Eldöntetlen játszma

Eldöntetlen játszma: törik a trend vagy sem?

A nagyobb indexek enyhe növekedést mutattak ugyan a héten, de mindegyik belül maradt a hosszú távú (7 hónap) emelkedő trend és a rövid távú (3 hetes) csökkenő trend által kirajzolt határokon. Vagyis sem a rövid csökkenő trend nem tört meg, sem a hosszú emelkedő. Izgalmakat csak az okozott, hogy ezeket a trendeket a héten több ízben is érintették az indexek, de csak azért, hogy leforduljanak róluk.  Az legnagyobb európai index (DAX) kezd vészesen elmaradni amerikai társaitól, de az USA indexek is vegyes képet mutatnak: amíg a DOW emelkedni tudott 1%-ot, addig a NASDAQ rendesen esett.


A világ szeme Európán függ ismét, vajon sikerül-e tanulni a görög hibákból, s kevesebb sokk árán menteni a spanyolokat? A dilemmának különös súlyt adott a héten az a várakozás, ami a hétvégi IMF és G20-ak tanácskozásának volt köszönhető, de a francia választások első fordulója is a fontos kérdések közé sorolódott.
Mindezek közepette javában folyik az első negyedéves vállalati jelentési szezon, eddig a vártnál kedvezőbb, de messze nem per-(trend)döntő eredményekkel.

HÉTFŐ:
A délelőtt a spanyol aukció eredményére várva telt, különösebb mozgás nélkül, majd 11 után nem sokkal kiderült: A 10 éves spanyol államkötvények hozama elérte a lélektani határnak tartott 6 százalékot hétfőn. A spanyol eszközök kockázatát mutató CDS-felárak új csúcsra, 510 pontra emelkedtek (péntek: 500,9).
Az EKB (Európai Központi Bank) immár ötödik hete nem vásárolt államkötvényeket másodlagos értékpapír-piaci intervenciós programjának keretében, derült ki a minden hétfőn esedékes jelentésből. A bank célja a kötvényvásárlásokkal, hogy csökkentse a jelentős adóssággal küszködő euró övezeti országok, így Olaszország, Spanyolország és Portugália állampapírhozamait. Az intézmény összesen 214 milliárd euró értékben vásárolt állampapírt programjának 2010 májusi elindítása óta. A programot tavaly augusztusban – négy hónap szünet után – indították újra, amikor különösen nagy nyomás nehezedett az olasz és a spanyol állampapírokra.
Februárban az euró zóna szezonálisan kiigazított exportja 2,4 százalékkal, az import 3,5 százalékkal növekedett. Az Európai Unió egészére nézve a külkereskedelmi hiány 9,4 milliárd eurót mutatott, míg egy évvel ezelőtt ugyanez 10,5 milliárd euró volt.


A hétvégi IMF és G20-as találkozót megelőző nyilatkozat kampány egyik kellemetlen mozzanata volt hétfőn, hogy a Der Spiegelben megjelent nyilatkozat szerint megeshet, hogy a fejlődő országok nem szavazzák meg a segélyprogramok bővítését.  A cikkben azért az is kiderült, hogy talán csak arról van szó, hogy ezzel a zsarolás gyanús fenyegetéssel próbálnak a fejlődő tagállamok a gazdasági súlyukkal arányos befolyást szerezni az IMF-nél.
Az USA egyik legfontosabb New York régiójában mért feldolgozóipari index (175 ipari vezető riportja alapján) nagyot esett áprilisban. Az 1 hónappal korábban jelentett 20,2 pontról 6,5 pontra süllyedt az index értéke a várt 18,2-vel szemben. A hír megmozgatta ugyan a piacokat short irányba, de semmi drámai nem történt.
Az amerikai pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint a külföldi tulajdonban lévő amerikai adósságállomány 0,8 százalékkal 5,1 ezermilliárd dollárra emelkedett februárban, már a hetedik egymást követő hónapban nőtt. Kína a második egymást követő hónapban növelte amerikai államkötvény-portfolióját februárban, 1,1 százalékkal 1,18 ezermilliárd dollárra, miután előzőleg öt hónapon át csökkentette azt. Az amerikai állampapírok második legnagyobb vásárlója Japán, amely portfólióját 1,2 százalékkal 1,1 ezermilliárd dollárra bővítette februárban. (MTI)

