Tudathasadás a piacokon

 minnél rosszabbak a makrók, annál jobban emelkedtünk…
Az árfolyamok, legyenek azok indexek, főbb devizapárok vagy nyersanyagok, múlt hétfőn elérték a heti minimumot és egyben a március közepén megkezdődött korrekció minimumát, s ezután már csak folyamatos, apró korrekciókkal tarkított, de kiegyensúlyozott emelkedést láthattunk. Az emelkedés (a mélypontról) meghaladta a 3%-ot a nagyobb indexeknél. A címben kiemelt ellentmondás hátterében a FED elnökének tematizáló beszéde állt, melyben megerősítette, ha a gazdaságnak szüksége lesz rá, akkor nem fognak habozni, hogy elindítsák a pénzpumpát.

Az index statisztika az alábbiak szerint alakult:

HÉTFŐ (ápr. 23.)

Az indítás borús hangulatban történt, amit az európai politikai események és a rossz makrók egyaránt indokoltak.
A politikai hatások:

·   Sarkozy elnök első fordulós szignifikáns veresége elbizonytalanította a francia-német paktumot, amely az uniós kilábalás alapját jelenti.
·   Hollandiában nem tudtak megegyezni a pártok a költségvetési hiány és az ingatlan lufi kezelésének módjáról, összeomlottak a tárgyalások, később maga a kormány is megbukott.

A nap fontos makró adatai:

·         A HSBC mérése szerinti a kínai ipari menedzser beszerzési index (havi): 49,1 (előző havi: 48,3). Az index 50 alatti értéke negatív megítélést jelent, az emelkedés azonban enyhe javulást, ami a finomra hangolt finanszírozási könnyítések stimuláló hatásának tulajdonítottak.

  •   Csalódást keltettek a német ipari beszerzési menedzser index adatai. Még mindig a határvonalat jelentő 50-es érték alatt 46.3-at mértek, a várakozás 49.0 volt, az előző mérés is jobb volt: 48.4
  •      Hasonló módon nagyon gyengére sikerült az EU-s ipari beszerzési menedzser index is: 46.0 (várt:48.2;előző:47.7)
  • Romlott az olasz fogyasztói bizalmi index is: 89.0 (várt: 96.5; előző:96.3)
  • Spanyol tőzsdeindex záráskor a válság 2009-es mélypontja alatt volt.

KEDD (ápr. 24.)

Nagy az igyekezet, hogy a jó adatok megfelelő publicitást kapjanak. Így pl. tele volt a szaksajtó azzal az adattal, miszerint a kínai bankok 2011-ben, négy év óta először most érték el a legnagyobb profit emelkedést. Hogy ez miért jó úgy globálisan, volt rá ezer kreatív magyarázat, ám leginkább csak rövidtávú hangulatjavítónak vált be, mert kedden hajnalban emelkedésbe kezdett minden index.

Egész héten hangos volt a sajtó Soros Györgynek, az euróra és az Unióra vonatkozó súlyos próféciáitól, s azoknak cáfolataitól. Ebből a sorból tűnt ki kedden a német Bundesbank elnökének (Jens Weidmann) a kifakadása, miszerint Soros állítása nevetséges, és éppen az ellenkezőjét fogják elérni a pénzrendszer megerősítésére tett intézkedések.(Financial Times)

Az igazán jó hatást az épp hogy csak beindult emelkedésre a spanyol és olasz aukciók eredménye gyakorolta. A markánsan emelkedő hozam melletti sikeres kibocsátások a nyilvánvaló EU-s aggodalmak ellenére is a beindult globális emelkedést gyorsítani tudták.
A spanyol és az olasz hozamok alakulása:

Megkönnyebbülést hozott, hogy a hét elején izgalmakat okozó Hollandiának is sikerült a kötvényaukciója: 1 milliárd € 2014-es lejáratra 0,523%-os hozammal (!), és 0,995 milliárd 2037-es lejáratra 2,782%-os hozammal. (Financial Times)

SZERDA

Angela Merkel német kancellár visszautasította a franciaországi elnökválasztások esélyese, Francois Hollande javaslatát, amely szerint véget kell vetni a megszorításokra alapozott válságkezelésnek.

