Bernankearobotoknakbeszélt

A hét úgy indult, hogy pénteken minden kiderül a világ pénzügyi vezetőinek jackson hole-i világtalálkozóján. A minden persze arról szólt, lesz-e pénzpumpa, s ha igen akkor mennyi és mikor, de legfőképpen milyen.Ezek után kedd délutánig csendben fagyoskodott az összes piac egy szűk sávban várakozva, majd robbant az első bomba: Mario Draghi lemondta részvételét a konferencián, arra hivatkozva, hogy nagyon elfoglalt. Erre minden piac eséssel reagált, letörték az órás grafikonok alsó sávhatárait, majd a múlt heti mélypontokat tesztelték. Pontosan 24 órával a nagy BB (Ben Bernanke, FED) beszéde előtt nagyon alacsony forgalom mellett, de beindult egy optimista emelkedés.

Pénteken, európai idő szerint 16 órakor tették nyilvánossá a FED elnökének beszédét, a FED álláspontját, jó alaposan zavarba hozva a piacokat. A teljesen megbolydult le-fel csapkodás mutatta, bizony megint nehezen volt értelmezhető a várva-várt információ.

A két hete megindult enyhe korrekció a zűrzavar ellenére sem tört meg pénteken, a 2011 októberében indult emelkedő trend nagyon erősen tartja magát továbbra is, mindenféle jegybankári bejelentések nélkül is egészséges lenne a korrekció folytatása, a profit realizálás.




Grafikonok forrása:ArivaNézzük a részleteket:

Hétfőn csak Németországból láttunk szót érdemlő adatot:

IFO üzleti klíma: 102,3 (várt:102,7 előző: 103,3). Ez az adat 2009 legmélyebb időszakában 82,4 volt, 2011-ben a maximum114,2 volt.

A Wall Street Journal szerint az EKB nagyon komolyan fontolgatja a rugalmasan alkalmazható hozam-célok stratégiáját, hogy kellően hatékony eszközökkel kényszeríthesse ki az államoktól az elvárt gazdaságirányítási viselkedést.

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter azt nyilatkozta a New York Times-nak hétfőn, hogy valószínűleg elegendő lesz csak 60 milliárd euro felhasználása a rendelkezésükre álló 100 milliárdból a bank-mentéshez. A jó ütemben érkezett sajtó megnyilvánulások, az EKB folyamatos verbális intervenciói meghozták a spanyoloknak az eredményt, a keddi aukción a 3 havi hozamok 0,946%-ra zuhantak az utolsó 2,434%-ról (több, mint feleződés!), a hat haviak pedig 2,026%-ra az utolsó 3,691%-ról. Szinte hihetetlen, hogy az EKB tevőleges beavatkozása nélkül, csak az ígérgetéseknek (az USA-ban már csak EKB-s szájtépést emlegetnek) köszönhetően ez megtörténhetett egy a csőd szélén szédelgő ország papírjaival. Összesen 3,2 milliárd eurónyit értékesítettek, a kereslet folyamatos növekedése mellett. Még aznap délután jött a hír, hogy Catalonia is hivatalosan csődben van.

Ugyanekkor az olasz 2 éves zéró kupon-kötvény aukciója (3 milliárd euro) is sikeres volt, 3,064%-ra esett a hozam, a korábbi 4,86%-ról.

Nagyon kemény feszültség dúlt az EKB és Németország között a színfalak mögött. Három vezető német közgazdász (Jürgen Stark – elvi okokból hagyta el az EKB-t 2011 őszén -, Jens Weidmann – a Bundesbank elnöke – és Jörg Asmussen – az EKB vezető testületének tagja – ) szerint az EKB törvénytelenséget tervez elkövetni a további kötvényvásárlásokkal, mert ezek diszkriminatív jellegű támogatást jelentenek az érintett országok esetében, ami ellentétes az EU alaptörvényével. Amint pénteken kiderült, Weidmann felajánlotta lemondását is a Bundesbank éléről, oly mértékben tarthatatlannak tarja közreműködését az elkövetkező eseményekben. Csak azzal tudták pozíciójában megtartani, hogy Németország képviseletében a szeptember 6-án esedékes kulcsfontosságú EKB kamatdöntő ülésen esetleg hatékonyan képviselheti „józan” álláspontját.

