Kivárás

A piacok továbbra is a pénzpumpákkal kapcsolatos konkrétumokra várnak. Az USA-ban a QE3, Európában pedig az EKB kötvényvásárlásai, a déli államok kisegítő programjai a kulcs-kérdések. Mivel már láttunk ilyet, most is sokan számítanak arra, hogy ismét egy összehangolt (USA, EKB, Japán, UK) lépéssorozattal próbálkoznak a megkopott eszközöknek új fényt kölcsönözni a jegybankárok. Az éppen esedékes (augusztus 30 –szeptember 1, Jackson Hole) jegybankári világtalálkozó tovább erősíti ezeket a várakozásokat. Minden hír és makro adat továbbra is csak eme várakozások fényében tud hatni, gyakran pontosan fordított irányban, mint rendesen. Kezd kifejlődni egy „Jackson Hole paradoxon”: A piac már úgy beárazta a pumpálást, hogy az árfolyamok és grafikonok láttán már nincs is szükség beavatkozásra… „Szerencse”, hogy makro oldalon azért ennél konkrétabban fenyeget az ismételt depresszióba fordulás.

A szabadságról visszaérkezett politikusok is megtették a magukét, egyértelműen növelve a volatilitást és a bizonytalanságot nyilatkozataikkal.

A szokásunk szerint kiemelten megfigyelt nagy index (DAX, S&P 500) a héten folytatta az emelkedést egészen kedd 17 óráig, amikor is a technikai szintek miatt (egyébként kedvező görög hírek kíséretében) megindult egy hozamrealizálás vezérelte korrekció, ami pénteken késő délután (USA délelőtt) látszott kicsit megtorpanni egy, a Marketwatch által megszellőztetett Bernanke levélnek köszönhetően, amelyik – micsoda meglepetés! – éppen a QE3 esélyeit taglalta meglehetősen bátorító szavakkal.

Forrás:Ariva


A hét fontos makro adatai:

  • Kínai menedzser beszerzési index HCBC 47,8 (előző havi: 49,3)
  • Német GDP (évesített adat a 2. névvel): 0,5%; (előző negyedév: 0,5%)
  • Nagy Britannia GDP (évesített adat a 2. névvel):-0,5%; (előző negyedév: 0,5%)
  • Menedzser beszerzési indexek (gyáripari)
Aktuális Előző
Francia 46,2 43,4
Német 45,1 43,0
EU 45,3 44,0
USA 51,9 51,4

 

  • USA használt lakásértékesítés évesített adat: 4,47 mó db (előző havi mérés: 4,37 mó db)

  • USA új lakásértékesítés évesített adat: 0,372 mó db (előző havi mérés: 0,359 mó db)
  • USA új munkanélküliek: 372 ezer fő (előző havi: 368 ezer fő)
  • USA folyamatos munkanélküliek: 3,317 millió fő (előző havi: 3,313 millió fő)
  • USA beruházási eszközök rendelése: 4,21% (előző: 1,6%)
  • USA beruházási eszközök rendelése (közlekedési szektor nélkül): -0,4% (előző:-2,2%)
  • Európai Unió fogyasztói bizalmi index: -24,6; (előző hónap: -21,5)

Hírek:

Kedden, köszönhetően a verbális intervenciók sorozatának a spanyolok stabilizáló programjáról, a délelőtt megtartott 12 hónapos kötvényaukción óriási volt a hozam csökkenés: 3,07%. Az utolsó 3,918% volt, ami 21%-os csökkenést jelent!

Szerdán Samaras (Görögország) – Juncker (EU) találkozó: Egymást erősítve híresztelték, Görögország nem hagyhatja el az EU-t, ugyanakkor októberre halasztották az EU segélycsomag tervvel kapcsolatos görög változtatási kérések (több idő, kevesebb megszorítás) elbírálását.

Szerdán jelent meg a FED aktuális jegyzőkönyve, amely a szokásos romló reálgazdasági folyamatokat regisztrálta és teletűzdelték egy halom elbizonytalanító feltétellel a beavatkozásokat illetően, mégis a megjelent elemzések szerint egy tétova lépés-szerűséget tett a „galamb”, vagyis a könnyítések irányába. A piac rezzenéstelenül folytatta a kedden megkezdett csökkenést.

Csütörtökön a francia elnök és a német kancellár kórusban fújta, hogy a görögök nem kaphatnak könnyítést csak akkor, ha fel tudnak eredményeket mutatni a megszorításaikkal. Vagyis Hollande kezd megenyhülni német kollégája nézetei irányában, s már messze nem azzal az elánnal dolgozik a megszorítások ellen, mint megválasztásakor.

A pénteki Samaras – Merkel találkozón a görög fél arról győzködte tárgyalópartnerét, hogy nem több pénzt, hanem „csak” több időt kérnek. Angela Merkel nem csapta le az ócska poént, hogy az idő pénz, hanem mintha meg sem hallotta volna Samaras kérését, amiről hetek óta csámcsog a sajtó is, csak ismételte a kötelező mantrát: Görögországnak eredményeket kell először felmutatnia, a Trojka (EU,EKB,IMF) majd megállapítja mit ért el eddig, s csak ezek után lehet bármit is fontolóra venni.

