Tárgyalásokittisottis(2012.jan.23-29)


Tárgyalások itt is ott is – a hírek viszik a piacot?
Jelentési szezon van – a cégek viszik a piacot?
Fontos makro adatok – a fundamentumok diktálnak?

Nem egyszerű a válasz, még visszatekintve sem! E sorok írójának az a benyomása, hogy mindhárom tényező kap időnként hosszabb – rövidebb ideig dominanciát, de ezen a héten egyiket sem lehet kiemelni, mint meghatározó erőt.

NEMZETKÖZI:
Hétfőn az uniós pénzügyminiszterek kétnapos tanácskozásával kezdődött az élet. Még mielőtt hivatalosan megnyitották volna a találkozót, kiszivárgott, hogy a francia és a német pénzügyminiszter – mentendő a görögöknek és a déli országoknak kitett bankrendszerüket – javasolni fogja a Basel III-as kritériumok enyhítését. A kétnapos diskurzus a fiskális unió folyamatainak felgyorsításáról, a kritériumok egyértelművé és lehetőleg automatizálttá tétele körül folyt. A legfontosabb eredmény az ESM ratifikálása, és annak elfogadása, hogy nem kaphatnak uniós segítséget a büdzsé előírást megsértő tagországok.
Az Európai Unió fokozatos olaj embargó bevezetését jelentette be Iránnal szemben. Egyre több elemző valószínűsít olajár emelkedést.

FESZÜLTSÉG AZ UNIÓS VÁLSÁGKEZELÉS TECHNIKÁJA KÖRÜL.
Christine Lagarde (IMF) keddi nyilatkozata szerint az EFSF mentőalap az Európai Központi Bank stabilitási mechanizmusával (ESM) kombinálva megmentheti a régiót. Angela Merkel azonban – a nagy európai nyomás ellenére is – egyelőre ellenáll a párhuzamos felhasználás tervének, a német álláspont továbbra is csak az ESM rendszer egyedüli alkalmazását tartja elfogadhatónak, az EFSF leváltásával.
Merkel a davosi megnyitójában szerdán már konkrétan óvott attól, hogy további terheket nyomjanak a németek vállára.
Üdítő változatosságot hozott, hogy egy röpke fél nap erejéig a figyelem fókusza szerdán az USA felé fordult. A FED elnöke, Ben Bernanke a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 2014 második feléig kitarthat az alacsony kamatszint, valamint, hogy a következő pénzügyi injekciót „már felszívták”, vagyis készenlétbe helyezték a QE3-at, de egyelőre még nem kell beadni a betegnek. Röviden: a FED szerint a teljes kigyógyulás a 2008-as válságból még évekig eltarthat. A QE megemlítése is elég volt, hogy az arany szárnyakat kapjon, a dollár pedig gyengülésbe csússzon.
Az IMF a várható GDP adatokkal borzolta a nagyérdemű közönség kedélyeit.  A világ összes GDP-je az előrejelzésükben idén 3,3%-kal, jövőre 3,9%-kal emelkedhet, európai 0,5%-os zsugorodás mellett. Jellemző, hogy a legtöbb híradás mégis olyan címszalagokkal jelent meg, mintha az IMF a világgazdaság összedőlését prognosztizálta volna. A legnagyobb veszélyt még mindig Európa és annak bankrendszere jelentheti a világ stabilitására.
A berlini törvényhozás csütörtökön jóváhagyta azt az alapot (SoFFin), amelyik 400 milliárd eurós garanciával és 80 milliárd eurós tőkefeltöltéssel áll a német bankok mögé. A DAX ettől szépen kilőtt a hét első három napján kijelölt sávjából, s akadt olyan bank (Commerzbank), amelyik 10%-ot is ugrott erre a hírre.
Péntekre már csak egy újabb figyelmeztetés maradt az EP új elnökétől, Martin Schulztól Németország felé: az eddigi válságkezelés a német hegemónia szerint zajlott, nyilvánvaló, hogy elégtelenül, tehát változtatni kell. Még a hétvégén is folytatódott a nyilatkozat-nyomás Merkel irányába, aki szilárdan kitart a véleménye mellett, megpróbálja elterelni Németországról a múlt és a jövő felelősségét. A 30-án hétfőn kezdődő uniós csúcson hasonló vélekedésekkel szembesülhet ismét Németország. Mindezek ellenére délig a DAX maradt a csütörtökön megindult növekedési pályán, ám az USA GDP adatok már egyértelműen visszafogták a long irány dinamikáját, a 6600-as szint még nem tudott megdőlni a héten.
A szokásos hétvégi feketelevest a Fitch osztotta, most „csak” öt eurozónás országot minősített le: Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia. A piac már rezignáltan legyint az ilyesmire, a késő este még élő futures piacok meg sem rezzentek a hírre.
A görög muszaka nem bír elkészülni! Egész héten főtt a feje a trojkának, a magán-hitelezőknek és a görög vezetőknek, hogy meg tudjanak egyezni az átütemezett kötvények hozamában. A hét végén már Görögország EU-s jogi-fiskális megszállásáról cikkeztek és röpködtek a cáfolatok. A példátlan jogi konstrukcióban arról lenne szó, hogy a fizetőképessége fenntartása érdekében az ország vezetésének át kellene adnia a „költségvetési kontroll” jogát a hitelezőinek. A megoldás-keresés attól a nem elhanyagolható ténytől vált ily radikálissá, hogy kiderült, Görögországnak további 15 milliárd euróra van szüksége a rövidtávú fizetőképessége fenntartásához. A görög szóra immunissá vált piacok nem mutattak érdeklődést a fejlemények iránt, amit a héten felerősödött bankmentő akcióknak is köszönhetünk, vagy azt is feltételezhetjük: beárazódott már minden elképzelhető görög mutatvány, még a legrosszabb is.
Péntek estére az újabban egyre nagyobb figyelemnek örvendő EKB overnight állomány (gyakorlatilag az uniós bankok bizalmi indexe) még mindig az 500-as veszélyesen csúcs bizalmatlanság körüli szinten tanyázott (486).

