Szabadságon

Augusztusi szokásos szabadságolási időszak, olimpia, takarékra állított politikusok. Így azután csak a menetrend szerint érkező makro adatok, pár hír és álhír, sok – sok elemzés hatott ezen a héten az alacsony forgalmak mellett feszülten várakozó piacokra. Az információ árfolyammá transzformálását továbbra is a hőn áhított pénznyomdák esélyei és azok jól-rosszul megbecsült hatásai befolyásolták. A héten emelkedett a DAX is és az USA S&P 500-as indexe is:
Három év távlatában a két index teljesítménye az európai hitelválság 2011. augusztusi eszkalálódása óta erősen eltér egymástól:

Azonban ha még messzebbről figyeljük meg a két kiemelt index együtt-mozgását, azt láthatjuk, hogy a DAX a 2008-as válságot lényegesen kisebb veszteséggel úszta meg, mint amerikai párja:

Ezt az idő-utazást csak azért tettük meg, hogy a helyén kezeljük azokat a technikai értelemben kiemelt szinteket, amelyeket elérni látszanak az indexek, nem győzzük hangsúlyozni, hogy alacsony forgalmak mellett. A DAX a héten pár óra erejéig belekóstolt a 7000-es szint feletti régióba, de megerősítés nélkül egyelőre lefordult innen, amit nem csak a lélektani határérték magassága okozott, hanem egy a 2011 tavaszától rajzolódó trendvonal is lefelé nyomhatta az indexet:

A DAX alakulását normális esetben nagyon meg kellett volna rázza az a gyáripari megrendelések változása adat, amely immár 2010 elejétől folyamatosan csökken, s az évesített szint júliusban elképesztő mértékben múlta alul a várakozásokat. (Tény:-7,8%, várt:-2,5%, előző:5,3%)

A figyelemreméltó adat nem kapott sem sajtó, sem árfolyam figyelmet, de a tények makacs dolgok, előbb utóbb szembe kell nézni velük.
Az USA indexek is technikai értelemben fontos szinteket feszegetnek:

A nagy kérdés, hogy sikerül-e a DAX-énál jóval egészségesebbnek látszó emelkedést életben tartani, vagy sem. Sikerül-e a FED-nek jókor és megfelelő méretű pénznyomdával előállnia, vagy találnak-e egy újabb eszközt, amivel sikerülhet a reál-gazdaság motorját beizzítani újra. Hogy milyen nagy szükség lehet egy hatásos új stimulusra, szemléletesen mutatja a Morgan Stanley által a héten nyilvánosságra hozott elemzés érdekes megközelítésére. Azt állítják (és bizonyítják), hogy a teherautók értékesítésének csúcspontja 19-21 hónappal szokta megelőzni a termelési csúcsokat. Nos, a teherautók megrendelés állománya összeomlás jellegű csökkenést produkált júliusban, ami a formál logika szabályait követve azt jelenti, hogy a reálgazdasági adatok is rövidesen lefelé fogják venni az irányt:

Forrás:Morgan Stanley
Ahogyan az előző hét végződött, úgy kezdődött tárgyhetünk is. A szakma azt latolgatta, hogy vajon kérnek-e a spanyolok direkt állampapír piaci beavatkozást. A gond csak az, hogy a beavatkozás tőke igénye nagyjából felzabálná az egész európai stabilitást támogatni hivatott EFSF teljes összegét. A másik gond pedig az, hogy az EKB a rövid oldali kötvények vásárlására készül.
Helyes kis színes borzolta hét elején a kedélyeket, miszerint a szír elnök halálhírét keltették egy az orosz belügyminiszter nevével nyitott twitter-fiókon. A média pillanatok alatt ellenőrzés nélkül felkapta az álhírt, amire a WTI olajár 1% feletti ugrással reagált.
Nagy port vert elemzői körökben a PIMCO vezető alapkezelőjének Bill Gross-nak a cikke  a Financial Times-ban. Gross azzal kezdte, hogy „Draghi és barátai (Merkel, Hollande, Lagarde) csak a pénzedet akarják”, majd azzal folytatta, hogy

  • A görög balhét is a magánbefektetők pénze bánta, nagyon valószínű, hogy így lesz ez a spanyol és az olasz hiányokkal is.
  • Megjegyezte, hogy elmaradt az EKB további kamatcsökkentése.
  • Az EKB eddigi kötvényvásárlási programjai erőtlenek voltak, félúton hamvában holtak.
  • A bajban lévő dél-európai országok megszorítási programjai csak recessziós spirálba torkollhatnak.
  • Mr Draghi nyilvánvalóan visszakozott a múlt csütörtöki (aug. 2.) lelkes kiállásától, vagyis valami komoly incidens érhette Őt London és Frankfurt között.

