Növekvő feszültségben megugrottak a piacok

Az idei legnagyobb heti emelkedés, a legkisebb forgalommal.
Hétfőn, június negyedikén minden index, az arany és az olaj minimum szintet fogott. Az EUR/USD és a Ft már előző pénteken megtette ezt, de a hétfői nap itt is heti minimumot jelentett. A hét eleji mélypontokról azonban az egész hét a vad emelkedés jegyében telt, Bernanke (FED) nyilatkozatát várva előlegezték meg a piacok a pozitív fordulatot. A kérdés egyre erősödött: vajon megfordult a március óta tartó esés, vagy csak korrekcióról szólt a hét. A választ a hírekben, makro adatokban és a technikai szintekben együtt kereshetjük meg.

Kezdjük az egyszerű számokkal, s nézzük meg, mennyit esett a világ az idei csúcsokról, majd azt, hogy a héten ebből menyit hozott vissza:

  • USA NASDAQ (ápr. 4 – június 4): -14,8% ; +5,6%
  • USA S&P 500 (máj 1-június 4) : -12,5% ; +5,4%
  • USA DOW (máj 1-június 4):-10,7% ; +5,15%
  • Németország DAX (március 16-június 5): -21,9%; 5,5%
  • Kína HSI (február 18-június 4): -18,4%;+4,3%
  • Brazília BOVESPA (március 14-június 8): -31,5%; +3,6%
  • Oroszország RTS (március 14-június 1): -43%; +6,6%
  • Magyarország BUX (február 7-május 30): -25,1% ; +7,8%
  • Arany (február 29-május 15.): -17,3%; rendszerünkben értelmezhetetlen
  • Olaj: (márc. 1- június 4):-36,1%; +7,3%
  • EUR/USD (máj. 1-június 1): -8,15%; +2,75%

A hét hírei, adata és eseményei a nemzetközi piacokon:
(Hétfő-kedd Anglia zárva tart a Királynő uralkodásának 60-ik évfordulója jegyében, 1952 óta Ő Anglia királynője).

HÉTFŐ

Azon kívül, hogy ezen a napon volt a legtöbb index a mélyponton, nem sok minden történt. Az egyetlen érdekesebb makro adat kora reggel érkezett az Unióból, miszerint a befektetői bizalmi index hajszálnyival kedvezőbb lett a vártnál, és jóval alacsonyabb az 1 hónappal korábban mért szintnél:

Forrás:FXSTREET

Angela Merkel a Barosoval rendezett találkozója előtti sajtótájékoztatóján megpendített egy olyan gondolatot, amely a vájt-fülűek körében az első komolyabb jelnek tekinthető arra nézvést, hogy Németország kezd enyhíteni a „déliek” szigorú megregulázásának (államháztartási stabilizáció), mint a hitelválság kezelésének egyetlen elfogadható eszközének gondolatkörén. Azt nyilatkozta, hogy: „Az államháztartási stabilizáció és a gazdasági növekedés ösztönzése egyformán fontos, a két elem az érem két oldala.

Hétfőn szaladt szét a világhálón a magyar származású Soros György helyzetértékelése is, amire elég sokan figyelni szoktak. Szerinte:

  • elkerülhetetlen az Euró-zóna tagállamok pénzügyi irányító rendszerének a harmonizálása (fiskális unió a valuta-unió mellé),
  • mindössze 3 hónapja maradt az uniós vezetésnek arra, hogy mindezt megszervezze
  • fontos, hogy azt is kijelentette, hogy a jelenlegi érdekviszonyok mindenképpen amellett szólnak, hogy az euró meg fog maradni.

A portugál pénzügyminiszter bejelentette, hogy 6,6 milliárd eurós állami feltőkésítéssel segítik ki a bajba jutott nagy portugál bankokat. A feltőkésítés forrása az országnak nyújtott EKB mankó.

KEDD

Kedd reggel arra ébredtünk, hogy az ausztrál nemzeti bank 3,75-ről 3,5-re csökkentette az irányadó kamatlábat. Az ilyen hír rendszerint nem szoktamegrázni a piacokat, ám ezen a héten bevezetője volt az optimista várakozások sorának. A piaci forgalom alapján egy kis része úgy látta, hogy ez lesz az első lépés egy esetleges állami beavatkozás-sorozatnak, amivel megpróbálják összehangoltan stimulálni a világ gazdaságait és megállítani a tőzsdei eséseket. Ezt a várakozást erősítette az is, hogy csütörtökre Bernanke megszólalását jegyezték, kedden pedig a G7-ek tanácskoztak.

