Kétségek között 

Az egész világ már hozzászokott, hogy nap, mint nap ezzel térjen nyugovóra: „….ma éjjel végre a görögök eldönthetik….”. Azután mégsem döntik el. Vagy úgy tűnik, hogy eldöntötték, később kiderül, hogy mégsem. A görög remények vagy félelmek mellett Kína hírei és az USA makro adatai mozgatták a piacokat. Eséssel indítottunk, de bőven az emelkedő csatornán belül maradt a hétfői korrekció, majd csütörtökig szolidan emelkedtek a piacok, hogy végül péntekre mindenkinek elege legyen és 5 hetes folyamatos emelkedés után markáns pénteki eséssel, negatívban zárjuk ezt a hetet.


NEMZETKÖZI

HÉTFŐ

Az IMF Kínával kapcsolatos jelentése szerint a várható 8,2%-os GDP növekedést akár le is felezheti az európai unó recesszióba fordulása. Vagyis az IMF mindent megtesz a maga részéről, hogy Kína megértse: segítenie kellene a pénzügyi segítséget jelentő alapok felépítésében.
A kötvényalapok árfolyamai elkezdtek emelkedni, hétfőn megint növekedni kezdettő a görög rendezetlen csőd esélye. Egyre inkább úgy néz ki, nem lehet a görögöknek diktálni, a szakadékban zuhanónak már semmit sem jelent, ha azt kiáltják utána az eus pénzügyminiszterek: ami sok az sok!

  • Német ipari megrendelések decemberi mutatója: +1,7% ( várakozás: 0,7%; előző havi érték: -4,8% ) A jó hír kevés volt, a rossz hétfői hangulat mit sem változott.
  • Februári EU-s befektetői bizalmi index: -11,1 pont (várakozás: -14,6 pont; előző havi érték: -21,1 pont)
  • Decemberi ausztrál kiskereskedelmi forgalmak: -0,1%- várakozás: 0,2%- előző havi érték: 0,1%.

Népszavazást javasol uniós ügyekben, köztük az uniós szerződéseket és az eurót érintő kérdésekben a német alkotmánybíróság elnökhelyettese, akinek javaslatát kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték. Az idén választások lesznek Németországban, a törékeny uniós egyensúlyt végzetesen érintheti, ha Merkel kancellár asszonynak nem sikerül a posztján maradnia, vagy ha az uniós szerződéseket a nép leszavazza.

KEDD

Meglepetések a távolból: Ausztrália a várakozásokkal ellentétben, nagy magabiztosan nem csökkentette az irányadó kamatlábat. Az az üzenete, hogy képesek kivonni a kontinensnyi országot a recessziós félelmek okozta viharok zónájából. Az AUD nagyot erősödött, a golyóbison mostanság divatos stílusban: néhány perc alatt kövér százalékokat.

kínai gazdaságirányítás kellemetlen meglepetéssel szolgált kedd hajnalra: a múlt heti piac-lazító hírek lebegtetésével szembe ment, és konkrét pénzmennyiség csökkentő lépéseket tett. Ez megtette a hatását, kedd délutánig, Amerika ébredéséig megállíthatatlanul csúsztak a piacok lefelé.

Decemberben növekedtek a betöltetlen állások az USA-ban, a novemberi 3,1 millióról 3,4 millióra.

Érdekes elemzés érkezett az S&P 500 vállalatainak negyedéves profi alakulásáról. A lassulás drámai az utolsó 2 negyedévben, éppen azon a szinten billegnek az adatok, ahol 2007 nyarán jártak:

SZERDA

Az egész nap Görögországról szólt. Már a nap elején megállapodás közeli lehetősége elkezdte fűteni a piacokat. Az EKB a görög kötvényeit beszerzési áron adná tovább az európai mentőalapnak (EFSF), amivel az EKB mentesülne a veszteségektől a görögök pedig 10 milliárd euró adósságtól. Az öröm korai, kicsikét önző, hiszen ha belegondolunk, ennek az lesz a vége, hogy az 5 év alatt befizetendő összegeket a tagországok így nehezen fogják teljesíteni, különben senkit sem látunk viszont a mostani vezetők közül a választásaik után.  A többi görög kötvény veszteségleírásának kérdése sem tűnt el a napirendről és a görög megszorítások megvalósíthatósága is aggályos, ennek ellenére szerda reggel mindenki boldogan vásárolt Európában. A görög költségvetés januárban a tervezett 8%-ot meghaladó többlet helyett 7%-os hiányt könyvelt el, ez sem azt sejteti, hogy két perc alatt rendezhető a kérdés. Ezeknek a híreknek köszönhetően enyhe esésbe fordult a reggeli jókedv, majd délután valami egészen fura, nehezen értelmezhető hírözön árasztotta el a képernyőket. Rengeteg volt a bizonytalan fogalmazás, és az alig követhető pénzügyi trükkök apró részleteinek taglalása, amiről nyilvánvaló volt, hogy az sem érti, aki nyilvánosságra hozza a nagy hírversenyben. A lényeg továbbra is azon áll vagy bukik, sikerül-e a megszorításokat a görög vezetőknek elfogadtatniuk a parlamenttel és az utcákon folyamatosan egyre durvuló stílusban tüntető emberekkel.

Nyilvánosságra hozták azt a megállapodást, amelyben 5 eu-s ország vállalja fel, hogy tájékoztatást ad az USA-ból származó ügyfeleikről, akik valószínűleg illegális adókímélő megoldásként választották az öreg kontinens bankjait. Az 5 vállalkozó között NEM szerepel Svájc.

CSÜTÖRTÖK

Zűrök a kínai infláció körül: januárban 4,5%-os volt a növekedés szemben a 4%-os várakozásokkal. A jó hír ebben az, hogy megállt a meredek csökkenés, ami feltehetően vissza fogja tartani a kínai gazdaság vezető döntéshozóit a túlságosan szigorú pénzmennyiség csökkentő lépésektől. EKB nem változtatott a kamatszinten

Csak a londoni vezető index (FTSE) tudott pár órán át örülni az angol jegybank 50 milliárd font értékű pénzinjekciójának, és a változatlanul hagyott rekord alacsony 0,5%-os alapkamatnak. A többi index meg sem rezzent, pedig 4 hónapja egy hasonló húzás általános örömködést hozott a piacoknak.

Az amerikai törvényhozás ratifikálta, hogy 26 milliárd dollár értékben 5 nagy banknál kárpótolják azokat az embereket, akik a törvények megszegése miatt nem jutottak jogos hitelekhez, s ez által veszítették el otthonaikat. Az elemzők summás véleménye szerint ez jó a bankoknak, és édes kevés a károsultaknak. Hiába na, itt is nagyon jön az októberi elnökválasztás…

Az USA első munkanélküli kérelmek adata folytatta a hetek óta javuló trendet, 358 ezer látott napvilágot a várt 370 ezerrel és a múlt havi 374 ezerrel szemben.

Az EKB változatlanul hagyta a várakozásoknak megfelelően az alapkamatot.

A görög hírek délelőtt még pesszimisták voltak (20,9%-os csúcson a munkanélküliség, az éves ipari termelés 11,3%-ot esett – a klasszikus halálos spirál) , ám délutánra már arról szólt minden hírügynökség, hogy megvan a megegyezés ! Így, felkiáltó jelekkel kivétel nélkül.
Mario Draghi (EKB) érdekes produkcióval állt elő: maga jelentette be a görög jó híreket, majd addig-addig ecsetelte a kockázatokat úgy mindenfelé, hogy jó USA makrók ide, pozitív görög megállapodások oda, simán ledumálta a piacokat. Meg is állt szépen a növekedés, az elbizonytalanodás késő estig tartó hezitálásba fulladt.

PÉNTEK
Reggel megint Kína borzolta a kedélyeket: az export 0,5%-kal, az import 15,3%-kal csökkent a hatósági adatszolgáltatás szerint. Ez megadta a nap alaphangulatát, minden index és nyersanyag ár esni kezdett egészen a napi zárásokig.
görög miniszterelnök bejelentése is növelte a bizonytalanságot, miszerint további megszorításokat kell belevenniük a költségvetésbe ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a megállapodott sarokszámoknak. Tehát további parlament előtti egyeztetések, szavazások, vad tüntetések várhatók, stabilitás egyelőre aligha.
Pénteken terjedt el az a csütörtöki hír is, amelyhez hasonló vezette be a 2011. augusztus eleji zuhanásokat: a Mark Hulbert által összeállított statisztika szerint a bennfentesek ismét veszett tempóban szabadulnak a papírjaiktól, ami sohasem jelent jót.