És már megint Görögország: Alig sikerült elérni, hogy az IMF emelje a kisegítő programból való részesedését, máris sokasodnak a rossz hírek a görög belpolitika felől. A 2 hét múlva esedékes választásokon valószínűleg olyan erősödést érhetnek el a hitelcsomagot ellenző kis pártok, hogyalapjaiban tudják majd megingatni az ország hitelezői által előírt gazdaság átalakító programokat. Nehéz elfelejteni, hogy ennek a programnak a felépítése és a körülötte zajló propaganda áradat rendszeresen kövér, több százalékos napon belüli mozgásokat indukált a nagy indexekben.
Hét hónapja most először ismét esett az amerikai lakásépítési hangulat index. A háttérben az áll, hogy növekszik ugyan az új építkezések száma, azonban az értékesítésük még nem indult be. Az index 28 pontról 25-re esett a 0-100 skálán, s 2006 óta soha nem tanyázott az elfogadhatónak tartott 50-es érték feletti szinteken.
A WTO (Kereskedelmi Világszervezet) elemzői szerint 2012-ben mindössze 3,7 százalékkal bővül a nemzetközi kereskedelem, de a komoly kockázati tényezők miatt ennél kisebb is lehet az ütem, jócskán elmaradva a 20 éves, 5,4 százalékos átlagtól. 2011-ben 5 százalékra mérséklődött a növekedési ütem az előző évi 13,8 százalékról.

KEDD:
Dúl az elméleti vita arról, hogy az európai adósságválságnak mi lehet a megoldása. Soros György véleménye mellé zárkózott fel a Nobel díjas amerikai közgazdász Paul Krugman is, aki egyenesen őrültségnek titulálta népszerű blogjában a spanyol megszorító intézkedéseket. Véleménye szerint csakis az előre menekülés, a termelés stimulálása, a drámai méreteket öltő munkanélküliség visszaszorítása lehet a kivezető út. Az elméleti fejtegetés mellett megjegyzi azt is, hogy a spanyol bajok fő forrása a felelőtlen német bankok által fújt ingatlan lufi, ami éppen leereszt nagy sebességgel, s éppen a németek látnak (diktálnak?) gyógyírt a megszorításos válságkezelésben.
A spanyol 12 havi aukción 2,623%-ra emelkedtek a hozamok az előző havi 1,48%-ról. A közel duplázás mégis jó hírnek számított, mert reggeltől emelkedésben volt minden piac.
Jó hangulati adatok érkeztek délelőtt az EU zónáról és Németországról is:

  • Uniós gazdasági hangulat index: 13,1 (várt 10,7; előző 11)
  • Német gazdasági hangulat index: 23,4 (várt 20,0; előző 22,3)

Majd az USA  következett néhány vegyes, a lakásépítéssel kapcsolatos adattal:

  • USA megkezdett új lakásépítések száma: 0.654M (várt:0.705M; előző:0.694M)
  • USA új építési engedélyek száma: 0.747M (várt:0.710M; előző:0.715M)

Argentína (is) hadat üzent a magántulajdonnak: Cristina Fernandez  államfő bejelentette, hogy az állam átveszi az ellenőrzést az ország legnagyobb energiacége, az YPF felett – jelentette a Reuters. A kapitalizmusért aggódók mellé beálltak a spanyol érdekek féltői is, ugyanis a cég 60%-a spanyol kézben van. A hírből gyorsan diplomáciai állásfoglalások sora nőtt ki a spanyolok védelmében. Ráadásul az államosítást csak a spanyolok kárára tervezik, mert a második legnagyobb tulajdonos (egy argentin család) megtarthatja a 25%-os részesedését. Világszinten tekintve is az elmúlt tíz év egyik legnagyobb méretű államosítási döntését hozta meg Argentína. Vasárnap éjszaka az is kiderült, hogy a cég elvágta a spanyol tulajdonosok online elérési lehetőségeit.

Mario Draghi (EKB) beszélt egy statisztikusoknak rendezett konferencián – érdemi gondolat nélkül, csak a szokásosat ismételte: a válságnak Európában nincs vége, magasak a kockázatok.

A kora délutáni órákban a fokozatos növekedést rakéta sebességre váltotta a DOW-t és az S&P 500-at is, amikor Lagarde (IMF) bejelentette, hogy az EU-t kisegítendő pénzügyi alapot 60 milliárd dollárral segíti ki az a Japán, amely GDP arányosan a világ legeladósodottabb országa. A tény már-már az abszurditás határát súrolja, különösen, ha azt is hozzátesszük, hogy a hírre az USA legtöbb pénzkészletével rendelkező vállalata, az Apple ugrotta a legszebbet.

A napon belüli emelkedés az S&P-nél meghaladta a 2,1%-ot, a DAX 2,8 %-ot mutatott fel (futures adatok).