Kedden délelőtt jelentek meg a szolgáltatói beszerzési menedzser-indexek, amelyek meglehetősen vegyes képet, ami biztos, hogy számottevő javulást nem mutattak:

Forrás: FXSTREET alapján GP

Két egyértelműen súlyos makro adat jött még délelőtt:
Az EU-s kiskereskedelmi forgalom rendesen esik:

  • Áprilisban a márciusihoz képest: -1%;   (várt:-0,1%; előző: 0,3%)
  • Előző év áprilishoz képest: -2,5%;   (várt:-1,1%; előző: 0,2%)

A német ipari megrendelés-index is nagyot esett:

  • Áprilisban a márciusihoz képest: -1,9%;   (várt:-1%; előző: 3,2%)
  • Előző év áprilishoz képest: -3,8%;   (előző: -0,2%)


Forrás:FXSTREET

A G7-ek telefonos beszélgetése soványka eredménnyel zárult, csak ennyit hoztak nyilvánosságra: gyorsan és egységesen intézkedni fognak.

Barroso megerősítette Merkel hétfői gondolatátaz egyformán fontos fiskális szigor és növekedési igénnyel kapcsolatban.

A sajtó nagy élvezettel csámcsogta a kétségbe esett (a Marketwatch után mindenki átvette a „kétségbe esett” jelzőt) spanyol pénzügyminiszter drámai nyilatkozatát, hogy a spanyol államkassza immár nem finanszírozható a piacról. Csendben jegyezzük meg, hogy ezeket a drámai kijelentéseket 6,5%-os hozamszinten tette, 85% körüli GDP arányos hitelállomány mellett, ha nem tekintjük államosítottnak az éppen összeomló félben lévő bakrendszerük hiteleit (ha igen, akkor 130%). Csak kevés és átmeneti gyengülést hozott a hír a piacoknak.

Ezen a napon a látszólag szunnyadó görög vulkánt Kína felől piszkálták meg: hivatalosan nyilvánosságra hozták, hogy a kínai vezetés elkészült a görög összeomlásra adandó válaszlépések terveivel.

Végül a FED két tagja az optimizmust kicsit lehűtendő akként nyilatkozott, hogy nem várható a hónap végén esedékes FED döntések meghozatalakor újabb könnyítés, mivel az USA gazdasága ennél jobb állapotban van.

Egy érdekes (vagy félelmetes?) összehasonlítás érkezett a lakáspiacról: csak Pekingben 50%-kal több az eladó, üresen álló lakások száma, mint az egész USA-ban! A nyilvánosságra hozott adatok szerint Pekingben 3,812 millió az eladó lakások száma (Bejing News), míg az USA-ban összesen, áprilisban 2,54 millió lakás várt vevőre. (Megnyugtatásul 2007 júliusában 4,04 millió volt a lakáskínálat az USA-ban.

SZERDA :

Jó hírrel indult a reggel, ismét Ausztrália felől. A negyedéves GDP adatukat (+4,3%) már csak azért is érdemes megnézni, mert európai/amerikai szemmel szokatlan lazán abszolválták a válságot, nyilvánvalóan a nyersanyag-bázisuknak és nagy kínai-indiai piacuknak köszönhetően:

Még így is csökkentették a kamatszintet, miközben a munkanélküliségi ráta 5,1%!

Gyorsan visszarántott mindenkit a földre a spanyol ipari termelés első negyedévi 8,3%-os csökkenése az előző évi adatokhoz képest, ami messze elmarad a várt 6,5%-tól.

Délben kiderült, hogy az EKB (Európai Központi Bank) nem változtatott az 1%-os kamatszinten annak ellenére, hogy előző nap az IMF vezetője, Christine Lagarde melegen ajánlotta a csökkentés megfontolását. Mario Draghi és munkatársai szerint az Unió gazdasága még nem tart ott, hogy ezt a lépést megtegyék, noha a sajtótájékoztatón szavakban már elhangzott, hogy:

  • sokasodnak a kilábalást fenyegető növekvő kockázatok,
  • a második negyedévben tovább romlik az euró-régiós gazdasági teljesítmény
  • az LTRO-k (januári és márciusi EKB-s pénzpumpa) azért voltak hatásosak, mert nem következett be egy drámai gazdasági visszaesés (hogy mi lett volna ha nincsenek az LTRO-k azt senki sem tudja megmondani,így azután bárki hivatkozhat rá….)

A piacok nem díjazták Draghi beszédét, rövid drasztikus csökkenést produkáltak az indexek és az Euro is jókorát gyengült a dollárhoz képest.