VASÁRNAP

német pénzügyminiszter kemény nyilatkozata szerint a görög megszorítási ígéretek már fabatkát sem érnek, már annyi fogadkozást szegtek meg, s úgy tűnik, minden rájuk költött pénz csak feneketlen kútba szórt euro milliárdokat jelent. Mégis a német közvélemény kutatások szerint a németek többsége még mindig hajlandó a segítségre.
A görög tüntetések kezdenek elfajulni. A tüntetők azt akarják elérni, hogy a parlament ne szavazza meg a történelmi jelentőségű megszorításokat. Athén belvárosában legkevesebb 10 épület állt lángokban vasárnap, későn este.

ARANY:

A heti nyitó és záró érték között alig látunk 4 pontnyi csökkenést (záró: 1721,25), ami azonban e két érték között történt a héten, az igen tanulságos volt. Komoly növekedést és zuhanást élt át a nemes fém piaca. Kedden még a 4 óra alatt lezajlott 40 pontos emelkedésnek (1749,5-ig) örülhettek a longra várók, addig pénteken valami hasonló rázta meg őket csak ellentétes irányban. A héten ismét együtt sírt és nevetett az arany az indexekkel, valamint a dollár árfolyamával. A hektikus mozgás ugyan figyelmeztető jel, de a záró érték 120 ponttal (7%-kal) tanyázik a hosszú távú növekvő trend, és 66 ponttal (3,8%kal) a napos grafikonon mért 200 napos mozgó átlaga felett.

EUR/USD:

Folytatódott az € erősödése, de ez csak korrekciónak tűnik a hosszú távú csökkenő trendben, s ennek a korrekciós erősödésnek még komoly tere van az 1,35-ös szintekig. A pénteki zűrök az eurót is megrendítették, a csütörtöki heti csúcsáról 1,2%-ot gyengült, a sokat próbált, lélektani határként működő 1,32-es szint közelében 1,3195-ön zárt.

MAGYARORSZÁG

A gazdasági híreket a MALÉV felszámolása, vagy esetleges megmentése tematizálta. Szerencsére a piacokat ez kevéssé érdekelte, nem volt hatással sem a Ft árfolyamára, sem pedig a hazai tőzsde forgalmára.

2011. harmadik negyedévének végén 87,4 százalékon állt az ország GDP-arányos adósságmutatója, ami enyhe csökkenést jelent a második negyedévben tapasztalt 87,7 százalékos ráta után. Az EU átlagos államadóssága azonban 81,7 százalékról 82,2-re emelkedett – hozta a Portfolio az Eurostat hétfő délelőtt nyilvánosságra hozott friss statisztikái alapján. Sajnos a harmadik negyedévben a magyar adósságráta emelkedett a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a 2011-2012. évi kettőszáz millió forintos keretösszegű jelzáloglevél és kötvény kibocsátási programja keretében nyilvános forgalomba hozatal útján értékesít 100 millió forint össznévértékű jelzáloglevelet.
csütörtök délelőtti aukciókon tapasztalt meglepően gyenge vételi érdeklődés után a délutáni nem-kompetitív tendereken egyetlen vételi ajánlat sem érkezett a 3 és 10 éves papírokra. A kereslet-csökkenés egyelőre nem hozott drámai hozam emelkedést, inkább jelzés értékűnek tekinthető.

A miniszterelnök évértékelő beszéde sem mozgatta meg a piacok fantáziáját, inkább csak politikai körökben aratta a szokásos ellenzéki vihart. Az évértékelőből azonban érzékeny fülek ismét kihallani véltek a decemberi dühös ellenállásra emlékeztető hangokat. Ezeket a baljós benyomásokat csak tovább erősítette az Európa Parlamenti meghallgatás, ahol a miniszterelnök helyettesének sikerült szokatlannak éppen nem mondható, ám mégis zajos felhördülést kiváltania azzal, hogy 2 órán belül mást állított a plénum előtt, mint korábban, Neelie Kroes uniós biztos irodájában Magyarország hozzáállásáról azokhoz az uniós elvárásokhoz, amelyek mellesleg feltételei az IMF tárgyalások megindításának.

A Ft-ot egyértelműen a nemzetközi hangulat mozgatta. Még a régen látott 288-al kezdődő régiókat (288,22) is elérte erősödésben az euróval szemben, majd a rossz hangulatban már a 295 volt veszélyben.

Paksy Katalin