Csendespihenésacsúcsokon

A piacok kipihenték az elmúlt 3 hét izgalmait.
A két kiemelten vizsgált részvény index csendesen oldalazott csütörtökig, majd egészen meggyőző emelkedést mutattak péntek délutánig, amikor is megkezdődött egy enyhe korrekció. A hét utolsó óráinak csökkenése Amerikában sokkal erősebb volt, mint a DAX-ban. Hírek nem magyarázzák az eltérést, gyanúnk szerint a kifutó opciós és határidős termékek automatizált kereskedelme lehet a háttérben.

Forrás:Ariva
hosszú távú grafikonokon azt láthatjuk, hogy a DAX ugyan megközelítve a 7500-as szinteket, éves csúcsot javított ugyan, de a 2011 augusztusi zuhanás előtti szintet (7600) még nem érte el. Ugyanakkor az amerikai SP 500 már jóval meghaladta a 2011-es szinteket. A történelmi 2007-es csúcstól Amerika 9,5%-ra, a német DAX pedig 10,5%-ra volt a pénteki záráskor.

A heti állandó témának megmaradt Spanyolország. Még mindig nem sikerült eldönteni, hogy kérik-e az uniós segítséget, vagy sem. Valószínűleg ezen a héten még azért nem kérték, mert nagyszerűen megéltek az EKB szövegelésének piac-enyhítő hatásából. Ugyanis két aukció is esedékes volt a héten és mindkettőn jelentős hozamcsökkenéssel mentek el a spanyol papírok úgy, hogy az EKB még csak mesélt a kötvényvásárlási szándékairól. Eközben folyamatosan jelennek meg az elemzések, amelyek igen rövid időn belül 90%-os szintre várják a GDP arányos tartozás-állományt Spanyolországban, a jelenlegi 75%-ról, annak ellenére, hogy kezdenek kiszivárogni a megszorításos intézkedések hírei is. Például pénteken érkezett a Reuters oldalain az információ, miszerint megemelnék a nyugdíj korhatárt 65-ről 67 évre és befagyasztanák a nyugdíjak infláció követését is.

Szerdán reggel úgy tűnt, hogy a japán jegybank kötvényvásárlási bejelentése hatására megugrott ázsiai indexek esetleg nagyobb mozgást váltanak ki a nyugati világban is, de hamar kiderült, hogy hiába a valóságos (nem „sterilizált” , ld.: múlt heti hírlevelünket) kötvényvásárlás híre, Európa nem mozdult, és az ázsiai indexek is gyorsan visszaadták azt az emelkedést, amit a hajnali órákban elértek. A Jackson Hole-ra várt (és egy éve meg is lépett) összehangolt jegybanki akciók így elszigetelődve egymástól bizony messze nem hozzák azt, amit vártak tőlük. Kaján kérdés, hogy vajon az angol jegybanknak maradt-e muníciója utolsóként bármilyen hatásos intézkedésre.A hét fontosabb makro adatai:

Japánnál maradva még egy adat erejéig: 28%-kal csökkent a Nyugat-Európába irányuló teherhajózási  forgalom 2012 augusztusáig.
Keveset, de csökkent az EU havi külkereskedelmi mérleg pozitívuma. 2011 őszétől folyamatos volt a pozitív egyenleg (vagyis az export meghaladta az importot) és a növekedés, így az augusztusi csökkenéstől még nem kell megijedni.

Tovább csökkentek a kínai ingatlanárak: augusztusban 1,4%-kal, júliusban 1,5%-os volt az áresés mértéke.Nagyot javultak a német és az EU-s gazdasági hangulat-indexek. A német index mínusz 25,5-ről mínusz 18,2- ig emelkedett, az EU adata mínusz 3,8 lett az egy hónapja mért mínusz 21,2-vel szemben. A piac ettől még nem jött tűzbe, ami érthető is, ha egy pillantást vetünk ezeknek az indexeknek a hosszabb távú alakulására:

Az USA fogyasztását jól reprezentáló Redbook index (9000 nagy áruházlánci bolt összesített havi forgalmának változása) pozitív régiókban tartózkodik, de a múlt hónapban kevés visszaesés volt tapasztalható júliushoz képest. Az adatok mérlegelésekor fontos azt is figyelembe venni, hogy az inflációs hatás (augusztusig:1,7%) is benne van ezekben a növekedést kifejező adatokban:
Redbook index évesített augusztusban: 2,4% (július: 2,7%)
Redbook index havi változása augusztusban: 1,8% (július: 1,9%)Kínából a héten két fontos adat érkezett:
  • A külföldi tőkebefektetések tovább csökkentek augusztusban (-3,4% évesítve)


  • A HSBC menedzser beszerzési index is maradt a növekedés/csökkenés határvonalat jelentő 50-es érték alatt: 47,8 (előző hónap: 47,6)