SZERDA:
A délelőtt a kijózanodás jegyében telt, a szerdai csúcsokat már nem javították meg a piacok, hiába érkezett bíztató hír, miszerint nagyot estek a sikeres spanyol kötvénykibocsátáson a hozamok (6,02-ről 5,89%ra)


Délután jött rossz spanyol hír is, ami végleg elrontotta a hangulatot:
A spanyol központi bank szerdán közzétett adatai szerint 1994 óta először 8% feletti, egészen pontosan 8,16% a spanyol bankok rosszul teljesítő követeléseinek aránya, ami 143,82 milliárd eurós állományt és januárhoz képest 7,91%-os állománynövekedést jelent. A bankok hitelkihelyezése negyedik hónapja esik, februárban az évesített ráta -3% volt. A kormányzati adatok pedig azt mutatták, a lakásárak ismét gyorsuló ütemben, éves szinten 7,2%-kal estek. (portfolio.hu)
Folyamatosan esnek az ingatlan árak is Spanyolországban, a szerdai adat szerint a márciusi árak 7,2%-kal voltak a 2011 márciusi alatt, az elemzők 5,9%-os esésre számítottak, februárban pedig 6,8% volt a csökkenés.
Az ingatlan lufi így leheli ki a lelkét az árakban:

Szerdán jelent meg az IMF 58 európai bankra kiterjedő elemzésének eredménye, mely szerint az 58 legnagyobb európai bank közel 7%-kal, összesen mintegy 2000 milliárd euróval fogja várhatóan csökkenteni a következő másfél évben a mérlegfőösszegét, aminek negyede a hitelállomány csökkenéséből származhat, figyelmeztetve, hogy a folyamat egy újabb pénzügyi válságot is előidézhet. A szervezet jóval pesszimistább jövőt vázolt az Európai Bankhatóság által az elmúlt időszakban feltételezettnél.

CSÜTÖRTÖK
A spanyol tőzsdeindex szerdán a 7000-es szint alá esett, ami alatt csak 2009-ben járt. Az alábbi grafikonon a DAX és az IBEX 3 éves összehasonlításában láthatjuk a drámai spanyol irányváltást:

Irán beszüntette az olaj szállítását a Shell-nek, megelőzve a májusi tárgyalásokat, s a július elejétől hivatalosan is életbe lépő embergót.
A bajba jutott PIIGS országok gondjaira megszorításokat erőltető Németország könnyen beszél. A csütörtökön megjelent gazdaságkutató-intézeti előrejelzés szerint idén 0,9 százalékos, jövőre 2 százalékos GDP-növekedés várható a legnagyobb európai gazdaságban, jórészt a belső fogyasztás élénkülésére alapozva. A német kormány a költségvetés egyenlegén is javítani tud a következő években, 2012-ben a GDP 0,6 százaléka, 2013-ban pedig mindössze 0,2 százalék lehet a büdzsé deficitje.
2014-ig minden marad a régiben: nem vezetik be azokat az amerikai szabályokat 2014-ig, amelyek korlátoznák a bankok saját kockázatra történő kereskedését.
Gyenge adatok érkeztek a munkanélküliségről és a lakáspiacról az USA-ban:

  • Folyamatos munkanélküliségi kérelmek száma:3297K (várt:3280K; előző:3271K)
  • Új munkanélküli kérelmek:386K (várt:370K; előző:388K)
  • Használt lakásértékesítés:4.48M (várt:4.62M; előző:4.60M)
  • Philadelphia Fed Ipari index: 8.5 (várt:12.0; előző:12.5)

Csütörtök estére szinte minden piac visszaadta a keddi örömünnepen látott növekedést.

PÉNTEK:
Pénteken sok és jó hír érkezett a német gazdaságról, majd az angol hírek is csatlakoztak a „zöld” mezőhöz, de csak szerény emelkedést hoztak, majd a nap végére eséssel zártuk a hetet.

A napot már a hétvégi IMF és G20-as közös közleménnyel kapcsolatos visszafogott várakozás jellemezte.
A fontos makro adatok:

  • Német üzleti várakozások:102.7 (várt:102.5; előző:102.7)
  • Német Ifo üzleti klíma index:109.9 (várt:109.5; előző:109.8)
  • Angol kiskereskedelmi forgalom változása (éves):3.3% (várt:1.4%; előző:1.0%)
  • Angol kiskereskedelmi forgalom változása (havi):1.8% (várt:0.5%; előző:-0.8%)

HÉTVÉGE:
Az amerikai tőzsdei zárásokat követően, péntek éjszaka jelent meg a G20-ak és az IMF közös közleménye, amelynek legjelentősebb adatai:

  • Az IMF 400 milliárd dollár összegyűjtését tervezte az európai adósságválság kezeléséhez, ezzel szemben 430 milliárd sikerült
  • A programhoz a BRICS országok is kapcsolódtak annak ellenére, hogy csütörtökön éjszaka még egészen mással fenyegetőztek nyilatkozataikban

A 430 milliárdot az USA és Kanada hozzájárulása nélkül rakták össze a következők hozzájárulásával:

(Forrás: IMF közlemény)

Tehát a likviditás adott, kérdés mit lehet kihozni belőle. Egyre több elemző idézi Mario Draghi egy hete elhangzott gondolatát, miszerint a likviditás nem egyenlő a tőkével. A megjegyzés arra a dilemmára utal, hogy nyilvánvalóan sikerült már az EKB-nak is elég pénzt összetákolnia megmentés gyanánt, csakhogy az EU bankrendszere már oly mértékben „áttétes” (ld. itt korábbi írásunkban a konkrét számokat), hogy funkcionálisan képtelen a gazdaságba forgatni a rászakadó likviditást.
Szokások szerint idézett grafikonunk az EKB egynapos állományáról jól mutatja a patt-szerű helyzetet:

Ezzel együtt hétfőn a piac még pozitívan értékelheti az IMF sikerét.

