Az új gumicsont neve: FISCAL CLIFF

(szó szerint: „pénzügyi szikla”, a magyar lélekkel fordítva „pénzügyi szakadék”)

A nagy kérdés, hogy az USA méretes költségvetési hiánya mit hoz nekünk: sikerül a sziklát felfelé görgetni, avagy megy a szakadékba (ahová inkább zuhanni szokás) az USA és vele a világ gazdasága. Ez a kérdés foglalkoztatta egész héten a befektetőket, mivel a választásokat követő kötelezően (de nem szívből) békülékeny tiszteletköröket is megfutották egymással azok a politikusok, akiknek ezúttal újra szembe kell nézniük azzal a „szikla-szakadékkal”, amellyel amikor legutóbb szembesültek 2011 nyarán, addig meredtek a semmibe, amíg a tőzsdeindexek helyettük zuhantak 15-20%-okat és kicsit leminősítették az USA-t. A pénteki első fordulóig 3,5%-os esést hoztak a részvénypiacok szerda déltől. Amúgy jöttek fontos makro- adatok, Görögország megúszta a tényleges üres a kassza szituációt, a Közel-keleten rendesen lövik egymást az emberek.

Forrás:ARIVAA hosszabb (éves) grafikonon jól látszik, szeptember (QE3 bejelentése) óta lefelé vettük az irányt,  a nyár eleji trendek rendesen megtörtek, az egy éve indult emelkedő trendvonal  még jókora csökkenéseknek ad teret a német DAX index esetében (7-8%), azonban az amerikai S&P500 index már ezt is letörteA szeptemberi csúcsokból Amerika már 9,2%-ot veszített, a DAX pedig 7,1%-ot adott le eddig.
Forrás:ARIVAVegyük sorra a hét híreit, fontosabb adatait:A hétfő csendesen múlt el, a piacok tartották az utolsó (lassan már rendszeresnek mondható) pénteki emelkedés szintjeit. Amerikában bankszünet volt, Németországban meg sikerült megint negatív kötvényhozamot elérni, vagyis a befektetők – 6 hónapig– hajlandók kamat helyett pénzt adni azért, hogy német állami kötvényekben lehessen a tőkéjük.Japánbólfélelmetes hírek jöttek, a gépipari megrendelések 6,7%-kal csökkentekeddig az idén.Kedden az ECOFIN (európai pénzügyminiszterek csúcstalálkozója) ülésén sikerült az IMF-nek és az EU vezetőinek nyilvánosan összekülönbözniük a görög adósságkezelés kérdésén. Az EU megadta a 2 éves levegővételnyi határidő hosszabbítást (2022-ig) a GDP arányos hiányszintek (120%) eléréséhez anélkül, hogy szó esett volna az extra tőkeigény finanszírozásának kérdéseiről, és kizárta a „hivatalos adósságok leírását”. Görögországnak azzal sikerült elkerülnie a tényleges csődöt, hogy a pénteken (nov. 16-án) esedékes törlesztésére sikerült kedden egy olyan gyors kötvénykibocsájtást nyélbe ütnie (1 és 3 havi lejáratú papírok, 4,5%-os hozammal, másfélszeres túljelentkezéssel), amiből a kötelezettségét teljesíteni tudta. Persze ez az aukció azért lehetett eredményes, mert sokan bíznak benne, hogy végre a május óta esedékes 32,6mrd eurós támogatást heteken belül megkapja Görögország.
Látványosan mutatja be a piac véleményét az enyhén szólva megbízhatatlan „Trojka” előrejelzésekkel kapcsolatosan az alábbi igencsak elgondolkodtató grafikon:
Nos, ha a Görögország hitelezhetőségét, gazdasági teherbírását, megújulási képességét értékelő csúcs-szervezet itt tart az előrejelzéseinek megbízhatóságát illetően, akkor nagy kérdés, ki tudja itt, hogy mi jöhet még?A spanyol 10 éves kötvényhozamok a görög vita hatására 6 hete nem látott csúcsokkal ijesztgették a befektetői publikumot:

