Lassan mondom, hogy megértsétek: AZ EURÓZÓNÁBAN KELL MARADNOTOK!

 Az egész világ azt magyarázza a görögöknek, hogy milyen következményekkel járna letérni az európai útról.  Hol úgy tűnik, hogy megértik, hol meg nem. Egymást követik a június közepén esedékes választások kimenetelét előrejelző felmérések, befolyásos pártvezetők nyilatkozatai, Európa és az IMF üzenetei, a piac meg csak kapkodja a fejét, éppen úgy, mint ősszel.
Hogy közben Spanyolország harmadik (negyedik?) legnagyobb bankját, a Bankia-t  9-24 milliárd euróval  (minden napra jut egy „végső” és „pontos” adat) kell megmenteni,  hogy fontos makro adatok látnak napvilágot? Alig számít.
A nagy zűrzavarban a hétfő reggeli mélypontról szinte minden nagy index emelkedett egész héten, zaklatott volatilitással bizonytalankodva. Technikai szempontból a trend-törő esés enyhe korrekcióját láthattuk:


HÉTFŐ:

Az első görög esemény, hogy a jelentések szerint fej-fej mellett állnak a nagy görög pártok, ami kis javulást jelent a korábbi előrejelzésekhez képest az EU-barátok oldalán. Estére pedig már összezártak az EU barát konzervatívok, hogy ők legyenek a legerősebb frakció az athéni parlamentben – írta az MTI.

spanyol gazdasági miniszter (Luis de Guindos) is piacnyugtató nyilatkozatot tett, miszerint a második negyedévi várható 0,3%-os GDP csökkenés (éves előrejelzés -1,7%) ellenére tartani fogja Spanyolország az 5,3%-os deficit célt. Elkötelezte magát a deficitcsökkentés, és a megtakarítás növelés merkeli doktrínája mellett. Azért van miért aggódni, hiszen már másodszor módosítják a költségvetési adataikat 5 hónapon belül.

Németország továbbra is elutasítja, az új párizsi vezetés viszont pártolja a közös euró övezeti államkötvény ötletét – derült ki Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter hétfői berlini bemutatkozó látogatásán, amelyet Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszternél tett. Schaube szerint az ötlet “rossz orvosság káros mellékhatásokkal”.

KEDD

Hivatalosan ugyan nem jelentették be, és a kondíciók sem ismeretesek, de az Európai Központi Bank mintegy 100 milliárd eurónyi szükséghitellel tartja ma életben a görög központi bankon keresztül a görög bankrendszert – jelent meg a brit Financial Times-ban. A görög bankoknak történő likviditásnyújtásról titokban döntött az EKB.

Az OECD hivatalos nyilatkozatban csatlakozott az euro kötvények bevezetését támogatók táborához.

Óriási botrányt kavart, amikor kiderült, hogy visszavett a Facebook várható eredményére vonatkozó előrejelzéséből a papír legnagyobb kibocsátás-szervezője, a Morgan Stanley elemzője, napokkal a részvény tőzsdére bocsátása előtt. Ráadásul saját belátása szerint válogatott ügyfelei között, akiknek mindezt az utolsó pillanatban meg is súgta. Már szerveződik a kisbefektetői per-társaság a FB ellen.

A spanyol bankoknak a GDP 5%-ra rugó állami segítségre lehet szükségük.  Nem a leminősített nagy bankok a baj fő forrásai, hanem az ingatlanfejlesztőket gondolkodás nélkül hitelező kisebb takarékszövetkezetek – a szektor vesztesége brutálisan magas. A spanyol bankok hitelezési vesztesége 218-260 milliárd euróra (a GDP 22-26%-ára) rúghat az Institute of International Finance (IIF) szerint. Az adat annak fényében egészen félelmetes, hogy a spanyol bankoknak összesen 298 milliárd euró kinnlevőségük van ingatlanfejlesztőknél. A kormány előírta a kötelező tartalék ráta emelését 7%-ról 30%-ra, amit meghitelez az egyébként is likviditási gondokkal küszködő bankoknak. Az IMF egy kiszivárgott jelentése szerint – melyet teljes egészében a hónap végén hoznak nyilvánosságra – a spanyol bankrendszer 70%-a stabilnak tekinthető.

Az esti órákban megint érkezett a menetrend szerinti görög hír, ami komoly riadalmakat okozott és még szerdán is negatív hangulatban tartotta a piacokat: a volt államfő (Papademosz, akit télen rakott ki az UNIÓ a pozíciójából) úgy nyilatkozott, hogy bizony elképzelhető, hogy Görögország kilép az Unióból. Hiába cáfolt órákon belül, a hatás 24 órán át tartotta magát.

