AngelaMerkelésNémetországmeghajolt…..

… az EU és az USA nyomása alatt. A múlt heti írásunkban nagyon beletrafáltunk, amikor azt feltételeztük, hogy az EU csúcson valami drasztikus dologgal jönnek elő a csúcs vezetői. Bekövetkezett, amire a német kancellár asszony még hét elején azt állította (párt-társai előtt), hogy amíg Ő él nem történhet meg: Németország sohasem járul hozzá, hogy Európa bajba jutott országainak adósságát bevállalva közösségi, tehát német adóssággá is változtassák.

A csütörtök-pénteken lezajlott EU-s csúcson viszont pontosan ez történt, az uniós pénzügyi paktum megerősítése és a fiskális unió megfogalmazására adott megbízás hátterében a konkrét döntések az aktuálisan érdekesek és hatásosak:

  • az állandó euró-övezeti válságkezelő rendszer (ESM) a jövőben közvetlenül tőkésíthet fel bankokat, (az ESM és a kapcsolódó programok összefoglalója itt található)
  • a kormányokat támogató állampapír-vásárlási akciókért cserében, nem kell extra megszorító programot végrehajtani, hanem csak az Európai Bizottság ország-specifikus ajánlásait kell betartani, ami egyébként is kötelessége valamennyi tagországnak.

A piacok nagy lelkesedéssel fogadták a híreket. A DAX például 2,7%-os longos réssel nyitott, amit egy gyenge, hamvában holt kísérlettel sem tudott betölteni, sőt a Bundestag ratifikáló szavazása (igen: 493, nem: 106, tartózkodott: 5) után tovább emelkedett, egészen a múlt heti FED kommunikáció öröm-szintjéig. Többé-kevésbé ugyanez történt az amerikai indexekkel is.

Forrás: MT4
Természetesen a hét elején még sokat szenvedő olasz és spanyol állampapírhozamok nagyot szakadtak a jó hírekre.


Forrás:Marketwatch

Ezen a héten a makro adatok nem sok vizet zavartak. Az USA GDP-je a várt és az előző időszakkal azonos szinten alakult (1,9%) és nem láthattunk áttörést sem a kulcsfontosságú lakás piaci sem pedig a munkaerő piaci adatokban. Az USA beruházási termékek rendelése még mindig a várakozások alatti régiókban (0,4% a várt 0,7%-kal szemben) tanyázik, az új lakásértékesítésben azonban némi fellendülés kezd kibontakozni (még korai lenne itt az öröm, a rövid időszak miatt).

Aggasztó viszont a kínai feldolgozóipar kilátása, a kínai statisztikai hivatal szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 50,4 pontról 49,8 pontra csökkent júniusban, ami az elmúlt hét hónap legalacsonyabb értékének számít. Érdekes módon a HSBC számításai szerint a kép ennél kedvezőbb, mert ugyan 50 alatti az érték, de ők már egy kevés javulást hoztak nyilvánosságra hétfőn hajnalban (48,2 a korábbi 48,1).

Az olaj ára a csütörtöki mélypontról a pénteki csúcsokon több mint 10%-os emelkedést mutatott.

Az arany ára is együtt emelkedett az indexekkel a csütörtök-pénteki optimista hangulatban, de még mindig a 200 napos átlaga alatt volt 3,5%-kal. Az emelkedés 3,8%-os volt és az 1605-ös szintig tartott.

A hétfő hajnali kijózanodás óráiban minden index és árfolyam enyhe korrekcióban keresi az irányt.

MAGYARORSZÁG:

A meglepetésszerűen nagy (-2,7%) júniusi fogyasztás csökkenés ellenére töretlen a piac hite a magyar eszközökben. A Ft 292,5-ről 285-ig tudott erősödni a héten, ezzel párhuzamosan a CDS felár is csökkent 502,66-ig, csak a kamatszintek tartják magukat a magas régiókban. A piac felénk mutatott pozitív arcát a kellemes nemzetközi hangulatban az is erősítette, hogy Christine Lagarde (IMF) lenyilatkozta nekünk, hogy rövidesen esélyes lehet az IMF megállapodás Magyarországgal. Vagyis már nem lesz sokáig csurig  magas kamatokkal a mézes bödön, ha a magyar kormány is úgy akarja. Ismét megszaporodtak ugyanis azok az elemzői spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy nem biztos, hogy a magyar vezetés szeretné az IMF-féle rövid pórázt.

Budapest, 2012.07.02