Ez még csak egy egészséges korrekció

Egész héten lassan, de határozottan csordogáltak lefelé a fontos részvényindexek. A DAX heti csökkenése 1,6% volt, az S&P 500-é pedig 2,4%. Az ősszel elért lokális maximumokhoz képest a héten érintett minimumok a DAX esetében 4,2%-os csökkenést, az S&P 500 is 3,9%-os ereszkedést mutat. Mindkét index esetében még a nyár elején beindult emelkedő trenden belüli egészséges korrekcióról beszélhetünk, bár az S&P 500 jóval közelebb ment a trendvonalához, mint a DAX. Mindkét indexben a dupla-csúcs alakzat rajzolódik mind élesebben, ami már a trendfordulóra utalhat.

Forrás:ArivaAz utolsó néhány hónapot leszámítva az indexek mozgásában azt tapasztalhattuk, hogy hirtelen, és nagy zuhanásokkal (12%-15%) korrigálnak, vagy váltanak trendet. Ezzel a „szokással” szemben az utolsó két hét korrekciója még a békebeli, 2008-as évek előtti konszolidált mozgásokat idézi, az előttünk álló héten kiderül, hogy váltunk-e a szokásos zuhanásra, avagy újra növekedésbe fordulunk a trendekről és fontosabb indikátorokról. Természetesen a technikai elemzés szempontjai mellett nagyon nagy súllyal hatnak azok a hírek és ígéretek, amelyek lassan a jegybankárok kaszinójává züllesztik a piacokat.A tárgyhetünkben nem volt hiány ilyen nyilatkozatokra lehetőséget teremtő világméretű összejövetelekben, diplomáciai eseményekben, mégis sikerült a konszolidált ütemű csordogálás keretei között megmaradni.

A hét azzal a hírrel indult, hogy az IMF csökkentette a kínai GDP kilátásokat, amin nem sokat tudott javítani, hogy a General Motors szerint fordulat állt be, és Kínában a szeptemberi autó-értékesítések végre 1,7%-os növekedést mutattak. A szokásos hétfő reggeli kínai dózis további adatai:

  • Szolgáltatási hangulat index szeptemberben: 54,3 (előző 52)
  • Hétfő estére a Világbank is beszállt a huhogók táborába, a nyilvánosságra hozott jelentésük szerintük a Kelet-Ázsia gazdasági régió fejlődése (beleértve Kínát is) a leggyengébb lesz 2001-óta.

Nem tett jót a hangulatnak, hogy a Financial Times-ban megjelent az egyik legnagyobb amerikai független pénzügyi elemző cégnek (Brooking Institution) a világgazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatos meglehetősen nyomott hangulatú elemzése. Maga a cikk címe is önmagáért beszél: A gazdasági kilábalás kötéltáncon billeg. A lényeget itt láthatják, a 2003 óta mért növekedési indexen (TIGER):

Az index szakértői szerint a kilábalást nagyban akadályozzák a politikai konfliktusok, a döntésképtelen államok, amelyek nem tudnak elszakadni az állami finanszírozás fejlődést gátló gyakorlatától.

Nem tudott segíteni az euro-zóna befektetői hangulat indexének enyhe javulása (-22,2 az előző havi  -23,2-ről) és a német évesített ipari termelési adat javulása sem (0,8% az előző havi   -1,4%-ról)

A hétfő délután Cipruson megkezdett ECOFIN ülés (európai pénzügyminiszterek rendszeres összejövetele) a Spanyol és a Görög finanszírozási problémákra koncentrált. Ugyanakkor Luxemburgban hivatalosan is összeült az ESM alap kormányzótanácsa, az újonnan megválasztott Jean-Claude Juncker elnökletével. Az IMF és a Világbank Tokyoban ülésezett. A kapcsolódó hírek és nyilatkozatok röviden:

  • német pénzügyminiszter úgy látja, Spanyolországnak nincs szüksége további pénzügyi segítségre.
  • Az ülést megelőző órákban az euro ismét, 1,3 alá került, köszönhetően M. Draghi EKB elnök EP beszédének, ahol arról beszélt, hogy „Az euro-zóna kihívások előtt áll, de képes lehet megfelelni a megpróbáltatásoknak”. Hol van ez már a szeptemberi magabiztos kijelentéstől, miszerint „Higgyék el nekem, elég lesz!” (az EKB intézkedés sorozata)
  • hivatalosan is zöld lámpát kapott az ESM program (az eu-zóna tagok 3 éven át folyamatosan képződő összesen 700 milliárd eurós befizetéseiből tőkeáttételes formában a bajbajutott országok pénzügyi finanszírozása) mindjárt meg is kapta az AAA minősítést a Fitch-től, és a negatív változtatás kilátását a Moody’s-tól.
  • Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért, valamint az euró-zónáért felelős alelnöke szerint az ESM életre keltésével megvannak az eszközök, hogy a 2,5 éve fizetésképtelenséggel küszködő Görögország is professzionális segítséget kapjon, esetleg részesülhessen a további 2 éves haladékban.
  • IMF figyelmeztetés: Görögországnak többet kell tennie, ha meg akarja kapni az ígért támogatásokat.
  • IMF: Csökkentette a világgazdaság 2013-ra vonatkozó növekedési kilátásait, a növekedés „vészesen csökkenő” ütemének bekövetkezésének esélyeiről nyilatkoztak.
  • A babonás elemzők nem felejtették el megjegyezni, hogy az utolsó két nagy visszaesés (2002 és 2007) október 9-éhez kötődött, így volt egy kevés pánik-keltési kísérlet is (pl: Marketwatch, Mark Hulbert: A medve piac talán megint 9-én kezdődik el), szerencsére eredménytelenül.

