A jegybankárok póker-asztalánál csak kibicel apiac2012.07.23-07.29

A hét első három napja a hétvégén spanyol irányból nagyon megromlott hangulat által meghatározottan múlt el. Az indexek tesztelték a június elejétől lassú növekedést mutató rövid trendvonalaikat, majd csütörtökön érkezett az EKB fél éve regnáló elnöke Mario Draghi, aki mintha megelégelte volna, hogy beszédei eddig a piac részéről majdhogynem érdektelenségbe fulladtak. Egy konferencián közgazdászok előtt a bulvár stílusát súrolva egyértelmű és nagyon hatásos üzenettel lepte meg a közönséget. A média pillanatok alatt röpítette szerte az egyszerű gondolatot: „…higgyék el nekem, elég lesz… ”  A hatásos mondatnak köszönhetően nagyot ugrottak csütörtöktől a piacok. A DAX például a csütörtök délelőtti 6317-es szintjéről 500 pont (+7,9%) feletti emelkedést mutatott az este 10 óráig élő futures grafikonon a pénteki napot záró órákig. (S&P 500 csak  +4,9%)


Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

A pénteki eufórikus hangulatból kicsit józanodva, ha rátekintünk a hét első három napjának sötét fundamentumaira, elcsodálkozhatunk, hogy pár mondattal mit ért el az EKB. Lássuk tehát a Draghi nyilatkozat előtti időszakot:

Spanyolorszá gondjai csak nőnek és nőnek. A tartományok sorra jelentették be a fizetésképtelenségüket, az EU-s kisegítő program lassulni látszik a német alkotmányossági vétó miatt. Az állampapírok hozamai ismét EU-s csúcsokat döntöttek. A gazdasági miniszter, De Guindos kevés visszhangot kapott látogatása a német pénzügyérnél, Volgang Schauble-nál sem hozott egyértelmű eredményeket. Itt már 300 milliárd eurós IMF/ECB programról esett szó a már félig-meddig elfogadott 100 milliárdos programon felül, amire a német fél egyértelműen azt a választ adta, hogy az ESM szeptemberi életbe lépéséig nem hajlandó érdemben állást foglalni.


Forrás:Marketwatch

Az ESM körül is megbolydult az információs özön. Kiújultak a tavasszal már felvetett ötletek, amelyek az 500 milliárd megtöbbszörözését lehetővé tevő jogi megoldásokkal (pl. banki státust kellene kapnia az alapnak) próbálnának operálni, mivel a jelenlegi szint, ha várunk még pár hetet, Spanyolországnak sem lesz elég. A Moody’s máris negatívra rontotta szerdán az ESM AAA minősítésének jövőbeni kilátásait.

Szegény görögökre már alig jut egy kevés figyelem. A trojka hét eleji ismételt megérkezése kapcsán Angela Merkel egyik közeli, névtelenségbe burkolózó munkatársa megszellőztette a Süddeutsche Zeitung-ban, hogy a kancellár asszony nem szándékozik további görög segélyprogramot kérni a parlamenttől.

Egyes elemzők kikezdték a német AAA minősítés realitását, mondván, hogy Németország 27%-át viszi az EU veszteségeinek. Amennyiben az EU borul, úgy Németország is megy a kukába, következésképpen a negatív német papír hozamok enyhén szólva lufi gyanúsak. A Moody’s hivatalosan is negatívra rontotta Németország, Luxemburg, Hollandia jövőbeni kilátásait.

A hétfőn megjelent EU zóna fogyasztói bizalmi index (-21,6) még mindig gyengébbre sikerült, mint a várakozások (-20) és az előző havi (-19,8) adat:

Az USA részvénypiacát nem tudták a héten megjelent vállalati jelentések felsrófolni, az AT&T még csak-csak, de a McDonald’s és a Facebook igen csak a várakozások alatti számokkal jöttek ki.

A keddi spanyol aukció (ld. a fenti grafikont) gyenge eredményei az olasz hozamokat is felnyomták:


Forrás:Marketwatch

A hét elején jelentek meg a gyáripari beszerzési menedzser indexek, továbbra is csökkenő tendenciát láthatunk az EU-ban összevontan, Németországban, Franciaországban és az USA-ban is. Kína azonban gyorsan múló jó hangulatot hozott a júniusban javuló hivatalos index értékkel (49,5 az előző havi 48,2-vel szemben).

