Obama ismételhet – a piacok elsőre nem örültek

Szerda hajnalban lett biztos, hogy az USA vezetése marad a demokraták kezében. Az addig emelkedő részvényindexek alábuktak. Kibújt a szög a zsákból: a keddig tartó emelkedést a republikánus győzelemben bizakodók tartották, majd a biztos információ ismeretében beindult egy újabb kiszállási hullám a részvénypiacokból. Így folytatódott a szeptember közepén megindult korrekció, ami a választások előtti napokban megtorpanni látszott. . A DAX és az S&P 500 hiba nélkül párhuzamosan húzott lefelé. A DAX 7450-ről esett péntek kora délutánig 7060-ra (-5,2%), majd egy kis pihenővel emelkedtünk (ekkor fogta meg az S&P 500 a 200 napos mozgó átlagát), de a hét utolsó három kereskedési órájában a futures piac megint lefelé vette az irányt.

Az elemzők kórusban jelezték, hogy technikai szempontból az USA vezető indexe nagyon fontos ponthoz érkezett: a 200 napos mozgó átlag letörése (egyelőre nem visszaigazolt) esetén a következő megálló a 2009. márciusi – 2011. szeptemberi trendvonal lenne úgy 1250 körül, ami újabb -8 -10% esést jelent.

 

A DAX hosszú grafikonjai is sok-sok teret engednek az eséseknek úgy, hogy a hosszú emelkedő trend még életben maradhat.

Grafikonok forrása: ArivaA hét fontos hírei, eseményei:Hétfőn és kedden nagyjából mindenki lapított, csak az érzelmileg beindult republikánusok vásároltak, pedig a makrók ezt igazán nem támogatták:

Forrás:Global Partners gyűjtésA választási eredmények hivatalossá válásával a piac lába végre leért a földi realitásokig. Vége lett a bizonytalanságnak, innentől a 2×2 valósága kell, hogy működjön ismét a bódult álmok helyett. Vagyis ugyan a FED folytathatja 2014. szeptemberéig a Bernanke-féle problémakezelést, de  jöhetnek Obama elnök kampányában megígért megszorítások is.
  • Adóemelés a gazdagoknak, csökkentés a szegényeknek
  • Az Obama-care folytatása
  • Új munkahelyek
  • Csökkenő költségvetési hiány
  • Több bevándorló
  • Különadó az olajvállalatoknak
Ami ebből a piacokat komolyan érdekli, az a „pénzügyi szakadék” kezelésének kérdése. Az egészségügyi reform folytatásának ígérete a szakadék szélén billegve csakis szigorú adóemelésekkel és kiadás-csökkentéssel érhető el. A piac „véleménye” az lehet, hogy ha adózási megszorítások érik a recesszió szélén támolygó gazdaságot, akkor ennek csakis reálgazdasági visszaesés lehet a következménye.A költségvetési hiány probléma kezelését tovább nehezíti, hogy a meglehetősen bonyolult USA törvényhozás „alsó házában” megmaradt a republikánus többség, vagyis csak lassú, nehézkes, vitákkal tarkított döntéshozatal várható.Amerikától függetlenül azért akadt más fontos momentum is a világ gazdasági, politikai palettáján, ami biztosan komolyabb publicitást kapott volna, ha nem az USA elnökválasztást értelmezte volna mindenki:
  • Az ausztrál jegybank meglepetésre nem csökkentette tovább a kamatlábat, tartotta a 3,25-ös szintet.
  • Görögország SOS értékesített államkötvényeket, miközben a fél ország sztrájkol és tiltakozik a megszorítások ellen.
  • Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke, volt EU csúcsvezető oda nyilatkozott, hogy „Európa még mindig krízisben van”, holott hetekkel ezelőtt még úgy látta, az euro megdönthetetlen.
  • Elhalasztották az eredetileg november 8-ára tervezett Eurogroup találkozót, mivel nincs miről beszélni, hiszen a Trojka csak a 11-i (vasárnapi) görög költségvetési szavazás után adja ki jelentését, Spanyolország is nyugodtan üldögél a babérjain, mivel a szeptember eleji Draghi ígérgetés még mindig jobb pozíciókban tartja a kötvények árát, mintha bevállalnák a „segítségkéréssel” járó szigorú feltételeket.
Szerdától az USA elemzések mellett már nagyobb erővel hatottak a következő hírek:
  • Mario Draghi EKB-elnök a sajtótájékoztatóján felhívta a német válságtünetekre a figyelmet, hangsúlyozta az EU kockázatok súlyosbodását, valamint a közös betétbiztosítással kapcsolatos gondokat részletezte. Az EKB tartotta a 0,75%-os kamatszintet.
  • Angela Merkel 2007-óta először felszólalt az Európa Parlamentben, az egységes európai föderáció víziójáról beszélt. A legérdekesebb beszámoló idézte Martin Luther King híres beszédét, amit ezekkel a szavakkal kezdett: „I have a dream…” (van egy álmom), s a fekete amerikaiak egyenrangú állampolgárokká válásáról szólt. Bele is halt szegény. Nos, Merkel víziójának is akkora valószínűséget adnak manapság, mint anno Martin Luther King álmának.
  • Görögország parlamentje szerda éjszaka megszavazta a megszorításokat.
  • A brit miniszterelnök kemény szavakkal nehezményezte, hogy kéréseiket az EU nem kezeli megfelelő súllyal, kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem kap kielégítő ígéreteket, úgy  blokkolni fogja az egységes bankfelügyelet folyamatát.
  • Spanyolország sikeresen teljesítette az idei kötvénykibocsájtási (86 milliárd eurós) tervét, az utolsó, 6 milliárd eurós aukción már 5 éves papírokat is értékesítettek, amire utoljára csak 2011-ben volt példa.
  • Kiderült, hogy a német jegybank vezetőjét (Jens Weidmann) ugyan leszavazták ESM ügyben, de a befolyását így is eredményesen tudja érvényesíteni. Olyan szigorú feltételeket sikerült megfogalmazni az EKB-s kötvényvásárlások fejében, hogy Spanyolországnak esze ágában sincs segélyért folyamodni.
  • Komoly elméleti jelentőségű bejelentés volt, miszerint az brit jegybank (Bank of England) beszüntette a QE tevékenységét, mondván (és persze számokkal igazolta), hogy az már hatástalan, a gazdaság immunissá vált a pénzpumpákra.
  • A kínai kommunista pártban tervezett őrségváltás zajlik csütörtök-pénteken. A 10 évenként változó vezetés megújítása vált esedékessé. A szokásos protokoll nyilatkozat áradatot kellemesen javuló makro adatokkal erősítették. (ld táblázatainkat) Az új ember nevét mielőbb jó lesz megjegyeznünk: Xi Jinping első beszédében a korrupció megfékezéséről beszélt.
  • Franciaország is kezd a válságzóna felé araszolni. A gyenge makrók mellé besorolt az egyik legnagyobb francia bank, a Credit Agricole, amikor hirtelen 3%-ot esett a bank részvényárfolyama köszönhetően a gyengébbnél is gyengébb negyedéves adatinak.
  • Pénteken este megállapodás nélkül összeomlottak az EU 2013. évi és az új 7 éves finanszírozási ciklusának tárgyalásai. 9 órányi civakodás után sétáltak ki a parlament frusztrált képviselői az ülésteremből.

Szerdától péntekig a következő makrókat láttuk:
Forrás: Global Partners gyűjtésHÉTVÉGEA kínai új pártvezetés célja, hogy 2020-ig megduplázzák az egy főre jutó GDP-t a világ második legnagyobb gazdaságában. Mindenki tisztában van vele, ha ezek nem csak ünneplős szavak, hanem reális célok, akkor a világgazdaság is levegőhöz jut. (Egy főre jutó GDP adatok 2011-ban az IMF szerint: Luxemburg 89 992 USD,  USA  48 442 USD,    EU 32 642 USD , Magyarország 21 610 USD, Kína  8 466 USD)

A francia jegybank szerint Franciaország a negyedik negyedévben recesszióba lép.

Az angol vállalatok jobb, ha felkészülnek az EU-tól való elszakadásra…” olvasható a Reuters elemzésének címében, amit átvett később a New York Times is.

Az Apple és a HTC szombaton megállapodott egy globális szabadalmi egyezmény és egy 10 évre szóló licensz-szerződés keretében, hogy véget vetnek az okostelefon-piacon zajló szabadalmi háborújuknak – írja a Reuters. Az Apple és a Facebook kezdte az esést ebben a korrekcióban. Most mintha mindent megpróbálnának, csak hogy sikerüljön jó híreket is összekaparni valahogy.