Angela Merkel személyesen is elment Görögországba, hogy segítséget ígérjen az ellene igencsak ellenséges hangulatban az utcákon tüntető görögöknek. Távozásakor Athénból így foglalta össze a helyzetet: „Sok mindent tettek, de sok minden még hátra van.”

A sok európai esemény mellett kedden alig kapott visszhangot a  második Kínai pénzpumpa bejelentése (42 milliárd dollárnyi yüan), és Ciprus leminősítése.

Kedden este indult egy halom rossz előrejelzéssel az USA zárása után a vállalati jelentési szezon. Az ALCOA (az USA legnagyobb alumínium gyártója, az ipari termelés egyik indikátora) nem tudott pozitív üzenettel nyitni, meg is volt az eredménye a szerdai esésekben.

Az IMF keddi növekedési figyelmeztetését szerdán a „Globális pénzügyi stabilitási jelentés” követte. Nem mulasztották el felhívni a figyelmet arra, hogy az elkövetkező 14 hónapban az európai bankoknak összesen 4500 milliárd eurónyi eszközt kellene tudni értékesíteniük. Ez a szám fél éve még csak 3800 milliárd euro volt, de köszönhetően a „vártnál alacsonyabb jövedelemképződésnek, a gazdaság állapotának romlása miatt megnövekedett kockázati veszteségeknek és a bankokra nehezedő finanszírozási nyomásnak” (IMF).

Az IMF jelentéssel kapcsolatos elemzői reakciók közül itt kiemelnék egyet, amely egészen érthetően mutatja be az európai finanszírozási krízis alapvető okait, amit nemes egyszerűséggel mérgezett adósság csapdánaknevez. Egy olyan ciklikusan ismétlődő sorozatról van szó, amelynek három fontos eleme van:

  • A tőke folyamatosan menekül a perifériális országokból (Görögország, Portugália, Spanyolország, Írország, Olaszország)
  • A külföldi tőke menekülése oda vezet, hogy emelkednek a finanszírozási költségek, egyre magasabbak lesznek az állampapírok hozamai a PIIGS országokban:                               
  • A finanszírozás drasztikus drágulása oda vezet (2), hogy a finanszírozók aránya eltolódik az állami szektor irányába:
  • A ciklus tovább ismétlődik, mert az állami (központi, EKB) finanszírozás növekvő aránya tovább gyengíti a működő, privát tőke bizalmát, tovább menekül a mag-országok irányába (LD: 1. pontot)

A mérgezett adósságcsapda gyilkos spiráljának egyéb következményei:

  • A finanszírozásba befurakodott manipulatív központi tőke következtében a kötvényárfolyamok alakulása elszakad a realitásoktól mind a PIIGS országokban, mind pedig a mag országokban.
  • A realitásoktól elszakadt kötvényárfolyam alakulás ködösíti a képet a befektetők és betétesek előtt  (vagyis a kockázat alapú árképzésnek vége)
  • A szituáció bátorítja is a spekulációs gyorspénzek áramlását, amelyek csak arra jók, hogy látszólag és rövid távon a bankok megfeleljenek a tőkeképzési előírásoknak.
  • A bankok látszólagos likviditási megfelelősége késlelteti az elkerülhetetlen, tisztító hatású banki átrendeződés folyamatát, a probléma halmaz csak tovább dagad.
  • Mivel a fundamentális problémák kapják az elsődleges prioritást a működőképesség szempontjából (nem a valós és reális likviditás), az EKB folyamatosan mesterséges likviditást teremt, amivel azt az érzést erősíti, hogy a likviditási hiányosságoknak nincs akkora jelentősége, mint azt korábban kezelték.
  • Végeredményben ez csökkenti a rendszerbe vetett bizalmat (ld soha nem látott magas szintű jegybanki betétállomány és vállalati készpénz állomány) és nem látszik, hogy mitől térne vissza.

