Sem a régi – új görög kormány, sem a FED nem mentette meg a piacokat

A hét majdnem ugyanakkora long résekkel indult, mint egy hete, amikor a spanyoloknak örültünk, most a görög jó hír tornázta fel az árfolyamokat egy múlékonyan magas szintre. Menetrend szerint érkeztek az értelmező elemzések a nagyjából a szakadék felé rohanó ( kóválygó ?) görög gazdaságról. Erre be is töltődött minden optimista rés. Sőt lejtmenetbe váltottak az árfolyamok, de nem sokáig, mert közelített az a szerda, amelyikre már hetek óta azzal a várakozással tekintett a piac longos oldala, hogy talán most jöhet az amerikai felmentés egy jókora QE formájában. Nem jött, helyette egy soványka, év végéig húzódó újabb kötvénycsere programot jelentettek be, valamint azt is, hogy az USA gazdasága nem áll olyan rosszul, hogy bevállaljon a FED egy infláció-veszélyes, és eddig sem igazán hatásos pénzpumpát. Lett is nagy csúszka belőle, de nem estünk a múlt heti mélypontokig, köszönhetően annak, hogy a szerdáig tartó reménykedés már május eleji szintekig hozta fel az árfolyamokat.

Az indexek a hétfői nyitó értékeik alatt zártak, 0,5% – 1% –kal.




Sok gyenge makro adat és az EU-s tücsök-hangya (dél – észak) vita tarkította még a képet.Nézzük a részleteket:HÉTFŐ

 

Egyre több riasztó hír érkezik a kínai ingatlan lufi felől. Erre a hétfőre az derült ki, hogy a megfigyelt 70 városból 54-ben estek az árak egy év alatt. A legnagyobb áresés Wenzhou városában volt 14 %-kal, míg Peking és Sanghaj egyelőre csak 1,6%-ot mutatott ki.

A múlt heti üzengetés a görög népnek célba talált: az euro-barát koalíció esélyesek győzelmével volt tele a világsajtó, ám ezzel együtt is a legtöbb elemző lehetetlennek tartja az ország fizetőképességének tartós megmaradását enyhítések nélkül. Hétfőn azonban már a cserbenhagyás jeleit mutatták Angela Merkel üzenetei, miszerint szó sem lehet enyhítésről. A német kancellár asszony egyre jobban elszigetelődik Európában álláspontjával, ez jól látszik, meg az is, hogy a sorra vesztes tartományi választások miatt a belpolitikai helyzete nem engedi meg, hogy engedékenyebb hangot üssön meg.

Ismét csúcson járt a spanyol állampapírok hozama a hét elején, a március elején mért adatokat csaknem 50%-kal haladták meg a hét eleji hozamok, híven kifejezve az ország bankjai adósságválságának mélyülését.


Az amerikai lakásépítők bizalmát jelző mutató öt éve legmagasabb szintre emelkedett júniusban. Az amerikai lakásépítők nemzeti szövetségének (NAHB) hétfői közlése szerint a 337 lakóingatlan-építő cég megkérdezésével készült júniusi bizalmi index 29 pontra, 2007 májusa óta a legmagasabb szintre nőtt a májusi 28 pontról. A szakértők 28 pontot vártak. Az 50 pont alatti érték negatív piaci várakozásokat jelez. A választóvonalnak számító 50 pont fölött utoljára 2006 áprilisában volt az index. 2009 januárjában 8 ponton állt a mutató.

A Mexikóban zajló G20-ak összejövetele kisebb-nagyobb szóbeli csetepatékra adott alkalmat. Barroso egészen odáig ment, hogy kijelentette, hogy köszöni, nem kéri a kioktatást (leginkább az USA-tól) sem a demokráciából, sem pedig a gazdaság kezelésének mikéntjéből. Meglehetősen éles hangon emlékeztetett, hogy a pénzügyi válság az USA-ból indult 2008-ban.

Érdekes adat, hogy a hétfői állampapír aukciókon Franciaország nagyon komoly relatív javulást ért el (Pl. a 6 havi papírok 27%-kal voltak olcsóbban értékesíthetők, mint egy héttel korábban!), az USA viszont folyamatosan romló feltételekkel jut hitelhez a piacokon.

KEDD

Ez a nap már a szerdai FED döntések jegyében zajlott, a piac jó mélyen a homokba dugva a fejét, csak arra tudott gondolni, hátha jön … jön ….  jön… és akkor ne maradjunk le. Így azután két fontos hangulat-index gyalázatos eredményére fittyet hányva emelkedtünk. Pedig mind a német, mind az EU-s gazdasági hangulat-index dermesztően a várakozások alatt hozta magát. (Német: -16,9; várt:4; EU: -20,1;  várt: -5,7)

Az USA enyhén csökkenő megkezdett lakásépítések számával szemben enyhén növekvő kiadott lakásépítési engedélyek száma természetesen meg sem kottyant a hangulatnak, az sem számított, hogy az újonnan keletkezett munkahelyek száma is az 5 havi legalacsonyabb szinten alakult, az emelkedés töretlen volt egész nap.