Majdnem ezzel egy időben lett nyilvános, hogy Kína a kommunikációs zűrzavart (stimulálják a gazdaságot vagy mégsem) követően pénteki bevezetéssel a kínai jegybank csökkentette a kamatszintjét 6,5%-ról 6,31%-ra.

Délután jöttek a vezető adatokat megelőző számok az USA munkanélküliségről, nem igazán bíztató értékekkel:

  • Nem mezőgazdasági bérköltség változása: 1,3%(várt 2,2 %, előző: 2%)
  • Nem mezőgazdasági produktivitás változása: -0,9%; (várt:-0,7%; előző:-0,5% )

CSÜTÖRTÖK

Az optimista emelkedést egész csütörtökön fűtötte a FED elnökének délutáni kongresszusi meghallgatásának reménye, valamint a G7-k keddi bíztató nyilatkozata, hogy gyorsan megmentik Spanyolországot (vagy Európát, vagy magát a világgazdaságot?).

Nem sokat zavarta az emelkedést, hogy a Fitch 3 fokozattal minősítette vissza a spanyol hosszúlejáratú adósság-állományt. Az indoklásban a csak becsülhető 100 milliárd eurós tőkeigényt jelölik meg, amely nélkül összedőlhet az ország bankrendszere.

A délelőtti európai aukciókon a spanyoloknak 6,044%-os hozammal mentek el a 10 éves papírjaik, ami enyhe csökkenést és EKB beavatkozást sejtet, ám ez a hozam is jócskán meghaladja az utolsót (ápr.19.), amikor 5,743%-ért tudtak még piacon maradni. Ez 5% feletti drágulást jelent.

A francia aukciókon éppen ellentétesen mozogtak a hozamok, 2,96%-ról 2,46%-ra esett a hozam, ez 20%os finanszírozási költség-csökkenést hoz Franciaországnak.
Angela Merkel vendégül látta a brit miniszterelnököt, David Cameron-t, ami jó alkalom volt arra, hogy lenyilatkozza: Németország ragaszkodik a kétsebességes Európa tervéhez. Azt mondta, hogy azért nem állhat le Németország, mert egyes országok képtelenek a lépést tartani.

Ben Bernanke semmi érdemlegeset nem mondott, hiába várták sokan, hogy utalást tesz a QE3 esetleges fontolóra vételéről. Csak a korábbi, kicsit öntelt mantrát hallhattuk ismét: ha kell, beavatkoznak, megvédik az USA-t a fokozódó európai veszélytől. (Vajon önmaguktól miért nem tudták megvédeni az USA-t 2008-ban?)

A szokásos USA munkaerő piaci adatok nem hoztak érdemi elmozdulásról híreket, a Bloomberg féle fogyasztói bizalmi index javult a 2 héttel korábbi méréshez képest -39,2-ről 37,6-ra.

PÉNTEK:

Péntek reggel terjedt el a hír, hogy a görög önkormányzati szakszervezetek káoszba fullaszthatják a jövő hétvégén (június 17.) esedékes választásokat: sztrájkot szerveznek azért, mert a minisztériumi társaik „sokszorosát” keresik egy-egy választási napon végzett munkájukért. Ezzel már egyszer próbálkoztak, akkor elhalasztották a sztrájkot.

A piacok péntek délelőttre kiheverték a csütörtöki csalódást, és pénteken komolyabb makro adatok nélkül keményen növekedésre fogták az irányt. Az optimizmus hátterében a hétvégi európai spanyol-mentő megbeszélés híre állt.  Amerika végül a csütörtöki csúcsokon zárt, a DAX-nak ugyanez nem sikerült ilyen jól.

HÉTVÉGE

spanyolok segítséget kértek, az euro-övezet pénzügyminiszterei pedig telekonferenciájukon megbeszélték, hogy segítséget adnak Spanyolországnak. Az összeg még nem végleges, 100 milliárd euro körülire becsülik, és a segítségnyújtás technikai részleteit is ki kell még dolgozni. A hír valószínűleg jót tesz a piacok hangulatának hétfőn.

Az is jó hír, hogy felgyorsult a kínai autóértékesítés: az előző évihez képest 22,6%-kal több autót adtak el az első negyedévben.

Jöttek gyengébb és további pozitív adatok Kínából a hétvégén:

  • Folyamatosan csökken a kiskereskedelmi értékesítés növekedési sebessége. Már csak évi 13,4%-kal emelkedik a legfrissebb adatok szerint (14,3% volt a tervezett adat, s a korábbi pedig 14,1%).
  • Csökkent az ipari termelés is9,6%-ra a várakozások szerinti 9,9%-hoz képest, bár az előző havi mérés 9,3%-ot mutatott.
  • A kereskedelmi mérleg egyenlege ismét javult és a beruházások is tartják a 20%-os növekedési tempót a hivatalos állami adatok szerint.