Forrás:MarketwatchA spanyol aggodalmakat a görög feszültségek mellett növelte az Európai Bizottság ország jelentése is, amelyből kiderül, hogy az Eu-s szakértők szerint a spanyol munkaerőpiac strukturális problémái miatt a spanyol helyzet akár a görögnél is veszélyesebb lehet. (Egy esetleg kibontakozó spanyol GDP növekedést nem tudna kiszolgálni az ingatlan lufin eddig jól tartott, azonban nagyon alul képzett, jelenleg munkanélküli spanyol munkás tömeg.)
Akadt jó hír is Spanyolországgal kapcsolatosan: Oli Rehn a költségvetési hiányokért felelős Eu-s vezető olyan kijelentéseket tett, amelyek lassan elhárítják majd a spanyol támogatás kérési folyamat elől az akadályokat. Oli Rehn szerint az eddigi spanyol megszorító intézkedések eredményesek és hatásosak voltak.Az angol jegybank kénytelen volt nyilvánosan is elismerni, hogy Nagy-Britannia gazdasága is lassul Európával együtt.A héten folyamatosan közölt árindexek és GDP adatok összefoglalása:
Global Partners gyűjtésAz Európában most már tagadhatatlanul visszaeső GDP adatok mellett a világ hangulati indexei és más makro adatok sem mutattak rózsás képet:
Global Partners gyűjtésAz Európából érkező romló hangulati adatokat az idő kontextusába helyezve láthatjuk, hogy ennél volt sokkal rosszabb is, de sajnos a trend messze nem bíztató.

Az EU-s export többlet az egyetlen pozitív adat, ami egy 2011 tavaszán megindult folyamatnak (valószínűleg a fogyasztás és a kínai import csökkenésének) köszönhető:

Az USA gyáripari teljesítményének tekintett Philadelphia index ismét csökkent, 0 alatti értéke csak a válság idején és a 2011-es pánikban volt alacsonyabb, de a piac ezzel nem igen foglalkozott péntek este:

Az európai idő szerint szerdán délben megindult részvénypiaci lecsúszást két dolog indította be:

  • Obama elnök igen határozott nyilatkozatot tett a költségvetési hiánykezelés egyik, általa preferált eszköze mellett, amely komoly adóemelést jelent az USA vagyonos rétegeinek.
  • A Közel–Keleten egyre inkább kibontakozott egy súlyosnak minősített fegyveres konfliktus.

Nem tudta megállítani az esti órákban nyilvánosságra hozott FED jegyzőkönyv sem, amely „…érdeklődést” mutatott a „.. kötvényvásárlások meghosszabbítására fordított erőfeszítések…” iránt. A kacifántosan visszafogott, langyos fogalmazás megtette hatását, az esti órákban egészen ijesztő üzemben estek az USA árfolyamok.Csütörtökön esni kezdtek a kínai részvényárfolyamok is, amikor véglegessé vált a hírlevelünkben már a múlt héten is erősen valószínűsített inkább konzervatív irány győzelme az aktuális kongresszuson. A Kínai Kommunista Párt új főtitkára: Xi Jinpin.Ben Bernanke beszédet tartott „Kihívások a lakás és jelzálog piacon” címmel. Az előzetes kiemelt érdeklődés gyorsan megfogyatkozott, amikor kiderült, hogy csak elméleti lamentálást hallhattunk a lakáspiac és a munkaerő piac összefüggéseiről. Ami összefoglalásként elmondható a beszédről: a FED mindent meg tesz majd, amit tud, a lakáspiac élénkítésért, valamint Bernanke szerint túl kemények a lakásvásárlási hitelek feltételei…
.
FISCAL CLIFF Itt ragadom meg az alkalmat, hogy a napjaink legégetőbb világgazdasági problémájának lassan könyvtárnyi irodalmát összefoglalva és egyben leegyszerűsítve közreadjam.A probléma gyökere: Az USA költségvetési hiánya 104%-a az éves GDP-nek. A szakemberek szerint ez a soha nem látott USA adósságállomány már kezelhetetlenül magas. Jelenleg törvény is van rá, hogy ezt az adósság-szintet 2013-tól csökkenteni kell. Mindeközben a reálgazdaság felett másfél éve ott lebeg az ismételt recesszió réme. A hiánykezelés kérdését tovább bonyolítja, hogy egy halom, törvényben előírt adókedvezmény szűnik meg 2013-ban, ami jelentős visszaesést okozhat a GDP-ben.A CBO (Congressional Budget Office , Kongresszusi Költségvetési Hivatal) anyaga alapján készített összefoglaló ábra mutatja be a hiánykezelés két szélsőséges technikáját és azok hatását:
Készítette a Global Partners, a Congressional Budget Office (USA) jelentésébőlTehát a paradoxon a következő: Vagy csökkenti az USA a költségvetési hiányát, ami GDP visszaeséssel és munkanélküliség emelkedéssel (és persze a politikai népszerűség csökkenéssel a kormány oldalon) jár, cserében az ország értékelés AA vagy AAA maradhat. Amennyiben a vezetés a költségvetési hiány emelésének eszközével stimulálja a gazdaságot (emelkedő GDP és nem változó munkanélküliség), úgy azonnal várható az ország leminősítése.
A hiány rengeteg összetevő eredője, a részelemek kérdésében sok esetben áll szemben egymással a kormányzó demokrata párt és az ellenzéki, de képviselőházi többséggel bíró republikánus párt. Az első komoly forduló után úgy látszik, egy dologban egyetértenek: még karácsonyig szeretnének dűlőre jutni a kérdésben.

