Nagy hétfői esés után sávozás a fenyegető hírek dacára

2012.05.13.

A héten a vezető indexek is követték a kisebbeket, s ezek is letörték a 2011-es mélypontról legalább három ponton érintős növekvő trendeket. A letörés valójában már előző pénteken megtörtént az európai történelmi demokráciák (Franciaország és Görögország) választásának megelőlegezett eredményeként. Hétfőn szinte mindenhol nagyon régen nem látott, ijesztő gap (az előző napi záró és az új nap nyitó értéke közötti űr)  volt az induló jel, majd még aznap estére szinte mindenhol a hajnali rés békével visszatöltődött. Ezzel már hétfőn az indexek nagyjából ki is jelölték a következő négy nap unalmas sávozásának határait, sem a hírek, sem a makrók nem tudták ebből a sávból kipiszkálni a piacokat, pedig volt belőlük bőven.


(Forrás: MT4)

A hét fontosabb hírei, elemzései:

Minden mennyiségben olvashattunk elemzéseket Görögországgal kapcsolatban. Jellemzően találgatás folyik politikai dimenziókban, vajon sikerül-e a sok kis ellenzéki pártnak összefognia az EU-szkepticizmus közös nevezőjén, de a következményeket illetően is óriási a bizonytalanság. Amennyiben a kicsik alakítanak kormányt, úgy a legszelídebb elemzés szerint Európának ez már meg sem kottyan majd, mert

  • már jó részét leírta a követeléseinek (ami mondjuk messze nem igaz),
  • az EU GDP-jének csak 2%-át adja Görögország.

A legpesszimistábbak szerint szét is eshet az EU zóna, vagy különböző „sebességű” országokra tagozódik, az összes uniós ország, beleértve Németországot is elveszti a legkedvezőbb besorolását, de a világméretű bankválságot is el tudják képzelni a legrosszabb esetben.

A héten esedékes EKB hitel adagot végül megkapta Görögország (5,3 mrd €-ból 4,3mrd €-t) , ugyan előzetesen elterjedtek a hírek, hogy zárolják a keretet, valamint az, hogy a Trojka (EKB, IMF, EU) elutazott a politikai csatatérré változott országból.

Új fejezetek nyíltak a Spanyol dossziéban is:

  • Precedens jellegű próba-államosításba kezdtek a negyedik leggyengébb banknál. A folyamatot igen sok kritika éri, egyesek szerint a spanyoloknak fogalmuk sincs róla, mennyi a Bankia összes rossz hitele, de az is bizonytalan, hogyan és miből tőkésítenék fel a bankot.
  • Az ország összes halott hitelének mértékét is találgatják. Pénteken a BBC-nél 184 milliárd euróra taksálták a nagyságrendjét… Ez jóval nagyobb, mint a görög probléma, ha az EKB forrásaiból akarják kezelni egy cent nem marad a többieknek.

A spanyol állampapírok híven lekövették a problémák egyre súlyosabb megfogalmazását, és a tőzsdeindexnek is „sikerült” a 2008-as válság mélypontja alá néznie.

A spanyol állampapírok hozamai tárgyhetünkben:
A spanyol tőzsdeindex 6 éves alakulása:

A fél éve még egy lapon emlegetett olasz és spanyol probléma kezd szépen elválni egymástól. Az olaszok szakértői kormánya ügyesen navigál, jól tereli a média figyelmét spanyol irányba. Nagyon szépen látszik, hogy a két ország korábban együtt mozgó állampapír hozama újabban ollót nyitott, az olaszok javára:

Facebook jövő heti tőzsdére menetele is elképesztő mennyiségű elemzést és reklám ízű kampány szöveget hozott a világ képernyőire. Az amerikai korlátozásoknak köszönhetően a hazai magánszemélyek IPO-hoz juttatása körül is méretes információ dömping árasztott el bennünket. A GP véleménye szerint az ésszerű mértéket meghaladó kockázat miatt nem veszünk bele a világ média kedvenc gumicsontjába.

A szokásos várakozás előzte meg a FED elnökének csütörtöki felszólalását egy bankároknak szervezett konferencián. Ezúttal a használhatónak interpretálható információ elmaradt. Bernanke elnöknek kivételesen sikerült úgy beszélnie, hogy a piacok meg sem rezzentek tőle.

