Ahétvégéreromokbanhevertünk(2012.05.13-20)

A hét végére romokban hevertünk:az indexekben letört az összes fontos, szeptembertől indult emelkedő trend

A 15 napja tartó esés a nagy indexekben egyértelmű trendfordulót jelez, a hét végére már az lett a kérdés, vajon meddig tarthat az esés. 
A Facebook nem tudta megfordítani a hangulatot, bár nagyon készült rá a világ tőzsdéző közönsége. Az amerikaiak a saját kardjukba dőltek, mert az USA-ra korlátozták az IPO vásárlási lehetőséget, s az lett a vége, hogy a nyílt forgalomban alig 10%-os, az első percekben tapasztalható emelkedés után nap végére az induló 38-as áron szomorkodott az árfolyam. Mindezt úgy, hogy a nyilvános forgalom elindulása előtti fél órában, amikor a német tőzsde zárásakor a németeknél nyilvántartott jegyzés szerint még az ár 50 és 60 között szórt, 2 órával előtte pedig a 80-as szint is realitásnak látszott:


A Nasdaq (az USA számítástechnikai cégeit szerepeltető index) bizony lekövette az esést a többi részvény árában is:

Az lett a vége, hogy a szint, ami megmentette péntek este a NASDAQ-ot, egy (még emelkedő) olyan vonalat minősített trenddé –ki tudja meddig – , amelyik a 2011 szeptemberi mélypontról indult, november közepén volt egy leszúrás a vonalig, s most is elértük újra.


Forrás:MT4
A szokatlan Nasdaq fókusznak egyetlen oka van: a fontos nagy indexek közül ez volt az utolsó bástya, amelyik még tartotta az emelkedő trendet, a többi nagy USA index (DOW, S&P 500) és a DAX is bizony már letörte:

Forrás:MT4

A nagy kérdés: meddig megyünk lefelé? Hol vannak a technikai támaszok, hol vannak a makro kapaszkodók és hol van a FED és az EKB ingerküszöbe?

A kérdés (meddig megyünk lefelé?) egyik kedvenc elemzésekkel foglalkozó internet forrásunk szerint éppen olyan, mint amikor a 3 éves  gyerek a 6 órás autóút első fél órájában elkezdi kérdezgetni: anya ott vagyunk már?

Ami viszont külön érdekesség: a görög és a spanyol index pluszban zárta a pénteki napot!

HÉTFŐ

A hét első napja értékelhető makro adat nélkül múlt el, a hírek sem bántottak senkit igazán:

Az EKB már kilencedik hete mozdulatlanul ül másodlagos értékpapír-piaci intervenciós programján (SMP), egyetlen centért sem vásárolt kötvényeket a küzdelmes országok kínálatából. Ennek is, meg a bizonytalanság folyamatos emelkedésének is köszönhetően durván emelkedett az olasz és a spanyol kötvények hozama. Azt is érdemes azonban megjegyezni, hogy a héten a spanyol félelmek mellé felnőttek az olaszok is. Szépen látszik a lenti grafikonon, hogy a hat havi változás dinamikájában még messze a spanyolok vezetnek, ám a múlt héten messze az olaszoknál volt nagyobb az emelkedés. Csak ez hiányzik már Európának.

Görögország euró-övezeti tagságának megtartása mellett foglalt állást a közös pénzt használó zóna több országának pénzügyminisztere hétfőn Brüsszelben, ugyanakkor azt is világosan megfogalmazták, hogy bármilyen politikai erő is irányítja az országot, tartania kell magát az egységkormány által bevállalt kötelezettségekhez. Erre a görög médiában röppent fel az a hír, hogy alakítsanak szakértői kormányt.

Tovább gyorsult az ausztrál dollár gyengülése az USD-hez, ami a kínai gazdaság lassulásának közvetett indikátora.


Moody’s: 26 olasz bank leminősítve 1-4 kategóriával, negatív kilátással, mindezt az USA zárás után jelentették be, kedden meg is volt az eredménye.

KEDD

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben a bankok magasabb tőke megfelelési kritériumait előíró szabályozásról. Ez a megállapodás 2%-ról 7%-ra emeli a bankok tőke megfelelési mutatóját, és további 2,5 százalék elkülönítését vetíti előre a fellendülés időszakában. Ez az intézkedés csökkenti a kihelyezhető hitelek volumenét, ám Európa bankjainak közismerten magas tőkeáttéteinek ismeretében nagyon is fontos biztonsági lépés.

Az idei első negyedévben 6,2 százalékkal zsugorodott a görög GDP az egy évvel korábbihoz képest, ez immár a hetedik egymást követő negyedév, amikor a görög belföldi össztermék csökkent. Az előző hónaphoz képest azonban összehasonlító adatot nem hozott nyilvánosságra a görög statisztikai hivatal kedden.