Ebben a koránt sem jó hangulatban Mario Draghi szólt egy nagyot, a részvénypiaci hatásokat fent már megmutattuk, itt az euro jelentős erősödésére hívnánk fel a figyelmet, amit szintén az obligát beszéd eredményezett:

A dollárgyengüléssel és az esetleges összehangolt jegybanki beavatkozás ábrándjával kapcsolatban az arany ára is nagyot lendült. A 200 napos mozgó átlagát még mindig nem tudta elérni, de mintha egy március óta rajzolódó technikai alakzatból tört volna ki felfelé, aminek megerősítését ezen a héten várhatjuk majd.



Forrás:Ariva

A tőzsdék egyértelműen pozitív, talán a makro-képhez mérten túldimenzionált reakcióit Draghi szavaira némelyek úgy kommentálták, hogy a piac kezd a „jegybankárok kaszinójára emlékeztetni”. (ld.: David Stockman írása a Zerohedge oldalán)

Pénteken Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök ráerősített Draghi szavaira, mondván, hogy mindent megtesznek a 17 ország közös devizájának megmentése érdekében.

Végül pénteken este jelent meg az USA GDP adata . A mutatót minden hónapban kiszámítják, az évesített változás mértékét tartalmazza. Március óta az adat folyamatosan csökken, pénteken 1,5%-ot hoztak ki, ami az előző havi (2%) adatot figyelembe véve lassulásra utal.

Sem az olimpiai megnyitó, sem a gyengélkedő USA GDP nem tudta eltéríteni azon nem is keveseket, akik egészen a pénteki zárásig nyomták az árfolyamokat longos irányba, a nyári hónapokban megszokott mérsékeletbb forgalmi adatokkal.

HÉTVÉGE:

Schäuble ismét megerősítette: nincs több engedmény Görögországnak.

Az USA elektronikus sajtóban egy nagyon pesszimista elemzés látott napvilágot Kínáról. A sokkoló képek a Detroit méretű szellemvárosokról, a belső fogyasztás növelésének mítoszáról szóló számokkal és minősítéssel egy sebész érzéketlen pontosságával hatol az elemzés a kínai gazdaság igencsak sebezhető pontjaiba. Ízelítőül egy önmagáért beszélő grafikon az export alakulásáról:

Forrás:(Seekingalpha)China’sEndGameTheDarkSideOfAGreatDeleveraging

A Portfolio.hu elemzése felhívja a figyelmet egy esetleges Irán elleni katonai támadás lehetőségére, amire utaló jeleket vélnek látni.

Vasárnap Európa fontosabb lapjaiban jelent meg Jean-Claude Juncker nyilatkozata, amelyben Draghi, Merkel, Hollande, Schauble után Ő is csatlakozik a verbális intervenciók sorához. Nyilatkozata szerint Európa döntési ponthoz érkezett, s a vezetők nem fognak most már késlekedni, hogy megmentsék az eddigi eredményeket, és végrehajtsák a költségvetési és a teljes pénzügyi irányítási unió felépítésének nagy tervét. Azt is hozzátette azonban, hogy immár nem maradt idő a halogatásra.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft a nemzetközi hangulattal párhuzamos irányban és mértékkel mozgott a héten. A 290 feletti régióból péntekre 10 Ft-ot tudott erősödni, és a 280-as szint alá is benézett. Az erősödésnek az is jót tett, hogy az IMF tárgyalások első fordulója a folytatás jó valószínűségével zárult. A keddi jegybanki kamat-döntő ülés a várakozásoknak megfelelően megtartotta a 7%-os szintet, bár az IMF tárgyalások kedvező irányba fordulása már kamatcsökkentést is hozhat. 2011 decembere óta nem változott az alapkamat Magyarországon.

Az EKB is a várakozásoknak megfelelően kifogásokat emelt a tranzakciós illeték 2013-tól bevezetendő rendszerét illetően. A Ft árfolyamára nem hatott említést érdemlő mértékben az illeték körül kialakuló újabb konfliktus az Unióval.


Forrás:MT4

Budapest, 2012.07.29