Az évesített európai építőipari kivitelezési teljesítmény jelentős csökkenést mutat: -4,7% (ez júliusi adat, amit a héten hoztak ki)Az USA lakásépítési számaitól sokat vártunk, de csak zavarba ejtő módon vegyes adatokat kaptunk:

  • Jelzáloghitel kérelmek változása: 0,2% (előző +11,1%)
  • Új építési engedélyek száma: 803 ezer (előző 812 ezer)
  • Megkezdett építések száma: 750 ezer (előző: 746 ezer)
  • Használt lakásértékesítés változása augusztusban: 7,8% (júliusban: 2,3%)

A heti munkanélküliségi adatokkal lassan értelmetlen foglalkozni, olyan mértékű módosításokat enged meg magának az államok munkaügyi hivatala. Értékelhető elmozdulást ezen a héten sem láthattunk, szokás szerint, ha az egyik (aktuálisan a meglévő munkanélküliek száma) adat zöldbe fordul, akkor a másik (új munkanélküliek száma) biztosan pirosra jön ki. Így volt ez a tárgyhetünkön is.A hangulat-indexek dömpingje volt csütörtökön. A menedzser beszerzési indexek (PMI) akkor fejeznek ki pozitív hangulatot, ha az értékük 50 felett van. Nos, augusztusban egyedül az USA mutatott ilyen értéket. A kínai adat már 11 hónapja folyamatosan hozza a lassulást kifejező értékeket.

Természetes dolog, hogy rengeteg elemzés foglalkozott ezen a héten is a FED múlt heti QE3 bejelentésével. Már ennek a hírlevél folyamnak is a korábbi kiadásaiban többször is olvashattak arról, hogy az elemzők nagyjából egyetértenek abban, hogy minden újabb QE vagy „operational switch” csökkenő hatással van mind az árfolyamokra, mind pedig reálgazdasági folyamatokra. Ezen a héten két új szólam jelent meg az elemzők kórusában. Az egyik csak azt firtatja, vajon mennyi is az annyi. Vagyis a bizonytalan ideig alkalmazni tervezett havi 40 milliárdos pénzpumpa mekkora nagyságrendet jelent. A másik szólam ennél is érdekesebb kérdést feszeget: mi történik a valós pénzmennyiséggel?A havi 40 milliárd dolláros FED beavatkozás nagyságrendjéhez:

  • A FED mérleg-főösszege (elméletileg az összes jegybankpénz) jelenleg 2,8 trillió dollár, aminek 1,4%-át jelenti a tervezett havi lazítás mértéke.
2007. október, a válság előtt: 800 millió dollár
2008. november QE1: +600 millió dollár
2009. március: +350 millió dollár
2010. június: +350 millió dollár
2010. november QE2: +600 millió dollár
Összesen: 2700 millió dollár

  • Amennyiben a manapság egyre vészesebben közelítő költségvetési plafonhoz viszonyítjuk (16 400 milliárd dollár), annak már „csak” a 0,2%-a.
  • A 2011-es GDP 15 076 milliárdjához mérten 0,26%.
  • A pénzmennyiséget leíró leggyakrabban alkalmazott M2 pénzkészlet 2012. szeptember 10-i 10 123 milliárd dollárjához viszonyítva 0,4%-ot képvisel.
  • A válság óta a gazdaságba pumpált pénz 1 900 milliárd dollár volt, ennek a 2,1%-a.

A tényleges pénzmennyiség kérdéséhez:

A forgalomban lévő pénz mennyiségének meghatározása meglehetősen bonyolult probléma. A pénzelmélettel foglalkozó szakemberek egy külön kaszt a közgazdászok világában. Az alaptételek azonban nagyon egyszerűek: a pénz mennyiséget két dolog határozza meg. Az egyik a pénzkínálat mennyisége (ezt a leggyakrabban az M2-vel azonosítják), a másik pedig a pénz forgási sebessége. A kettő szorzata adja azt a pénz mennyiséget, amely szemben áll a piacokon kínált áru mennyiségével, és meghatározó szerepet játszik az árszínvonal és a gazdaság növekedés alakulásában.

Nos, a FED adatai szerint a pénzkínálat (M2 vagy) egy meredek görbe mentén emelkedett:

A forgási sebességet kifejező GDP/Pénzkínálat adat, dermesztően fagyott szintekre zuhant, egészen az 1930-as világválság szintje alá! Figyelem, ezek az adatok a FED honlapjáról letölthetők.