A hétvége nagy kérdése megint Görögország. Az nem kérdés, hogy meg fogják szavazni a megszorításokat is magába foglaló 2013-as költségvetést is a parlamentben, de az már igen is kérdés, hogy mikor lesz ebből pénz! Ugyanis csak a sikeres szavazás után hajlandó a „Trojka” jelentést írni, s ennek a jelentésnek a birtokában hajlandóak Európa vezetői megszavazni, hogy megkapja-e Görögország a május óta esedékes 31,5 milliárd eurós kiutalását. A kassza 16-án kiürül. Már pletykálja a sajtó, hogy kedden, 13-án megpróbálkoznának az S.O.S. piaci kötvénykibocsájtással, ha mégsem jutnak pénzhez. Ez a B terv egyre fontosabbá válhat, amint ezt a német pénzügyminiszter vasárnap nagyjából be is ígérte a görögöknek: nem lesz pénz, mert elhúzták az időt, s Európa nem hagyja magát kész helyzet elé állítani… Vagy mégis? Úgy 16-a körül meglátjuk.

Végül egy érdekes összehasonlítás. Az S&P 500 1987 őszén hatalmasat bukott. Ha egymásra fényképezzük az index idei és az 1987-es alakulását, hajmeresztő a hasonlóság november 9-éig. Sajnos a feszültségek az USA-ban és Európában simán összehozhatják az utolsó 50 napra is az analógiát: (az elemzés további 8 hasonló grafikonnal rémisztgeti a longosokat)


Forrás:Zerohedge

ARANY:

Az arany nem szállt be a heti zuhanórepülésbe. Sőt, 3,8%-ot emelkedett a hétfői mélypontjáról. Az 1700-as lélektani határt rezzenéstelen lendülettel vitte át, csak péntekre állt meg a növekedés, kis pihenőt véve.


Egy éves távlatból tekintve, a héten ugyan megközelítette 0,6%-os távolságra a 200 napos mozgó átlagot, de az átllag is és a május óta emelkedő trendvonal is határozottan megfogta a 4 hetes korrekciót. Persze nem lehet szó nélkül elmenni a részvénypiaci félelmek aranyár emelő hatása mellett sem. A dollár ugyan erősödött az euróhoz képest 100 pontot (1,28-ról 1,27 ig), de ez messze nem az a dinamika, mint amit az arany produkált.

Még távolabbról figyelve az arany és a részvénypiacok közös mozgását, egyértelműen látható, hogy

  • 2003-ig ellentétes mozgást láthattunk
  • 2003 és 2008 között azonos dinamikájú és irányú egyenletes mozgás következett
  • majd a hitelválság elszabadította az aranyár emelkedését: a részvénypiacokhoz képest fele akkora esést háromszoros emelkedés követett


Grafikonok:Ariva

Az aranyár 2011. szeptemberi csúcsait követően ismét fordult a kocka, az utolsó 13 hónapban a részvények hozták a nagyobb teljesítményt – eddig.

EUR/USD


Forrás:Ariva

Az euro utoljára Obama győzelmére erősödött 90 pontot, azóta a helyi aggodalmak (ld. fent) vették át az árfolyam irányítását.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft egy hónapja csendben, nagyobb felhajtás nélkül gyengülget, a napos grafikonon egy felfelé (gyengülés irányú) háromszög rajzolódik, amelyben a 285,5 Ft körüli szint még hatásos ellenállásnak bizonyult. Az aktuális hetünk is ezt a folyamatot prezentálta.

Forrás:Ariva

Az utolsó egy év komoly erősödése nem volt példa nélküli a régiónkban. A zloty és a forint alig-alig engedték el egymás kezét, szinte folyamatosan együtt változtak. A cseh korona sokkal inkább külön utakon járt január óta, csak fele akkorát tudott erősödni, mint régiós társai, a Ft és a zloty.

Forrás:Incredible Charts

Az Európai Bizottság szerdai ország-jelentésében 3% alatti hiányt lát a 2012-es és 2013-as évekre, de ettől még nem mentették fel Magyarországot a túlzott deficit eljárás alól, egyes elemzők szerint még 2013 tavaszán sem teszik ezt majd meg.

Komoly hozamcsökkenéssel, az idei második legnagyobb kereslettel zárult az eheti DKJ aukció. 45 helyett 60 milliárd Ft-nyi diszkontkincstárjegyet adott el az ÁKK, hosszú idő után 6% alá bújt a hozam, 5,97%-on állt meg.

Pénteken a Ft-nak meg sem kottyant az a sajtóban elterjedt híresztelés, miszerint ha a kormány a bankok torkán nyomná le a 600 milliárd Ft-os kis önkormányzati hitelek leírását, akkor ezt a nagy minősítő intézetek államcsődként értékelnék.

Budapest, 2012. november 11.