Egész héten minden a vasárnapi görög választásokról szólt

A részvényindexek a héten szinte egy szabályos ívű félkört rajzoltak az órás grafikonokon.

A hét azzal kezdődött, hogy a spanyol-mentés hírei ismeretében mindenki óriási réssel nyitott (a DAX pl. 2,5%-kal magasabban kezdett hétfőn, mint zárt pénteken). Ám gyorsan fogyott a muníció, betöltődött a rés, amit további esés követett (a DAX pl. 3,7%-ot esett a heti maximumáról szerdára), majd jött a hét utolsó 2 napjának beteges emelkedése, gyenge makro adatok kíséretében. A piacokat ismét a hírek és híresztelések mozgatták, alapvetően a görög választásokkal kapcsolatosan. Csütörtök-pénteken remekül működött a jegybanki verbális intervenció. Elhíresztelték, hogy összehangoltan avatkoznak majd be, ha a görög demokrácia XXI. századi működése vasárnap netán veszélybe sodorná Európát….

HÉTFŐ, június 11.

Hajnali óriás-rések és azok technikai betöltésén kívül csak arról olvashattunk, hogy jó, jó a spanyolokat kihúzza a csávából a telefonon egyeztetetett és szétkürtölt 100 milliárd euro, de miből is (?), mikor is (?), hogyan is (?) – vetődtek fel a konkrét kérdések. Válasz hiányában a görögök árnyékában gyorsan estek a részvénypiacok és emelkedtek a gyengélkedő országok kötvény hozamai.

Forrás:Marketwatch

Érdekes volt, hogy a franciáknál is jelentős emelkedést regisztráltak.

Egy hétfői aukción a német 6 havi papírok hozama 0,007%-ig esett a korábbi 0,037%-ról.

Hiába érkezett 1,5%-os ipari termelés-növekedési adat (május/április) Franciaországból, a várakozások szerinti csökkenéssel szemben, senkit sem érdekelt, minden index határozottan esett egész nap.

KEDD, június 12.

Az IMF jelentése szerint a 100 mrd eurós spanyol bankmentő csomag elégséges lesz a stabilizálódáshoz. Sokan azonban elmerengtek azon, hogy óriási húzás volt a spanyoloktól azt elérni, hogy a mentőcsomag közvetlenül a bankok felé irányul, vagyis nem az állam tőkésíti fel a bankokat jókora eladósodás árán. Ettől azonban még egész héten emelkedtek a spanyol állampapírok hozamai.

A görögök felől érkező érdekes kampányhír volt, hogy a Sziriza (az EU-barátságtalan) párt államosításokat helyezett kilátásba győzelme esetére.

Tizennyolc spanyol bankot minősített le a Fitch, ami szervesen kapcsolódott a múlt heti ország értékelés lerontásához.

Délután emelkedésbe fordultak az indexek, a FED felől érkező pénzpumpa-pletykákra. A híresztelés apropója az a kedden megjelent FED elemzés volt, ami az amerikai lakás vagyon értékének 38,8%-os csökkenését részletezi, s nem mulasztja el megjegyezni, hogy 18 évvel vetette vissza a lakás árakat a 2007-2010 közötti időszak.

A késő esti órákban jelent meg egy elemzésben, hogy a Fitch vezető elemzője, Bridget Gandy kijelentette: Az euró-zóna bankrendszere alkalmatlan egy újabb LTRO típusú könnyítés bevezetésére. Már a jelenlegi tőkeáttét szint is az irrealitás sokszorosa.

SZERDA, június 13.

Az olaszoknak nem kell segélypénz jelentette ki egy német TV-nek adott interjúban Mario Monti olasz miniszterelnök.

Reggelre ismét rekordon a Spanyol kötvény hozam
Moody’s : Ciprusi bankok leértékelése várható.

Üzenet a görögöknek: a Financial Times (Deutschland) szerint az EU hajlik rá, hogy a választások eredményének kimenetelétől függetlenül, újratárgyalja a mentőcsomag feltételeit. Egyre nyilvánvalóbb, hogy mindent megpróbálnak, hogy a 10 milliós déli országot megtartsák az EU zóna keretei között. A legradikálisabban EU ellenes Sziriza párt is enyhülő hangnemben lebegtette meg, hogy nem zárja ki az unióval történő egyezkedés esélyét. Mindeközben a híradások szerint a görögök napi 1 milliárd eurót visznek ki az országból, aminek nagy része Németország, az USA és Svájc bankjaiban landol.