FONTOSABB MAKRO ADATOK:
Kisebb meglepetést okozott, hogy a termelői árak alapján már Németországban is eltűnt az inflációs nyomás. A decemberi PPI 0,4%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, amikor 0,1%-os volt a növekedés.
Rekord használt lakás eladások az USA-ban. Meglepetésre 5%-kal növekedtek decemberben a használt lakás eladások az USA-ban, ami 11 hónapos rekord szintet jelent az eladások értékében. Ezzel összefüggésben viszont romlottak az ingatlanpiaci kilátások, mert 3,5 százalékkal csökkent a függőben levő lakásértékesítések száma. Az elemzők 3 százalék körüli csökkenésre számítottak.
Németországban a várakozásokkal ellentétben javult a fogyasztói bizalom. A februárra előre tekintő, csütörtökön ismertetett hangulatmutató 5,9 pont lett a felülvizsgált januári 5,7 pont után. Ilyen magas értéket utoljára tavaly áprilisban mértek.
Nagy mértékben, 3%-kal növekedtek a tartós fogyasztási cikk megrendelések az USA-ban, szemben a 2%-os várakozással.
Az Egyesült Államok 2011 utolsó negyedének évesített GDP-üteme 2,8% lett, ami az elmúlt másfél év legjobb eredménye, mégis csalódást okozott, mert az elemzők 3%-t prognosztizáltak. Ez el is rontotta a hét utolsó óráira a piacok hangulatát.
Az elmúlt héten a meghatározó és néhány érdekesebb index a következőket produkálta:
USA S&P  500      0,54%
Németország         2,10%
HongKong            1,58%
Magyarország       2,56%
Norvégia               0,83%
Ausztrália             1,12%
Oroszország         3,70%
Argentína            -1,63%

Ám ahhoz hogy a fentieket összefüggéseiben is elhelyezzük, megvizsgáltuk a 2011. évi nagy visszaesésekhez képest elért teljesítményeket is.A 2011-es csúcsokig hátra lévő mozgástér az aktuális szint %-ában:

ARANY: A FED elintézte! Az esetleges QE hírére az arany ára meglódult. A december végétől megindult emelkedés a 200-as mozgó átlagról egy kivételesen szép zászló alakzatot produkált a csütörtök-péntek-i órás grafikonon. 1648-ról 1712-re hasított +3,9% 3 óra alatt, a leggyorsabb periódusában 2,8% 70 perc alatt, mindezt a kínaiak nélkül, akik az újévet ünnepelték. A forgalom pedig elérte a legszebb nyár végi long napok csúcsait! Egyes pletykák szerint a megugrásban szerepet játszott az is, hogy India megkezdte az arany ellenében importált olaj tranzakciót Iránból.