Ide kattintva megtekintheti a görögök esetleges kilépésének hatásait szemléletesen bemutató modellt, amit a Financial Times készített, s amit lefordítottam olvasóink számára.

A hét első makro adatai csak kedden érkeztek:

A fogyasztást eddig csak nem sikerült az USA-ban beindítani, folyamatosan csökken a kiskereskedelmi értékesítés mennyisége egy viszonylag új mérőszám, a „Red Book” szerint, amelyik 9000 üzletlánc-tagot magába foglaló rendszer adatait dolgozza fel.

Az EU-s fogyasztói bizalom hónapok óta nem tud elszakadni a -20 körüli szintről.

A politikai elemzők szerint nagyjából gazdasági nyomásra Obama ki fogja terjeszteni az USA háborús övezetét Pakisztánra és Jemenre is.

SZERDA

A nap (s talán a hét) legfontosabb eseménye az esti „informális EU csúcs” volt, ami semmi érdemleges eredménnyel nem járt, csak még nyilvánvalóbbá tette a német – francia vélemény különbséget pénzügyi kérdésekben. Meg is láttuk az eredményt az EUR/USD látványos hanyatlásában. (ld. később)

A fontosabb makro adatok szerint Nagy-Britannia is fogyasztás-problémákkal küzd, az USA lakásértékesítési adatok vegyes eredménnyel gyakorlatilag egy helyben toporognak, s tovább csökkent a nem hivatalos (HSBC) kínai gyáripari megrendelési menedzser index is.

CSÜTÖRTÖK

A német ellenzék növekedési és beruházási feltételekhez kötné az Uniós fiskális paktum elfogadását, amelyhez a német kormánynak kétharmados támogatottságot kell szereznie. A kérdést most folyamatosan napirenden tartja Németország, mert a Merkel kormány még a nyári szünet előtt el akarja fogadtatni az állandó euró övezeti válságkezelési mechanizmusról (ESM) szóló törvénnyel együtt. Az euró-kötvény helyett egy adósságtörlesztési alap megvalósításának részletein kezdenek dolgozni a német szakértők.

Mario Draghi, az EKB elnöke sürgette, hogy az európai politikai vezetők is tegyék meg azokat a bátor lépéseket, amelyeket az EKB már megkezdett annak érdekében (1000 milliárd eurós LTRO), hogy a kibontakozó pénzügyi válságot kezelni tudja az öreg kontinens.

Csütörtökön sok makro adat is kijött, drasztikus változás azonban egyetlen esetben sem rengette meg a piacokat, íme:

A német hangulat indexek hosszabb időtávon kicsit ellentmondani látszanak egymásnak:

PÉNTEK

1,366%-os hozam mellett keltek el a német 10 éves kötvények a legutóbbi aukción, ami újabb mélypontot hozott az ország kamatszintjében. A 80%-os német GDP arányos adósságot szinte ingyen finanszírozza a német állam.

Az Amerikában is hosszú hétvége előtti utolsó napon ismét az eladók nyomták rá bélyegüket hangulatra. Minden fontos index sokat adott vissza az egész heti emelkedésből. Még a sokszor hangulaterősítő Michigan fogyasztói hangulat index jó eredménye sem tudta megállítani az eladásokat. Hiába, ebben a törékeny egyensúlyú világban 3 nap alatt túl sok minden történhet – ez a gondolat határozta meg a pénteki kereskedést.

HÉTVÉGE + Pünkösd HÉTFŐ

A görögök utánozzák a kormányukat: 20%-kal kevesebb adót fizettek be májusban, mint az előző évben. Lehet, hogy a görög halak is fejüktől bűzlenek? A hírre az IMF elnöke Christine Lagarde kikelt magából, a sajtóban ilyen, sokatmondó címekkel jelentek meg a tudósítások: Segítsenek magukon a görögök! A válaszra is csak hétfőig kellet várni, a nagy EU ellenség, Alexisz Ciprasz a Sziriza párt vezetője a The Guardianban üzente, hogy nem is tartanak igényt az IMF első emberének együttérzésére.

A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformokra szánt idő meghosszabbítását javasolja az Európai Parlament (EP) elnöke.

A piac hétfőn reggel (jó nagy longos résekkel) még azt értékelte, hogy az egy hetes világméretű magyarázat kampány elérte a célját, a görögök elkezdték kapisgálni, hogy túllőttek saját céljaikon. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis kezd az EU barát összefogás felé billeni a görög nép szimpátiája.