A pénteki izgalmakat a JPMorgan 2 milliárd dolláros bankpiaci műveleteken elszenvedett vesztesége okozta. A csütörtöki kereskedésben ugyanis a bankóriás részvényárfolyama 10% körüli veszteséget produkált, amekkorát csak 2011 nyár végén láthattunk utoljára. Lélektanilag az sem hatott valami jól, hogy bizony még emlékszünk rá, a Lehman bukása előtti napon éppen ezt a bankot még megmentette az USA adminisztráció. Péntekre szerencsére normalizálódott a bankpapír körüli feszült hangulat, tovagyűrűző következmények nélkül tudomásul vette a törvényszerű leminősítéseket is (Fitch “AA-“-ról “A+”-ra rontotta, a Standard and Poors „stabil” –ról „negatív”-ra).

A sávozásból az sem zökkentette ki a piacokat, hogy az Európai Bizottság nyilatkozatában elismerte, a kontinens enyhe recesszióban van, s az év második felére látnak halvány esélyeket a lassú fordulatra.

JELENTŐSEBB MAKROK A HÉTEN:

Tény Várt Előző
Hétfő
Spanyol ipari termelés (előző év azonos hónaphoz képest) -7,50% -5,40% -5,30%
EU befektetői bizalmi index -24,5 -15,7 -14,7
Német gyári rendelés (előző havihoz képest) 2,20% 0,50% 0,60%
Német gyári rendelés (előző év azonos hónaphoz képest) -2,90% -2,80% -4,50%
Brazil autóértékesítés változása előző hónaphoz -14,20% 20,50%
USA fogyasztási hitelállomány változása (mrd USD előző hónaphoz) 21,4 9,8 9,3

A gyenge és romló spanyol adatban egyetlen jó van, még ennél is rosszabb volt a helyzet  idén januárban:

Az Eu zóna befektetőinek bizalma a 2009 tavaszi szinten kóvályog:

Kedvező adat az USA fogyasztási hitelállomány emelkedése az alábbi folyamatban:

Kedd: Tény Várt Előző
Német ipari termelés változása (előző havihoz képest) 2,80% 0,80% -0,30%
USA Kisker forgalom (9000 üzletlán az USA 80%-a)havi változás -1,30% -0,20%
Szerda:
Kínai külkereskedelnómi egyenleg (milliárd Yüan) 18,4 8,5 5,35
Csütörtök:
Spanyol ipari termelés (előző havihoz képest) -0,90% -0,50% 0,90%
Olasz ipari termelés (előző havihoz képest) 0,50% -0,20% -0,70%
UK gyáripari termelés (előző havihoz képest) 0,90% 0,50% -1,10%
USA új munkanélküli kérelmek (ezer fő) 367 369 368
USA folyamatos munkanélküli kérelmek (ezer fő) 3229 3278 3290
Bloomberg fogysztói bizalom -40,4 -37,6
Kínai infláció 3,40% 3,30% 3,60%
Péntek:
Kínai kisker forgalomváltozása (előző év azonos hónaphoz képest) 14,10% 15,20% 15,20%
Kínai ipari termelés (előző év azonos hónaphoz képest) 9,30% 12,00% 11,90%
Indiai gyáripari termelés (előző havihoz képest) -4,40% 4,00%
Indiai ipari termelés (előző év azonos hónaphoz képest) -3,50% 1,50% 4,10%
Kínai beruházások változása  (előző év azonos hónaphoz képest) 20,20% 20,50% 20,90%
Michingani fogyasztói hangulat index 77,8 76,2 76,4

Elgondolkodtató volt megfigyelni, hogy a viszonylag nagy hatású “Michingan index – fogyasztói hangulat indexe” pozitív adata (1,8%-os javulás)  átmeneti emelkedést tudott elérni annak ellenére, hogy az egy nappal korábban hasonló tartalmú Bloomberg fogyasztói bizalmi index 7,5%-kal romlott. Hosszú távon a két index együttes változása:

