AkorrekcióbanapiacokvisszaadtákaQE3bejelentéshatását(2012.09.24-09.30)

Folytatódott a QE3 utáni korrekció. Egész héten lassú lecsorgásban voltak a piacok, bár szerda reggelre mintha felgyorsult volna a lecsúszás üteme, de végül semmi drámai nem történt. Fontos makrók és hírek jöttek-mentek, de a részvényindexek árfolyamai csak mentek a maguk által kijelölt lassú korrekció útján. A DAX 4%-ra, az S@P 500 2,5%-nyi távolságra van a nyár elején indult emelkedő trendjének az aljától. A héten a DAX: 3,1%-ot, az S&P500 1,4%-ot esett. Távolságuk a QE3-as csúcstól a DAX esetében: -3,3% az S&P500-nál pedig -2,4%.Mindkét index most éppen azon a szinten zárt, ahonnan megugrottak a QE3 bejelentésének napján. Amint láttuk még egy egészséges korrekciónak tekinthetjük a két hete tartó folyamatot, amelynek – az eddigi ütemben – még van egy jó hete ahhoz, hogy korrekciónak értékelhessük.

Csendben jegyzem meg, hogy a pénteki nap a negyedév utolsó kereskedési napja volt, s az igazán jónak mondható 3. negyedéves részvényindex növekedésekből már a negyedik negyedév bónuszait szem előtt tartó alapkezelők lazán engedhettek egy keveset, hogy kicsit könnyebb bázisról indulhasson az egyáltalán nem zavartalannak tűnő utolsó negyedév.


A grafikonok forrása:ArivaAzzal indult a hét, hogy a fél világ megpróbálta értelmezni, hogy az európai pénzügyminiszterek ciprusi összejövetelének konklúziója szerint a 2011. október elején elhatározott 500 milliárd eurós ESM alap tőkeáttételes felpumpálása 2000 milliárd euróra mit is jelent valójában. Találgatások övezték a finnek különvéleményét is, mely szerint ők már a tőkeáttétes mutatvány utáni állapotot értelmezték 500 milliárd euróra.A német üzleti hangulat csak nem akar megjavulni, a hétfő reggeli makrok szerint tovább romlottak a német üzletemberek szubjektív megítélésén alapuló indexek:
Forrás: Global Partners gyűjtés

Lassan megszokjuk a lassuló kínai gazdaság számait, de ettől még hivatalból is meg kell jegyezni, hogy kedden a Standard & Poor’s újabb fél százalékkal 7,5%-ra csökkentette a 2012-es kínai növekedési várakozásait, valamint a kínai szakértőként számon tartott HSBC is rontotta a vezető index (Sanghai Composite) év végi várható értékét.

A tőzsdék eddig nem reagáltak a Japánnal folytatott sziget-vitákra, pedig kedden a szalagcímek már arról szóltak, hogy nem sikerül a két országnak csökkentenie a feszültséget.

Mario Draghinak kemény napja volt kedden, mert a német parlament képviselői előtt kellett megvédenie a szeptember 6-án a piacokon nagy üdvrivalgást kiváltó kötvényvásárlási programját, amely miatt a Bundesbank vezetője le akart mondani. Angela Merkellel is volt egy zárt ajtók mögötti megbeszélése az EKB ambiciózus főnökének. A sajtóban meglehetősen gyanúsan kevés szó esett a keddi eredményekről, mindössze annyit olvashattunk, hogy a bankelnök nagy vehemenciával védte meg a terveit, és meglehetősen semmitmondó kifejezésekkel „egyetértésben vannak a reformok szükségességét illetően az euro-zóna versenyképességének megtartása érdekében, valamint a hitelesség helyreállításának elengedhetetlenségét illetően”.

Az EKB kötvényprogramja körüli elbizonytalanodást jelezte az is, hogy hetek óta tartó csökkenés után, ismét emelkedő hozamokkal mentek el a keddi aukciókon a spanyol állampapírok. (a 3 havi 1,2%-on, míg a korábbi 0,95% volt, a 6 havi 2,21%-on szemben a korábbi 2,03%-kal)

Hiába ugrott nagyot az amerikai fogyasztói bizalom és emelkedett kicsit a lakásár index, a keddi makrók nem tudták megfogni a dél körül beindult csökkenést:


Forrás: Global Partners gyűjtés

Christine Lagarde (IMF) is kedden dobálta el a municiót, amikor is figyelmezetett, hogy nem elég gyors és hatékony az EU egységes pénzügyi irányításának kiépülési folyamata. Persze a sajtó azt kapta fel, hogy Lagarde asszony azt találta mondani, hogy az IMF nem bólogató jánosa az EKB-nak és az euro-zónának.Mint tudjuk ez az a mondat, amikor arra kérünk mindenkit, hogy ne gondoljon egy hatalmas rózsaszínű elefántra….

