Még trendben, de…

Az emelkedő trend ugyan még nem tört meg, de második hete korrekcióban vagyunk

Amit kedden egy kemény esésben elvesztettek a tőzsdék, azt szerdán és csütörtökön visszahozták, de csak azért, hogy pénteken délután újra elveszítsék. Úgy néz ki, hogy az ünnepek előtti egész heti esés megállt az ünnepek után, de a sávozás a péntek esti rossz hangulattal, valamint az emelkedő volatilitás nem sok jót ígér. 

KEDD (ápr. 10):

Hétfőn csak Ázsiában és az USA-ban volt forgalom.
Kínai meglepetéssel indult a hét: a hivatalos fizetési mérleg márciusban a vártnál lényegesen jobban alakult (+5,35 milliárd Jüan, terv: -1,3; előző havi -31,05 milliárd), mivel megugrott az export, míg az import még csökkenést mutatott. Az éves infláció is még kézben tartva: 3,6%  Az adatok hivatalosak, értékelésük totálisan ambivalens, ettől még örültek a piacok a reggeli órákban.

Kora délelőtt jelent meg a 2800 befektető véleményét tükröző EU-s bizalmi index, jókora eséssel mind a várakozáshoz, mind pedig az előző havihoz képest. (Tény: -14,7; várt: -8,1, előző: -8,2)
EU sentix bizalmi index 2012. ápr.10.

Forrás:FXPROS

A még hétfő késő esti Bernanke beszéd (egy konferencián hangzott el) hatástalannak bizonyult, pedig komoly kijelentésekkel élt, miszerint a bankrendszer biztonsági tartalékait emelni kell a Basel III. elvárásai szerint. Nem hangzottak el a média ingerküszöbét felpiszkáló kulcs-szavak (pl: QE, vagy easing), így a beszéd megmaradt egy pénzelméleti fejtegetés hatás-szintjén, holott volt benne újdonság: most éppen a banki tartalékok emelésében látja a stabilitás megőrzésének zálogát, ami a bankok hitelezésének s ez által a fogyasztás és a GDP növekedésének a korlátozásával jár. (Forrás: http://finance.yahoo.com/news/bernanke-says-banks-bigger-capital-010347763.html?l=1)

Rendesen az ilyen Bernanke kijelentéseknek kemény short hatása van, esetünkben azonban csak kedd délutánra esett le a tantusz, s a PIIGS országok állampapír hozamainak megugrásával (annak szétkürtölésével) indult, amit a vezető indexek esése követett. (napon belül DAX: -2,6%, S&P 500: -2%)
A spanyol és az olasz 10 éves állampapírok hozamának alakulása a héten:

A spanyol és az olasz 10 éves állampapírok hozamának alakulása az elmúlt évben:


Azért is érdemes a fenti grafikonokat együtt áttekinteni, mert az információ úgy terjedt el, hogy a két nagy dél európai ország hozamai az öt havi csúcsokat döngették, ami igaz is, de amint az látszik, a hat haviaktól még lényegesen elmaradtak. Vagyis a kép nem rózsás, de (még) nem is olyan gyászos, mint fél éve, az EKB-s pénzpumpák előtt. Az emelkedésük természetesen így is elgondolkodtató, hiszen az euróba nyomott új pénznek az egyik dolga éppen ezeknek a papíroknak a keresletét volt hivatott növelni (hozamát csökkenteni). Ez átmenetileg sikerült is, ám a másik feladata a pénzteremtésnek a gazdasági növekedés stimulálása volt a hitelezés beindításával. Nos, itt teljes – egyelőre – a fiaskó, mert az EKB-s egynapos betét még mindig az egekben álmodozik ahelyett, hogy a realitások talaján a beruházásokat finanszírozná:

Kedden megkezdődött a vállalati első negyedéves jelentési szezon is, az este szépen zuhant is minden.

Európa is és az amerikai indexek is lefelé vetté az irányt, mintha olvasták volna múlt heti hírlevelünk vészjósló mellékletét, de hogy azért ne értékeljük túl az utóbbi időszakok eséseit itt megmutatjuk rövid és hosszú távon is a világ 2 vezető indexét.
DAX öt éves illetve egy hónapos alakulás:


S&P 500 öt éves illetve egy hónapos alakulás:


Világosan látszik, jelenleg csak egy szelíd korrekcióban vagyunk, s az is megfigyelhető, hogy Európa (vagyis a DAX) kezd elszakadni az USA-tól. Egyértelmű figyelmeztető jel, hogy a DAX nagyobbat esett, mint az USA, s kevésbé képes visszakapaszkodni az elmúlt év augusztusi szintjeire.

SZERDA & CSÜTÖRTÖK:

A keddi „zakó” után csendes visszarendeződéssel múlt el a következő két és fél nap. Nem tudott rontani a hangulaton a dermesztő spanyol ipari termelés 5%-os csökkenése

sem az olasz rövidtávú állampapírok hozamának drasztikus emelkedése.

Érkezett pár kedvező makro adat is, mint például:

  • Az uniós ipari termelésé: (+0,5%, várt:-0,3%, előző:0%)


Forrás:FXPROS

  • USA munkanélküliségi adatok:

  • USA fogyasztói bizalmi index (Bloomberg): -32,8 (előző:-31,4)

 


Pénteken azután úgy döntöttek Kínában, hogy megmentik a világ emelkedő trendjét, káprázatos GDP adattal jöttekPÉNTEK (13)
Pénteken délutánig úgy tűnt, hogy Kína megmenti a szerdán elkezdődött emelkedést, mert viszonylag jó adatokkal jelentkezett a hatalmas ország, s a kedvező piaci reakció sem maradt el.

