A rémület pénteken érkezett (2012.05.01-07)

A munka ünnepe miatt csak szerdától volt jelen minden szereplő a világ piacain. Péntekig tétova reakciókat láthattunk, jórészt a gyengébbnél gyengébb makrókat próbálta a piac megemészteni. Végül a hétvégi francia és görög választások bizonytalan hangulatában megérkezett egy péntek délutáni rossz amerikai adat, az olajár zuhanásba fogott, amit követtek a nagy tőzsdék is.

SZERDA

Fenyegetően pirosban virított délelőtt Európában minden makro, nem is akárhogy:

  • Spanyol ipari PMI (aktivitás):43.5 (várt:43.7; előző:44.5)                   
  • Svájci ipari menedzser index:46.9 (várt:50.5; előző:51.1)
  • Francia ipari menedzser index:46.9 (várt:47.3; előző:47.3)                   
  • Német munkanélküliek változása (havi): 19K (várt:-10K; előző:-18K)
  • Német munkanélküliségi ráta: 6,8% (várt:6,7%; előző:6,8%)
  • Német ipari menedzser index:46.2 (várt:46.4; előző:46.3)
  • EU ipari menedzser index:45.9 (várt:46.0; előző:46.0)
  • Olasz munkanélküliségi ráta: 9,8% (várt:9,4%; előző: 9,6%)

Majd érkezett az USA félelmetesen gyenge mezőgazdaságon kívül alkalmazottak létszám változása. A tény adat 47%-kal volt alacsonyabb a vártnál és 59%-kal az előző havinál.
USA nem mezőgazdaságban alkalmazottak létszám-változása (havi):119K (várt:177K; előző:201K)
Megnéztük hosszabb távon is az ominózus adat alakulását, s azt láttuk, hogy az értékben mért eltérés akár a várttól, akár az előző havitól nem annyira ritka jelenség az utóbbi években, hogy önmagában emiatt az adat miatt húzni kellene a vészharangot.

Nem emelte a hangulatot az a híresztelés sem, hogy realitássá kezd formálódni (adósság szerkezet, állami nyugdíj és egészségügyi rendszer) az USA leminősítése is, ami utoljára 2011 augusztusában került terítékre, de akkor még megúszta Amerika. Erre erősített rá az ismert befektetési szakember, Bill Gross CNBC nyilatkozata is, bár Ő még úgy látja, hogy a novemberi választásokig még mindig elképzelhető egy kis időbeli haladék.
Ezzel együtt, szerdán konszolidált csökkenést láthattunk minden indexben.

CSÜTÖRTÖK:

Sikeres három éves spanyol kötvény kibocsátás volt az első komolyabb hír, ami csak abban volt sikeres, hogy elment nagyjából annyi, amennyit terveztek, de a hozam közel másfélszeresére, 4,37%-ra emelkedett az eggyel korábbi kibocsájtáson mért 2,89%-ról.

A francia aukciókon sem volt gond az értékesítéssel, ám itt a hozam is csökkenni tudott, például a 9 éves futamidejű papíroknál 2,85%-ra a korábbi 3,28%-ról.

Csütörtök délután még egy utolsó próbálkozással longos irányt vettek a piacok, de nem tudtak a közelébe sem érni a korábbi csúcsoknak, sorra rajzolódtak órás grafikonon a trendfordító fej-váll alakzatok, pedig még pozitív USA munkaerő piaci adatok is jöttek:

  • USA folyamatos munkanélküliek kérelmei: 3276K; (várt:3311K; előző:3329K)
  • USA új munkanélküliek kérelmei: 365K; (várt:380K; előző:392K)

Ezek a „jó” adatok messze nem voltak már elég jók, hogy a baljós hangulatot meg tudták volna fordítani. A fenti grafikonokra vetve egy pillantást láthatjuk, hogy egy javuló tendenciájú adatsoron egy apró lépés volt csak a javulás, így érthető, hogy nem volt átütő ereje az adatoknak, ráadásul ezekkel egy időben kiderült:

  • A brazil ipari termelés a várakozásokkal ellentétesen nem tud magához térni: (-2,1% a várt +1,5%-kal szemben)

  • Az USA nem mezőgazdasági szektorban mért bérköltség sem emelkedett a prognosztizált 2,8%-os mértékkel, csak 2%-ra futotta. Ez az adat azért is fontos, mert a munkanélküliek létszám adatainak mérési torzításai (link!) itt nem hatnak.
  • Amerikai áruházlánci értékesítés 0,6%, márciusban 4,1%.

Az EKB (Európai Központi Bank) nem változtatott az irányadó kamatszinten, Mario Draghi sajtótájékoztatóján a pénzpumpa emeléséről szó sem esett, ám új szólam jelent meg a beszédben. A költségvetési szigor megtartása mellett

  • új cél a munkahelyteremtés (lehetőleg fiatalok számára)
  • be kellene indulniuk a vállalkozások beruházásainak (erre volna az LTRO hivatott, de még mindig moccanatlanul ül az EKB egynapos állományában)

A Draghi beszéd értelmezése: eddig nagyjából hatástalan volt a likviditás-bővítés, csak a déli államok hozamait tudták vele többé-kevésbé kordában tartani, még az is lehet, hogy a megszorításokat át kell értelmezni.

