A növekvő bizonytalanságban már csak a DAX-ban maradtlelkesedés a hétvégére

USA: Fiscal cliff (pénzügyi szakadék)
Egyre világosabban látszik: Obama elnöknek nem sürgős a megoldás. Akkor sem szakad le nála az ég, ha életbe lépnek a jelenleg érvényes és karácsonyig módosítani tervezett adózási megszorítások, Őt sokkal inkább a kiadások visszavágása és a törvényesített költségvetési plafon emelés motiválja. Minden időveszteségért és az abból fakadó negatív gazdasági hatásért (magas adók, költségvetési kiadáscsökkentés, irány újra a recesszió) a republikánusok hibáztathatók. Egész héten cikkek ezrei foglalkoztak az amerikai ellenzéki republikánusok és az elnököt adó demokraták vitájával. A hét végén ott tartunk, hogy távolodni látszik a megegyezés, pénteken a republikánusok vezetője, John Boehner már azt nyilatkozta, hogy Obama elnök löki a pénzügyi szakadékba az országot. A hétvége cikkei meg már arról szóltak, hogy:
  • Vannak befektetők, akik a politikai retorika ellenére megállapodásra számítanak.
  • Elképzelhető, hogy a szakadék nem is annyira rémes, mint amennyire félünk tőle.
  • A legtöbben a 2011-es „plafon-tárgyalások” utáni eladási hullám bekövetkezésétől tartanak (ld múlt heti hírlevelünk grafikonján).
  • Egyre többször merül fel a kérdés, hogy van-e kockázata az USA leminősítésnek, ha s demokraták útján folytatja az ország?
A gazdagokat keményebben adóztató demokrata szándék egyre több sebtében kifizetett osztalékot hozott és hozhat még az év végéig, ami végül egy ritkán látott adózási kisöprést (eladási hullámot) generálhat az év végéig. Ráadásul a piacot keményen befolyásoló APPLE egy veszélyes indikátor alakzatot ért el:
Forrás:Incredible chartUSA MUNKERŐPIACI ADATOK:Sok fontos adat látott napvilágot a témában ezen a héten:
Forrás: Global Partners gyűjtés
Hiába borultak zöldbe az adatok, a csökkenő munkanélküliségi rátát egyre többen vitatják. Maga a Munkaügyi Statisztikai Hivatal is ellentmond azzal, hogy jelentésében 63,8%-ról 63,6%-ra csökkentette az összes munkaképes USA lakos és a dolgozók arányát.

Forrás:BLS

USA QE4:

Felerősödtek a találgatások, hogy a végtelenített havi 40 milliárd dolláros QE-t nagyon gyorsan követheti a QE4. Az “operational twist” intézménye (az állampapírok lejárati struktúrájának megváltoztatása a lakossági jelzálog hitelezés stimulálása érdekében) december végén lejár, de messze nem érte el a célját. A QE3 is hatástalannak bizonyult, s egyéb eszköz híján a FED kénytelen lehet az év végi fináléban (jövő héten szerdán ülésezik a FED !) egy újabb és erőteljesebb QE programmal előállni.

Forrás:FXSTREET

Változhat a FED kamatpolitikája is abban az értelemben, hogy az eddig alkalmazott időhatárokhoz kötött kamatszintet a gazdaság kulcs adataihoz fogja kötni. Tehát nem azt ígéri majd, hogy 2015-ig tartja a 0% körüli alapkamat szintet, hanem a munkanélküliségi ráta, vagy a GDP szintjéhez kapcsolja majd a refinanszírozási kamat változtatás döntéseit.

EURÓPA:  