Sok érdekes makro is kijött ezen a napon:

Az EU GDP valamelyest jobb lett a vártnál, de a hangulat indexek nagyon rossz adatokkal láttak napvilágot:

Angela Merkel és az új francia elnök Francoise Hollande kedd este találkozott először, s mindjárt úgy döntöttek, hogy aktuálisan elég lesz a piacnak a görög probléma is, nem feszítik tovább a húrt azzal, hogy a saját, válságkezelési nézetkülönbségeiket hangsúlyozzák, inkább a görög bajokon gyakorlatoztak – abban legalább nem volt semmi új.

SZERDA

Felgyorsult a görög pénzmentő pánik. A lakosság növekvő mértékben veszi ki a bankokból euróban tartott készpénzét, attól való félelmében, hogy az ország euró-övezetből történő esetleges távozása drasztikus pénzromlást von maga után. Hétfőn 700 millióval, szerdán már 1 milliárd euróval csökkentek a görög betétállományok. Az emberek világos üzenetének ellenére sem tudtak a pártok megállapodni, így estére kiderült: folytatódik az időhúzás, júniusban megismétlik a választásokat.
Barroso (Európai Bizottság elnöke) hivatalos nyilatkozatban megerősítette: nem lehet módosítani a görög mentőcsomag feltételein
EKB (Európai Központi Bank) figyelmeztetése: néhány görög nagy bank felé történő utalást nem teljesíti.

A vegyes makro adatok megtették hatásukat, szerda estére minden index kicsit felfelé korrigált, de csak a rövidtávú technikai korrekció keretein belül, megerősítve az egyébként eső trendet.

A jónak látszó USA új lakásépítési adat is azonnal súlyát veszti, ha egyet hátra lépve hosszabb távon vizsgáljuk meg az alakulását:

CSÜTÖRTÖK

A bajba jutott és állami tulajdonba vett spanyol bankból, a Bankiából is menekítik pénzüket a pénzintézet ügyfelei, tudósított az El Mundo. Egy hét alatt mintegy egymilliárd eurót vontak ki a nehéz helyzetben lévő bankból, amely árfolyama csak szerdán tíz százalékkal esett.
Spanyol és az olasz kötvényhozamok csütörtökön tetőztek az egekben. (Ld. a grafikont hétfőnél)
Nap közben a Moody’s figyelmeztetetett: több mint 21 spanyol bank leminősítése várható.

Az európai félelmek mellé beszálltak az USA adatok is, de szakadást még ez sem hozott:

Az esti órákban jelent meg Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ötlete: az euró-zónának a politikai egységesülési folyamatában a következő nagy lépés egy, a zónában népszavazással megválasztott elnök beiktatása.

PÉNTEK

Kína hosszas huzakodás, fenyegetés után engedett, felszabadította a ritka földfémek exportját. Néhány hónapja még úgy látszott, hogy a kulcsfontosságú anyagok adminisztratív úton történő Kínában tartásával elérhetik, hogy a nagy IT cégek kénytelenek legyenek az akkumulátor- és képernyőgyártásukkal Kínába települni. A kommunista ország végül engedett a nemzetközi nyomásnak, s újra engedélyezi az exportot.

Az Erste közgazdászai szerint jelenleg az IMF szóba sem áll az új görög vezetéssel.

Futótűzként terjedt egész nap, hogy már hivatalosan is kommunikálják (EP, EKB), hogy folyamatban van a „Grexit” (Greek exit – görög euró kivezetés) terv kidolgozása.

Egyre több elemzés, értékelés várja megváltóként a FED és az EKB masszív közbelépését, meg kellene állítani az indexek zuhanását, az egyre több nemzetgazdaság recesszióba fordulását.

Péntekre nem jutott érdekes makro adat, helyette üde színfoltot hozott a FACEBOOK tőzsdei forgalmának megindítása. A nagy várakozás, a sok új tőzsdéző placcra dobása mindenképpen különlegességnek számított. Lett is kuriózum: az IT cégek tőzsdéjének csak fél órás késéssel sikerült elindítania a kereskedelmet, technikai hibákra hivatkozva. A hóhért akasztották. A folytatás is csalódást hozott a cég alapító-tulajdonosainak, mert a zárásra éppen hogy sikerült megtartani a hivatalos bevezető árat, a 38 dolláros szintet. A hétvégi rossz sajtó nem sok jót ígér a részvények árfolyamának a jövő hétre sem.
Egy ínyenc pillanatfelvétel az első percek forgalmáról:

Forrás:Zerohedge

Facebook fiaskó véglegesen a mélységbe lökte a piacokat, a hét utolsó óráiban nagy volt a vérengzés. Egyesek szerint azonban a megemelkedett volatilitásra nyitott delta hedge opciók hagyományosan minden hónap harmadik péntekjén esedékes kifutása is ludas lehetett a dologban.

