Makrók kereszttüzében

Reggelente kínai, délutánonként pedig USA makrók formálták egész héten a korrigáló piacot

Kisebb-nagyobb indexvisszaeséseket láttunk a héten a főbb indexekben, aminek oka lehetett profit realizálás és néhány barátságtalan makro adat is, de egyiknek sem volt akkora hatása, hogy az indexek kiestek volna a hosszú távú növekvő trendjükből. Természetesen a következő hetek mozgása fogja pontosan eldönteni, hogy korrekciót láttunk-e (ez a valószínűbb), vagy trendforduló elejét.

Index statisztikánk a következők szerint alakult:


Forrás: Global Partners

Nézzük időrendben a fontosabb híreket, adatokat:

HÉTFŐ:

Nagyon gyenge olasz ipari megrendelési adatokkal indult a hét: -7,4% (havi bázison, várt: -3,8%, előző hónap +5,2%). Az egyébként is GDP alapon már recesszióban küzdő olasz gazdaság kezdi megmutatni a megszorításokon alapuló kilábalási gazdaságpolitika hatását. Amíg az EKB a jelentős vásárlásaival képes a jelenlegi szinten tartani az olasz állampapírok árait, van esély rá, hogy a folyamat megforduljon.


Az IMF is ijesztgetéssel kezdte a hetet: Christine Lagarde szerint a törvényhozóknak éberen kell figyelniük a globális gazdaság stabilitását fenyegető tényezőkre. Erre tett rá a DZ bank nyilatkozata is, mely szerint „nem ez volt az utolsó görög csomag”, Görögország továbbra is a „sötét ló” veszélyes szerepében játszik.

A befektetők, az újonnan kibocsátott görög állampapír “fair” árfolyamát drasztikusan alacsonyra, mindössze 21,5%-ra értékelték a névérték arányában a hétfői (2012. márc. 19.) aukción. Így akik éltek a CDS szolgáltatásával (3,2 milliárd eurós nagyságrend) a fennálló követelésük 78,5%-át kapják meg.

Hirtelen ugrott nagyot (0,8% 2 óra alatt) az euro a dollárhoz.  A háttérben elemzők szerint az állt, hogy az UPS megveszi a TNT-t 6 milliárd euro feletti áron, s ez indíthatott el spekulációs euro vásárlásokat.

Forrás: Ariva.de

Az eddig osztalék nélkül is csúcsokat döngető Apple bejelentette, hogy az irdatlan készpénz állományát csökkentendő, elkezdi az osztalékot is beépíteni a részvénye értékébe. A viszonylag alacsonynak mondható 2,6 dolláros osztalék első lépésnek, valamint jövőbeni emelések lebegtetése, mint részvényár manipulációs eszköznek azonban nem rossz. Mindjárt 10 milliárd dollár értékben saját részvényt is vásárolt a cég. Csak érdekességként: ez nagyjából a magyar IMF hiteligény fele.

KEDD

Reggeli hír Kínából: jelentős csökkenés várható az idei személyautó értékesítésben. A BMW és a Daimler is elkezdett esni, s erre a DAX is rendesen csökkenni kezdett.

Az idén lesz 100 éves a FED! Érdekes kezdeményezésbe fogott a világpénz szerepét még mindig szilárdan tartó USA dollár működéséért felelős világhatalom: az elnökük Ben Bernanke egyetemi hallgatóknak tart előadás-sorozatot, s  magyarázza a FED, a hitelpénz lényegét és szükségességét. Mivel a piac zsigereibe égett már, hogy ha Bernanke beszél, akkor minden előfordulhat, így feszült várakozás előzte meg az első, keddi előadást. Interneten az egész világ élőben (ahol én néztem, ott még 15 ezren voltak fenn) győződhetett meg róla, hogy tényleg csak a pénzelméleti alapokkal foglalkozott, s még csak nem is egyetemi szinten. Nagyjából ennyivel csalódhattunk, akik meghallgattuk a lámpalázas tanársegéd stílusában előadó nagyembert: „az aranystandard az rossz, a FED meg jó”. A következő előadás már tényleg csak a stréberebb egyetemistákat érdekelte.

