Október-frász? Egy frászt!

Kedvenc részvény-indexeink szépen emelkedtek a héten. A DAX 2,3%-ot, az S&P 500 2%-ot jött fel a héten, de az utolsó órákban az örömnek már a felét vissza is adta. Jegybanki döntések, elemzések, makro adatok bátorították a részvénypiacokat ezen a héten.

Kezdenek előtérbe kerülni a technikai elemzések is, mivel a 2000. év körüli szintekhez közelítenek 2007 októbere után ismét az árfolyamok, s megindultak az ilyenkor szokásos értékelések és belemagyarázások is.Az S&P és a DAX például mintha a tavaszi kimerült emelkedését másolná csak őszi köntösben, amiből jöhetne úgy 8-10%-os korrekció, hogy a 15 hónapos emelkedő trend töretlen maradjon.

Fenti 4 grafikon forrása:Ariva
Az igazán elvetemült technikai elemzés mániások már egyenesen a halálos keresztről beszélnek. Ugyanis egy eddig még soha nem látott alakzat bontakozik ki az S&P 500 grafikonján: ha minden így megy tovább, akkor az 50 havi mozgó átlag felülről metszi majd a 200 havi mozgó átlagot… Ami csak azért is érdekes lehet, mert eddig vagy 5 helyen láttam már rémisztgetést ezzel kapcsolatban, s ha a kritikus tömeg agyába befészkel a gondolat, az „indikátor” tényleg működésbe léphet. Ha még hozzátesszük a szakmai bulvár kedvenc témáját az „október-frászt”, hát minden összeállt egy a „Félelem szezonja” hangulathoz, ahogyan ezt néhányan világgá is kürtölték.
Jegybanki események:
  • Hétfőn Bernanke a Kongresszus előtt vette védelmébe a QE3-at. Az egész csak arra volt jó, hogy a lassabban kapcsoló elemzők is köszörülhessék a nyelvüket a hatástalanságát illetően. Megerősítette, hogy addig kell alacsony szinten tartani az alapkamatot, ameddig a gazdaság nem mutatja a megerősödés jeleit.
  • Kedden kisebb meglepetésre az ausztrál jegybank 3,5%-ról 3,25%-ra csökkentette az alapkamatot. (A háttérben a kínai növekedés lassulása, a szigetország ingatlan-lufijának túlfeszülése áll.)
  • Csütörtökön az angol jegybank tartotta a kamatszintet (0,5%), de 375 milliárd font (464 milliárd €) nyomtatását jelentette be. Csatlakoztak tehát a QE-k sorába.
  • Szintén csütörtökön az EKB is kamatdöntő ülést tartott, és megtartotta a 0,75%-os szintet.
  • Péntek reggelre a japán jegybank hozta a 0,1%-os kamatszint-tartást, s a politikai nyomás ellenére sem állt be újabb QE programmal a sorba. A Yen gyengítése érdekében így is folyamatos intervenciókkal kénytelenek operálni.

Egyéb kiemelt hírek és adatok:A héten jelentek meg az üzletemberek beszerzési tapasztalataira alapozó hangulati indexek, a következő eredménnyel:

Global Partners gyűjtésElgondolkodtató, hogy elvétve találhatunk a recessziós küszöb fölötti adatot, de legalább ahol ezt meghaladja a hangulati index, az a világ első két legnagyobb gazdasága, az USA (ipari és szolgáltatási) és a kínai szolgáltatási szektorokban. Egészen megdöbbentő a dél-európai országok szolgáltatási indexeinek mélyrepülése is.

Az S&P 500 cégeinek 3. negyedévi osztalék fizetési várakozásai komolyan esnek, annak ellenére, hogy Amerikában 2013-ra mindenki adóemelésekre számít.

Egyre többet foglalkoztatja az elemzőket az amerikai elnökválasztási finis. Az Obama elnök által első fordulóban elvesztett TV-s vita még csak azt mutatta meg nagyon képletesen, hogy olyan nagy fölénnyel vezet a jelenlegi elnök, hogy nem igen kapcsolt 100%-os üzemmódba, kicsit altatta ellenfelét, akinek viszont ez volt az utolsó lehetősége a reális versenyben maradásra. Még van hátra 2 ilyen beszélgetés (a következő október 16-án esedékes).

