M. Draghi (EKB) ismét a figyelem fókuszában

Szerda estig minden index ott tétovázott, abban a szűk sávban, ahol a múlt héten hagytuk őket. Jött csütörtök, jöttek a kiszivárogtatások, majd a konkrét hírek Draghi (EKB) beszédéből. A piac komolyan vette az EKB üzenetét, majd pénteken elterjedt, hogy az előttünk álló héten az USA-ból megérkezik a QE3 is. Volt is nagy emelkedés ezen a két napon! A heti minimumról (szerda) meggyőző emelkedéseket láthattunk.  S&P500 +3,1%; DAX +4,8%; arany +3,4%
A hét első két napjának makro adatait azok a menedzser beszerzési indexek (PMI) uralták, amelyek a reálgazdaság résztvevőinek a rendelés állományok alapján kialakult növekedési várakozásaikat reprezentálják. Az 50 feletti értéket pozitívnak tekintik önmagában, de komoly jelentősége van az időbeli változásnak is.

Mint látható a fenti táblázatból és grafikonokból, a menedzserek nem igazán optimisták. A „pozitív” momentum az, hogy 2008-ban lényegesen rosszabbul állt a világ.

kínai gyenge PMI mellé az export megrendelésekről is rossz hírek érkeztek: 2009 márciusa óta nem volt akkora esés, mint most augusztusban. A vezetés meg is hozta a következő, a belső fogyasztást élénkítő döntéseit, amelyek elkerülhetetlenekké váltak az eddig alig hatásos kamatvágások ás refinanszírozási ráta csökkentések  mellé. Olyan hatalmas infrastrukturális beruházási terveket hagytak jóvá, amelyeket nem tartalmazott az aktuális ötéves terv – s amelyek után a manapság sokat emlegetett jó öreg Keynes is megnyalta volna mind a tíz ujját. Meg is látszott a tőzsdei indexeken az eredmény:


Kedden a Mody’s negatívra módosította az EU AAA minősítésének eddig stabil kilátásait.

A német gazdaság vezetésével az EU zóna kiskereskedelmi forgalma is csökken. Júliushoz képest 0,2%-ot, évesítve 1,7%-ot esett eddig az öreg kontinensen a kapitalizmus motorjának tekintett fogyasztás. A havi csökkenés Németországban 0,9%, Spanyolországban 1,9%-os volt, míg Franciaországban 0,9% növekedést mutatott.

Az USA-ban emelkedett a munkaerőre elköltött tőke mértéke és a „Red book” szerinti áruházláncokban elköltött pénz mennyisége is nőtt augusztusban 1,7%-kal. Ugyanez az adat Ausztráliában 10,2%-os csökkenést mutatott!

francia munkanélküliség 13 éves csúcsot döntött.

spanyolok év elejétől kezdve 220 milliárd eurót vittek külföldre. Az ország pénzügyi egyensúlyának megtartásához 3-400 milliárd euróra van szükség.

Az adatokkal a piac nem sokat foglalkozott, mindenki a csütörtöki EKB döntésre várt. Már reggel pozitív hangulatban indultak a részvényindexek, a spanyol kötvényaukció megelőlegezte Draghi EKB elnök kötvényvásárlási ígéreteit, tovább csökkentek a hozamok. Jót tett a hangulatnak, hogy az USA Today című napilap elemzése szerint eljött a „Biztonság kora”, mivel az igen nagy volumenű pénz szinte alig keresett valamit a bankbetétekben és a pénzpiaci alapokban, eljött az ideje, hogy egy jó kövér emelkedést produkáljon végre a részvény oldalon. A görög problémák körüli média zaj kiújulását (minden negyedik görög munkanélküli, a németek 75%-a az EU-n kívül látná az országot) is sikerült előre úgy értelmezni, hogy csak erősíti Draghi lazító álláspontját az ellenkező német „erős emberekkel” szemben.

Végül felszállt a füst hivatalosan is:

  • Az EKB nem változtatott a kamatlábon
  • Bejelentették a hivatalos összeghatár és hozamszint korlátozás nélküli másodlagos piaci kötvényvásárlások folytatását a maximum 3 éves lejáratú állampapírok körében.
  • A kötvényvásárlásokat „sterilizált” módon tervezik megejteni, ami azt jelenti, hogy amekkora összeget erre fordítanak, ugyanekkora pénzmennyiséget ki is vonnak a piacról. Arról nem esett szó, hogy milyen konkrét módszerekkel történne a sterilizálás.