Pénteken az amerikai költségvetési hiány tárgyalásait „konstruktív”-nak ítélte a piac, az utolsó kereskedési órákban látványos emelkedéssel erősítve meg a verbális értékeléseket, melyekből még messze nem dőlt el, hogy melyik irányba megy majd a válságkezelés technikája.

HÉTVÉGE

Vasárnap Obama elnök és Nancy Pelosi, az ellenzék vezetője is megerősítette, hogy optimistán látják a költségvetési hiány kérdését, meggyőződésük, hogy meg tudnak egyezni majd, s így nem lesz szükség 2013-tól a kiadások megkurtítására.

Pattanásig feszült a helyzet a Gaza-övezet izraeli határánál. Az izraeli hadsereg 75 000 katonával vonult fel a térségben, erőt felmutatva az országot már több mint egy hete erős rakétatűz alá vevő, iráni támogatást élvező palesztin támadókkal szemben. Az izraeli kormányfő ígéretet tett Obama elnöknek, hogy mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen bevetni a felsorakoztatott egységeket.

Rengeteg ismét a találgatás, hogy vajon merre fordulnak az árfolyamok a hétfői folytatásban. A long irány mellett szól a „fiscal cliff” békés és eredményes kezelésének esélye, a FED további pénzkínálat-növelő utalásai, a túladottnak minősülő részvényárfolyamok. A további esést a „fiscal cliff” probléma mellett a Közel-Kelet-i háborús fenyegetettség, a gyenge makro adatok, az európai recesszió, s néhány komolyan vett technikai jel (letört trendek, mozgó átlagok) állnak. Egy biztos: jövő héten sem fogunk unatkozni!

ARANY:

Az arany esett egész héten, beigazolva a múlt pénteki „doji” gyertya technikai hatását, követve a részvénypiacok rossz hangulatát. A 200 napos mozgóátlagát 3,3%-kal haladta meg a hét végi záró érték, a további irányokat a részvénypiaci hangulat irányítja majd.

Forrás:ARIVA

EUR/USD

A világ leginkább kereskedett eszköze az EUR-USD devizapár csütörtökig jó 1%-ot emelkedett, majd az euro erősödni tudott az izgalmas pénteki várakozás hangulatában. A hosszú grafikonon változatlanul gyengülő trendben küzd az euro.


Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hétfőn jött ki a III. negyedévi gyorsjelentés a GDP-ről: -1,5% az évesített változás, ráadásul a II. negyedévet is lefelé kellett korrigálni.

Az inflációs adat 6,6%-ról 6%-ra javult.

A Ft szerdáig gyengült, majd éppen ellentétben a nemzetközi hangulattal csütörtök-pénteken erősödni tudott. Ezen a héten is gyorsan visszapattant az árfolyam a 286-os zónából.

Forrás:ARIVA

A héten megtartott állampapír aukciókon változatlanul kitartott az élénk kereslet a magyar papírok iránt. A hozamok tovább csökkentek, a 10 éves papírok 6,82%-os hozammal forogtak mind az aukción, mind a másodpiaci forgalomban.

Pénteken újabb, a költségvetési hiányt javító megszorító intézkedéseket jelentettek be a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A terveket bejelentő miniszter meghökkentő részletekkel szolgált egyes faji sajátosságokat illetően (piros pötty a kisbabák popsiján), amivel eredményesen terelte el a figyelmet az érdemi és jelentős változtatásokról  (állandósult a bankadó, megszüntetett különadók).

Budapest, 2012.11.19.