Háááát igen, az ilyen adatok többek között az okai a statisztikákról szóló se vége, se hossza tréfáknak. Mindenesetre pénteken a Michingan szuper-expressz befutott, tökéletesen ellensúlyozta a Bloomberg csütörtöki gőzösének lehangoló eredményét.

kínai lassulás nyilvánvaló, több oldalról alátámasztott adatai önmagukért beszélnek. Hét végén meg is lett az eredménye, mert a kínai jegybank tovább csökkentette a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségének szintjét 20,5%-ról 20%-ra, ami 50 milliárd eurónyi többlet kihelyezést tesz lehetővé a kereskedelmi bankoknak. Csak csendben jegyezzük meg, hogy a fent látható (péntek) szédületes, 20% feletti beruházási dinamika és a csökkenő kiskereskedelmi forgalom miatt valami azt súgja, hogy nem biztos, hogy a kereskedelmi banki forrás hiány a lassuló ipari termelés gondja.

HÉTVÉGE:

  • Kínai jegybani könnyítés a kereskedelmi bankok felé.
  • Össze-vissza nyilatkozatok Görögországból. Egymást cáfolja az a három párt, amely koalíciós egyeztetést kísérelt meg a hétvégén.
  • Németország jelenlegi pénzügyminisztere Wolfgang Schauble válthatja Jean-Claude Junckert az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurócsoport élén. Schauble hajlik elvállalni a pozíciót, s mindjárt üzent is a német pénzügyi szigort feszegető új francia elnöknek, Hollande-nek, hogy jobb ha elfelejti a népszerű ötleteit.
  • Újabb választási üzenet Európa népétől: nem kérnek a szigorú válságkezlésből a németek sem. Merkel pártja megsemmisítő vereséget szenvedett Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a szociáldemokrata párt győztes képviselőjét (Hannelore Kraft) már mint Merkel 2013-as kihívóját emlegetik.

ARANY:

Fontos technikai esemény történt a héten: az arany egyértelműen letörte a 2008 októberétől formálódó hosszútávú trendjét, a 200 napos mozgó átlagától 1,7%ra távolodott:

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rövid viszonylatban az 1540 körüli szint (még mindig -2,4%-nyira a pénteki zárótól) eddig kétszer is visszafordította az árfolyamot.
Az arany árának a dollárral ellentétes mozgása tankönyvszerűen alakult mind hosszú távon:

… mind az utolsó hetekben is:

EUR/USD

A világ leglikvidebb eszköze, az EURUSD már hétfőn 0 óra 0 perckor óriási űrt hagyva a pénteki záró után megmutatta: a hét mindenhol “gap”-pel fog indulni.Végül egész héten gyengült az euro (erősödött a dollár, esett az arany), egy lefelé mutató háromszöget rajzolva péntek estig. A hétvégi egymásnak ellentmondó görög híráradat, a Merkelre mért időközi választási csapás meg ez a háromszög további csökkenést sejtet az előttünk álló héten. Az USA adatok még mindig időt adnak a FED-nek, hogy megnyomja a QE gombot, és megálljt parancsoljon a dollár erősödésének.

MAGYARORSZÁG:

A Ft gyengült a héten, bár kis fáziskéséssel követte csak a nemzetközi hangulat hétfői romlását. A késedelem oka az a hétfői adat volt, miszerint a költségvetési hiány óriásit javult a kiugró áprilisi aktívumnak köszönhetően. A piacok egy napig hitték is a csodát meg nem is (világos magyarázat az első órákban nem adatott) , majd szerdán beárazták az ÁFA visszafizetés 75 napra hosszabításának köszönhető bűvészmutatványt.

A gyengülésben benne volt az áprilisi 1,6%-os ipari termelés csökkenése, valamint a márciusi 5,5%-ról 5,7%-ra emelkedő infláció is.

A hét második felét tematizáló új adó dömping sem tudott érdemben erősíteni a nemzet valutáján.

A CDS felár 525-re emelkedett pénteken (egy hete 513 volt), a magyar állampapírok hozamai is enyhén emelkedtek 8,3% és 7,16% közötti tartományban találhatók, tartamtól függően. A héten két sikeres kibocsátás is volt, többszörös lefedettséggel, tehát  az erősebb Ft sem állja útját egyelőre az érdeklődésnek.Budapest, 2012.05.13