Komoly növekedés a  fekete péntek hetében

Töretlen, jókora emelkedést hozott a hét a részvénypiacoknak. Amerika csütörtökön egész nap, pénteken (a sokat emlegetett fekete pénteken) meg csak pár órára nyitott ki, a forgalom azonban nagyon alacsony volt.

 

Az USA vezető indexe ugyanazzal a lendülettel kapaszkodott a 200 napos mozgóátlaga fölé, mint amelyikkel letörte azt egy héttel korábban. A DAX teljesítménye augusztustól szignifikáns mértékben haladta meg az S&P 500-ét:

Grafikonok:ArivaA hét vezető makro adatai:

 


Global Partners gyűjtésAz USA javuló lakáspiaci adatai  tipikusan az az eset, amikor nagyon nem mindegy, hogy milyen a szövegkörnyezet. Mert ha csak egy kicsit is belegondolunk az itt következő grafikon üzenetében, nagyon egyértelmű, hogy innen bizony még korai örülni a néhány százalékos javulásnak:

Az amerikai lakásépítők szövetségének adatai szerint számított lakásépítői hangulat index hat és fél évvel ezelőtt volt azon a szinten, amit elért most októberben.Csütörtöktől zöldbe borultak a makro táblázatok, jobbára a hangulati és menedzser-indexeknek köszönhetően. A legtöbbet Kínáról esett szó, mert a HSBC által mért nem hivatalos, ám annál inkább megbízható index utoljára éppen egy éve mutatott 50 feletti, vagyis nem recessziós értéket. Ezzel együtt az elemzők nem győznek figyelmeztetni, hogy ne hamarkodjuk el az ujjongást, hiszen a kínai hitelválság afféle fekete lyukként tátong a kínai gazdaságról alkotott amúgy is hiányos képen. Például kevéssé sokat emlegetett tény, hogy a kínai cégek eladósodottsága világelső a GDP arányában (bár a kínai GDP messze alulmúlja még az összehasonlításban szereplő országokét):

Az éppen csak befejeződött pártkongresszus kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az összes adósság csökkentésére és a növekedés dinamikájának emelésére (az urbanizáció felgyorsítása által). Nos, az állami adósság csökkentésének egy adminisztratív folyamata látszik felgyorsulni, mivel az önkormányzatok felé indult meg az átcsoportosítás:
A Reuters megjelentetett egy elemzést, amely megpróbált a Kínai Kommunista Párt színfalai mögé kandikálni, kideríteni, hogy a győztes konzervatív fél milyen nem annyira demokratikus eszközökkel blokkolta a progresszív fiatalok térnyerését a döntéshozó testületekben. A következtetés: a vezetés stílusában sok minden nem fog változni Kínában. A héten megjelent hivatalos nyilatkozatok mindegyike a GDP növekedési ütem ismételt kétszámjegyűvé válását ígérte, miközben a Sanghaj-index hétfőn elérte az idei minimumát, 2000 alatt zárt.A hét további fontos hírei, eseményei:Japánban 1 hónap múlva választások lesznek. Az ellenzék (valószínűleg a japán nép is) megunta a lassan 15 éve tartó deflációt, a gyenge GDP teljesítményt. Aki ma Japánban megtakarít, az arra számíthat, hogy idővel több dolgot vehet a pénzén, mert csökkenek az árak. Cserébe persze alig kap kamatot. A világ közgazdászai által is hosszú évek óta kissé borzongva, rettegve figyelt folyamatot a japán ellenzék úgy állítaná meg, hogy agresszív kötvénykibocsájtással megemelné jelentősen a pénzkínálatot, aminek a tankönyvek szerint végre áremelkedést, devizagyengülést és inflációt kellene hoznia. Ez gyengítené a jent, ami az exportot s ezzel az ipari termelést stimulálná. Hajrá Japán! A hírre hétfőn a Nikkei szép emelkedést produkált jókedvében, majd a héten érkező további hírek hatására a teljes heti emelkedés meghaladta a 4 %-ot. Eközben a japán export a válság legrosszabb évének (2008) szintjére esett októberben.

