A FED jegyzőkönyv elintézte a korrekció folytatását, a makrók csak rásegítettek

A hét meghatározó eseménye a keddi FED jegyzőkönyv lett, ami szokatlanul egyértelmű terminológiai váltással a QE3-mal kapcsolatosan már számos helyett csak néhány támogató FED tagról beszélt. A piacok a hét elején még kitartó jó hangulatban megközelítették az idei csúcsokat, majd a jegyzőkönyv, és pár gyenge makro hatására esni kezdtek. Csütörtökön este (pénteken a legtöbb tőzsdén nem volt kereskedés) az USA-ban kis forgalommal ugyan, de drámai 2 órát produkáltak a futures adatok (DOW:-1,4%, S&P 500:-1,55%)

HÉTFŐ
A hét azzal a jó hírrel kezdődött, hogy az USA-ban is kereskedő kínai cégek részvényindexe 2010 óta nem ért el olyan jó eredményt, mint az idei első negyedévben. Ez attól olyan jó hír (a többi index is sziporkázott, mint tudjuk), mert a kínai gazdaság lassulását megakadályozandó hitelezési könnyítések hatását próbálták belelátni az index eredményébe.

A hétfői napon volt aktuális néhány fontos havi menedzser index. Az itt látható táblázatban láthatjuk, hogy nem kiugró, de jó eredmények bíztatták a piacokat az emelkedésre, amit azok hűségesen le is követtek, s a legtöbb esetben hétfőn este érték el a heti maximumaikat.

Forrás: FXPROS
Az európai munkanélküliségi ráta hétfőn nyilvánosságra hozott adata:10,8%. Szinte minden második hónapban feljebb lopakodik az érték 0,1%-kal, már lassan hozzászokunk. A téma kapcsán álljon itt két, a mélyebb összefüggéseket firtató grafikon:

Sajnos az öreg kontinens nem hazudtol rá a nevére, szembeötlő, hogy a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája egyes országokban ijesztően magas.

KEDD:
Az EU-s GDP adat nem okozott meglepetést, havi bázison 0,3%-os csökkenést mértek, s hoztak nyilvánosságra. Az adat dinamikája önmagáért beszél, 2011 júliusa óta folyamatos csökkenés-stagnálás jellemzi az uniós GDP-t:


Forrás: FXPROS
Az egész nap csendes várakozásban telt, mindenki a FED jegyzőkönyvére várt. Az európai idő szerint esti órákban megjelent szöveg nem hagyott kétségeket: a FED addig húzza az időt a QE3-mal, ameddig csak lehet. Az általános pesszimizmus egyenletesen terjedt térben és időben, drámai zuhanást nem láttunk, ám újra indult a korrekciós csökkenés, ami kitartott egészen a kereskedési hét végéig.
A témában készült, általam olvasott legpesszimistább elemzés magyar fordítását itt olvashatják el, de csak erős idegrendszerrel rendelkezőknek ajánlom, afféle elemzői +18 kategória.

SZERDA:

A kedd este megkezdődött esés sebességét felgyorsította a hajnali ausztrál hír, amely szerint az ország külkereskedelmi mérleghiánya váratlanul drasztikusan megnőtt februárban. Erre a hírre azért reagált különösen érzékenyen a piac, mert az ausztrál exporttermékek (szén, birkabőr, gyapjú, brikett, fémek) kivitele csappant meg jelentősen, amit egyfajta kínai termelési indikátorként kezel a piacA nagy ijedelmet elsősorban a kínai kereslet visszaesése okozta.A piaci szereplők amúgy sem emésztették még meg igazán azt az ellentmondást, hogy a hivatalos, és az HSBC által közzétett kínai feldolgozóipari adat között éles ellentmondás van, előbbi ugyanis a szektor javulását, utóbbi folyamatos lecsúszást jelzett.