Az IMF vezetője kedden osztotta meg a világgal (USA nyomás ide vagy oda) a görögökkel kapcsolatosan megnövekedett aggodalmait is, miszerint a 2013-as hiány is nagyobb lesz a tervezettnél, az eddigi segélyprogramok kevésnek bizonyulnak. A nyilvánosság már ehhez hasonló címekkel értesülhetett a problémákról: „Mégis el kell engedni a görögök kezét?”. Vagyis eddig  75%-át engedtek el a privát hitelezők a tartozásoknak, s lehet hogy további engedményekre kényszerülnek akár marad Görögország az EU-zónában, akár mennie kell.

A hangulatot tovább rontotta az USA-ban, hogy a Philadelphia-i FED főnök, Plosser alaposan leszólta a QE3-at. Azt engedte meg magának – többek között –, hogy „valószínűleg hatástalan lesz” a FED utolsó próbálkozása, a QE3.

Szerdán is csak a rossz hírek áradtak:

  • A német, a finn és a holland kormány közös nyilatkozatban javasolta: az ESM-t ne lehessen felhasználni PIGS országok bankjainak megmentésére, csak a jövőbeli problémák megoldására. Ez gyakorlatilag a június végi megállapodások felrúgása, csak vasárnap láttam olyan elemzést (The Wall Street Journal), ahol ezt lekezdték a súlyán kezelni, a piacoknak egyelőre nem tűnt fel.
  • Athén utcáin tízezrek tüntettek a Görög kormány nyilvánosságra hozott megszorítási csomagja miatt , amire az IMF kvázi azt nyilatkozta előző nap, hogy nem elég!
  • Olaszország is egy emberként komorult el a napi sajtót elárasztó tanulmány láttán, mely szerint Itáliának sikerült az 1946. évi fogyasztói hangulatra lecsúsznia.
  • Az USA lakásértékesítési adatai is csak pirosban tudtak megjelenni a világ képernyőin.

Forrás:Global Partners gyűjtésGyógyírként hatott csütörtök reggel, hogy a kínai kormány az eddigi erőfeszítéseket (alapkamat csökkentés, kötelező tartalék ráta csökkentése, állami infrastruktúrális vásárlások) tetézve közvetlen pénzpumpával is megpróbálta stimulálni a piacokat. Az 58 milliárd dollárnyi (a FED havi 40 milliárddal működteti a QE3-at határozatlan ideig)  lazításnak köszönhetően egész Ázsia szigniifikáns emelkedéssel fogadta az ébredező nyugatot.

csütörtök a makrók napja volt, a hírek csak arról szóltak, hogyan fogadkozott a spanyol meg a görög miniszterelnök, hogy megszorítanak minden áron, miközben az erőszakhullám az utcán alig kontrollálható méreteket öltött.
A legérdekesebb adatok csütörtökről:

Forrás: Global Partners gyűjtés

Vegyük észre:

  • Nem csak a német, az EU-zóna hangulata is romlik folyamatosan
  • Az USA pontosított éves GDP-je 2%-ról 1,3%-ra esett a 2. negyedévben. Ugyanerre az időszakra és termekkörre az áremelkedés 1,6%, vagyis reál értéken csökken az USA GDP.

 Péntekre a piacok értékelni kezdték a spanyol csomagot (komoly kiadáscsökkentés, és szerkezeti reformok), kevés optimizmus látszott, de mindenre rányomta bélyegét az esti órákra ígért banki stressz-teszt eredménye.A kínai részvény indexek közül a belföldön működő Shanghai Composite a héten ismét mélyponton járt, igen közel áll a válság legrosszabb napjaihoz. A Goldman Sachs szerint már olyan alulértékeltek a papírok, hogy érdemes lesz ismét bevásárolni Kínában. Itt jegyezzük meg: az előttünk álló héten ez lehetetlen lesz, mert egész héten szünet lesz Kínában.

Forrás:Incredible ChartsA francia elnök, Hollande bizalmat kapott a 2013-as költségvetési terveihez, amiben nem kisebb érdekesség található, mint az, hogy a legmagasabb jövedelműeket akár 75%-os adóprés is érheti. (Magyarország lehet, hogy adóparadicsommá válik?)Ugrott a hétvége előtt a spanyol 10 éves papírok hozama is, ismét a 6%-os régiókat ostromolják a spanyolokat hitelezni hajlandó befektetők:

Forrás:Marketwatch

A pénteki makrók közül európai idő szerint az esti órákban jelentek meg az amerikaiakat rendszerint izgalomban tartó hangulati indexek (Michigan és Chicago) , amelyek éppen olyan pirosban zárták a hetet, amilyenben a németek nyitották.