A zuhanó olajárak szempontjából érdekes hír, hogy az orosz vezetés is kezd jeleket mutatni arra, hogy hajlandó a nemzetközi álláspontot elfogadni, miszerint valamiképp meg kell akadályozni a szír vezetés ámokfutását.

Barack Obama elnök még pénteken éjszaka azt mondta egy nyilvános beszédében, hogy az USA privát szektora rendben vanEzen a linken magyarra fordítva megtekintheti azokat a fontosabb adatokat, amire alapozta a kijelentését. Természetesen a kép messze nem ilyen egyértelmű, de választási hajrához közelítve minden kijelentés csak optimizmust áraszthat.

Vasárnap délelőtt már az írek is benyújtották a spanyol számlát: Írország is szeretné a spanyolokéval azonos kondíciókkal megkapni az EU-s segítséget. (Kérdés: a görögök vajon miért nem zörögtek ezért?)

A jövő vasárnapi sorsdöntő görög választások előtt az elemzések jobbára már csak arról szólnak, hogy milyen hatással lesz az EU-ra a görög kiválás. Legalábbis a sajtó ezekkel a rémes forgatókönyvekkel van tele.

A piacok bizonytalanságát jelzi, hogy a meggyőző növekedés 15-20%-kal alacsonyabb forgalom mellett zajlott, mint egy átlagos héten. Amennyiben nem kapunk konkrét, kidolgozott beavatkozási garanciákat a görög válság eszkalálódásának esetére a világ pénzügyi vezetőitől (FED, EKB, IMF), úgy jobban tesszük, ha biztonságos távolságot tartva figyeljük az eseményeket, és csak a lutrira szánt pénzünket kockáztatjuk a részvénypiacokon

ARANY:

Aki a június első napján tapasztalt hatalmas arany rally láttán megnyugodva hátradőlt, hogy na, most végre a nemesfém visszaáll a normál viselkedési sablonjaira, és folytatni fogja a növekedési pályáját, hát keservesen nagyot tévedett. A héten ugyanis csütörtökig minden a legnagyobb rendben ment, de a Bernanke- beszéd megint eloszlatta a közeljövőben esedékes QE3 reményeit. Ettől aztán kiderült az is, hogy a nagy növekedés majdnem olyan gyorsan vissza is adható. Vagyis a reménykedők kis csapata éppen azzal a vehemenciával zuhant depresszióba, mint amivel rally-zott múlt pénteken.

Az arany 1641-es heti csúcsáról 1556-ig tudott esni (-5,4%) másfél nap alatt. továbbra is a 200, és 50 napos mozgó átlaga alatt található.

EUR/USD

A csütörtökig tartó optimista hangulatban az euro is erősödött 2,7%-ot. A pénteki hangulatjavulást azonban már messze nem tudta átvenni, a héten, órás gyertyákon kialakult rövidtávú emelkedő trendjét pénteken le is törte. Az Euro-zóna déli országainak hitelválságai miatt az unió pénze továbbra is gyengülő trendben, nagy bizonytalanságban kínlódik messze a 200 napos mozgó átlaga alatt.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Nagyon jót tett a Ft-nak, hogy a józan hangoknak engedve, elhalasztották a jegybanktörvény országgyűlési megszavazását. A törvénytervezet nyilvánvaló szembefordulása az Uniós és IMF elvárásokkal nagy nyomást helyezett a Ft árfolyamára, amely megkönnyebbülten erősödött egész héten, noha a világ kapott pár negatív információt is hazánk gazdaságának teljesítményéről.

Az évesített GDP adat májusi mérése 0,7%-os csökkenést mutat, az ipari termelés pedig 3,1%-os csökkenéssel lepett meg bennünket a várt 0,6%-os bővüléssel szemben. Ettől még a Ft egy világosan rajzolódó trend mentén vígan erősödött, a nemzetközi hangulattal egyetértésben.

A héten megtartott kötvény-aukciókon sem volt semmilyen kirívó esemény: a méregdrága (7-8,5%) kötvényeinket boldogan viszik a befektetők.

A józanabb kommunikációnak, az IMF együttműködés ismételt kezelhető mederbe terelődésének köszönhetően az ország CDS felára 6 hét folyamatos emelkedés után végre csökkenni tudott. (587,90 – szemben az egy héttel korábbi 629,5-tel)

Budapest, 2012.06.10.