EUR/USD: Az uniós deviza január 13-a óta erősödik a dollárhoz képest, egy meglehetősen meredek trend mentén. A héten kisebb leszúrást láthattunk ugyan a merkeli piac-hűtések idején, de összességében 2,65%-ot erősödött az euro ezen a héten, s az utolsó órákban egy még augusztusban beindult hosszú távú gyengülést leképező trendet is tesztelni tudott.

MAGYARORSZÁG – Sikeres az új kommunikáció!
Jelentős BUX növekedést (2,56%) és Ft erősödést (3,6%) eredményezett a két hete gyökeresen megváltozott kormányzati kommunikáció eheti brüsszeli megerősítése.
Hétfőn még azért aggódtunk, hogy a Matolcsy minisztérium gyanúsan sokáig nem járult hozzá az IMF ország-értékelésének nyilvánosságra hozatalához.
Kedden az MNB hozta az első meglepetést azzal, hogy a várakozásokkal szemben, nem emelte a kamatszintet. A második meglepi az volt, hogy a Ft ettől még tovább erősödött.
Szerencsére kedden már nem volt több meglepetés: a Miniszterelnök megtette, amit meg kellett tennie Brüsszelben. Csak ahhoz ragaszkodott, hogy az MNB elnöke tegyen esküt, és a negyedét keresse, mint annak idején Járai Zsigmond. Minden más fontos kérdésben sikerült megállapodnia Brüsszellel, így a Ft folytathatta az erősödést, a BUX pedig a régiót komolyan megverte akkora hangulat keletkezett.
A szerdai, Brüsszelt értékelő nyilatkozatdömping messze túlharsogta az IMF lesújtó ország-értékelését. Sem a piac, sem pedig a hivatalos sajtó nem szentelt komolyabb figyelmet az IMF véleményének, mely szerint: „… a válságból való kilábalás üteme mérsékelt és a sérülékenység magas maradt…” (Akit részleteiben is érdekel a dolog, hogy miért a rettegés a költségvetési deficittől meg az egykulcsos adórendszertől, annak itt javaslom átkattintani mellékletünkre, amelyik szemléletesen mutatja be a reagani egykulcsos adórendszerrel beindult USA adósság-spirál kialakulásának folyamatát.)
Csütörtökön ováció fogadta a magyar kötvénykibocsátásokat. Háromszoros túljegyzés minden futamidőnél, jelentősen csökkenő hozamok, de még mindig a nagyon drága 8% felett szeretnek bennünket. A CDS felár már az 580-as szinteknél tart.
Csütörtökön egyenesen szórakoztató volt a NGM-tárcavezető parlamenti meghallgatása. A sikeres gazdaságpolitika sikeres megszemélyesítője azt találta mondani, „még nincsenek egyértelmű adatok, de az egykulcsos adórendszernek köszönhetően úgy tűnik, hogy nőtt a népszaporulat is” (meg az adótisztesség). Eközben meg a statisztikák szerint 2011-ben volt a legalacsonyabb a születések száma. Az egészet csak azért érdemes megemlíteni, mert úgy tűnik, most már mondhat bármit, elmúltak azok az idők, amikor egy debreceni nyilatkozattal még a New York-i indexeket is meg lehetett mozgatni. Nem hogy a magyar árfolyamok, de a nemzetközi sajtó is fütyült rá.
A szombat-vasárnap kicsit elbizonytalanodott a médiában érzékelhető hangulat az IMF megállapodást illetően. Volt, aki a tárgyalások még mindig ismeretlen időpontja miatt már „holtpont”-ról beszélt, de akadt olyan értékelés is, amelyik már egyenesen törésvonalat emleget a magyar kormány és az IMF álláspontja között az egykulcsos adó és az elvárt makrogazdasági kiigazítások mentén. Ezeknek a találgatásoknak a realitásáról a hétfői árfolyamok fognak objektív véleményt mondani nekünk.