SZERDA

A növekvő várakozás okozta feszültségben senkit sem érdekelt, hogy dél körül megalakult az új görög kormány, pedig egy hete még sokan és sokat adtak volna ezért a hírért.

Az olasz miniszterelnök, Mario Monti (spanyol mintára) szinte könyörgött, hogy az EKB kezdje meg a kötvényvásárlásokat.

Az európai idő szerinti esti órákban jelent meg a FED jegyzőkönyve, és egy jó óra múlva maga Ben Bernanke mondta el, hogy az USA gazdasága, dacára a gyengülő munkaerő-piaci adatoknak és a romló növekedési kilátásoknak, még nincs akkora gondban, hogy QE-re kelljen gondolni(ami ráadásul nem is biztos, hogy segíthetne). Mindössze egy 267 milliárd dolláros kötvénycserével (a rövid lejáratúakat hosszúkra cserélik a december végéig tartó időszakban) óhajtanak beavatkozni a FED által is bevallottan gyengülő gazdasági folyamatokba.

CSÜTÖRTÖK

A szerdai, kedélyeket lehűtő FED nyilatkozat még nem rengette meg a piacokat, de csütörtökön eljött a nagy esések időszaka ismét.

Az eséseket beindító okok:

Sorozatban érkeztek gyenge konjunktúra-mutatók az EU gazdaságaiból, s az USA munkanélküliségi adatok is tovább gyengélkedtek:

  • Kínai gyáripari manager beszerzési index (HSBC számítások): 48,1(korábbi:48,4)
  • Német gyáripari manager beszerzési index (HSBC számítások): 44,7(várt: 45,2, korábbi:45,2)
  • Francia gyáripari manager beszerzési index (HSBC számítások): 45,3(várt: 44,5, korábbi:44,7)
  • EU zóna gyáripari manager beszerzési index (HSBC számítások): 44,8(várt: 44,9, korábbi:45,1)
  • Angliai fogyasztás változása (előző évhez):2,40%;(várt: 2,00%; előző:-1,10%)
  • USA folyamatos munkanélküli segélyért folyamodók száma : 3299e; (várt:3275e; előző:3299e)
  • USA új munkanélküli segélyért folyamodók száma : 387e(várt:380e; előző:389e)
  • USA Bloomberg fogyasztói bizalom index :-37,9(előző: -36,4)
  • USA lakásár index  (előző havihoz): 0,80%   ( várt:0,50%; előző:1,60%)
  • USA használt lakásértékesítés (évesített):4,55millió; (várt:4,57millió; előző havi:4,62millió)
  • USA fogyasztói bizalom:-19,6 (várt:-20; előző:-19,3)

A német jegybankról sokadszorra ismét lepattant Mario Monti törekvése, hogy az EKB végre újítsa fel a másodpiaci kötvényvásárlásait.A hétfőii aukciók megismételődtek csütörtökön, más időtartamú kötvényeken ugyan, de azonos hozamemelkedéssel a spanyolok és az olaszok kárára.

A német pénzügyminiszter is Barrosohoz hasonlóan nyilatkozott az amerikai beleszólásról Európa pénzügyi gondjaiba, és azt is megerősítette, hogy csakis a ténylegesen végrehajtott, nem pedig üres ígéretekként elszállt megszorításokkal lehet a bajok okát kezelni Görögországban és Európában. Megdicsérte az ír és a portugál erőfeszítéseket, s meggyőződését fejezte ki, hogy a spanyol és az olasz megszorítások is hamarosan eredményekkel szolgálnak majd.

Végül Christine Lagarde kemény szavai következtek. A németeket kritizálva sürgette az euro kötvényprogram gyors beindítását, a bajba jutott bankok közvetlen kisegítését. Még azt is megpendítette, hogy a további késlekedés Franciaországot is bajba sodorhatja.
Na ez már sok lett a szerdai sokk után, 2,5-3%-os eséseket láthattunk csütörtök délután Európában s az USA-ban egyaránt.

PÉNTEK

Elterjedt a hír, hogy esetleg az EKB lazíthat a hitelezési tevékenységének fedezeti követelményein, hogy valamiképp életet leheljen a reál-gazdasági finanszírozásba. AZ LTRO-k pénzének egy jelentős része még mindig az EKB-nál elhelyezett betétekben kuksol ahelyett, hogy a célja szerint a termelést stimulálná olcsó hitellel.

A délelőtti órákban megjelent gyenge német üzleti várakozások indexe (97,3; várt:99,8, előző:100,8) nem okozott gondot, úgy látszott, hogy csütörtökön eleget estek a piacok, nem jött folytatás pénteken.

