Még mindig hegymenetben

 Amíg mi ünnepeltünk, a világ rendíthetetlenül unalmasan masírozott felfelé

Az egész világ komoly emelkedést ért el a vezető indexekben a héten. Kivétel nélkül, minden nagyobb index megállíthatatlanul long irányban szaladt el. A legdurvább a DAX emelkedése volt: +4,03%. A háttérben az a kegyelmi állapot áll, ami a görög megnyugvásnak és annak köszönhető, hogy a közepesen jó makrók mellé nem jött semmi egetverően gyenge adat, s a FED sem mondott semmi félreérthetőt a héten. Csak az aranynak és az eurónak voltak rossz napjai.
Kezdjük a részleteket a szokásos index statisztikával, ami egy figyelemreméltó új adatsorral bővült, most azt is megfigyeljük, hogy a 2011-es mélypontról (szeptember közepe-vége) mennyit fejlődtek a vezető indexek:


Forrás: Global Partners

HÉTFŐ:
A már harmadik hete lassan megszokottnak tekinthető rossz kínai hírrel kezdtük megint a hetet. A legfontosabb aktuális probléma a hétvégén nyilvánosságra hozott kereskedelmi mérleg hiány, ami a legmagasabb lett az elmúlt 10 évben. Hogy mennyire rossz ez az adat, íme:

Sarkozy a francia választási kampány hevében már a Schengeni egyezmény felfüggesztésének gondolatával játszik, ami az EU egyik kulcs tényezőjének felrúgásával járna. A piac egyelőre csak egy a vesztét érző politikus súlytalan beszédének vette az egyébként európai szalonokban megengedhetetlen kijelentést

Az olasz GDP már a harmadik negyedévben van a 0 érték alatt (-0,7%), ami hivatalos recessziónak minősül. Ettől még az olasz 10 éves állampapírok hozamai tartják az EKB vásárlásainak köszönhetően szemérmetlenül alacsony szintjüket:
Olasz 10 éves állampapírok hozama:


Forrás: Bloomberg

Az USA költségvetése rossz hónapot zárt februárban, a havi hiány elérte az egy évvel korábbi szintet, s a szokásos februári csökkenés nagyobb volt a tavalyinál.
USA havi költségvetési hiány/többlet:

A hiány finanszírozása egyelőre nem gond, hiszen több állampapírt vásároltak az amerikai bankok az év első két hónapjában, mint tavaly összesen (Bloomberg). Az amerikai bankok betétállománya rekord mértékben haladta meg hitelállományukat, az így keletkező likviditási többlet pedig lehetővé tette a bankok számára, hogy a korábbinál jóval több állampapírt vásároljanak. A hitelezési expanzió helyett inkább a kötvénypiacra mennek.
Nem különben az európai bankok. Ugyan csökkent az EKB egynapos állománya (a 827-es csúcsról 727-re), de hogy nem a gazdaságélénkítő hitelezés beindulásától, arra akár mérget vennék.
A hangulatot javította, hogy a görög végjátékban 3,2 milliárd dollárnyi CDS aktiválódott, ami jót tett a CDS rendszer megtépázott tekintélyének, a bizalom épülésének.

KEDD

A makrók napja volt:

  • A japán kamatszint a várakozás szerint továbbra is 0,1%
  • Német gazdasági hangulat: 22,3 (várt: 10,5  előző: 5,4)
  • USA kiskereskedelmi forgalomváltozás (havi):1,1% (várt:1,1%  előző:0,6%)
  • EU ZEW gazdasági hangulat (havi): 11.0  (várakozás:3.8, előző:-8.1)     

  • Német  ZEW gazdasági hangulat (havi): 22.3 (várt:10.5 előző:5.4)
  • A FED változatlanul hagyta a kamatszintet: 0,25%

SZERDA

Bernanke beszédére várva…. Ez határozta meg a napot, pedig jócskán akadt piacmozgató makro is:

  • Az angol munkanélküliek számának havi változása: 7.2K (várt:6.0K, előző:7.0K, de augusztusban még 40 volt!)
  • EU ipari termelés változása (havi): 0.2%  (várakozás: 0.7%, előző:-1.1%)
  • USA Külker mérleg (havi): -124.1B (várakozás:  -114.0B, előző:-108.0B)

Végre megszólalt az esti órákban a világos beszédű…. Nos, a beszéd kulcs momentumai:

  • Nyilvánvalóan erősödik az optimizmus a hangnemben.
  • Nagyobb a hangsúly az infláción (QE3 ellen szóló év), de ez a FED szerint csak rövid távon lehet akadály
  • A legmarkánsabb eltérés a korábbi beszédtől az volt, hogy próbálta hűteni a következő QE-vel kapcsolatos várakozásokat. Világossá tette, hogy a kötvénycsere (Operation Twist) program júniusi befejeződéséig nem gondolnak a QE-re.