Délután érkezett a menetrend szerinti jeges szél észak felől: A német pénzügyminiszter a Stern magazinban megjelent nyilatkozatában megerősítette, hogy a német kormány továbbra sem hajlandó az euro-kötvény programot a garanciájával támogatni.

A Reuters hozta azt a szintén lehangoló jelentést, miszerint a kínai GDP a második negyedévben 7% alá eshet – egy mértékadó kínai vezető véleményét idézve.

A kedélyeket borzolta az osztrák pénzügyminiszter asszony kijelentése is azzal, hogy szerinte Olaszországnak már csak 2-3 hete van hátra a pénzügyi problémák nyilvánosságra hozataláig, talán rosszabbul is állnak, mint a spanyolok. Mario Monti gyorsan cáfolta a felvetés realitását, de ebben az ideges hangulatban a “nem zörög a haraszt” érzése bizonyára többekben felmerült. Szerdán a 12 havi olasz papírokat 3,972%-os hozammal vitte a piac, míg a május 11-i utolsó ilyen aukción még csak 2,34%-ot adtak az olaszok a rövid hitelért. Ez laza 40%-os drágulás az egyébként minden a legnagyobb rendben van cáfolatok közepette.

Az európai bajokra fókuszált közönség gyakorlatilag elengedte a füle mellett az S&P figyelmeztetését: újabb USA leminősítés várható 2012 vége felé, az adósságplafon kezelhetetlen mértéke miatt.

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom a várakozások szerinti  0,2%-os csökkenést            hozta májusban az áprilisi adatokhoz mérve. (Ugyanez a személyautók nélkül -0,4%)

CSÜTÖRTÖK, június 14

Egyszerre 3 fokozattal leminősítette Spanyolországot és két fokozattal Ciprust a Moody’s, ami nem volt meglepetés, várható volt, hogy követni fogják a Fitch múlt heti értékelését.

A hét eleji inflációs adatok a várakozások szerint alakultak Európában és az USA-ban is, ám folyamatosan kúsznak egyre feljebb és feljebb a változást mérő százalékok. Ennek az üzenete az, hogy választások ide vagy oda, a FED is csendben megkezdte a magas adósság állomány elinflálásának taktikáját. Azonban az emelkedő infláció azt is jelenti, hogy szűkül a pénzpumpák mozgástere is, mert beindíthat egy olyan hiperinflációs spirált, ami nemzetiségtől függetlenül minden jegybankár rémálma.

Az inflációs adatok, nem különben az ismét gyengülő heti munkanélküliségi jelentések is csak emelték a piac hangulatát, az optimista várakozásokat a QE tekintetében. A szerdán beindult suttogó propaganda (a jegybankok esetleges összehangolt beavatkozásáról) pedig öngerjesztő módon beindította az indexárak folyamatos emelkedését.

A Reuters elemzése szerint a franciák új baloldali miniszterelnöke, Francois Hollande „euro-póker”-t játszik Angela Merkellel, amikor egyre erőteljesebb támogatást szervez maga köré az unió tagállamai és a német baloldal köreiből. Hollande az uniós hitel-válságot a németekkel merőben ellentétes módon kezelné: a megszorítások helyett a gazdaság növekedésére helyezné a hangsúlyt.

Egy csütörtök késő esti Fed bejelentés közvetve erősítette a pénzügyi könnyítésekre spekulálók érveit: az AIG és a Bear Stearns 2008-as életmentő giga-hiteleit hiánytalanul visszafizették. A hír üzenete, hogy helyes lépés volt megmenteni 2008 kiélezett őszi hangulatában a hatalmas mérgezett hitelállománnyal teletömött pénzintézeteket. (Szegény Lehman és károsultjai, nélülük mindez nem jöhetett volna létre…)

PÉNTEK, június 15

Péntek már a találgatások jegyében telt. Folyamatosan erősödött az optimista hangulat a görög választások pénzpiaci következményeit illetően, hiszen ha rossz eredmények születnek, beindulhat az egyeztetetett jegybanki beavatkozás, ha meg jók lesznek az eredmények, akkor azért fognak emelkedni a rövidtávú piaci árfolyamok.