Még a gyenge GDP adatot is sikerült pozitívan értékelni: hátha jó alap lesz egy kormányzati pénzügyi könnyítéshez! Pedig ez az adat már a 2008-as krízis mélypontjánál is alacsonyabb.

Végül péntek 13-ához híven jött egy kellemetlen információ sorozat, amit még jól beárnyékolt egy az USA-ban 13 órára időzített Bernanke konferencia beszéd is.

Soros azzal ijesztgetett a Züddeutsche Zeitung-ban, hogy a német jegybank egymaga tönkre teszi az eurót.

A spanyol adósságállomány értékelése is egyre népszerűbb téma elemzői körökben. Nem véletlenül, mivel még ismeretlen az ingatlanpiaci buborék okozta bedőlés mértéke a bankoknál, s a nettó CDS érték (ami a görögöknél a maga 3 milliárdjával komoly bizalmi gondokat okozott a CDS körül) 14 milliárd USD , ami könnyen elérheti a bruttót: 173 milliárd USD.

Az USA gazdasági teljesítmény javulásának egyik oszlopa a munkanélküliségi statisztikák hónapok óta tartó pozitív trendje. Nos, ezzel kapcsolatban valóban sokkoló, a FED adataira támaszkodó elemzések kezdtek el terjedni délután (részletek röviden itt), előkészítve a hangulatot a Michigan fogyasztói bizalmi indexnek, amely végül  a negatív adattal és ellaposodó grafikonjával romokba döntötte a kérész életű (szerda , csütörtök) tőzsdei emelkedést.

HÉTVÉGE:

Kína komolyan gondolja a jüan konvertibilitásának célkitűzését. Hétfőtől megduplázza az árfolyam szabad mozgásterét 0,5%-ról 1%-ra. Megemelték a külföldiek által birtokolható részvényplafon értékét is 30 milliárd jüanról 80 milliárdra.

Uniós pénzügyi vezetők utaznak New Yorkba, hogy megoldást találjanak az állami adósság válság finanszírozására. Az USA hivatalos véleménye szerint az EU-nak önmagának kell megtalálnia a kiutat, míg Brüsszelből azt gondolják, hogy a 3 hete bejelentett összesen 1000 milliárd euróra rúgó csomaggal már nem tudnak feljebb menni. Lesz tehát miről egyeztetni mind az USA képviselőivel, mind az IMF-fel. Az Atlanti óceán túlpartján azért várhatunk engedményeket, mert a múlt heti spanyol és olasz hozamemelkedés által kiváltott tőzsdei mozgások, a volatilitás emelkedése pontosan megmutatta, hogy az EU gondja az egész világ gondja is.

Több elemző figyelmeztetett a volatilitás emelkedésére a héten. Az S@P 500 cégeinek volatilitásából számított VIX index alakulása:

Valóban megfigyelhető egy szelíd emelkedés, de még messze van attól, hogy valós veszélyt jelentsen, ez egyértelműen látszik az öt éves grafikon dimenziójában.

ARANY:
Az egyre szeszélyesebb arany keddtől követte az amerikai indexeket. Csütörtökön, a heti csúcspontján már csat 0,2%-ra volt a 200 napos mozgó átlagától.

EUR/USD:
A hosszú távú trendjében gyengülő euro a dollárhoz képest erősödött a rövid héten, de péntek estére itt is kitört a rossz hangulat, s a késő esti órákban már 1,3076-on pihent meg az árfolyam esése a hétvégére.

MAGYARORSZÁG:

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az IMF hitel körüli herce-hurca, hogy ki tud, s mit tud, hogy kinél pattog éppen a labda, hogy lesz-e időpont, hogy mikorra és mekkora eséllyel prognosztizálható a megállapodás egyre komolytalanabbá teszi a sajtóban megjelenő híreket. Még így is sikerült a híreknek elérniük, hogy szerdán reggel (az aukciók napján) már ismét 300 Ft körül járt az euro Ft-ban mért ára, miközben az általános hangulat ekkor még jó volt a nemzetközi piacokon. Végül pénteken 296,99-en zárt az árfolyam, megtartva egy lassan 3 hetes emelkedő trendet.

A szerdai államkötvény aukciók átlagosan 60%-on teljesültek a kiíráshoz képest, ismét 9% felett jegyeztek középtávú kötvényeket a befektetők.

Csütörtökön az IMF külön értékelte a magyar bankrendszerbe történő kormányzati beavatkozásokat: csak a lakosság egy szűk réteget érintette az előtörlesztési program, amely kizárólag a bankrendszerre hárította a veszteségeket. A program az IMF megítélése szerint rontotta a bankrendszer működésének klímáját az egyoldalú beavatkozásokkal.

A Citigroup legújabb (péntek) előrejelzése szerint a négy hónapja tartó egyeztetéseket követően még mindig túl sok a nyitott kérdés ahhoz, hogy a kormány sietségről szóló kijelentéseit komolyan lehetne venni, a megállapodásra vélhetően csak 2012 utolsó negyedévében kerül sor.

Budapest, 2012. április 15.