Draghi részvétel lemondása is sokak szerint ehhez a német oldalról keltett feszültséghez köthető, mert a 6-án esedékes kamatdöntő ülésen Draghinak „hoznia kell” a néhány hete tett magabiztos „…higgyék el elég lesz!” ígéretét, de ehhez meg kell nyerni a német támogatást, ami hol adottnak látszik (Merkel), hol meg totálisan elbizonytalanodik (fenti pénzügyi vezetők, Alkotmánybíróság).

A kiszivárogtatott új EKB-s ötletek szerint a rugalmas hozamszintek eljárása mellé új elemként bekerült, hogy:

  • A hozamszinteket titkosítanák, csak egy EKB-n belüli szűk csoport ismerné, és ők dönthetnének az esetleges intervenciókról is. Így az EKB anélkül védhetné hatékonyan az országonként megállapított kamatszinteket, hogy a piacot manipuláló hozam-plafon ígéreteket kellene betartania.
  • Az EKB csak az európai mentőalapok (EFSF, ESM) akcióival párhuzamosan cselekszik
  • Kizárólag rövid kötvényeket vásárolna az EKB.
  • A segítségért a kormányoknak kötelességet kell majd vállalniuk a gazdasági reformok terén.
  • Végül adminisztratív módon úgy akarják megkerülni az államok közvetlen (elvileg jogszerűtlen) támogatását a vásárlásokkal, hogy csak másodlagos piacontörténne EKB-s rövid kötvényvásárlás.
Érdekes momentum Kínából: február óta most először a kínai részvények piacán a külföldi befektetők ismét nettó vásárlókká váltak. Vagyis a részvények ára olyan szinteket ért el, hogy ismét megmozgatta a vevők fantáziáját – az árfolyamok azonban még lefelé tartanak.

Forrás:Ariva

A kínai tervhivatal immár hivatalos bejelentése szerint a kínai növekedés „lassú szinten” fog stabilizálódni, köszönhetően az állam erőfeszítéseinek. A Nemzeti Fejlesztési és Reformügyi Minisztérium a Bloomberg szerint meglehetősen ellentmondásos elemzésének fontos elemei a bevallottan gyenge export megrendelések és a kínai cégek drasztikusan visszaesett profitszintje.Csütörtökön ezek a negatív hírek fordították lefelé a piacokat:

  • Az IMF szerint nagyon nagy kihívást jelent Görögországnak a megszorítási tervek végrehajtása.
  • Spanyolország továbbra sem kérte hivatalosan az IMF pénzügyi segítségét.
  • A szlovák miniszterelnök 50%-os esélyét látja az euró-zóna szétesésének.
A piacot ugyan csöppet sem érdekelte, de akadt néhány fontos makro adat is a hét utolsó két napjára, mi azért közzétesszük:
  • Szomorú hírek csütörtökön Európából: A kiskereskedelmi forgalom 15 hónapja esik. A legnagyobb esést elszenvedők: Olaszország, Franciaország. Németország némileg javult augusztusban. EU kiskereskedelmi menedzser beszerzési index:44,4 (előző hó:46,4)
  • 5 havi mélyponton az augusztusi foglalkoztatottság Európában.
  • EU fogyasztói bizalom:-24,6 (várakozás:-23; előző -21,5)
  • Ha keveset is, de ismét romlottak az USA heti munkaerő piaci adatok.
  • USA személyes fogyasztási cikkek szezonalitástól megtisztított árszinten mért változása év/év alapon +1,6% (várt:1,8%; előző: 1,8%)
  • Az egy főre jutó USA pénzköltés javult ugyan júliusban júniushoz képest, de nem érte el a tervezett szintet: 0,4% (várt:0,5%; előző: -0,1%)
  • Az USA autó alkatrész értékesítése másfél éve nem esett ekkorát, mint most augusztusban:-8%
Mariano Rajoy spanyol és François Hollande francia elnök csütörtöki találkozójáról szinte csak gazdasági kérdésekről szóltak a szalagcímek:
  • Hollande szerint csak októberre várható az EKB kulcsfontosságú döntése, a nagyon magas hozamok szentesítik az EKB jövőbeni kötvényvásárlásait.
  • Rajoy: További tartományi fizetésképtelenségi bejelentések várhatók (és lőn, vasárnap: Catalonia); Gondok lehetnek a deficit-célok tartásával
Pénteken a hetek óta várt 16 órás BB beszéd előtt már megindult egy optimista hangulatú emelkedés a következő hírekre:
  • Spanyolország megpróbálja önerőből megmenteni a Bankia-t. (Hétfőn még 60 milliárd euro kellett volna a bankmentéshez!) A hír azt sugallja, a spanyolok kicsit megrészegültek a keddi frenetikus eredményű aukciótól, s máris biztosra veszik az EKB kötvényvásárlását.
  • Nyilvánosságra hozták, hogy a hét elején a Bundesbank vezére, Jens Weidmann közel állt a lemondáshoz. A piac azért longolt a hírre, mert Weidemann az egyik nagyon erős ellenzéke az EKB-s kötvény-varázsnak.
  • A várakozások mind a következő QE3-ról regéltek.