Tovább rontotta a hangulatot, hogy az uniós kiskereskedelmi forgalom havi bázison -0,1% lett a várt 0,1%-kal és az előző havi 1,1%-kal szemben. Az EKB változatlanul 1-on% hagyta az eurós alapkamatot, s Draghi elnök is a gazdaság lassulásának kockázatairól beszélt.

Nem volt számottevő hatása a beindult korrekcióra az USA gyáripari alkalmazottak számának a vártnál kedvezőbb, ám az előző havinál 9,1%-kal gyengébb alakulása. (tény: 209, várt:200, előző havi: 230)

CSÜTÖRTÖK

A délelőtti órákban Sarkozy francia elnök nyilatkozata borzolta az amúgy is borongós kedélyeket, miszerint újraválasztása esetén kezdeményezni fogja, hogy fagyasszák be Franciaország uniós hozzájárulási kötelezettségeit. A piac ezt nem vette túl komolyan, mégis csak egy mediterrán ország választási küzdelmeinek finisében hangzott el az önmagában az EU-ra nézve  több mint,  életveszélyes kijelentés.

Rosszul áll az angol gyáripari termelés is a márciusi -1%-kal. Az utolsó 15 hónapban ekként alakult:

Délután érkezett az utolsó csepp a keserű pohárba: az utóbbi hónapok bíztató amerikai munkanélküliségi adatok sorába egy gyenge érkezett! Az új kérelemért folyamodók száma márciusban a vártnál magasabb lett. Hiába volt az előző havi adat alatt, hiába jött leheletnyit javuló folyamatos munkanélküli adat, a piacok temették magukat. Jött a 4 napos hétvége, ami az USA-ban csak 3, s ez elég volt arra, hogy az esti órákban nagyot zuhanjanak az USA futures adatok. (DOW:-1,4%, S&P 500:-1,55%)

A hosszú hétvégére ott maradt nyitva a kérdés: vajon maradunk a november óta emelkedő trend egyszerű és igen időszerű korrekciójában, avagy a piac rossz kedve megkezdi a FED zsarolását egy új QE-ért és a trend is megtörik?

A kérdés már csak azért is különösen érdekes, mert hétfőn (ápr. 9-én)  Ben Bernanke ismét beszélni fog, mivel az USA-ban munkanap lesz, s amikor a világ egy jelentős hányada, s benne Európa még csak a feltámadás megünneplésével lesz elfoglalva.

PÉNTEK:

Egy újabb gyenge USA adat: a vártnál sokkal kevesebb új munkahely létesült márciusban, mint azt várták. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 120 ezerrel nőtt, ilyen kismértékű gyarapodásra öt hónapja nem volt példa.

HÉTVÉGE + HÉTFŐ:

Szombaton igen biztató előrejelzést tett közzé a jövő évre a berlini gazdaságkutató intézet, amelynek adatai szerint 2013-ban már csaknem 2,5 százalékos gazdaságnövekedésre lehet számítani. A bővülés azonban nem annyira a német kivitel további fellendüléséből fakad, hanem a belföldi fogyasztás élénküléséből. A gazdasági élet elemzésére szakosodott berlini kutatóintézet most nyilvánosságra hozott adatai alapján idén a GDP várhatóan csak egy százalékkal fog növekedni, jövőre azonban már közel 2,5 százalékos növekedéssel lehet számolni. A derűlátó előrejelzést az intézet főleg az igen kedvező munkaerő piaci folyamatra alapozta, ugyanis az ország újraegyesítése óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a munkanélküliek aránya. A tanulmány szerint, ha váratlan fejlemények nem rázzák meg a német gazdaságot, akkor a munkanélküliek száma alig fogja elérni a 2,5 milliót.