A görög kérdés:
A héten folyamatosan és apránként csöpögtetett információ érkezett a görög adósság válságról. Az nyilvánvaló, hogy immár nem a görögöknek kell újabb lépéseket tenniük, hanem az IMF-nek és az EU vezetőinek kellene tudniuk megállapodniuk. Azon megy a huzakodás, hogy a megszavazott plusz 2 év plusz finanszírozását miből teremtsék elő, valamint azon, hogy mennyi legyen a megcélzott GDP arányos deficit 2020-ban. Az IMF eddig keményen tartotta az álláspontját, hogy 2020-ra 144%-ról 120%-ra kell csökkenteni a GDP arányos hiányt. Péntekre már 124%-ot is hajlandók voltak megfontolás tárgyává tenni IMF oldalon. Az is nyilvánvaló, hogy ezeket a célokat csak úgy lehet elérni, ha az EU és a privát hitelezők benyelnek újabb némi hitel-leírást. Az EU azonban, élén Németországgal sokáig kitartott amellett a véleménye mellett, hogy nem hajlandó semmiféle további veszteséget leírni a görög számlából. Péntekre azt is megtudtuk, hogy az EFSF alapból további 10 milliárd eurót hajlandók kiutalni, de továbbra is bizonytalan, hogy sikerül-e megállapodni abban, hogy:

  • mennyit írjon le az EKB a már előírt kamat-követeléseiből
  • mekkora legyen az új hitelek kamat tartalma
  • mennyit írjanak le a meglévő hitelekből, s legfőképpen mely hitelezők követeléseit kurtítsák meg
  • a hitel leírásokat milyen formában tegyék meg (milyen mértékben visszavágott árfolyamon, kinek a kötvényeit, kinek adják el…)

Péntekig annyi füst szállt csak fel, hogy a német pénzügyminiszter, Schauble már nem zárja ki a kompromisszumokat a hitelleírás kérdésében.
Hétfőn a meccs folytatódik az ECOFIN ülésén.A média jó nagy publicitással és hangzatos címekkel tárgyalta azt a tényt, amit a piac az agyonbeszélés dacára is a helyén kezelt (nem reagált): a 2014 (!) –től érvényes 7 éves költségvetést még nem tudták a felek elfogadni. Azokban az országokban, ahol megkezdődtek a kisebb nagyobb megszorítások, igyekeznek a közös kalapba beadott pénzekből is lefaragni. Elterjedt az is, hogy kész terv forog az illetékesek között a Nagy-Britannia nélküli felállásra is. Amennyiben jelentősége van a hírnek, az inkább elméleti, s azt a kérdést feszegeti, hogy mennyire hatékonyan képes a sokszínű Unió az együttműködésre.Nagy-Britannia jegybankjának két hete tartott döntéshozó ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint 8:1 arányban szavaztak a további pénzpumpák ellenAz USA-ban 11:1 volt az utolsó szavazáson az arány a pénzpumpa mellett. A szakmai világ nagy érdeklődéssel figyeli, hogy mi lesz a megoldás a lassuló gazdasági teljesítmény és az éppen hatástalannak látszó pénzkínálat növelő kezelésmód problematikájára.Franciaország kedden hajnalra a Moody’s-nál is elvesztette a legjobb AAA besorolását. Januárban még Sarkozy elnököt gyengítette az S&P leminősítése. Az euro nagyon gyorsan rázta le magáról a kedvezőtlen hírt.Bernanke, a FED elnöke egy félhivatalos megszólalásában a hosszú távú betét és kötvény- kamatokat vette célkeresztbe – ott még lehet pár tized százalékot csökkenteni, a rövid kamatok már nullán állnak 2015-ös határidővel.A „Fiscal Cliff” (pénzügyi szakadék – USA költségvetési hiány-problémája) kérdésben a héten nem volt konkrét esemény, ám megszaporodtak a republikánus oldalon a gyors megegyezéssel kapcsolatos kétségeket hangoztató nyilatkozatok, elemzések.

HÉTVÉGE

Megjelentek az első adatok a hagyományos „Black Friday” kiskereskedelmi forgalmáról. Ezen a napon vásárlási őrület vesz erőt Amerikán. Az üzletek hatalmas árengedményekkel csábítják be az embereket a bevásárló központokba, a vásárlók meg ölre mennek azért, hogy ki jusson előbb az áhított portékákhoz. Az idén 2%-kal esett a forgalom a 2011-eshez képest ( 2011 6,6%-kal haladta meg a 2010-est). Megy a találgatás, hogy mi okozhatta a csökkenést. 3,5%-kal emelkedett az üzletekben megfordult emberek száma, 2%-kal magasabb az átlagos árszínvonal, s hihetetlen, de közel 1%-kal élnek többen az USA-ban idén, mint 2011 Thanksgiving ( hálaadás) ünnepén. Az optimista variáció szerint az emberek arra számítanak, hogy lesz még nagyobb árengedmény karácsonyhoz közeledvén. A pesszimista válaszban meg húzzák a harangot, hogy nagy a bizonytalanság a fogyasztók körében, nem hajlandók az emberek szórni a pénzt többé. Az internet vásárlások 22% százalékkal emelkedtek az idei kiemelt napon!