Forrás: Global Partners gyűjtés

spanyol banki stressz-teszt azért adott némi reményt a bikának a hétvégére, mert kedvezőbb eredményt hozott a vártnál. Ez a második elemzés azokat a várakozásokat erősítette meg, miszerint a legrosszabb esetben 60 milliárd euróval megúszhatják Spanyolország a bankjai feltőkésítését.

HÉTVÉGE

A bika szeme Spanyolországon, vajon képes lesz-e a költségvetését biztos lábakra állítani és képes lesz-e végre az EKB által elvárt „kisegítési kérelem” artikulálására.

Egy figyelmeztetés az USA-ból: az osztalékvágással nagy veszélybe kerülhet az árfolyam. Három nagy cég járt így a közelmúltban: Caterpillar, Federal Express, Intel.

Hétfőn Ben Bernanke beszél, csütörtökön pedig nyilvánosságra kerül a FED utolsó jegyzőkönyve.

Egész héten világszerte jelennek majd meg az országonkénti PMI-k (menedzser beszerzési index), amelyek a reálgazdaság aktuális teljesítményéről adnak áttekintést.

Egész Kína egy teljes hét szabadságon lesz !

ARANY

Az arany kicsit a longosokra ijesztett, mert a hét közepi megroggyanásban letörte azt a 1755-ös már biztosnak látszó támasz-szintjét, ahonnan az utóbbi hetekben mindig felfelé vette az útját, de a hét végére ismét visszakúszott a nemesfém árfolyama közel arra a szintre, ahol kezdte a hetet. A hét közepén az emelkedés igen gyors és nagy volt: +2,6% 1,5 nap alatt.

Forrás:ariva
Volt egy kis hisztérikus jellege a csütörök-pénteki emelkedésnek, mert nyilvánvalóan az arany úgy emelkedett, hogy közben a részvényindexek estek:

Forrás:Ariva

A hisztérikus jelleget mi sem igazolja jobban, minthogy tendenciáját tekintve hasonló folyamat zajlott le a 2008-as válság idején is. Amikor az arany szembe megy a részvényekkel, mindig kölcsönöz egy kis feszült pikantériát a jelenségnek, hogy vajon van-e félni való egy esetleges tömeges bepánikolástól. Azt gondolom, ezen a héten nem volt okunk ettől tartani, inkább csak a demonstráció kedvéért mutatom meg a hosszabb távú grafikont is.


Forrás:Ariva

EUR/USD:

Az euro 1%-kal zárt a hétfői nyitó szintje alatt pénteken. A hét utolsó napján még úgy látszott, nem lesz ekkora csökkenés, de a spanyol banki stressz-tesz előtti rossz USA hangulati adatok miatt (menekülés dollárba, ami erősíti a dollárt) egy komoly esést láttunk (közel 100 pont 2 óra alatt), amit már a jónak minősített stressz eredmény sem tudott korrigálni.

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A hét kétségtelenül legfontosabb híre a keddi kamatvágás volt. Nagy volt a bizonytalanság, az elemzők megosztottsága, hogy vajon meglépi-e ismét a jegybank a kamatvágást. Amikor kiderült, hogy ismét 25 pontos kamatcsökkentés (6,5%-os az új alapkamat szint) a döntés, sokunk meglepetésére a Ft alig gyengült, másnap már sokkal inkább mutatta az ilyenkor szokásos folyamatokat.

Az MNB inflációs jelentésében drasztikusan emelte az inflációs kilátásokat, és tovább rontotta a GDP előrejelzést. A fogyasztói árindex idén 5,8% lehet, a korábban várt 5,3%-kal, míg jövőre 5% lehet az árdrágulás üteme, a korábbi 3,5%-os előrejelzéssel szemben. A gazdaság idén 1,4%-kal zsugorodhat reálértelemben, a korábban várt 0,8%-os recesszióval szemben. Jövőre 0,7%-os növekedést vár az MNB, a korábbi 0,8% helyett.

A Ft eheti folyamatos gyengülése és a kamatvágás ellenére is a a 286-os szintről kétszer is lefordult, hogy a hetet végül 284,65-ön zárja.

Forrás:Ariva

A csütörtöki aukció bő két és félszeres túljegyzés mellett zajlott, folytatódott a hozamcsökkenés az összes futamidőn. Pénteken a legmagasabb hozama a leghosszabb futamidejű (16 éves) papírnak volt 7,32 %-kal.

Végül egy nagyon jó hír azoknak az Ügyfeleinek, akik az alacsony kockázatú portfolio kezelést választották: pénteken a Morgan Stanley felértékelte az OTP-t.

Budapest, 2012.09.30