Ami ebből halandóknak is érthető: a márciusinak a duplájára ugrott a piaci idegeskedést kifejező VIX index:

Pénteken végül a hétfői nyitáshoz képest a DAX -4,8%-kal, a DOW -3,4%-kal, az S&P 500 -4,3%-kal zárta a hetet, az esés folyamatos volt, s látszólag megállíthatatlan.

HÉTVÉGE:

A legfontosabb esemény a G8-ak (USA, Franciaország, Németország, Anglia, Kanada, Japán, Kína, Oroszország) amerikai találkozója volt. Egyelőre csak a bizonytalanság a biztos. A különböző helyzeteket különbözőképpen akarják a politikai vezetők kezelni. ez mind érthető is volna, csak az nem világos, hogy akkor meg miért töltötték együtt a szombatot?!

Természetesen folyik a találgatás, hogy a viszonylag üres nyilatkozatok mögött vajon mi lehet a háttérben. A leminősített spanyol bankok miatti sértettségében a spanyol miniszterelnök például azt gondolta (s ennek hangot is adott), hogy a franciák nem tudják, mit beszélnek, amikor szerintük a spanyol bankokat EKB-s forrásokból javasolják feltőkésíteni.

Az egyetlen dolog, amiben sikerült egyetérteniük: Görögországot az euró zónában kell tartani.  Valami azt súgja, hogy azt még nem tisztázták pontosan, ki mennyit vállal majd a görög számlából.

Irán az olaj árának 160 dolláros prognózisával színesítette a hétvégét, arra az esetre, ha „valaki” megtámadná az arab országot, amely ez esetben kénytelen lenne lezárni Hormuzi-szorost.

ARANY:

Fontos dolgok történtek az arannyal a héten! Szerdán (10 hónapon belül) harmadszor is beszédült abba az 1520-körüli sávba, ahová az 1900-as szintről zuhant 2011 szeptemberében, majd pedig december végén, s ahonnan eddig mind a két esetben nagyon gyorsan pattant vissza. A szerdai „benézés”-ből a visszapattanás valahogy nehézkesen indult el, de végül csütörtök-pénteken már egy impresszív emelkedést láthattunk +4,7%-os mértékben, közel 75 ponttal.Nehéz volt eldönteni, hogy ez a felpattanás minek köszönhető:

  • netán a tőzsdei esések elől ismét visszatért volna az arany a hagyományos értékmegőrző szerepébe,
  • avagy csak a nagy sikerre való tekintettel az előző két alkalom kottáját játsszuk újra
  • avagy olyan régiókig süllyedt már az ár, hogy újra kívánatos lett az újabban aranyat halmozó keleti nemzeti bankok valamelyikének
  • avagy csak a dollár erősödés tankönyv-szerű lekövetését láttuk…
  • avagy mindegyiket együtt?

A tények azonban tények maradnak: továbbra is a hosszú (2 éves) trend alatti régiókban zárt az ár, a 200 napos mozgó átlagtól 6,5%-os távolságban (közel 100 pont), de még az 50 napos mozgó átlaghoz képest is 3,1%-ot emelkedhet, hogy alulról érinthesse.

Forrás:MT4

EUR/USD:

Az euró egész héten folytatta a gyengülését a dollárhoz képest. Pénteken reggel érte el az 1,2637-es mélypontot, ahonnan 1%-os emelkedést hozott, egészen a csökkenő trendvonaláig.

Forrás:MT4

MAGYARORSZÁG:
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az ország teljesítményének értékeléseiben ezen a héten állandósult a recesszió kifejezés. A nemzetközi összehasonlításban is nagyon gyenge első negyedévi GDP eredményünknek (-0,7%), a katasztrofális építőipari adatoknak köszönhetően a nemzetközi minősítők automatikusan kijelölték az ehhez tartozó kategóriát.

Ennek ellenére a Ft (az IMF hitellel kapcsolatos pozitív várakozásokkal összefüggésben) érdekes dolgot produkált. A nagy eurós gyengülésből messze nem vette ki úgy a részét, mint a régió. Ezt jól mutatja, hogy a lengyel zloty-hoz képest szépen erősödni tudott:

Összességében azonban egyenletes gyengülést láttunk az euróhoz képest, a 300-as szint még nem esett el.


Forrás:MT4

A héten két sikeres aukció is volt, a hozamok nem mutattak drasztikus változást, a CDS felár azonban már 582 volt a pénteki zárásban (egy hete: 525, két hete:513)

Budapest, 2012. május 20.