Az amerikai reggeli órákban tette közzé a Moody’s, hogy 15 nagy nemzetközi bankot minősít le. Gyakorlatilag a teljes vezető kereskedelmi bankszektort érintette a leminősítés. A legtalálóbban szavakban ekként kommentálták: túl későn jött, és túl kevés volt ez a leminősítés. A piacokon sem okozott értékelhető mozgást a hír, pedig igazán nagyokat érintett a dolog:Bank of America Corp. Barclays PLC, Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG , Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings PLC , J.P. Morgan Chase & Co., Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group PLC , Credit Agricole SA, BNP Paribas, Deutsche Bank AG , Royal Bank of Canada, Societe Generale és UBS AG .

A német kancellár, a francia és a spanyol elnök pénteken Rómában Mario Monti olasz miniszterelnök meghívására olasz-német-francia-spanyol csúcstalálkozót tartott. A résztvevők az euró melletti kiállást és az európai gazdasági növekedést fogalmazták meg fő célként az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, és egy 130 milliárd eurós gazdaság fejlesztési  csomagra tettek javaslatot.

HÉTVÉGE

Éleződik a NATO tag Törökország és Szíria konfliktusa. Az eddig sem jószomszédi viszony a hétvégén nagyot romlott, egy eddig tisztázatlan incidens nyomán. A szírek lelőttek egy török katonai gépet, amelyik szerintük megsértette a szír légteret.

A görög kormány nagyon gyorsan reagált, s már a hétvégén nyilvánosságra hozta a megszorításokat enyhítő kéréseit, amelyekkel be szerette volna váltani azokat a biztató ígéreteket, amelyeket a görög népnek üzengetett kétségbeesésében Európa vezetése a választás előtti héten. A kérések: adócsökkentést szeretne, valamint további segítséget a szegényeknek és a munkanélkülieknek (egy év helyett 2 évig tartó munkanélküli segély) , befagyasztaná a közszféra leépítését és több időt kérne adósságának csökkentésére.

A szombaton nyilvánosságra hozott terveket visszakézből söpörte le a sajtónak adott interjúbanWolfgang Schäublenémet pénzügyminiszter is és Herman Van Rompuy, az uniós állam- és kormányfők döntéshozó testülete, az Európai Tanács elnöke.
A görögöket az ág is húzza, mert betegség miatt az új államfő és pénzügyminisztere is kénytelen kihagyni a csütörtökön (június 28.) kezdődő  EU-s csúcsot, ahol az enyhítési kezdeményezéseiket szerették volna elfogadtatni, ráadásul a trojka is elhalasztotta a hétfőre tervezett athéni vizsgálódások megkezdését.

Megindultak a találgatások a 28-án kezdődő EU-s csúccsal kapcsolatosan. Jó egy hónapja már felröppent a hír a sajtóban, hogy az EU vezetői nagyon gyorsan szeretnének egy hatékony eszközzel előrukkolni végre a válságkezelésben. Valami lehet a tarsolyukban, tekintettel a nagyon határozott elutasításokra az USA javaslatait illetően, vagy a görögök hétvégi lesöprésére. Erre utal a megélénkült diplomáciai mozgás is, pénteken francia-német-spanyol-olasz megbeszélés volt, amit szerdán egy francia-német követ majd. Mindez nagyon úgy fest, hogy a csúcs előtt van mit egyeztetniük az érintetteknek.

ARANY – EUR/USD


Forrás:Ariva

Forrás:Ariva

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft az utolsó fél évben sztárrá nőtte ki magát forex körökben. Ezt a kétes (ha úgy tetszik veszélyes) dicsőséget a nagy volatilitásnak és újabban az egyre közelebbinek tűnő IMF megállapodásnak köszönhetjük. Az elmúlt egy évben a Ft árfolyamának változása jelentősen eltávolodott a régiós vezető lengyel Zloty-étól, de ennek a hétnek a végére a relatív különbség elolvadni látszik:

Sokszor hallhatjuk, hogy a Ft árfolyamát nagyon erősen befolyásolják a nemzetközi tőzsdei események, a befektetői hangulat. Nos, a DAX árfolyama hosszabb és rövidebb távon így mozgott a Ft-tal összevetve:


Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

Az utolsó grafikonból egyértelmű, hogy ugyan a héten rengeteg diplomáciai esemény (EU kötelezettségszegési eljárások indítása és túlzott deficit eljárás felfüggesztése), az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos törvénykezési mozzanat (MNB törvény a Parlament előtt), sikeres kötvényaukciók szolgáltattak okot az árfolyam ingadozására, ám mégis jól látható az egészen erős negatív korreláció a DAX-al. Egyszerűbben: ezen a héten is a befektetői hangulatváltások álltak meghatározó erővel a Ft mögött.

A CDS felár ismét sokat javult, az állampapírok hozamai azonban tartják az IMF-ért kiáltóan magas szintjeiket.

Budapest, 2012. június 24.