Ezt a csiki-csuki szemléletet egy pillanatra sem ingatta meg a rég látott gyenge Michigan fogyasztói bizalmi index visszaesés (79,3-ról egészen 74,1-ig!) Egy hónapja, a kéthetente megjelenő mutatóban mért fele ekkora csökkenés is pánik szerű pénteki hangulatot tudott kelteni Amerikában és a még nyitva tartó európai futures árfolyamokban.

HÉTVÉGE, június 16-17

Szombaton bejelentették, hogy 11 (!) kisebb párt visszalépett a vasárnapi megmérettetés elől, ám így is még 22 (!!) különböző politikai csoportosulás maradt a görög szavazólapok felsorolásán.

Azonnali, 120 milliárd eurós növekedési paktum elfogadását szorgalmazza európai uniós partnereinél Francois Hollande a Journal du Dimanche (JDD) című francia lap értesülése szerint, hozta az MTI.

Ugyanakkor megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulója, amelyen a felmérések szerint a Francois Hollande államfőt adó és az első fordulóban élen végző Szocialista Párt egyedül megszerezheti az abszolút többséget a parlament alsóházában. Sikere esetén a magyarországi 2/3-hoz hasonló támogatottsággal foghat hozzá tervei kivitelezéséhez a francia baloldal.

Új elem jelent meg az optimista longosok hangulatának fokozására: az ECB kamatvágásáról kezdtek el beszélni görög választások eredményeire várva.

Vasárnap 17 órakor jelentek meg az első exit poll eredmények. Óriási maradt továbbra is a bizonytalanság, mert a szavazófülkéket elhagyók bevallása szerint hajszálnyi csak a különbség a két vezető párt között.

A 21 órás hivatalos közlemények már az Új Demokrácia és a Pasok koalíció- képes győzelmét jelzik.

Hétfőn minden bizonnyal a múlt heti gap-ekhez hasonló nyitásokkal örülünk majd annak, hogy tovább küzdelmeskedhetünk a 458%-os GDP arányos görög államadósság emészthetetlen problémájával.

A jövő héten G20-ak és FED közlemények várhatók! 

ARANY

Ezen a héten az arany megközelítőleg párhuzamosan mozgott az indexekkel, csak egészen szokatlanul kisebb volatilitással, mint amihez hozzászoktatott bennünket. Hiányoztak a le/felszúrások, egyenletes békés ereszkedést láttunk hét elején, majd ugyanezt felfelé szerda reggeltől, figyelemre méltó forgalom-emelkedéssel. Órás grafikonon egy gyönyörű felfelé mutató háromszög rajzolódott ki péntek estére, ami a felfelé kitörést sejteti a technikai elemzés szabályai szerint. Van is hova felfelé kapaszkodnia még az aranynak, hiszen a napos grafikonokon még bő 2,5%-kal a 200 napos mozgó átlaga alatt tanyázik, itt viszont egy lefelé mutató háromszög teszi árnyalttá a képet.
Az arany hívők reményeit erősítette Marc Faber, a világ egyik legismertebb stratégája, aki szerint az arany elérte a mélypontját, s még az idén realitásnak találja a 2000 körüli szintek tesztelését.

Forrrás:MT4

EUR/USD

Az euró szinte hajszálra leképezte a DAX eheti mozgását, vagy fordítva? Megvolt a 2% feletti gap, majd a több mint 3%-os esés, és az optimista emelkedés is összejött, egészen 2,665-ig, éppen addig a szintig, ahol a hetet kezdtük a spanyolok feletti reményektől eltelve.

A CDS felár tovább csökkent (560), az állampapírok hozamai viszont a csillagos egekben.

Az aukcióink sikerrel mennek, csütörtökön a meghirdetett keret feletti tételt adott el az AKK.

A keddi 5,3%-os havi inflációs adat 0,4%-kal volt jobb a várakozásoknál.

A hét végén világ szerte megjelent miniszterelnöki nyilatkozatban ismét felbukkant az IMF- hitel nélkül is finanszírozható államadósság lehetősége. Az újrafogalmazott jegybank törvény tervezete nem került teljes összhangba az uniós/IMF elvárásokkal, cserében egy miniszterelnöki ígéret szavatolná, hogy a jelenlegi jegybank elnök regnálása idején nem él majd a kormány az új törvény adta lehetőségeivel.

A piac a jövő héten minden bizonnyal beárazza majd az elhangzottakat.

Budapest, 2012. június 17.