Csütörtökön nem okozott meglepetést Spanyolország leminősítése az S&P-nél, már csak egyetlen szinttel van a bóvli kategória felett (BBB-)a spanyolok minősítése. A spanyolok ennek ellenére sem kérték még az EKB kisegítő programjának működésbe léptetését.

A romló hangulat meglátszott az olasz kötvényaukción is, mert ismét enyhe emelkedésbe váltottak a hozamok. A 3 éves papírt 2,86%-kal értékesítették, míg a korábbi aukción 2,75%-ért mentek az olasz állampapírok.

Szaporodnak a vállalati gyorsjelentések, ezzel együtt a profitkilátások csökkenésére szóló figyelmeztetések. Különösen megviselték a rossz profit kilátások az amerikai IT szektor együttes teljesítményét kifejező NASDAQ indexet, ami már 6,1%-kal csúszott a szeptemberi csúcsa alá.

HÉTVÉGE

Szombaton Ben Bernanke a FED elnöke kihúzta a gyufát a kínaiaknál. Egy beszédében (ugyan nem nevezte meg Kínát, csak félreérthetetlenül utalt rá) keményen kifogásolta a devizaárfolyamok központi manipulációját az export támogatás érdekében, szinte követelte a konvertibilitás elengedését. A Wall Street Journal szombati számában már Kínáról beszéltek, mint a FED kritikájának célpontjáról. Az elnökválasztási cirkusz utolsó heteiben nem sikerül magyarázatot találni erre a diplomáciailag talán nem éppen aktuális kicsit goromba fellépésre. A szabad szájú sajtó még azt is megengedte magának, hogy szóvá tegye, milyen vicces, amikor egy manipulátor ujjal mutogat egy másik manipulátorra.

Vasárnap a kínai nagybank (PBOC) vezetője Yi Gang sebtében válaszolt Bernanke felszólalására. Arról beszélt, hogy a QE milyen nagy inflációs veszélyeket hordoz. Az angol szövegből nem lehetett kihámozni, hogy az amerikai QE-t hibáztatja, vagy a esetleg belenézett a tükörbe. Mindenesetre nem okozott nagy meglepetést, hogy Kínában is értik a pénzelméleti alap-összefüggéseket. Azt egy kicsit tamáskodva jegyezték meg többen is, hogy Kína egy héten belül két Qe-t is kieresztett a saját piacára, ráadásul a hét eleji hivatalos várakozás szerint az 1,9,4%-os évesített fogyasztói árindex adat mintha arról tanúskodna, hogy eddig meg se kottyantak a QE-k Kínának.

Sokkal egyértelműbb kínai hír, hogy az export szeptemberben 9,9%-kal haladta meg az augusztusit, míg az import csak 2,7%-kalnövekedett.

Érezhetően nő a feszültség a kedden esedékes spanyol kötvényaukció körül. A Fitch után esedékes a Moody’s minősítése is. Folyik a találgatás, hogy kérik-e (kérhetik-e) a spanyolok az EKB vásárlások beindítását.

ARANY

Az arany szeptember közepe óta pihengeti azt a meggyőző emelkedését, amit augusztus közepétől figyelhettünk meg. Az 1790 és 1750 közötti szűk sávban oldalaz, két tolerálható kilengéssel lefelé és felfelé is. Az elmúlt heti ereszkedés nem volt más, mint a felső sávhatárról az alsóra csorgás.

Forrás:Ariva
Hétfőn hajnalban már 1740-ig, a szeptemberi mélypontig is leszúrt az árfolyam.

EUR/USD

Az euró gyorsan gyengült a hét közepéig, majd az ESM bejelentésekkel párhuzamosan péntek estig szépen erősödött, de az 1,3-as szintet már nem sikerült megközelítenie.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft mozgását egyre többen nem értik. Kamatvágások, Európában a legmagasabb infláció, csökkenő állampapír hozamok, korrekciós nemzetközi hangulat, a Ft meg csak rendületlenül erősödik:

Forrás:Ariva

  • Orván Viktor egy héten belül másodszor is arról beszélt, hogy akár IMF-hitelmegállapodás nélkül is megáll a lábán az ország
  • Tíz éve nem volt arra példa, hogy szeptemberben többletes legyen a magyar büdzsé
  • Sikeres menetrend szerinti aukciók.
  • S&P figyelmeztetés: IMF nélkül leminősítés várható.
  • 6,6%-os a szeptemberi infláció.
  • Jön a lakossági deviza kötvény (csak kóstoló nagyságrendben, 3 éves futamidővel, az euró infláció feletti 2,5%-os kuponnal, intézményi és lakossági vásárlók egyaránt jegyezhetik)
  • A CDS éves mélyponton ismét.

Budapest, 2012.10.14.