  • Hétfőn a német pénzügyminiszter Wolfgang Schauble nyilvánvalóvá tette: amíg nem jön létre az európai bankunió, addig elképzelhetetlen bármiféle feltőkésítés az ESM alapból. Kivéve Spanyolországot, amely már a héten megkapta a 40 milliárdját bankjai feltőkésítéséhez. Portugália és Írország keményen és folyamatosan nehezményezi, hogy a görögöknek és a spanyoloknak miért lehet és nekik miért nem. A válasz nagyon egyszerű: lekésték a segélyvonatot. Schauble és Németország álláspontja szerdára komoly francia ellenvéleménybe, kvázi nyílt elvi konfliktusba lökte az amúgy is komoly egyeztetési problémákkal küzdelmeskedő bankuniós folyamatot.
  • Szerda reggel nagyot dobott az európai piacokon, hogy véglegesítették a görög állampapírok állami visszavásárlási tervét. A magánkézen megtalálható 61,5 milliárd eurónyi kötvény visszavásárlásra a várakozásoknál kedvezőbb feltételekkel tettek ajánlatot (a névérték 32-40%-án adnak a görög papírok helyett EFSF kincstárjegyet), és a hedge fund-ok kétharmada is részt vehet a programban. A sikeres visszavásárlás az előfeltétele a következő hitelrészlet folyósításának, a görög fizetőképesség stabilizálódásának. A hét végén elterjedt hírek szerint Görögország közel 30 milliárdot máris értékesíteni tudott, annak ellenére, hogy csütörtökön az S&P „részleges csőd” kategóriába húzta le az országot. A december 17-ig tartó visszavásárlási akció a görög remények szerint további euro milliárdos megszabadulást hozhat. A hét végére elég nagy lett a kavarodás. Vasárnap éjszaka már azt is lehetett olvasni, hogy a határidő az december 7-e volt, és nem is érték el a 30 milliárd eurós küszöböt a visszavásárlással.
  • Információ ínyenceknek: az S&P kapta meg a görög kötvény visszavásárlás lebonyolítását, amely Mario Draghi vezetésével jócskán benne volt a görög eladósodás kiépítésében. A görög jó hírekre sokat csökkentek a dél-európai kötvényhozamok is.
  • A hét elején bejelentette december 31-i távozását Jean-Claude Juncker, az Eurocsoport első embere.
  • Olaszország miniszterelnöke Mario Monti is nyugdíjba készül az olasz költségvetés jövő heti elfogadását követően. Az egy éve megbuktatott korábbi miniszterelnök Silvio Berlusconi jelezte visszatérési hajlandóságát.

 

  • Hivatalosan is megbukott a Brit Jegybank hitelezést stimuláló programja.
  • Az EKB csökkentette a 2013-as GDP várakozását, miközben változatlanul 0,75%-on hagyta az alapkamatot. Mario Draghi sajtótájékoztatója szó szerint lelökte az eurót az erősödési pályájáról. A később megjelent nyilatkozatok szerint kemény vita alakult ki a döntéshozók között, s amennyiben nem indul meg szignifikáns fejlődés Európa gazdaságában, úgy 2013 elején várható a kamatvágás.
  • Nagy-Britannia 2018-ig meghosszabbította a megszorítási programját, mivel a GDP növekedés nem éri el az elvárt szintet.
  • Bundesbank is visszavette a 2013-as növekedési kilátásokat 1,6%-ról 0,4%-ra.
  • Siralmas helyzetben az európai autóértékesítés és gyártás. A Peugeot 9,1 milliárd dolláros állami támogatást kapott az életben maradáshoz.

ÁZSIA ÉS EGYÉB ORSZÁGOK HÍREI:

  • Az új kínai vezetés szerint elképzelhető, hogy az ország GDP növekedése 2013-ban az idei 7,7%-ról 8,2%-ra gyorsul.
  • Szerdán NATO rakétákat telepítettek Törökországba. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az egyre inkább elszigetelődő szíriai vezér olyan vegyi fegyverek bevetését latolgatja, amit a fejlett világ minden erővel meg akar akadályozni.
  • Az ausztrál jegybank 3%-ra csökkentette az alapkamatot. Ilyen alacsony 1948-ban volt utoljára Ausztráliában az alapkamat, kivéve 2009 néhány kritikus hónapját. A kínai feldolgozóipart nyersanyaggal ellátó ausztrál gazdaság növekedése kifulladóban van. Ráadásul az ausztrál dollár is nagyon erős az USA dollárból és az euróból menekülők miatt, tovább nehezítve ezzel az exportra dolgozó kitermelő ágazatokat.

A hét fontos makro adatai:

A hangulat indexek világszerte javulóban vannak, ám döntő hányadban még a recessziós 50-es érték alatt, eddig csak az USA és Kína mutat pozitív  értékeket:

A hét rendkívül gazdag volt makro adatokban. A lenti gyűjtésből látható, hogy a nem menedzser-hangulati adatok sokkal inkább pirosban (a várakozásoknál, vagy az előző időszakinál kedvezőtlenebb) virítanak. Kiemelt figyelmet érdemel a gyenge német ipari termelés, az EU zóna csökkenő fogyasztása és a pénteki amerikai fogyasztói hangulat index esése.