Szerdán egész nap gyenge makró adatok jöttek, ám mindenki az európai idő szerinti esti órákra időzített Bernanke (FED) beszédre koncentrált. Ennek az lett a következménye, hogy a gyenge makrók mellett töretlen emelkedést hozott minden USA és európai nagy index.
Makrók:

  • Angol GDP (negyedéves változás): -0.2%; (várt: 0.1%; előző: -0.3%)
  • Angol GDP (éves): 0.0%;(várt: 0.3%; előző: 0.5%)
  • USA lakásvásárlási hitelkérelmek változása (heti): -3.8%;(előző: 6.9%)
  • USA tartós fogyasztási cikk-rendelés (havi): -4.2%; (várt: -1,7%; előző: 1.9%)

Végül este megszólalt Ben Bernanke, a Fed elnöke, a fontosabb gondolatok:

  • Az Egyesült Államok monetáris politikája “többé-kevésbé jó helyen áll”.
  • Lassú gazdasági növekedés és az év második felében az inflációs nyomás csökkenése várható.
  • A központi bank nem fog habozni, hogy beindítsa a kötvényvásárlások egy újabb körét, ha gazdaság gyengülni kezd
  • Továbbra is a 0-0,25 százalékos sávban tartották az alapkamatot.

A nyilatkozat megerősítette a QE várakozásokat, ami azt jelenti, hogy a piacok totális irracionalitást mutatva, kitörő longos örömmel fogadták az összes többi gyenge makró adatot. Nehéz megállni kommentár nélkül, persze a szakmai internet közösség gondolt mindent. A kedvencem nemes egyszerűséggel „fedománia”-nak nevezte a jelenséget.

CSÜTÖRTÖK:

Gyenge makrók, volatil emelkedés.

  • Olasz üzleti Bizalmi Index: 89.5 (várt:92.1; előző: 91.1)
  • USA folyamatos munkanélküli támogatási kérelmek: 3315K (várt:3295K; előző:               3312K)
  • USA első munkanélküli támogatási kérelmek:388K (várt:375K; előző:389K)
  • USA Bloomberg Fogyasztói Bizalom: -35.8(előző:-31.4)            
  • USA folyamatban lévő lakásértékesítések (havi változás): 4.1%(várt:1.0%; előző:0.4%)

PÉNTEK

Megtörtént Spanyolország első leminősítése (Standard & Poor’s), ami nem lepte meg a piacokat, hiszen már rég megnyílt a „Spanyol Dosszié”, a befektetők kiemelt figyelemmel kezelik Európa második veszélyes gócpontját, rengeteg elemzés próbálja megfejteni a kétes spanyol adósságállomány nagyságrendjét. Új veszélyes elem (az egyre mélyülő elemzői betekintésnek köszönhetően), hogy felfedezték a helyi kisbankok kétes adósságállományának februári beolvasztását a nagy bankok állományába.

A gyenge európai makró adatokkal tovább emelkedett a tőzsdék teljesítménye:

  • Német fogyasztói hangulat:5.6; (várt:5.9; előző:5.8)
  • Francia fogyasztási kiadások változása (havi) -2.9%  (várt: -1.9%; előző: 2.9%) Durva fogyasztás-csökkenés a választások előestéjén.
  • Spanyol munkanélküliségi ráta: 24.4% (várt: 23.5%; előző: 22.9%  Minden negyedik spanyol munkanélküli és minden második fiatal spanyol él segélyből! Közben Németország megkezdte a kiéhezett, olcsó mediterrán fiatal értelmiség elszipkázását.
  • Spanyol kiskereskedelmi forgalom változása (éves bázis) -3.7% (várt:-3.2%; előző:-6.4%)


Az európai adatok haloványsága jól kifejeződik az összevont CDS felár folyamatos emelkedésében:

A délutáni órákban nyilvánosságra hozott negyedéves USA GDP adat nem várt csökkenést mutatott 2,2%-kal (várt:2,5%; előző:3,0%). Az inflációs hatás módszerét megkérdőjelező elemzők szerint valójában nulla az USA GDP növekedése.

A rossz GDP adatot egyengette a javuló Michingan-i fogyasztói hangulat inde: 76.4 (várt:75.7; előző:75.7).

A foszladozó amerikai álom és épülő szocializmus szemléletes, sokszor megdöbbentő adatait itt tekintheti meg az érdeklődő olvasó.

