyra az amúgy semmitmondó hivatalos szöveget. A BloombergView egyenesen ki is fakadt, hogy szerintük ez már túlzás, és a FED-nél ezzel a kommunikációs felhajtással csak bohócot csinálnak az elemzőkből.Az olaj látványos hinta-palintát játszott egész héten +/- 7%-os kilengéssel. Látszólag árharc dúl az OPEC államok és az USA között, és mindkét fél ugyanazzal a taktikával küzd. Addig kell lefelé nyomni az árakat a túltermeléssel, amíg a versenytársak, a kitermelési költségeik miatt már nem bírják és csődbe mennek. A képletet cizellálja, hogy a jórészt monokultúrás OPEC országok esetében nem csak a kitermelési költség szempont, hanem az ország eladósodottsága is. Az árverseny látszólagossága mögött az a feltételezés húzódik, hogy az egészet az az USA indikálja, egyedül az orosz ellenfélre koncentrálva, amely USA a zuhanó árak dacára 2015-re tervezi minden idők legnagyobb olaj-kitermelési növekedését.
Íme néhány érdekes adat:


Forrás: BigPicture/Global Partners
Már csak Kuvait és Katar átlagos kitermelési ára van az aktuális piaci ár alatt, s amint azt fentebb láthattuk, pénteken fölfele menetben lett vége a kereskedésnek, vagyis talán egy darabig megállhat az olajár esése.

További kiemelt információ:

  • Svájc csütörtökön negatív alapkamatot vezetett be (-0,25%) a CHF védelmében, amely az EUR-ral szemben vészesen megközelítette az 1,2-es védelmi övezetet. A bejelentés nagy mozgásokat hozott, de nagyon gyorsan újra mágnesként kezdte vonzani az  árfolyamot az 1,2-es szint.
  • Az orosz nemzeti bank (CBR) több, mint 50%kal emelte az alapkamatot kedden a rubel védelmében. 10,5%-ról 17%-ra szökkent az alapkamat, ami meg is állította a rubel gyengülését, de itt nem állt meg a jegybank, elkezdte csökkenteni a rubel-likviditást a kereskedelmi bankoknál, és vette is a rubelt a nyílt piacon. A legrosszabb nyelvek szerint még az aranytartalékból is adtak el, hogy USD-ért rubelt interveniáljanak:
  • Az EUR 2012. július végén volt ennyire gyenge az USD-hez képest, kedd délutántól közel 3%-ot vesztett az értékéből:

  • Az USDHUF egyre rosszabbul viseli a kormányzat Amerika ellenes kirohanásait, amelyeket csak belföldön tud a kormányzat láthatatlanná tenni a jó nagyra fújt figyelem elterelő hadműveleteivel. A soha nem látott magas USD árfolyam mögött azért ott húzódik az a tény is, hogy az USD minden devizához képest erősödik már egy jó fél éve.
  • Az EUR-hoz viszonyítva is csúcs-közeli gyengeséget mutat a HUF, amin a nemzetközi jókedv sem tudott javítani. Nehéz elfelejteni, hogy a gazdasági miniszter novemberben már azzal vigasztalta a deviza-hiteleseket, hogy 2015 tavaszán igencsak barátságosnak látják majd a forintosítás kori 307,5 EURHUF árfolyamot. A szófogadó HUF meg szépen gyengül is, péntekre már megközelítette az egyéves leggyengébb szintjét.


Eddig azt a benyomást keltette a HUF árfolyam-mozgás, hogy az MNB-nél figyelnek, s ha kell, interveniálnak. Nos, ezen a héten vagy megemelkedett az irány-árfolyam, vagy el voltak foglalva az MNB-ben a legújabb állami bankvásárlás (MKB) pénzügyi részleteinek kidolgozásával, mert a közvélemény ez idáig csak azt a szakmailag nehezen értelmezhető információt kapta, hogy „…az MNB beáll a bankvásárlás mögé”.A HUF folyamatosan gyengült az amúgy gyengülő EUR-ral szemben is (ld. fentebb) egész héten, amit az a tény árnyal egy kicsit, hogy az orosz gazdaság és rubel válságához kötött magyar deviza gyengülésének meg kellett volna torpannia, ahogyan ezt a rubel is tette. Az is érdekes, hogy a nagyszerű szerda-csütörtöki hangulatban nem erősödött a HUF, holott ez eddig rendszeresen megtörtént.

Budapest, 2014. dec. 22.