Forrás:Global Partners gyűjtés

A kiemelt részvényindex-mozgások rövid összefoglalása
A DAX a hét közepéig szűk 50 ponton belül sávozott, majd csütörtökön fontos szinteket tört át. A hét végére már csökkent a lendület, a 7550-es szintről órás gyertyákat tekintve ötször is visszafordult az árfolyam, hogy mind lejjebb és lejjebb vegye az irányt:

A görög kötvény-story már csak Európában hatott, az USA S&P500-as indexe nem tudott örülni a valójában a befektetőknek csúnya veszteséget okozó programnak. Amerikát sokkal inkább lekötötte a pénzügyi szakadék körüli hír-áradat, találgatás özön, nagyjából ott zárt az árfolyam, ahol a hetet kezdte. Az 1400-as lélektani határt csak a szerdai elmérgesedő hangulatban kóstolta meg az árfolyam, amitől úgy megpattant, hogy egy órán belül már 16 ponttal (+1,2%) feljebb láthattuk:

A hosszú grafikonon látható, hogy a DAX által szeptembertől november végéig ostromlott 7450-es szint tört meg, az index nagy magabiztossággal dolgozta le a választások utáni riadalmat.

Szeptember elejétől (Draghi: „…higgyék el nekem, elég lesz !”) a DAX nagyon rávert az amerikai indexre. Egyre nagyobb a relatív különbség az addig egymást árnyékként követő indexek között, a DAX javára.

Ennek a távolodásnak az lehet a jelentősége, hogy az elmúlt 15 évben a relatív különbség csak 3 ízben volt ilyen nagy a DAX javára, s mindannyiszor jó nagy eladási hullám és méretes árfolyam esés lett a dolog vége.

HÉTVÉGE:

  • A brit gazdasági miniszter, Vince Cable úgy véli, megtörténhet, hogy Nagy-Britannia harmadszor is recesszióba fordul 2008-óta.
  • A spekulációs elemzések csökkentik a bika esélyeit, alapvetően az USA döntést halogató szituációja miatt.
  • Az euro-zóna krízise miatt az utolsó 6 hónapban 70 milliárd euróval csökkent a fejlődő országok határokon túli hitelezése. A bizalom csökkenése, a feszültség fokozódása a kockázatos piacoktól összeomlás-szerűen vonta meg a forrásokat.
  • A New York Times ezzel nyitott vasárnap: Ne bízz benne, hogy a bank-unió megoldja a problémákat
  • A sok huhogás után pár remek hivatalos hír Kínából: novemberben az ipari termelés 10,1%-kal volt magasabb, mint 2011 novemberében, a kiskereskedelmi forgalom pedig 14,9%-kal haladta meg a múlt évit. Mindkét adat nyolc hónapja nem mutatott ilyen kedvező értéket.

ARANY:

Ismét próbára tette a befektetők türelmét a világ kedvenc nemesféme. Folytatva az 1750-es régiókból jó két hete induló esést, a héten már több ízben is benézett 1700 alá az árfolyam, de a júniustól behúzható trendvonal még erős korlátnak bizonyult. Érdekes jelenség volt, hogy az arany a DAX-nak a tükörképe volt ezen a héten, megbízhatóan ellentétesen mozgott a két árfolyam.



A hét érdekes megfigyelése volt: ugyanazon a napon (csütörtök) a Goldman Sachs eladásra javasolta a szerinte megforduló trend miatt az aranyat, míg a másik nagy amerikai bróker a Morgan Stanley a várható FED pumpa miatt erősen javasolta a bevásárlást az aranyból. Akadt elemző, aki élt a gyanúperrel: lehet, hogy amit elad a Goldman, azt veszi a MS? ?

EUR/USD

Csütörtök délutántól (EKB növekedési kilátások visszavágása)  nagyot gyengült az euró, semmi nem tudta megállítani. 36 óra alatt ritkán látott 240 pontos (1,8%) esést produkált az unió devizája.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Ft még benne tudott maradni az egy éve tartó erősödő trendjében annak ellenére, hogy a héten egy határozottan gyengülő csatornában mozgott.

A hírlevélben szereplő, forrás feltüntetés nélküli grafikonok forrása az ARIVA.
  • 500 millió eurós államkötvény kibocsájtás pletykája röppent fel a héten, mivel az IMF megállapodást szinte hivatalosan is elfelejthetjük.
  • A Ft aukciók a szokásos dupla érdeklődés és kevés hozam csökkenés mellett zajlottak ezen a héten is.
  • Az AKK jelentése szerint történelmi csúcsot ért el a külföldiek kezében található állampapír mennyisége. (5 ezer milliárd Ft, a nyugdíjpénztári megtakarítások másfélszerese!)
  • A novemberig felhalmozott költségvetési hiány 120%-a volt az évesnek.
  • Elkészült a 2013-as költségvetés, a kormányzat jelentősen visszavett a 2013-as növekedési optimizmusából, a hiánycélt 2,2%-ról 2,7%-ra emelte. További 500 milliárd Ft-os hiányt vállalt be az önkormányzati adósság-átvállalásokkal az utolsó módosítási javaslat szerint, amit várhatóan kedden fogad majd el a parlament.

Budapest, 2012. december 9.