Csúcsokésmássemmi

Négyéves csúcson az S&P 500 és az új lakásépítési engedélyek száma az USA-ban, 5 éves minimumon a félelem index (VIX:13,45), az olaj háromhavi csúcsra kapaszkodott.A hangulatot ezen a héten már nem csak a szabadságolási szezon alakította, érezhetően várja a piac a következő héten esedékes jegybankári világtalálkozóra megálmodott (és viszonylag kevesek által, vagyis alacsony forgalommal beárazott) megváltó jegybanki beavatkozásokat. A fontos és érdekes makrók csak Angela Merkel üzenetével együtt tudták elérni, hogy kitörjenek az indexek a jó két hete tartó szűk sávozásból.

A DAX ismét elérte a 7000-es szintjét, akárcsak a múlt héten, de a 7100 már szóba sem jöhetett:

A hosszú távú grafikon szerint a DAX fontos szinteken jár, nem dőlt meg még a 2011 nyár végétől indult csökkenő trend:
Forrás:Ariva
Az amerikai vezető index hasonló képet mutat rövidtávon, csütörtökön mozdult a piac 8 napos semmitmondó lebegés után:
A három éves grafikonon azt láthatjuk, hogy az amerikai index is fontos szinteken jár, de itt a kérdés arról szól, hogy az emelkedő trendből gyorsuló növekedéssel száll-e ki az index, vagy jön egy rendes, szokásos, a trendbe illeszkedő korrekció.
Forrás:ArrivaHa együtt tekintünk a két indexre: rövidtávon nagy a hasonlóság, az utolsó egy évben azonban a DAX és Európa csökkenő trenddel küszködik, szemben az USA emelkedő trendjével. Az viszont megint közös a két indexnél, hogy fontos szintek körül járnak, még a 14 napos RSI értékük is szinte azonos:
Köszönhetően a csúcsértékeknek és a potenciális fordulópontoknak, rengeteg elemzés foglalkozik ismét a rövidtávú jövő kérdésével. Ízelítőül egy rövid összefoglaló:
  • Az Economist Intelligence Unit felmérése szerint júliusra hatalmasat romlott a világ 1500 vezető menedzserének kikérdezésén alapuló globális üzleti hangulat (-25-re esett, az áprilisi még elfogadható -5-ről).
  • A Morgan Stanley vezető stratégája (Adam Parker) szerint 2012 végére már mínuszban (-17%) lesz a ma +11% -nál tartó S&P 500. A MS szét is küldte véleményét ügyfeleinek, ami az ő esetükben már önmagában piac-befolyásoló tényező lehet, persze csak a nyári uborkaszezon végeztével.
  • A BMO Capital elemzése szerint meg éppen hogy fékeveszett emelkedés várható a 10 évig megtartott részvényárfolyamok ciklikus mozgása alapján éppen egy olyan emelkedő szakaszban vagyunk, amikor a 10 éves hozamok elhagyják a 0 körüli szinteket és az „elvesztegetett évtized” után jöhet a nagy emelkedés. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az itt közölt grafikonon az egészséges korrekciók is 3-4 évig tartanak, és ha jól megnézzük, éppen ráfér erre az utolsó kiszúrásra egy szusszanásnyi ereszkedés. Így meg már nem is annyira optimista a kép a jövő hétre…
  • Rengeteg technikai elemzőnek ragadta meg a fantáziáját a VIX (az S&P 500 volatilitását, mozgékonyságát, ugra-bugrálását, a befektetők félelmét megjelenítő) index 4 éves minimum szintje. Egybehangzó kórus kiáltja a VIX felől, hogy figyelem, ennek emelkednie kell, s ha a VIX emelkedik, akkor a részvényindexek zuhanni szoktak volt…:
  • Korrekciót jeleznek a magas RSI-k mellett más indikátorok is, amelyek közül egy kevéssé ismertet mutatok be. Az utolsó 52 hét maximumainak és minimumainak hányadosából képzett 10 napos mozgóátlag éppen hogy nem veri ki a határértéket, amiről a grafikonok szerelmesei szerint ordít, hogy rövidesen esni fog az index értéke:
Forrás: Seeking Alpha
A technikai kalandozás után térjünk vissza a heti hírek és makrók világához:
  • Kínával kapcsolatosan már megszoktuk, hogy a lassulás ezer féle bizonyítékával bombáznak bennünket, úgyhogy egészen üdítő hatású volt az a riogatós hír, miszerint szakértők azt gyanítják, hogy egy bankbetét ponzi (piramis játék) fog rövidesen felrobbanni. Kiderült ugyanis, hogy a kínai bankok irreálisan magas kamatot fizettek és fizetnek azokért a speciális betétekért, amelyek a hatalmas zöldmezős városépítési programokat finanszírozzák. Már mi is foglalkoztunk korábbi hírlevelünkben azzal az egyre nyomasztóbb ténnyel, hogy ezek a szellemvárosok még komoly galibát okozhatnak a kínai gazdaság gépezetében. Nos, úgy tűnik, hogy a pénzrendszer oldaláról billen majd ki ez a ki tudja mit tartalmazó bili. A szakértők szerint az igen magas kamatot ezekre a betétekre egy idő után a szegény kínai bankok kínjukban a szellemvárosok veszteségei miatt az újabb betétekből fizették ki, a szabályos piramisjáték képletét követve. A kínai bankrendszernek komolyak a tartalékai, még nem kell a vészharangot kongatni, de ha egyszer netán az amerikai kötvényeket kell eladniuk a hiányok finanszírozásához…, jobb bele sem gondolnunk. Vasárnapi hír, hogy a hivatalos lakásár változás éves alapon továbbra is -1,5% Kínában. Május óta a tőzsdei árfolyamok is figyelemre méltó módon eltérnek a világ irányától:
  • A héten sok ország jelent meg a GDP adatával. Ehelyütt az évesített adatokat mutatjuk meg az első, illetve a friss, második negyedéves értékekkel, valamint az USA korábban nyilvánosságra hozott adataival kiegészítve.  A számok színe is szembeötlő módon mutatja, nem sikerült valami fényesen a második negyedév. Az egyetlen kicsi pozitív meglepetés Görögország, ahol a tervezettnél kedvezőbb adat kapott nyilvánosságot.
Forrás:FXPROSAz EU monetáris uniójának GDP alakulása ismét vészesen lefelé vette az irányt:
  • Az Irán elleni katonai fellépés lehetősége egyre konkrétabb információval jelenik meg a világ sajtójában. Az olajár ezzel párhuzamosan kapaszkodott vissza a 3 hónapja mért szintekre.
  • A hét elején megtartott aukciókon Franciaország és Németország tovább tudta csökkenteni a finanszírozási költségeit. A 6 illetve 3 hónapos negatív német illetve francia kamat már el sem érte a „hír-küszöböt”. Az olasz 12 havi állampapír hozama még mindig növekedett ( 2,767%; a korábbi: 2,697%) a hétfői aukción, ami világos jelzés volt arra nézve, hogy Draghi csak ígért, de eddig konkrét kötvényvásárlást még nem alkalmazott az EKB. A várakozások azonban még mindig pozitívak, jól látszik, hogy a 10 éves hozamok töretlenül csökkennek a Draghi ígéret óta.
  • A spanyol papírok hozamai is azonos mértékben estek, bár itt még az is javította a helyzetet, hogy egyre inkább elfogadottá válik a spanyol kisegítő csomag szükségessége, bár a mértéke még napról napra változik.
  • Olli Rehn uniós biztos kedden a CNBC tévécsatornának adott interjúban – Görögország vonatkozásában is – visszafordíthatatlannak nevezte a közös deviza bevezetését, és hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Németország “teljesen elkötelezett” az euró mellett. Azt is valószínűsítette, hogy az év végéig elkészül az a menetrend, melynek mentén megszülethet a teljes szabályozási és költségvetési unió.
  • A PriceWaterhouseCoopers felmérése szerint Európában 10%-kal emelkedett a késve törlesztett hitelek aránya 2011-ben. Névértéken 1,05 ezer milliárd euró kétes hitellel kell számolni, s ebből 196 milliárdot (18,7%-ot) a német bankrendszernek sikerült összehoznia.
  • Csütörtök délután a javuló makro adatok (ld. lentebb az összefoglalót) pozitív hatására ráerősített Angela Merkel nyilatkozata, melyben arról beszélt, hogy Mario Draghi hónap eleji ígéretei teljes mértékben egybevágnak az Unió vezetőinek szándékaival. A nyilatkozat azért bírt jelentőséggel, mert néhány hete még a német diplomácia kemény szavakkal állt ellen a spanyol-olasz támogatás gondolatának.
  • Miután pénteken a madridi polgármester elsőként ismerte el, hogy nemcsak a spanyol bankrendszer, hanem maga az állam is külső pénzügyi mentőcsomagra szorulhat, egy szombati interjúban a spanyol gazdasági miniszter korlátlan kötvénypiaci beavatkozást sürgetett az Európai Központi Bank felől.
  • Vasárnap az olasz miniszterelnök, Mario Monti meglehetősen optimista nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy egyre közelebb vagyunk a krízis végéhez. Tehát ő már látja az alagút végét!
  • Augusztus 30. és szeptember 1. között tartják a már hagyományossá vált Jackson Hole-i konferenciát, ahol a világ jegybankárai, pénzügyminiszterei, a gazdaság irányító figurái találkoznak 1978-óta minden évben. 31-én Bernanke, 1-én Draghi beszél majd minden bizonnyal fontos dolgokról.
ARANY