Amikor látszott, hogy a Merkel találkozó sem fogja meg a kedd óta tartó esést, a Marketwatch hirtelen megtalálta és nyilvánosságra hozta Ben Bernanke levelét, amelyet még szerdán küldött el egy magas rangú republikánus vezetőnek. A levél egy még augusztus elején feltett kérdésre válaszolva azt közli szokatlan konkrétsággal, hogy a FED elnöke lát további lehetőségeket, amelyekkel a jegybank stimulálni képes a reálgazdaságot. Erre az S&P 15 pontot, közel 1%-ot ugrott, visszaadta a teljes pénteki esést. A záráskor az órás grafikonon kialakult, kedden indult csökkenő trendvonalon állt meg.

ARANY:

Az arany simán áthúzott a 200 napos mozgó átlagán, és 8. napja emelkedik. 1670-en zárta a hetet. Ezt a szintet április közepén láttuk utoljára. Figyelmeztető jel a pénteki napon kialakult doji gyertya, amit Ázsiában és egyre inkább Európában is trendfordító gyertyának tartanak. Talán 5,2%-os folyamatos emelkedés után és a hosszú trend érintésével egy szusszanásnyi korrekció akár törvényszerűnek is mondható. Már amennyire az arany esetében lehet törvényszerűségekről beszélni az utóbbi időkben. Természetesen óriási mennyiségű a találgatás a jövőt illetően. Ha pénzpumpák jönnek, akkor azért lesz jó az arany longnak, ha meg nem, akkor a várható hisztéria miatt örülhetnek az arany tulajdonosai. Az erre utaló jelek jól látszottak ezen a héten is, amikor az arany szembe tudott menni a részvénypiacok esésével.

HÉTVÉGE:

Végül szegény Samaras szombaton Hollande szájából volt kénytelen meghallgatni azt, amit Juncker és Merkel is közölt már vele pár nappal a szombati megbeszélés előtt. Végül is az egész heti Samaras járás Európában eredménytelennek látszik, a konkrét kérés (plusz 2 év a hiánycélok elérésére) csak homályos bíztatásokat eredményezett, mindenki a trojka konkrét számait akarja látni az előtt, hogy elkötelezné magát.

Vasárnap Németország szolgáltatta a piacok érdeklődésére számot tartó híreket. Először a kancellár asszony ellenzékének még szombaton elszabadult mondatait kellett helyre tenni: „el tudják képzelni Görögországot az unión kívül”. Majd a Bundesbank vezetőjének Spigel-beli nyilatkozatát volt kénytelen Angela Merkel stábja szuper gyorsan kommentálni. A német jegybankár (Jens Weidmann) , aki eddig diszkrét eminenciásként végezte dolgát, oda nyilatkozott, hogy véleménye szerint „…az EKB kötvényvásárlásai függőséget okozhatnak…”, valamint hogy „ Ő maga szilárdan ellene volt minden EKB-s kötvényvásárlásnak”. Délután már Angela Merkel egy az ARD televíziónak adott interjúban figyelmeztette ellenzékét, hogy gondolja végig, mit beszél a Görög kilépésről, de a jegybankára szavait már megtámogatta nagy diplomatikusan, hiszen számára is közeledik a 2013-as választás réme.

A Reuters vasárnap esti elemzésének címe önmagáért beszél: Lehet, hogy a FED küszködik a növekedés-ösztönzés eszközének feltalálásával? A cikk figyelmeztet, hogy messze nem lesz elég egy eddig megszokott QE. Nem csak az USA gazdasága van bajban, a Kínai lassulás (pl. az európai export 16%-kal csökkent), az európai krízis mind-mind kívül áll a FED eszközeinek hatókörén, ugyanakkor ezek hatással vannak az USA-ra.

Egyre csak emelkedik azoknak a figyelmeztető elemzéseknek a száma, amelyek az USA-t sújtó aszály következményeit taglalják. Az egyik alapvető élelmiszer, a kukorica közel 60%-os termelés kiesést szenvedett el Amerikában, aminek egészen biztosan lesznek ár és ellátási hatásai.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft tökéletesen másolta a nemzetközi piacok hangulatát. Keddig erősödött egészen 274,05-ig, majd a romló hangulatban péntekig egyenletes gyengüléssel 277,65-ön zárt, de a legrosszabb pillanatokban, péntek dél körül 278,71 Ft-ot is adtak 1 euróért.

Forrás:MT4
A fenti hosszú grafikonon jól megfigyelhető, hogy masszív a forgalom emelkedése 2010. végétől.

Még tart a törvénykezési szünet, aukció sem volt ezen a héten. Az egyetlen érdekesebb hír, hogy az MNB-t érintő tranzakciós illeték ügyében a kormány meghátrált. A színfalak mögött azonban érezhető, hogy az MNB tartalékaira kacsintgat a büdzsé.

A hét végén a kormányfő kőszegi beszédében több olyan kijelentést is tett (EON megvásárlása, EU hibáztatása), amelyek valószínűleg napokig témát adnak majd az elemzőknek.

Több figyelmeztetést is lehetett olvasni a Ft erejével kapcsolatosan: a gazdaság teljesítőképessége nem indokolja ezt a nagyon erős árfolyamot.

A jövő keddi kamatdöntő MT (Monetáris Tanács) ülésen előfordulhat már egy 25 pontos kamatvágás, de az is benne van a pakliban, hogy még halasztani fognak egy hónapot.

Budapest, 2012. augusztus 26.