Tovább a pénzpumpa szárnyán

 Extra gyors és rövid korrekció után amerikai pénzpumpa pletykán szárnyaltak a piacok

Az Eu pénzpumpa dermesztően hatástalannak tűnt a hét elején, mert hétfőn és kedden esett minden (DAX pl: -5,2% a múlt heti csúcsról), majd péntekig visszahozták a piacok azt, amit a hét elején leejtettek. Egy szinte szabályos V alakot rajzolt a DAX és az SP&500 is.



Forrás: Arriva
Mielőtt megnéznénk, hogy mi volt a jelentős mozgások hátterében, vessünk egy pillantást a szokásos index-statisztikánkra is:

A meghatározó nagyok heti gyertyája minimális nyitó záró mozgást mutat, de annál nagyobb volt a héten belüli zuhanás és emelkedés mértéke. (Akár egy szabályos trendfordító doji-nak is értelmezheti, aki heti grafikont figyel.) Volt is miért nagyokat ugrani!

A hét úgy indult, hogy a kínai parlament 7,4%-ra vágta a hivatalos idei kínai GDP növekedési célt, miközben  a 2011-es 8,9% volt, és bizony még élénken él emlékezetünkben a világgazdaság egyik motorjának tartott  standard 2 jegyű kínai GDP. Ezt a jónak semmiképp sem nevezhető adatot követte az amerikai sajtóban felröppent híresztelés, a szokásos hangzatos címekkel, miszerint az USA megtámadhatja Iránt. Ez a két hír kiegészült további két kiváló makro adattal:

  • EU kiskereskedelmi forgalom: +0,3% (várt:-0,1%, előző: -0,5%)
  • USA nem gyáripari megrendelések : 57.3 (várt: 56.1, előző: 56.8)

Angela Merkel nem fogadta a francia baloldal vezetőjét Francois Hollande-ot, aki udvariassági találkozót kért tőle. Hollande esélyes kihívója Nicolas Sarközynek, a tavasszal esedékes francia elnökválasztáson. A hír azért érdekes, mert Hollande kampányának fontos részét képezi az uniós pénzügyi paktum felülvizsgálata.

Hétfőn még csak bizonytalan sávozást tapasztaltunk, majd jött a keddi nagy zuhanás. A háttérben a hétfői rossz hírek mellé csatlakozott egy furfangos és gyors sajtó kampány. A hírügynökségeket ügyesen mozgató hozzáértők elhitették szegény média munkásokkal (meg az olvasóikkal), hogy esélye van annak, hogy a görög kötvénycsere mégsem teljesülhet úgy, ahogyan ennek örültünk az elmúlt hetekben. Elterjedt, hogy a magán befektetők többsége esetleg nem  fogja elfogadni az 50%-os leírást, és bonyolult adminisztratív szabályokkal riogatva már a CDS-ek aktivizálódását festették a falra, s az egész 130 milliárd eurós program esetleges összeomlását vizionálták. Nem győztek megemlékezni róla, hogy a Lehman kötvények 1 dollárjából éppen ezen a napon lett nyilvános, hogy mindössze 18 centet látnak viszont a hitelezők. Csak kedd estére közölte néhány szak-oldal, hogy hol lehetett pontosan követni az elfogadók számát. Végül kedd estére már megnyugodni látszott mindenki, s szerdától intenzív növekedés érkezett, amikor is reggel hivatalosan is megerősítették, hogy 95% csatlakozott a kötvénycsere programhoz. Az alábbi link kiválóan szemlélteti az euro övezet adósság válságának összefüggéseit:
http://www.globalpartners.hu/termekek/szuverén_adósság_összefüggései/
A jókedvet további makrók is erősítették:
USA havi ipari új alkalmazottak száma: 216ezer (várt: 205 ezer, előző. 173 ezer), bíztató tendenciával:

  • USA nem mezőgazdasági bérköltség változás (n.éves): 2,8% (várt:1,2%, előző 1,2%)
  • USA nem mezőgazdasági termelékenység változás (n.éves): 0,9% (várt:0,8%, előző 0,7%)

Majd amint órás grafikonokon elbizonytalanodni látszott a visszaerősödés, jött a csütörtöki bomba hír: bizonytalan forrásokra hivatkozva kezdték szellőztetni, hogy a múlt heti Bernanke (http://www.globalpartners.hu/termekek/Amikor_Bernanke_beszél/ ) beszéd ellenére, mégis csak rövidesen várható az amerikai QE3 kicsit átfazonírozva. Ezután már semmi sem fogta meg a tőzsdeindexek emelkedését, csak az euro kezdett el lecsorogni a dollárral szemben, s az erősödő dollár tépázta az arany árakat.
A jó hangulat mégsem tudta a múlt heti csúcsok fölé emelni a szinteket, amit figyelmeztető jelnek is felfoghatunk. (Technikai szemmel akár egy trend fordító dupla csúcsot is beleláthatunk a grafikonokba ). Rosszul hangzottak a hét végi hírek is Kína irányából. A világ jelenleg második legnagyobb gazdaságának lassulása mellé (ld: hét elején) egyéb gyenge adatok jöttek:

  • A kínai kormány gyakorlatilag bevallotta: a lakásértékesítés 25%-kal csökkent az év első két hónapjában.
  • A februári fogyasztási cikk árszint 3,2%-kal haladta meg a tavalyit.
  • Mivel az új hitelek, az ipari kibocsátás és a kiskereskedelmi forgalom az elemzők várakozásai alatti értékekkel realizálódtak, Kínában ismét várható egy újabb pénzügyi könnyítés.