Vagyis a pénzkínálatot hiába növelte a FED, a forgási sebesség lassulása miatt a teljes pénzmennyiség ijesztő arányokat ért el a GDP-hez képest.Mit jelent ez a gyakorlatban? A vállalatok és bankok hatalmas mennyiségű pénzeken ücsörögnek. A bankok nem igazán bíznak meg egymásban, s az átmenetileg szabad eszközeiket nem adják egymásnak kölcsön, hanem a jegybankba viszik, hiába csökkenti az az alapkamatokat a 0 szintjére. A bizalmatlanság és depressziós kockázatok miatt a gazdaságba kihelyezett hitel mennyisége elégtelen. A kevés hitelre magas kamatot kérnek a bankok, hogy fenn tudják tartani magukat és fedezzék a válságban elszenvedett veszteségeiket. A kérdés, hogy ugyan már mit segít ezen a problémán, ha egy bolhányi összeggel tovább rontjuk a fenti grafikonon világosan látható tendenciát? A kérdés az, hogy mitől fog meglódulni a forgási sebessége az 5 év alatt minimum háromszorosára emelkedett jegybankpénz (FED mérleg) és megduplázott pénzkínálat (M2) által a gazdaságba pumpált pénznek? A válasz ismeretlen, csak az látszik egyre tisztábban: a pénzpumpáktól biztosan nem! (források: FED, finviz, acrossthestreetnet, zerohedge,MISH’s)

HÉTVÉGE:

  • Az amerikai kongresszus lassan de biztosan halad azon az úton, amelyen halasztással próbálják megkerülni a szembesülést azzal, hogy heteken belül valószínűleg az USA összes tartozása eléri a törvényben maximált szintet. Arról kezdtek el pletykálni (Reuters), hogy csak 2012. dec. 31. után kell majd az új költségvetéssel párhuzamosan döntéseket hozni a tartozási plafont illetően.
  • Szinte minden nap akad valaki (legutóbb Erkki Liikanen EKB vezető), akik aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a megkerülhetetlen és nagyon fontos európai bankunió megalkotása sajnos lassú folyamat lesz, holott a bajok ismeretében már olajozottan működnie kellene.
  • A Goldman Sachs szakértői szerint azért jöhetnek extra osztalékfizetések az amerikai tőzsdei vállalatoknál, mert biztosra vehető, hogy 2013-tól adóemelések lesznek az USA-ban.
  • Az USA befektetői körben egyik legolvasottabb fórum (Seeking Alpha) szerint a közelgő adósság-plafon katasztrófa gyorsan elpusztítja majd a QE3 kevéske pozitív hatását.
  • Elég széles körben csámcsog a sajtó azon a pénteki REUTERS cikken, mely szerint Washington komoly nyomás alá helyezte a trojkát (EKB,IMF,EU), hogy húzza el a görögországi riportjának elkészítését és nyilvánosságra hozatalát. Nem szeretnének semmilyen rossz hírt látni a választásokig.
  • A rövidtávú kilátások a gyenge fundamentumok ellenére, az átpolitizált kommunikációnak és gazdaságirányításnak köszönhetően még mindig a bikának kedvezhetnek néhány hétig. (seeking alpha: anyoption.com)
ARANY

Úgy tűnt, az arany negyedszer is megcsinálja az előző háromheti mintát: szűk oldalazás csütörtök estig, pénteken egy húzós emelkedés. Nos, most pénteken is megindult az emelkedés, de estére lecsorgott az árfolyam, így ez a hét nem hozott komolyabb változást az árfolyamban.
Egy érdekes vélemény az arannyal kapcsolatban: Marc Faber neves elemző szerint a kockázatok miatt fontos a fizikai arany tartása, de fennállhat annak a veszélye, hogy az USA-ban tartott fizikai aranyat az állam einstandolja….EUR/USDAz euro korrigálta a héten az augusztus közepén beindult medve rally-t. 1,318-ról 1,30 alá ereszkedett, de továbbra is meggyőző módon tartja a 200-as mozgóátlag felett az árfolyamot. Az 1,38-1,40-es szinteken is még kényelmesen belefér az árfolyam a hosszú távú csökkenő trendjébe.

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft két héten belül most csütörtökön harmadszor is lefordult a 285-ös szintről, 281,5-ön zárta a hetet.

A csütörtöki aukción meglepetésre már csak a rövidlejáratú papírokra volt kereslet, még csökkenő hozamokkal, a két héttel korábbi aukciókhoz képest, azonban a másodlagos piaci hozamokhoz már emelkedett az aukció átlag teljesítménye. Nem lehet véletlen, hogy a hosszabb lejáratú papírokra már nem volt értékelhető igény a piacon.Egyre többet beszélnek a devizakötvények esetleges megjelenéséről a szakmai sajtóban. A piac lehet, hogy már a 4-5%-os magyar euro kötvényről álmodik? Az IMF megállapodás lehetséges dátuma a héten októbertől egészen 2013 elejéig húzódott.

A Ft erősödéssel párhuzamosan javult a CDS felár is, immár 3. hete a 400 alatti régióban tartózkodik.

Budapest, 2012. szeptember 23.