A görög-német szimpátia nyilatkozatok újabb szórakoztató mozzanata: a volt görög pénzügyminiszter Evangelosz Venizelosz rámutatott, hogy jó spekulációs befektetés a németeknek a görög válság kezelésére nyújtott hitel. Tény, hogy Németország a nullához közelítő kamattal jut forráshoz a tőkepiacon, jórészt éppen az euró övezeti válság miatt, s a szinte ingyen kapott pénzt pedig jó néhány százalékos kamatra adja kölcsön Görögországnak.

kínai hivatalos fogyasztói árindex 3,6%-ot emelkedett márciusban, míg a termelői árak 0,3%-ot estek:

hétfői nyitásban az USA indexek követték a csütörtöki futures zuhanást, minden fontos index 1%-nál nagyobb mínusszal kezdte a napot. Bernanke csak New York-i idő szerint 19:15-kor beszél, amikor már a piacok zárva lesznek, csak az online kereskedésben lehet reagálni szavaira.

Mind több elemzés figyelmeztet (vagy szeretne nyomást gyakorolni a FED-ret?), hogy az idei első negyedéves jelentési szezon számai kezdenek kirajzolódni, s azt mutatják, hogy a leggyengébb negyedévhez lesz szerencsénk a 2008-as krízis óta.

ARANY:

Egyre több a kételkedés az arany körül, bár a profik továbbra is inkább veszik. Ha jön QE akkor azért lesz jó (ilyenkor nagyot gyengül a dollár), ha meg nem, akkor meg talán azért. A szeszélyes nemesfém még mindig meg tudta tartani a hosszú emelkedő trendjét, de egyértelműen megkezdte annak tesztelését, a 200 napos mozgó átlaga alatt immár 27 napottöltött. Ilyesmire 4 éve nem volt példa, csak idén márciusban, amikor 29 nap után sikerült a vízválasztónak tartott indikátor fölé lőnie az árnak (akkor egy nap alatt 4%-ot tudott ugrani az ár).

EUR/USD

Az euro együtt mozgott az indexekkel, kedd estétől gyengült folyamatosan. Hétfő délután a csendes forgalomban megállt az esés, mivel sokan számítanak újabb Bernanke bejelentésre a QE-vel kapcsolatosan, ami akár jó hangulatot is hozhat, az ilyenkor kötelező dollár gyengüléssel.

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Utoljára kilenc éve, 2003-ban regisztráltak olyan alacsony márciusi részvényforgalmat a pesti tőzsdén, mint az elmúlt hónapban.

Hétfőn lemondott Schmitt Pál Magyarország köztársasági elnöke..

A Brüsszelnek megküldött pozitív 2011-es költségvetési egyenleggel szemben a KSH meglehetősen nagy eltéréssel negatív eredményt közölt. A két adat közötti különbséget  itt láthatjuk:

2012 március hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 230,9 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez az éves hiánycél 89,8 százaléka – pedig januárban még többletet halmozott fel az államháztartás.

Bekérették pénteken Trócsányi László párizsi magyar nagykövetet a francia külügyminisztériumba az étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégeket érintő vitás ügyek kapcsán. Párizs álláspontja szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az Európai Unióban érvényes szabadkereskedelmi szabályokat és bünteti a francia vállalatokat.

Gond lehet megint: bajba kerülhetnek a frankhitelesek, mert úgy tűnik, mintha a svájci jegybank feladta volna a frank védelmét az euróval szemben. Amennyiben ez igaz, úgy sokat gyengülhet ismét a Ft a CHF-hez képest, kizárólag a nagy nemzetközi Frank kereslet miatt. Hétfő (ápr. 9.) délutánig az látszott, hogy a szokásosnál alacsonyabb forgalom mellett, de az 1,2-as EUR/CHF szint még tartotta magát.

A Ft 293-ról 296,75-ig egyenletesen gyengült az euróval szemben a héten, jórészt a rossz nemzetközi hangulatnak köszönhetően. Az árfolyam rezignáltan tűrte mind a nemzetgazdasági miniszter brüsszeli csatározásait, mind pedig Fellegi Tamás eredménytelen New York-i kiruccanásait.

Budapest, 2012. április 9.