Kedden kapta fel a média azt a tényt, hogy már jó néhány napja növekszik az USA kötvényalapok hozama, ami azt is jelentheti – fűzték hozzá szinte kivétel nélkül és azonnal -, hogy megindult a pénz kiáramlás a biztonsági kötvény-zónából a kockázatosabb részvénypiac irányába.
USA 10 éves állampapír hozamok (utolsó hat hónap)


Forrás: Bloomberg

A fenti grafikon a tanúnk rá: egyáltalán nem akkora a hozamemelkedés, mint amekkora volt a kommunikációja. Ráadásul láthatjuk, a nagy 2011 augusztus-szeptember havi visszaesések idején lényegesen magasabb hozamokkal forogtak a kötvények, mint az elmúlt „kiáramlós” napokban.

SZERDA:

Reggeli rossz hírek Kínából: A gyáripari aktivitás tovább zsugorodott februárban, folytatva az 5 hónapja kezdődött trendet. A Sanghai tőzsde komolyan esik, Hong Kong csak tompítva vette át az információ okozta index csökkenést.

javuló USA munkanélküliségi adatokhoz egyre gyakrabban teszik hozzá a strukturális egyenetlenségek problémáját. Nem igazán találják a megoldást a baby boomerek nyugdíjba vonulására. A probléma összegezve így szól: 10 éve minden új nyugdíjasra 10 új munkavállaló jutott, 10 év múlva minden 10 új nyugdíjasra egyetlen új munkavállaló jut majd!

Bernanke szerdára visszatalált szokásos szerepkörébe, egy kongresszusi meghallgatáson kijelentette: az európai krízisnek még koránt sincs vége, a magas olajár gátja lehet az USA gazdaság további moderált erősödésének. Megerősítette, hogy a FED nem vásárol az európai államok kötvényeiből, mivel erre nincs jogosultsága.

Megtört a „csupa jó hír az USA-ból” szezon, a használt lakás értékesítés évesített adata gyengébb lett a vártnál és az előző havinál is.(4.59 Mó db, várt: 4.61, előző: 4.63 )

CSÜTÖRÖTÖK

Ezen a reggelen kivételesen nem csak Kína, hanem Európa is szolgáltatta a negatív híreket:

A HSBC által közzétett kínai feldolgozóipari index 48,1 pontra csökkent a februári 49,6 pontos értékről (négyhavi mélypont). A Conference Board szerint februárban a kínai GDP csak 0,8%-kal nőtt, míg januárban 1,5%-kal.

Németországban 50,1-ről 48,1 pontra (öt havi mélypont), Franciaországban 50 pontról 47,6 pontra (négyhavi mélypont), míg az euró zónában 49 pontról 47,7 pontra csökkent a beszerzési menedzser indexek értéke. Sajnos mindhárom érték a konjunktúra határ alatt tanyázik, ami a feldolgozóipar egyértelmű zsugorodását jelzi Európában.

Az USA 10 legfontosabb gazdasági indikátorát együttesen tartalmazó vezető index értéke 0,7%-os javulást mutat, megegyezve a várakozással. (előző havi adat: 0,2%)

A 30-éves hitel kamata 4.08%-ra emelkedett. (USA)

A hetente mért munkanélküli segélykérelmezők száma tovább csökkent az USA-ban , ha csak egy leheletnyit is.

Írország sem jutott túl még a válságon: 2011-ben 4 éve először gazdasági növekedést ért el ugyan, de a 4. negyedévben ismét recesszióba csúszott. Október és december között 0,2%-kal csökkent a GDP.

PÉNTEK

A hét utolsó napjára is jutott rossz hír Kínából a nap indítására: A China Banks azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok kockázatait alulértékelték, a teljes hitelállomány 20%-ának kockázati szintjét rosszul állapították meg már a hitel kihelyezésekor. 

A 600 körül járó APPLE részvényjegyzését fel kellett függeszteni, mert egy 100(!) db-os tranzakciónál elütötték az árat, és a képernyőkön rémületesen alacsony 534-es ár jelent meg. A hibát korrigálták, az ár azonnal visszatért a rendes régióiba, de az eset ismét felhívta a figyelmet az árjegyzési automatizmusok hiányosságára.