A bajba jutott Argentína tíz évvel ezelőtt a történelem legnagyobb nagyságrendű kötvény tartozás lenullázását érte el hitelezőitől. Az akkori veszteseknek a héten egy USA bíróság 1,3 milliárd dolláros igényét ítélte jogosnak, felszólította Argentínát az összeg megfizetésére. Amennyiben a döntés precedens jelleggel jogerőre emelkedhet, úgy Argentína ismét bajban van, mert 24 milliárd dollár körül kell ez esetben helyt állnia. Természetesen Argentína fellebbezett az ítélet ellen.

Az egész sajtó élezte a nyelvét a görögökön, amikor ide-oda táncoltak el a megszorítások elől. Most amikor beadták a derekukat, az EU tesz velük ugyanígy. A vasárnapi Bild-ben üzent a görögöknek és a világnak az EKB igazgatótanács tagja (Asmussen), hogy senki ne számítson a hétfői ECOFIN csomagban hitel-leírásokra. Cserébe gyors döntésre s a május óta esedékes finanszírozás folyósítására számít, vagyis megy 10 milliárd euro hiány a szőnyeg alá….

VIX index (a piac idegességét mutató volatilitás az S&P500 indexen) 5 éves mélypontja körül tanyázik. Innen csak felfelé visz az út, figyelmeztet a Reuters vasárnap, felsorolva az összes feszültség (fiscal cliff, európai hitelválság és GDP csökkenés, a héten várható fontos USA makro adatok) forrást ami a piacot felidegesítheti az árfolyamokat meg lefelé fordíthatja.

Hétvégi hír, miszerint Oroszország fegyvereket szállít Gázába, növelve az éppen enyhülni látszó feszültséget.

ARANY

Méretes meglódulása volt az aranynak hétfőn is és pénteken is. Gond nélkül átvitte a hetek óta ellenállásként működő 1740-es szintet, határozott longos irányt véve. Az árfolyam emelkedést az angolokat leszámítva Kínától Japánon, Európán át Amerikáig a problémákra adott pénzpumpa megoldások fűtik.

Két „aranyos” hír:

  • Soros bevásárolt aranyból, mert úgy érzi, hogy a 90 éve leghosszabb töretlen emelkedő trend nem áll meg 2013-ban sem.
  • Jerry O’Neil montanai képviselő arra kérte munkaadóját – persze jó nagy média-érdeklődés közepette -, hogy ezen túl neki aranyban fizesse ki a havi 1 800 dolláros járandóságát.

EUR/USD

Az euro eltökélten menetelt a héten, még a szerdai megingás (IMF-EU huzakodás a görögökön, Franciaország leminősítése) sem tudott a heti 2%-os erősödésnek akadályt állítani.

A három éves grafikonon látható, hogy a 200 napos mozgó átlagától rugaszkodott el az árfolyam, s ha megtöri a hosszú trendet, még a 1,32 – 1,34-es régiók sem irreálisak.

Grafikonok: Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hétfőn levelet küldött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelbe, magyarázandó a csomagokat. Még aznap kritika érkezett az IMF-től a csomagokat illetően.

Kedden londoni (Merryl Lynch) kifakadást kaptunk: „Magyarországot el kell kerülni” (kiszámíthatatlan adózási változtatások, csökkenő GDP, ingatag bizalom) .

keddi kincstárjegy aukció kudarc volt, nem volt kielégítő a kereslet a magyar papírok iránt.

Szerdán az Európai Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadók, valamint a cafeteria-utalványok piacának korlátozása miatt. Ezzel a második szakaszukba léptek a Magyarország ellen ezekben az ügyekben indított kötelezettségszegési eljárások.

Csütörtökön kiderült, hogy 185 országból a 118-ik Magyarország a PwC felmérése szerint az adó-versenyképesség terén. (Korábban:114. helyen álltunk.) Európában csak 3 ország áll rosszabbul nálunk.

A csütörtöki kincstárjegy aukción 50%-kal többet értékesített az AKK, mint tervezte. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően csökkent a hozam.

Pénteken az S&P leminősítette Magyarországot. A régiós államokkal összehasonlításban így állunk:

Forrás:Portfolio.hu

A Ft együtt erősödött a jó nemzetközi befektetői hangulattal 2,5%-ot, egészen 278,5-ig, majd a leminősítés előtti órákban gyengülni kezdett, a hírre egy nagyobb ugrással gyengült 282,5-ig, majd késő éjszaka alacsony forgalom mellett titokzatos erősödésbe lendült megint.

Forrás:MT4

Az éves grafikonon nem mutatkozik kiugró mozgás így sem, az utolsó 5 hónap trendjein belül mozgott az árfolyam:

Forrás:Ariva
A CDS felár 289-en zárt pénteken, Európában Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának van ennél magasabb értéke.

Budapest, 2012.11.25