A piac egyértelműen pozitívan reagált, pl. az S&P 500  több, mint 1%-ot ugrott a beszéd alatt, de tartotta a lépést a Dow Jones és a NASDAQ is, a DAX pedig másnap mint akit puskából kilőttek, igyekezett növekedésben utolérni Amerikát. Péntek estére sikerült is.
A pozitív reakciók oka az öngerjesztő optimista hangulat mellett az, hogy úgy ítélik meg a virgonc kockáztatók a beszéd üzenetét, hogy az amerikai gazdaság olyan jó állapotban van már, hogy nincs is szükség stimulusra. Persze a helyzet messze nem ilyen rózsás. Az elemzők nem győznek figyelmeztetni, hogy még csak gyenge jeleket látunk a törékeny javulási folyamatra, Európa recesszióban vergődik, Ázsia pedig lassulóban van.
Ez az érdekes elemzés például egyértelműen azt hangsúlyozza, hogy a tőzsdeindexekkel szoros korrelációban mozgó összetett makro adatok az utolsó pár hónapban éppen úgy divergálni kezdtek, mint 2011 tavaszán, s láttuk, mi lett belőle augusztusban:


A legrosszabb májú értelmezések szerint az optimizmus és az emelkedés annak köszönhető, hogy az eddigi két QE esetében nagyon hasonló volt a halogató, elodázó érvelés, mint most, majd egyszer csak hirtelen mégis kiderült, mégsem oly erős a gazdaság, hogy kibírná pénz-injekció nélkül. Messze van még október, a választásokig nagyon esélyes még a QE kártya kijátszása.

CSÜTÖRTÖK:

A FED értelmezése és a makrók vitték a hátukon a tőzsdéket.
A svájci alapkamat: 0%
New York állami gyáripari index: 20,2  várt:17,4, előző:19,5)
Folyamatosan emelkedik az USA heti fogyasztói bizalmi index (Bloomberg) -33,7, előző -36,7:

A várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem tovább nőtt az optimizmus az amerikai feldolgozóiparban. A főindex értéke 19,5 pontról 20,2 pontra emelkedett (2010. június óta nem látott szintre), míg a konszenzus 15 pont volt.
Múlt héten 14 ezerrel (365 ezerről 351 ezerre) csökkent a frissen regisztrált munkanélküli segélykérelmek száma.
Egy évvel ezelőtt történt a Fukusima-i földrengés! A tragédia kiváltotta tőzsdei „Black Swan” jellegű leszúrás és gyors kilábalás sok tanulsággal szolgált a világ befektetőinek. Egy rendkívül érdekes filmet javaslunk megtekinteni arról, hogy ha csak a földrengésekben gondolkodunk, mennyi ilyen potenciális fekete hattyú úszkál a planétánkon. (http://www.youtube.com/watch?v=2a–NC4Nong&feature=player_embedded)

FED banki stressz tesztje vegyes érzelmeket váltott ki inkább az elemzőkből, mint a piacból. A City Group például nem ment át a teszten, de ettől még vígan emelkedett az árfolyama egész héten. A legmókásabb elemzői kritika: kb. annyit ért a teszt, mint döglött disznónak a kirúzsozás.

PÉNTEK:

Stagnált februárban az ipari termelés az Egyesült Államokban a piac által várt 0,4%-os növekedéssel szemben, míg a Michigan-i körzet fogyasztói bizalmi indexe márciusban a várt 76,5 pontra emelkedés helyett 74,3 pontra süllyedt az előző havi 75,3 pontról. Tavaly augusztus óta most süllyedt először a bizalmi index.