Majd levonta a következtetését: épkézláb elképzelések híján megint a magánszektort csapolják majd meg az euro-zóna védelmének politikai színezetű jelszavaival.Keddi hír volt, hogy a német ellenzék is beállt a pénzügyi unió mellé, és nem kívánja Merkel ez irányú törekvéseit nehezíteni.

Kezdi megérteni a piac és a szakírók egyre világosabban megfogalmazni (legutóbb a Belga pénzügyi vezetés, a Vakmajom blogja és kedden a Financial Times szakírója), hogy az EKB kezdetben lelkesen fogadott mentő ötlete (spanyol-olasz rövidlejáratú kötvények vásárlása) csak tovább rontja majd a helyzetet. A kívülről beavatkozó rövid kötvényvásárlás aránytalanságot okoz majd a rövid és a hosszú hozamok között, a rövid kötvények hamar járnak le, így a probléma gyorsan termelődik majd újra.


Forrás:Marketwatch

A hét kiemelkedő makro adatai a következők voltak:

  • Német gyáripari megrendelések: ld. fent.
  • Olasz GDP változása év/év: -2,5% (várt: -2,3%; előző: -1,4%)
  • Olasz GDP változása n.év/n.év: -0,7% (várt: -0,6%; előző: -0,8%)
  • Kínai kiskereskedelem változása (év/év): 13,1% (várt:13,7%; előző:13,7%)
  • USA folyamatos munkanélküliek évesített száma: 3 332 ezer (várt:3 280 ezer; előző: 3 279 ezer)
  • USA új munkanélküliek évesített száma: 361 ezer (várt:370 ezer; előző: 367 ezer)
  • USA, Bloomberg fogyasztói bizalmi index: -41,9% (előző: -39,7%)
  • Kínai import/export: 1% (várt:8%)

A makrók közül csak a kínai adatok hoztak érdemleges árfolyam-mozgást. A legújabb szokás szerint a gyenge adatok (egyre egyértelműbb lassulás) longos változást hoztak, mert erősödnek a piac-stimuláló adminisztratív beavatkozások várakozásai.HÉTVÉGE

A legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinfláció megugrásával fenyeget – írta a hétvégi Financial Times.
Miközben Angela Merkel szabadságát tölti, helyettese Michael Fuchs tartja a frontot. A Handelsblatt hasábjain megjelent interjú szerint „Németország elérte a görög segélynyújtás végső határait” amelyet az EFSF befizetésekre értett, s hozzátette azt is, hogy továbbra is ellenzik az ESM banki jogkörökkel történő felruházását, az ESM nem kaphat pénznyomdás funkciókat.

ARANY:

Az arany ezen a héten ismét megközelítette az 1630 körüli szintet, amelyet már június eleje óta sikertelenül ostromol. Most sem sikerült meghaladni, de a technikai kép egyre jobban erősíti a longos kitörés valószínűségét.


A hosszú távú grafikon hasonló alakzatot formáz csak éppen csökkenő irányú valószínűségekkel:


EUR/USD:
Az euro árfolyama egész héten lefele vette az irányt:

A hosszú trend szerint a jelenleginél 3-4%-kal magasabb (erősebb) értékek is még trend-szerűek lehetnének:

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A piac mintha az olimpiai teljesítményünk szerint mérne: a Ft ismét tovább erősödött, 275 alatti árfolyamokat is láthattunk a hét elején, ami a 2011 szeptemberi szinteket idézi.
Mindeközben a fizetési mérleg pozitív alakulása (négy éve nem volt ekkora többlet a magyar büdzsében) mellett elszaporodtak az IMF megállapodást 2013-ra valószínűsítő szakértői nyilatkozatok.
A Költségvetési Tanács nyilatkozatban kérdőjelezte meg a 2013-as GDP tervek (+1,3%) realitását.
A piacot a legkevésbé sem érdekelte az ipari termelés év/év alapon történő változásának nem éppen pozitív trendje, a várakozásoktól történő jelentős elmaradás (keddi makro adat a nemzetközi rendszereken): 0,6% (várt:2,5%, előző 0,1%).

Az MNB Monetáris Tanácsának két tagja egy, a Reutersnak adott interjúban csak késő őszre lát valószínűséget magyar kamatvágásra, ami a Ft-ot továbbra is erős szinteken tarthatja.

Budapest, 2013. augusztus 13