Francia elnökválasztás 1 fordulóját elveszítette Sarkozy elnök, a két hét múlva esedékes döntő második kör újra rajzolhatja az EU-s politikai erővonalakat. A hír megelőlegezéseként már pénteken felröppentek olyan pletykák, amelyek Franciaország lehetséges leminősítéséről szóltak.
Meglepetésre 20 % körüli eredményt ért el a szélsőjobb Marie Le Pen. Az 1981 óta legmagasabb kommunista eredmény született 11,7%-kal Jean-Luc Melenchon személyében. A második fordulóra (május 6-án) már csak a jelenlegi első helyezett szocialista jelölt, Francois Hollande (28.4%), és Nicholas Sarkozy: (25.5%) hivatalos.
Vasárnap esti hír, ami új feszültségforrás keletkezéséről szól a geopolitikában: Egyiptom elzárta az izraeli energia igény 40%-át fedező gázvezetéket. Ezzel a térség törékeny egyensúlyának alap értékét, a Camp David-i egyezmény egyik manifesztálódását semmisítette meg.

ARANY:
Az indexekhez hasonlóan trendjében maradt az arany, a héten elmaradt a lassan már megszokott, de totálisan kiszámíthatatlan le/fel-rángatás is. Továbbra is az emelkedő hosszú trendben keresgéli az irányt, de 5. hete a 200 napos mozgó átlaga alatt. Ami újdonság: az 50 napos mozgó átlag felülről keresztezte a 200 naposat, s a metszés tényét határozottan megerősítették az eheti eredmények. Vagyis tisztán technikai alapon short irány lehet a folytatás. Azonban még tartják magukat (bár egyre erőtlenebbül) azok a QE-remények, amelyek a 200-es álomhatárt is realitásnak vélik.


Forrás: MT4

EUR/USD:
Ezen a héten az idei harmadik visszakapaszkodást mutatta be az € a dollárral szemben az 1,30-as szintről. Az € erősödés imponáló ütemben, töretlenül tartott egész héten, 1,3227 (+1,7%) lett a vége az utolsó kereskedési órában. A háttérben egyértelműen az IMF euró-mentő akciójával kapcsolatos optimista várakozások álltak, amire ráerősítettek az USA QE remények.

MAGYARORSZÁG:
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A forint három hónapos mélypont közelébe került hétfőn, miután kiújultak az aggodalmak az IMF-megállapodás esélye kapcsán. Az euró övezet válságával kapcsolatos aggodalmak is nyomás alatt tartják a feltörekvő piaci eszközöket. Késnek a tárgyalások Magyarország és az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap között. A Reuters hírügynökség világszerte idézte Orbán Viktor pénteki szavait, miszerint zsarolás lenne, ha az EU politikai feltételeket támasztana a hiteltárgyalásokhoz.


Forrás:MT4

Kedd estére már 295 alá tudott erősödni a Ft, köszönhetően a Templeton reklámnak, amit a magyar állampapíroknak szervezett nyilatkozataival a kellemes magasságokban tanyázó hozamokról.
A hét közepétől péntekig rezignált sávozást láthattunk 297 és 298 között, miközben:

  • Hangzatos szalagcímek firtatták, hogy mit is akar Magyarországtól az Unió, és hogy tárgyal-e velünk arról az IMF, hogy adjon-e időpontot a tárgyalások megkezdését elindító tárgyalásokhoz… J
  • Az euró zónán kívüli fejlett gazdaságok mellett a feltörekvő európai országok – köztük Magyarország -, illetve a FÁK-térség lehet a valutablokk bankjai mérlegalkalmazkodásának, tőkekivonásának fő áldozatai – vonja le a következtetést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss tanulmánya.
  • A tervezett 50 milliárd helyett csak 40 milliárd forintot sikerült értékesítenie az Állami Adósságkezelő Központnak a 3 hónapos kincstárjegyekből. A benyújtott ajánlatok értéke pedig féléves mélypontra került.
  • Az ország gazdasági vezetése már naponta borzolja a kedélyeket idehaza és határokon túl a kreatív adózási ötletekkel (5 kulcsos ÁFA, sárga csekk és internet adó)

 Budapest, 2012. április 22.