A FED elnöke beszédének első perceiben az S&P 500 1%-ot zuhant, majd amint az értelmezések több időt kaptak, úgy szelídült a pesszimizmus is. Az embernek a képernyőt figyelve az volt a benyomása, hogy a nagy BB az első mondatait kifejezetten a robotokhoz intézte, mert hatalmas aratást rendezett 1397 és 1411 között. A szűken mért stop-októl és profit take-ektől megszabadulván lelassult ugyan a fel-le ugrálás üteme, de jól látható a lenti 5 napos ábrán, hogy csak úgy, mint rendesen, a piac az első órákban nem tudta, hova tegye Bernanke szavait.

16 óra 5 perckor az első összefoglaló ezzel jelent meg Amerikában:
A piac nem könnyebbülhet meg, mert: (zárójelben a lesz-e QE kérdésre kihámozható válasz)
Bernanke szerint a munkaerőpiac komoly aggodalmakat okoz. (YES)
Bernanke szerint a FED stimulálni fogja a növekedést, amennyire ez szükségessé válik. (?)
Bernanke nem zárná ki a további eszközvásárlásokat. (YES)
Bernanke: A QE-k szignifikánsan csökkentették a hosszú távú állampapírok hozamait. (YES)
Bernanke szerint a QE-k hatásai közgazdasági értelemben jelentékenyek. (YES)
Bernanke: A nagy QE növelés csökkentheti a sima kilábalásba vetett bizalmat…. (NO)
Összegezve: Nem tudni továbbra sem, hogy mikor, mennyi és milyen formában várható, de ha kell, akkor lesz…HÉTVÉGEAz OECD főtitkára szerint az Európai Központi Banknak (EKB) korlátlan kötvényvásárlással kellene támogatnia az euró övezet nehezen küszködő országait, és egyetlen tagországnak sem kellene elhagynia az euró övezetet.Kínai államilag közölt gyáripari menedzser beszerzési index: 49,2 (várt:49,8 előző:50,1). Ennél gyengébb adat a mutató történetében csak egy ízben fordult elő, 2011 decemberében 49-ig süllyedt az értéke.

Hétfő a munka ünnepe Amerikában, ennek örömére az elemzők is visszavettek, talán hétfőn újra nekiveselkednek kihámozni a Jackson Hole-i beszéd konkrét jelentését.

A világ most szeptember 6-ára (csütörtök) figyel, vajon sikerül-e megállapodniuk az EKB vezetőinek az euro-válság kezelésének konkrét rövidtávú lépéseiben.

ARANY

Ha valami, hát az arany volt az egyetlen tőzsdei eszköz, amelyik egyértelműen reagált Bernanke beszédére. Fontos szinteken száguldott végig, pedig itt is nagy eséssel látszott indulni a reakció. Az arany magabiztosan maradt a 200 napos mozgó átlaga felett, még nem igazolta vissza, de a pénteki kiugrással az egy éves csökkenő trendjét is átvitte.


Forrás:Ariva

EUR/USD:




Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG:

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)


Forrás:MT4
A Ft 277-es szintekről 286-ig gyengült (3,2%), majd kicsit visszaerősödve 283,8-on zárta a hetet.

A gyengülésben komoly szerepet játszott a keddi 25 bázispontos kamatvágás, ami előre vetíti a hasonló lépések sorozatát.

A heti aukción továbbra is sikerült 7% alatt tartani a rövid lejáratú állampapírok hozamait.

A hétvégi diplomáciai események (Örmény diplomáciai kapcsolat megszakítása, USA magyarázat kérés) ismét Magyarországra vonják a világ politikusainak figyelmét. Sajnos előfordulhat, hogy a magas kamat fejében a piacok által eddig jótékonyan tolerált gazdasági mutatóinkat (GDP csökkenés, ipari termelés csökkenés, munkanélküliség) immár valódi teljesítményünk szerint fogják értékelni. (Ft gyengülés, hozamszint emelkedés)

Budapest, 2012.09.02.