India emeli az arany behozatalát terhelő adókat. Az állam azért hozta ezt a döntést, mert az indiai arany import olyan méreteket öltött, hogy szignifikáns mértékben és irányíthatatlanul rontja a külkereskedelmi mérleget.

HÉTVÉGE:

Kínában egy 70 városra kiterjedő felmérés szerint 15 hónapja tart az ingatlan árak csökkenése, s a trend februárban sem változott.

Egyre nagyobb számú találgatás olvasható: vajon meddig bírják a piacok a növekedést?

Portugália kezd a görögök után fókuszba kerülni. Megszellőztették az információt, miszerint nem elképzelhetetlen egy a görögökéhez hasonló típusú, szerencsére szerényebb mértékű kötvénycsere.

A DIW gazdaságkutató intézet számításai szerint a 2011-es költségvetésben megtakarítani tervezett 11,2 milliárd euró helyett csupán 4,7 milliárd eurós kiadáscsökkentést sikerült elérnie Németországnak. A hír azért is kínos, mert az EU pénzügyi uniója éppen a német megszorítási modell követését preferálná a tagállamoknak. 2012-re sem várható jobb teljesítmény a Der Spiegel szerint, mivel még elképzelések sincsenek a betervezett megszorítások végrehajtásáról.

Az IMF szerint a kínai Yüan tartalék deviza szerepköre már realitás!

Komoly vihart kavart a Goldman Sachs egyik csúcsvezetőjének lemondása kapcsán megjelent írása a New York Times vasárnapi számában. Greg Smith véleménye szerint Amerika egyik legnagyobb bankja fittyet hány az Ügyfelei érdekeire, szándékosan sóz rájuk olyan termékeket, amelyektől a bank maga szabadul. Az alkalmazottak motivációs rendszere az ügyfelek mennél hatékonyabb lehúzásán alapul. Lesz min csámcsognia mind a szakmának, mind pedig a hatóságoknak.

ARANY:

Az arany a héten csúnya eséssel borzolta ismét a kedélyeket. Szerda este érte el a mélypontját 1630 körül, ahonnan bizonytalan emelkedéssel a hét végéig 1659-ig tudott erősödni. A záró értéke 2,2%-kal tartózkodik a 200 napos mozgó átlag alatt, még így is a növekvő trendjében.

A héten az arany, nem kis meglepetést keltve visszatért a tankönyv szerinti mozgás világába, amikor a dollár erősödik, az arany ára csökken. A hosszú távú trendeken az összefüggés egyértelműen igazolódik:

Az utóbbi időben elszoktunk attól, hogy a fenti alap-összefüggés működjön, az arany együtt mozgott az indexekkel. Nos, ennek a héten egyértelműen jelét sem mutatta az arany, visszatért a nagykönyvhöz. A háttérben az állhat, hogy az elodázódni látszó QE kezdi kiábrándítani az arany árának gyors emelkedésére ácsingózókat.

MAGYARORSZÁG:

A három munka-naposra rövidített hét legfontosabb eseménye a kohéziós alaphoz való hozzáférésünk átmeneti felfüggesztése volt. Természetesen elemzések, értékelések sokasága kísérte az eseményt, ám ha a Ft objektívnek tekinthető árfolyamán keresztül tekintünk a történtekre, akkor azt kell mondjuk, hogy a piac bízik a magyar gazdaság teljesítményben, hiszen a nemzeti deviza zavartalanul erősödött :

Forrás MT4

Persze az erősödést nagyban támogatta a kiváló nemzetközi hangulat is, meg az sem elhanyagolható tény, hogy a Ft állampapírok hozama (7,5% körül) még mindig attraktívnak számít a piacon.

Hétfőn még a Moody’s azzal riogatta a magyarokat finanszírozó befektetőket, hogy az IMF megállapodás elhúzódása veszélybe sodorhatja az ország fizetőképességét.  Pénteken meg már a Fitch Rating jelezte, hogy szerintük Magyarország hozza az uniós elvárásokat, időben lesz IMF megállapodás. A piac egyelőre a Fitch véleményben hisz, péntek este már ismét 289 alatt zárt a Ft, a CDS 520 egység volt, gyakorlatilag nem változott a héten.
A keddi inflációs adat sem hozott meglepetést, 5,9% volt a 2011-es pénzromlás mértéke, teljes összhangban a várakozásokkal.

Budapest, 2012.03.19