Nouriel Roubini, a Nobel díjas közgazdász, hivatásos rossz előérzet, adta közre véleményét, miszerint Keynes híres mondására utalva (hosszú távon mindannyian meghalunk) már rövidtávon is úgy néz ki, meghalunk. Még az a szerencse, hogy az egyik legfőbb érve az olajár várható drasztikus emelkedése volt, s erre mindjárt másnap rácáfolt az élet, mert az olaj futures egy napon belül több mint 8%-ot zuhant az iráni békéltető tárgyalások jó hírére meg a pénteki rossz hangulatra.

PÉNTEK

Ez a nap olyan volt, mintha 13-a péntek lett volna. Pedig csak a kínai mumust írtuk, negyedikét. Délelőtt még kezelhető szinteken jártunk, csak a szolgáltatói menedzser indexek jöttek ki Európában, mindenhol kisebb csökkenéssel, majd délután jött a hidegzuhany Amerikából: A kifizetett nem mg-i bérek havi adata nagyon eltért mind a várakozástól, mind az előző havitól. (tény:115K, várt:170K, előző:154K)

Minden index és az olaj ára is azonnal, nagy sebességű csökkenésbe fogott, igen csak megelőlegezve a hétvégi választások elbizonytalanító eredményeit, és feledve a múlt heti őrületet, hogy mennél rosszabb, annál jobban várjuk az amerikai QE-t.

Néhány óra alatt az S&P 500  2%-ot, a NASDAQ 2,8%-ot, a DOW 1,7%-ot, a DAX 2,4%-ot esett rég nem látott sebességgel, így sikerült az idei év legrosszabb hetét produkálni.


A csúcsot az olaj ára hozta, 13 órától zárásig a futures 105,35-ről 97,44-ig szédült, 8,1%-os csökkenést mutatva, csak hogy Roubininek ne legyen igaza. Az esés sebességét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az órás gyertyákon mért 14-es RSI a 3-as érték alatt is járt, amit igazán nagyon ritkán látni.

HÉTVÉGE:

A két nap találgatásokkal telt. Vajon a két déli ország (Franciaország és Görögország), a világ demokráciáinak két történelmi örököse, követi-e az angolokat, akik bizony csütörtökön a helyhatósági (önkormányzati) választásokon Londont leszámítva a változásra szavaztak.

Vasárnap estére kiderült, a magyar származású francia elnöknek, a konzervatív Sarkozynek távoznia kell. Legyőzője, Francois Hollande az új szocialista elnök. Sarkozy a 12. európai államfő, akinek távoznia kell a 2008-as válság óta. Hollande úgy tudott győzni, hogy a franciák 82%-a elment szavazni, ígéreteiben komoly veszélyt jelent az EU-s status quo-ra, minden értelemben, így a válságkezelés pénzügyi vonatkozásaiban is. Azt padig az elkövetkező hónapokban látjuk majd meg, hogy mi valósul meg az ígéretekből, de egy dolog máris tény: már vasárnap este tárgyalt állítólag Angela Merkellel.

A görög választások első nem hivatalos eredményei is arról szólnak, hogy a nép a változások mellet dönt. Akármilyen kormány is áll fel, nagyon valószínűnek látszik, hogy az ország adósságait kezelő pénzügyi programot fenekestül fogják felforgatni. Még nagyon élénken élnek bennünk azok az emlékek, amikor elég volt a világ indexeinek egy apró kiszivárogtatott hír a görögök drámájáról a nagy mozgásokhoz, így most nagy érdeklődéssel várjuk az elkövetkező hetek minden bizonnyal izgalmas fordulatait.

ARANY:

Újra volatilis hetet zárt az arany. Hét elején egészen közel jutott a 200 napos mozgó átlagához (1670), majd a dollár gyengülésével párhuzamosan gyorsan vesztett az értékéből egészen 1626-ig esett (-2,7%-ot). Pénteken azonban zavarba ejtően tankönyvszerűen viselkedett. A nagy tőzsdei index-esések mellett visszafordult 1626-ról és 1641-ig erősödött. A hosszú távú trendjét ismét érintette, de könnyedén elemelkedett róla.

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Szerdán, a 2011 szeptemberében a 260-ról indított nagy gyengülési folyamatban csak percekig látott 282-es EUR/HUF árfolyamon tetőzött a Ft erősödése. A háttérben még mindig az IMF tárgyalások hihetetlenül kreatív kommunikációja, és a megélénkült EU-n kívüli gazdaság-diplomáciai tevékenység áll (kínai fejlesztési támogatások, kazah olaj). Mindeközben a világ kereskedőit informáló csatornákon azt lehetett látni (annak, aki figyelt rá), hogy a magyar PMI – öt makróból számított index, a gazdaság állapotáról – 46,9-es értékre esett vissza a korábban mért 57,7-ről….

A pénteki rossz nemzetközi hangulat hatása alól már a Ft sem tudott kibújni, noha hét közben még ezt is tudta a hazai deviza. Végül 282-ről 1,6%-os gyengüléssel 286 közelében zárta a hetet.

Sokat javult a magyarországi adósminősítést megtestesítő CDS felár is, az 500-as szint alá nézett. Az állampapír hozamok 8% alá csökkentek.

Budapest, 2012.05.06