További jó hangulatot teremtett a hír, miszerint a kínai hatalom mostantól megengedi, hogy külföldiek is tulajdonjogokat szerezzenek a kínai bankokban.

Az orosz hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest, márciusban a növekedés 3,2 % volt.

Hétfőn délutánra a spanyoloknak ismét sikerült elnyomni azon kevesek optimizmusát, akik kimerészkedtek a piacra ilyen felemás napon, amikor az USA (és Magyarország) nem kereskedik, a szokásosnál 50%-kal alacsonyabb forgalom mellett próbáltak szerencsét. A reggeli rések jórészt lefelé betöltődtek a képernyőket elárasztotta a spanyol adósságállomány mértéke, s a megugrott finanszírozási költségei:

A helyzetet csak rontotta a miniszterelnök, Mariano Rajoy szenvedélyes kirohanása, amelyben az EU zóna problémáit tette felelőssé a megdrágult spanyol finanszírozásért.

A hét folytatásában jelentős makro adatokat láthatunk majd (USA munkanélküliségi ráta, GDP), s minden bizonnyal tovább rángatják majd a törékeny hangulatú piacokat Dél-Európa kellemetlen hírei. Az utóbbi napokban ugyan háttérbe szorultak az amerikai QE-t latolgató elemzések, ám a 4. hete tartó esés az indexekben nyilván egyre közelebb viszi az illetékesek ujját ahhoz az enter gombhoz, ami egy újabb pénznyomdával próbálná feltornászni az árfolyamokat a választások évében elvárt szintekre.

ARANY:


Az arany ezen a héten is megkóstolta a veszélyzónát, ismét felpattant róla, immár negyedik alkalommal 10 hónapon belül. Figyelemre méltó azonban, hogy a visszapattanás ereje minden alkalommal csökkenTovábbra is a 200 napos mozgó átlag alatti tartományban, a letört hosszú távú emelkedő trend árnyékában tartózkodik. A rövidtávú mozgását egyre nehezebb technikai eszközökkel értelmezni.
A long pártiak a QE beindításában, a fizikai arany keresletének folyamatos emelkedésében, a folyamatosan csökkenő nyitott long pozíciók számában és az arany tradicionális szerepében bíznak. Akik az 1300-as szintekkel riogatnak, inkább spekulációs elméletekre hagyatkozva győzködik magukat s a közönséget a 2 éve még hétköznapi realitás számba menő árral.

EUR/USD:

Elszakadt a cérna, az euro 2,4%-ot gyengült kedd óta, határozottan benézett a 2010. októberi 1,26-os támasz szint alá, a következő megálló 1,2 körül várható, hacsak nem érkezik egy mentő hír az euro zóna védelmében.


MAGYARORSZÁG:
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Kedden a szokásos koreográfia szerint bejelentették, hogy a küszöbön áll az IMF tárgyalás, akár júniusban leülhetnek a tárgyalóasztalhoz a felek.

Majd kiderült, nem sikerült a jegybanktörvényt az EU-nak tett ígéretek szellemében módosítani. Ez nem tett jót a Ft árfolyamának (a nemzetközi befektetői hangulat is ráerősített), így kedden ismét 300 Ft felett járt az euró ára Ft-ban.

Összeálltak a számok a kiemelkedő áprilisi költségvetési egyenleggel kapcsolatosan. Sajnos nincsenek csodák, s megtudtuk, hogy a nagy pozitívum a 75 napra meghosszabbított ÁFA visszatérítési időnek tudható be.

Szerdán rémes volt a hangulat a Ft körül, ezekkel a címekkel találkozott a szakma:
Újra az amerikaiakat győzködi a kormány a magyar szabadságjogokról (Világgazdaság)
Hol hátrál meg újra a kormány, 320-as árfolyamnál? (Portfolio)
A Die Presse Orbán múltidézéséről és a Hitler-barát Horthyról ír (Világgazdaság)
Felrobbanhat a forint, ha jön a drachmageddon (Figyelőnet)

Csütörtöktől hétfő estig kicsit megnyugodtak a kedélyek, 298-ig visszaerősödött hazánk devizája, azonban a folytatásban minden lehet, a Ft-ot a nemzetközi hangulat viszi, de továbbra is érzékeny a hazai hírekre, adatokra is.
A hétfői CDS felár: 595 volt (egy hete: 582, két hete:525, három hete: 513), az állampapírok hozamai változatlanul 8-9% között mozognak.

Budapest, 2012.05.28.