Pénteken egyre biztosabbra vették a sajtóban az amerikaiak QE3-as lépésének napokon belüli hivatalos bejelentését. A munkanélküliségi ráta ugyan csökkent 8,3%-ról 8,1%ra, de vegyes adatok érkeztek a heti munkanélküli kérelmek számát illetően, és egyértelműen nagyon (30%-kal) elmaradt a várakozásoktól a nem mezőgazdasági bérkifizetések emelkedése augusztusban.Péntek estére kiderült, hogy a „piac már beárazta” típusú várakozások megdőltek, a piacok lelkesen itták a szót, mert ismét csak szavakra ugrottak, és figyelemre méltó módon, nagyon alacsony forgalom mellett. Az alacsony forgalmat a Credit Suisse-nél úgy értelmezték, hogy csak az év hátralévő részében fog rátalálni a pénz a részvénypiacokra, nagy növekedést generálva.

Íme egy elemzés a beárazásról:

HÉTVÉGE

Sok a találgatás a szerdai német alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatosan. Angela Merkel ugyan biztosra vette hetekkel ezelőtt, hogy jóváhagyja a bírói testület a német csatlakozást az ESM-hez. Az elutasítás teljesen a feje tetejére állítaná az EU-s kilábalási folyamatot. Soros György, a neves spekuláns frappánsan így fogalmazta meg a helyzetet: Németország vagy az élre áll, vagy kilép az EU zónából.

A kimagaslóan magas számban megjelenő, növekedést előre jelző elemzések kórusban a következőkre hivatkoznak:

  • Az európai adósságválsággal kapcsolatos kockázatok csökkennek
  • A likviditás magas.
  • A piacok értékeltsége alacsony.
  • Az infláció várhatóan emelkedni fog.
  • Az elemzői leminősítések nagyjából már lezajlottak.

Christine Lagarde, az IMF vezetője egy Vlagyivosztokban tartott konferenciáról üzente: minden erejével támogatja az EKB törekvéseit.Amerikai elemzők nem győzik hangsúlyozni: az európai eladósodás aránytalanul magas! Íme, egy szemléletes igazolás hozzá:

ARANY:

Szinte hajszálra megismételte az arany a múlt heti mozgását. Altatás péntekig, majd egy hatalmas ugrás órák alatt.


Forrás:Ariva

Fontos technikai szintek dőltek meg ismét és a következő hét dönti majd el, mennyire komolyan. Mindenesetre az 1680-as régiókból 1740 fölé is bekukkantott az árfolyam. Napi gyertyákon megdőlt az egy éve tartó csökkenő trend, az ötvenes mozgó átlag alulról készül metszeni a 200-ast, ami az álmos könyvek szerint is frenetikus további longokat jelent. Ennél sokkal reálisabban valószínűsíti az arany emelkedését a várható USA irányból érkező újabb pénzpumpa.


Forrás:Ariva

EUR/USD

Az euro nagyot ugrott a Draghi beszéd és a QE3 várakozások hatására. Hosszú távon azonban pesszimisták a kilátások, hiszen Európa szerte 50 alatt vannak a beszerzési menedzser indexek (PMI) növekszik a munkanélküliség, csökken a kiskereskedelmi forgalom és az export, stagnál a GDP. Rendes körülmények között a pénzpumpának (hígításnak) árfolyam csökkentő hatása van, de az euro jelen helyzetében erősebb az EU zóna egyben maradásának pozitív üzenete, valamint a dollár pumpa beindításának várakozása is erősítette az eurót.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft ott fejezte be a hetet, ahol elkezdte, de sokkal jobb hetet is zárhatott volna, ha csak a nemzetközi hangulat határozta volna meg a mozgását. A lengyel devizával összehasonlítva nagyon jól látható, hogy ezen a héten elhagytuk a szalont, és külön (unortodox) utakon gyengélkedtünk:

Az okok:

  • Vegyes, egymásnak ellentmondó sajtónyilatkozatok az IMF tárgyalásokról.
  • Újabb kötelezettségszegési eljárásra utasította Magyarországot az Unió
  • Diplomáciai bonyodalmak az örmény-azeri konfliktus felszítása miatt
  • Egyre nyilvánvalóbb, hogy a 2013-as költségvetést újra kell számolni

Ezzel együtt az idén legalacsonyabb hozammal (6,732% a 10 éves papírokon) zajlott le a heti kötvényaukció, köszönhetően a múlt heti kamatvágásnak. A CDS felár 400 alatt is járt a hét elején, ami a januári 750-es szintekhez képest impresszív látszatot kelt.Budapest, 2012.09.09.