Az EKB nem változtatott a kamatszinten. Mario Draghi a kamatdöntő ülését követően tartott sajtótájékoztatón átlagosan 2,4%-os ez évi inflációt jelzett előre az euró zóna egészére, valamint „jelentős felfelé mutató kockázatokról” beszélt, holott decemberben az EKB még átlagosan 2%-ra várta a pénzromlás 2012-es mértékét.

A hétvégén voltak olvashatók (gazdasagiradio) a magyar sajtóban egyik kedvenc elemzőnk, Marc Faber gondolatai a világ gazdaságának állapotáról. A híresen jó megérzésekkel bíró elemző nagyon pesszimista álláspontját a következőkre alapozza:

  • A pénzpumpák tengeren innen és túl csak a problémákat odázzák el, a gazdaság tényleges stimulusaként nem váltak be. Szemléltetésül álljon itt az egynapos EKB betétállomány:


Forrás:Bloomberg

  • A Közel-Kelet rövidesen háborúkba borul.
  • Egyenesen őrültnek nevezi és kritizálja Ben Bernanket, amiért az ismételten a pénznyomda eszközéhez nyúl. Szerinte ez a politika tette tönkre Amerika gazdaságát úgy, hogy a középosztály ma rosszabbul él, mint 10 éve. http://www.globalpartners.hu/termekek/USA_eladósodás/

HÉTVÉGE:

Az IMF igyekszik csökkenteni a görög részvételét. Ugyan 28 milliárd euróval lesz érintett várhatóan a 130 milliárdos programban, de ez csak 14%-a a teljes összegnek, holott korábban 27%-ot vállalt be a görög hitelezésből. Az összeget március 15-én szavazza meg az IMF illetékes testülete.

Görögországban szuverén adósságátstrukturálási “hitelesemény” történt – így döntött péntek esti londoni állásfoglalásában a tőzsdén kívüli származékos befektetési termékek forgalmazását szabályozó globális testület. A döntés jelentőségét az adja, hogy így az elfogadott definíciók alapján mégis aktiválódhatnak a görög államadósság magánbefektetői által a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kötött piaci biztosítási csereügyletek(CDS). Forrás:Privátbankár.hu

ARANY:
Az arany éppen ott zárta a hetet, ahol indította. Persze hét közben azért korántsem volt ilyen idilli a kép. A keddi ijedelemben az arany is vesztett az értékéből, együtt esett az indexekkel 47 pontot, 2,7%-ot. A 200 napos mozgóátlagához való erős kötődése ismét bebizonyosodott, mert innen fordult vissza, majd péntek este a dollárerősödéssel emelkedett 35 ponttal vissza a hét eleji szintre.
A 200 napos mozgóátlag erejét jól mutatja az alábbi hosszú távú grafikon:

Forrás: Arriva

A havi grafikonon jól látható, hogy az eheti esése a felét sem éri el a múlt heti zuhanásnak:

Forrás: Arriva

EUR/USD:

Az euro maradt a csökkenő trendjében, bár a hét második felének optimista hangulata megtörni látszott a trendet. Pénteken azonban minden erősödést elolvasztott az esti dollárerősödés, a jó USA makrók, így az euro a hétvégére az 1,312-es szint alá süllyedt vissza

Forrás: MT4

MAGYARORSZÁG:

A FT 288-ról éppen 10 Ft-ot gyengült az euróhoz képest szerda délutánig, majd a jó nemzetközi hangulattal a hét végén szépen erősödött 292-ig.

Forrás: MT4
Továbbra is 2,9 százalék körüli államháztartási hiányt valószínűsít 2012-re a GKI. A gazdaságkutató számításai szerint ehhez többszöri, az év egészében 200-300 milliárd forintos korrekcióra lesz szükség.

Magyarországnak hat hónapja van arra, hogy megtegye a túlzottdeficit-eljárásban a költségvetési hiány tartós leszorításához szükséges lépéseket – közölte kedden az Európai Bizottság. A Bizottság ismét felszólítja Magyarországot, hogy fenntartható és hiteles módon faragja le a költségvetési hiányát az unióban elvárt 3 százalékos GDP-arányos szintre (illetve az alá). Március 13-án, kedden döntik el Brüsszelben, hogy konkrétan mit várnak el Magyarországtól.

Minden idők legmagasabb szintjére kapaszkodott a külföldi befektetők magyar állampapír állományaaz elmúlt napokban amellett is, hogy a hosszabb futamidejű kötvényhozamok trendszerű csökkenéséről az utóbbi hetekben már nem beszélhetünk és továbbra is bizonytalan, hogyan alakul a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamat.

Az IMF hitel ügy újabb színfoltja: több állami forrásból megerősítették, hogy nem Magyarország miatt húzódik a tárgyalások megindítása.

Figyelem: március 15-16 a világban munkanaplesz, miközben Magyarország nem dolgozik. Az ilyen szituációkat szeretik a spekulánsok meglovagolni, ugyanis a szokásoshoz képest lényegesen kisebb tőkével lehet nagyobb árfolyam-mozgásokat kiprovokálni. A Ft várható gyengülésére egyébként is több nemzetközi intézmény már felhívta a közvélemény figyelmet, így nem árt fokozottan odafigyelni a Ft pozícióinkra.

paksy.katalin@globalpartners.hu

Budapest, 2012.03.11