A hét első két napjában esett az ár, ismét 1600 alatt jártunk, de szerdától ismét felfelé vettük az irányt, 1615-ös záró árig. Az utóbbi hónapokban mintha kicsit visszajött volna néhány technikailag értelmezhető alakzat a grafikon képébe. Az mindenesetre kijelenthető, hogy május közepe óta a mélypontok következetesen egyre feljebb kerültek, az árfolyam már csak 2%-ra van a 200 napos mozgó átlag alatt.

EUR/USD


A világ két legnagyobb forgalmú devizája a héten egy szabályos sávozást mutatott be nem egészen 1 %-os sáv-szélességben. A tipikus bizonytalan várakozó álláspont: mi lesz a pénzpiacon Jackson Hole előtt/után?

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft hétfőn 276,4-ről indult, meg sem állt 280-ig, majd a hét végéig egyenletes erősödéssel 277,16-on zárta a hetet.

Másfélszeres érdeklődés mellet zajlott a 12 havi DKJ aukció, további hozamcsökkenéssel. (6,94%;  korábbi 6,98%)  A végső kibocsájtási ár már másodszor is a jegybanki alapkamat alá tudott zárni.

A piac tehát nem foglalkozik a gyenge GDP-vel (-1,2%), a hivatalossá vált recesszióval, az Európában kiugró magasságú inflációval (5,8%). Csak egy dolog számít: a komoly hozam-éhség, valamint a bizalom abban, hogy a kormány vagy az IMF forrásból, vagy újabb Matolcsysta adókból, de biztosan megfizeti majd ezeket az igen drága papírokat. A Ft-ban piacra dobott kötvények iránti erőteljes külföldi kereslet erős szinteken tartja a Ft-ot.

2012.08.19