Manapság mindenből lehet tőzsdei forgalmat generálni. Egészen elképesztő, de tény, hogy létezik egy, a választások kimenetére kereskedő bináris opciós termék, amelyre naponta 2-3 millió dollárral kereskednek a világban. Az árfolyamok ekként alakultak az elmúlt fél év során:

Az amerikai Kongresszus a választásoktól függetlenül megoldhatatlannak tűnő probléma elé került a költségvetési plafon törvény miatt. Amikor a hiány eléri a maximált szintet, onnan kezdve nem lehet több hitelt felvenni, de az adóbevételek (akkor is, ha növelik az értéküket és fizetési gyakoriságukat) képződése időben nem követi a hiány felmerülését. Ekkor csakis a kiadások leállításával lehet a törvényt érvényesíteni. Még senki sem tudja, mi lesz a megoldás.

Az USA-ban a PMI indexeken kívül több fontos makro adat jött ki a héten a világ még mindig legerősebb gazdaságáról:

  • Nagyot javult a munkanélküliségi ráta. Az előző havi 8,1%-ról a 8,2%-os várakozásokkal szemben a pénteki adat 7,8% lett. Azóta se vége, se hossza azoknak a kétkedő elemzéseknek, amelyek összességében megkérdőjelezik az adat valódiságát. Egyszerűen csak egy hazug választási üzenetnek tekintik. Az erre vonatkozó legmeggyőzőbb érvet maguk a számok adják. Az USA lakosságának foglalkoztatottsági hányada valóban alacsonyabb volt (65,3%) a jelenleginél 63,6% csak egy baj van, hogy 30 évvel ezelőtt!
  • Az újonnan alkalmazottakat ráadásul 2/3-ad arányban nem teljes munkaidőben foglalkoztatták.
  • Az átlagos egy háztartásra jutó jövedelem alakulása a válság óta nem talál magára. Az adat jelentősége abban áll, hogy a gazdaság fellendülését a fogyasztásnak kellene stimulálnia. Ez sajnos nehezen elképzelhető egy ilyen mértékben csökkenő jövedelem-képződéssel úgy, hogy a lakosság hitelezése is romokban hever:
  • S ha még nem lenne elég a gyanús adatokból, akkor vessünk egy pillantást a kifejezetten vészesen gyenge USA gyáripari megrendelésekre.Augusztusban -5,2%, szemben az előző havi +2,6%-kal, ám még ebből is sikerült úgy „jó” adatot varázsolni, hogy a várakozások állítólag -5,8%-ot mutattak.
  • Ennél gyengébb adat csak 2009 januárjában volt, -6,5%. Az adat forrása az US Census Bureau (statisztikai hivatal), ahol úgy látszik másfajta választási üzenetet küldtek, mint a Bureau of Labor-nél (munkaügyi hivatal).
Az USA hírei után vegyük sorra Európát:
  • Az euro-zóna évesített kiskereskedelmi forgalma tovább csökkent augusztusban:       -1,3% (előző hónap:-1,4%)
  • A munkanélküliségi ráták sem mutatnak javulást:
  • Folyik a diplomáciai küzdelem az EKB 2000 milliárd eurós kötvényvásárlási programja körül. Egy Máltán megrendezett francia-spanyol-olasz miniszterelnöki találkozón egy bennfentes elmondta, hogy Spanyolország már készen állt arra, hogy kérje az EKB-s segítséget, de a belpolitikailag meggyengült német kancellár asszony kifejezett kérésére tartják vissza a kérelem hivatalos benyújtását.  A Spanyol kötvények átlagos futamideje vészesen csökken, a hozamok pedig mintha ismét instabillá válva megcélozták volna a tűréshatárt képviselő 6%-ot.
  • Az amerikai portálokon rendre visszatérő téma az európai bankok túlzott mérete („too big to fail”: túl nagy a csődhöz), mint egy akadálya a megtisztító megújulásnak. Nem győzik kifejezni abbéli aggodalmukat, hogy az egészségtelenül magas tőke-áttét, a bank koncentráció hasonló folyamatokhoz vezethet, mint ami az USA-ban zajlott 2008-2009-ben. Az ugyan kétségtelen tény, hogy a hitel-válság az USA-ból indult ki, de az alábbi számokkal nehéz vitatkozni:

Forrás:Global Partners gyűjtés
  • Csütörtök este: A görög feszültség ismét kezd kiújulni. A trojka már 2 hónapja visszatartja az eredeti megállapodás szerint esedékes 31 milliárd eurónyi részletet, mivel több kulcs paraméter nem felel meg a megállapodottaknak. Az IMF a legkétkedőbb az ígéretek megtartását illetően. Példának a beígért privatizációs bevételeket hozták: a tervezett 3,5 milliárd euróval szemben csak 300 milliót sikerült összekaparni, ami igen csak megkérdőjelezi a 2015-ig vállalt közel 20 milliárdos privatizációs bevétel realitását. A múlt héten kiderült, hogy a dupla költségvetési hiány is komoly akadályokat gördít a szalonképes finanszírozás folytatása elé. Majd vasárnap estére már Christine Lagarde megint úgy látta, hogy “jól haladnak a görög tárgyalások”.