Spanyolország kezd az aggódó befektetők fókuszába kerülni. A nagyra nőtt ingatlan lufit demonstráló tudósítások üresen tátongó nyaraló városokról, félbe vagy negyedébe hagyott fejlesztésekről szólnak. A látványos fotók hátterében félelmetes nagyságrendű hitel számok állnak. Nagy kérdés, hogy meddig képes az EKB életben tartani a Spanyol bankrendszert. Jellemző adat, hogy a legutóbbi 530 milliárd eurós kedvezményes EKB hitelből 200 milliárdot az a Spanyolország vitt el, ahol 20% feletti a munkanélküliség, és még meg sem kezdte a bankrendszer leírni az ingatlan lufi veszteségeit. (New York Times) Paul Krugman Nobel díjas közgazdász is állást foglalt a spanyol kérdésben, markáns véleményt fogalmazva meg: a görög példa jól mutatta, hogy a megszorítások eszköze nem működött, szerinte engedni kell a magasabb költségvetési hiányt, a kilábalás esélyét csak ezen a módon lehet megteremteni.

A görögök életét nem csak a német ellenőrök nehezítik. Pénteken az IMF nagyon kemény fenyegetéssel állt elő. A görög költségvetési adatok és GDP alapján az IMF azt nyilatkozta, hogy további 12 milliárd eurós megszorítást kell a 2013-14-es évekre prezentálnia az országnak ahhoz, hogy hajlandó legyen folyósítani a már megítélt hitel következő részleteit. A közelgő választások miatt szinte biztosra vehető, hogy csak akkor veszik majd komolyan az ultimátumot, ha már eldőlt, hogy ki kap jogot a kormányzásra.

Továbbra is tartja az egynapos EKB betét szintje a 700 milliárd feletti értékeket. Jól látszik, hogy minden pénzpumpa után megugrott, s onnan nem csökkent vissza a betétállomány, vagyis a bankok hitelező kedve még nem jött meg Európában.

Forrás:Bloomberg

Hétvége

Kína a reformok gyorsítására törekszik többek közt az elektromos energia- és olajárak meghatározását, valamint a vasúti, pénzügyi, telekommunikációs és oktatási szektorokat illetően.

2011 utolsó negyedévében további egy százalékponttal lassult a növekedés a világgazdaságban – derül ki az Economist összeállításából. A fejlett országokban alig fél százalékos volt a növekedés, de még rosszabb hír, hogy folytatódott a feltörekvő gazdaságok teljesítményének romlása.

japán jegybank figyelmeztetett: a FED jobb, ha tanul a japán példából (évtizedes defláció, stagnáló növekedés, eladósodás), és nem tartja túl sokáig túl alacsonyan a kamat szinteket.

ARANY:

A múlt heti drámai eséseket követően tárgyhetünkben már nem esett tovább, az 1664-1632 sávban mozgott. Az csütörtök délutántól gyors emelkedéssel érte el péntek estig a sávtetőt. Továbbra is tartja még a hosszú távú emelkedő trendjét, bár már a második hetet tölti a 200 napos mozgó átlag szint alatt. Sok a találgatás az arany és egyáltalán a nyersanyagárak körül.

Forrás: MT4

MAGYARORSZÁG:

Nem hivatalos egyeztetésen járt Fellegi Tamás Washingtonban a múlt hét végén, a találkozó után kiadott közlemény nem adott sok támpontot a megbeszélések és a jövő kapcsán – olvasható az Equilor összefoglalójában. A találgatások egészen szerdáig folytak, amikor az IMF magyarországi képviselője konkrétan azt nyilatkozta, hogy még szó sincs a hivatalos tárgyalások megindításának időpontjáról.

Új színfolt a kommunikációban, hogy megszaporodtak kormányzati oldalról azok az elemzések, amelyek az IMF hitel nélküli finanszírozhatóságot latolgatják.

A Ft szerda délig jól állta a sarat, de a rossz nemzetközi hangulat és az IMF bejelentés megtette hatását, gyengülni kezdett, de a 294,5-ös EUR/HUF szint többször is megfogta a gyengülést.


Forrás: MT4

A parlament hétfőn döntött az árfolyamgátról és a hitelek forintra váltásáról. A 2002 és 2010 közötti lakossági deviza eladósodás okainak feltárásáról, valamint az esetleges kormányzati felelősség vizsgálatáról szóló jelentést 218 igen, 42 nem és 54 tartózkodó szavazat mellett hagyta jóvá a parlament.

A Miniszterelnök Németországban járt és több ízben is megerősítette, hogy a magyar gazdaságnak kiemelt stratégiai partnere a német.

Budapest, 2012.03.25.