HÉTVÉGESzombaton nyilvánosságra hozták a hagyományos kínai „Arany-hét” fogyasztási indexet, amely 15%-ra csökkent a tavalyi 17,6%-ról. Az elemzők árgus szemekkel figyelik az 1,3 milliárdnyi kínai fogyasztó viselkedését, mivel a világgazdaság motorjának tekintett kínai gazdaság lendületét a belső fogyasztással (is) próbálják megtartani. Tehát 15%-kal többet költöttek a kínaiak az egy hetes egységes munkaszünettel megerősített őszi ünnepen, de egyértelműen kicsit csillapodott a vásárlási-költekezési láz.

Már vasárnap tárgyalta a sajtó a kedden esedékes athéni Merkel látogatást. A feszült német-ellenes hangulatban 6-7000 rendőr fog vigyázni a német államfő testi épségére, egyben Európa maradék potenciális egységére.

Egy vasárnapi TV-műsorban azt nyilatkozta Mike Rogers, az Amerikai Képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, hogy az amerikai IT szellemi termékeire kifejezetten veszélyt jelenthet, ha beengedik az USA piacaira a HUWEI és a ZTE kínai cégeket.

Nem elég a világnak az iráni atomfegyver konfliktus, a kínai-japán piszkálódás, a silány videóktól forrongó arab vallási fanatikusok fenyegetései, most már a majdnem EU tag Török határon is lőnek a szírekre, meg vissza. A tőzsdék mintha megszokták volna ezt a hangulatot is, az ingerküszöbig még nem értek el a világszerte izzó, egyelőre lokális indulatok.

ARANY

Nagyot emelkedett az arany Bernanke kongresszusi meghallgatásának interpretálásaira, majd a hét végi jó makró adatok elmosták a QE3 hatásokat.

Az emelkedő trend azért nincsen veszélyben, az arany lassan eléri azt a 200 napos mozgóátlagtól való távolságát felfelé, amit lefelé is produkált rosszabb formáiban.

A héten már az 1800-as szintet kóstolgattuk (kínai forgalom nélkül!), ahonnan eddig háromszor visszafordult az árfolyam. Lehet, hogy harmadszorra már felülről intünk búcsút ennek az ellenállásnak? Az előttünk álló héten kiderül.

A fenti 3 grafikon forrása:Ariva

EUR/USD

Ezen a héten a legkiegyensúlyozottabban az euró tartotta az irányt. Hétfőn még a spanyol banki stressz-tesztnek örült az euró, utána meg csak a pozitív hírekre reagálva 1,8%-os erősödéssel zárta a hetet, pedig azért a kereskedési hét utolsó óráiban egy keveset vissza is vett (együtt az amerikai részvényekkel) az örömködésből.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Megkapta péntekre azt az információt a piac, amit egész héten csak találgattak a szakemberek: a kormány 10 pontban bemutatta, miként kívánja kezelni a költségvetésen ütött lyukakat. A piac örült, a bejelentésre nagyot erősödött a Ft, az ország adósságkockázata tovább javult.

Forrás:Ariva

Az ügyetlenül péntekre szervezett bejelentés a csütörtöki kötvény aukción nem tudta kifejteni jótékony hatását. Így a 10 éves Ft kötvényből 12,5 milliárd Ft-ot értékesítettek, 11 bázisponttal, magasabb hozammal, mint a megelőző alkalommal. A friss kibocsátás hozama 7,39% lett, csak emlékeztetőül: ha Spanyolország hozamai megközelítik a 6%-ot, az egész világ szűköl a spanyol összeomlás keltette félelemtől. Ez a 11 bázispont 137 millió Ft plusz költséget jelent az adófizetőknek. Mindenki biztos lehet benne: ha szerdán megkapta volna a Matolcsy megszorításokat a piac, garantáltan nem emelkedtek volna a csütörtöki aukció hozamai.

Budapest, 2012.10.07.