Az indexek így is a heti maximumok körül zárták a hetet, a volatilitás emelkedésével. Szembetűnő, hogy a DAX messze nem tudott úgy visszakapaszkodni a korrekció előtti szintek közelébe, mint amerikai társa, az S&P 500:



Péntekre is komoly adag nyilatkozat mennyiség jelent meg az EU és devizája jövőjét illetően. Soros György egy bécsi konferencián az öreg kontinens rugalmatlan helyzet-felismerési képességét, lassú és nehézkes reakcióit firtatta, s feltételezte, hogy mindez a bukás okává is válhat.
Ugyanakkor a Price Water House elemzése szerint a valutauniónak nincs alternatívája, folyatatni kell a konszolidációs folyamatot, majd egy európai fiskális unióval kell megszilárdítani azt. Azonban azt is figyelmeztetőleg teszi hozzá, hogy mindezek nélkül az euró zóna szanaszét hullhat, ami súlyos politikai és gazdasági megrázkódtatásokhoz vezetne.
Csatlakozott az EU-ért aggódók sorához Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is. Szerinte Európa még mindig nagyon rossz helyzetben van, mert a megszorítások “öngyilkosság felé tolják” az egész kontinenst.(Portfolio)

HÉTVÉGE:

Jelentősebb hír nélkül múlt el a hétvége:
Gyalázatnak nevezte vasárnap Nicolas Sarkozy francia államfő a Mediapart oknyomozó portálon előző nap nyilvánosságra hozott dokumentumban írtakat, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt a jobboldali jelölt 2007-es elnökválasztási kampányára.

Oroszország és Kína összesen 15 milliárd dollár értékben 27 különböző megállapodást írt alá – jelentette be Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes szombaton egy Moszkvában tartott orosz-kínai befektetői fórumon.

Idézet a New York Times-ból: Mialatt sok dél-európai országban munkanélküliséggel küzdenek, addig az erős német gazdaság kétségbeesetten kutat képzett munkaerő után, és a keresgélés fókusza egyértelműen dél felé fordult.

HÉTFŐ (ápr. 30):

A hét első két napja csak Magyarországon volt hivatalos ünnep. A világ minden országa dolgozott (ha csak fél gőzzel is) hétfőn, kedden pedig a nagy európai országok csatlakoztak hozzánk a munka ünnepén. Kína és az angolszász országok rendes hetet kezdtek meg április 30-án. Az ilyenkor szokásos visszafogottabb forgalom könnyebben produkál nagy árfolyam-mozgásokat. Ez történt kedden délután is, amikor egy kedvező amerikai makró adatra egyetlen óra alatt 1,4%-ot tudott emelkedni az S&P 500.

A görög csomag keserű pirulái kezdik meghozni az eredményeket. Ebben a hónapban (április) hosszú idő óta először nem csökkent a görög betétállomány, derült ki hétfőn.  Ugyanakkor jelentősen csökkentek a kiskereskedelmi eladások februárban, mert a kormány megszorító intézkedéseinek hatására a lakosság visszavett kiadásaiból, az éves szintű kiskereskedelmi eladások 11,8 százalékkal csökkentek, miután januárban 10,5 százalékkal estek a görög statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint. Decemberben 12,6 százalék, novemberben 8,9 százalék volt a csökkenés.

Tizenhat spanyol bankot leminősített hétfőn a Standard & Poor’s azzal a közismert indoklással, hogy nemzetközi pénzügyi körökben az utóbbi hetekben romlott az ország megítélése. A két legnagyobb bank árfolyamának görögös formáját jól mutatják az alábbi grafikonok:

A bekarikázott időszakban ez a két nagy bank (érdemes megjegyezni a nevüket, mert sajnos sokat fogunk még hallani róluk: Banco Populare és Banco Sabadell) beolvasztott magába egy jelentős mennyiségű kétes hitel állományt. Az történt ugyanis, hogy a rendcsinálás jegyében már 2011 második felében a spanyol kormány elrendelte a kis helyi bankoknál (caja) a kétes jelzáloghitel állomány felmérését. Azoknál a kis bankoknál (caja) amelyeknél az összes betétállomány nem érte el a kétes hitelek 8%-át (igen, nyolc!) kötelezővé tették vagy az állami tulajdonba vételt, vagy a nagy bankokba történő beolvadást. Az eredmény meglehetősen félelmetes: a teljes jelzáloghitel-állomány 56%-át birtokló kicsik 60%-a nem tudta átvinni az igen csak alacsonyra tett lécet. Automatikusan beolvadtak az egyébként e nélkül is hasonló gondokkal küszködő nagyokba, vagy az állami adósság állományába. (Mintha már hallottunk volna mérgezett termékek ügyes csomagolásának történetéről, s a romlott eszközök pusztító fertőző hatásáról…, reményeink szerint a spanyol pénzügypolitika irányítói is.)

Elsősorban a vártnál lényegesen gyengébb chicagói PMI-nek köszönhetően csökkentek a tengerentúli tőzsdemutatók hétfőn.

KEDD (máj. 1)

Ausztrália meglepetéssel nyitott: a várakozásokat meghaladó mértékben csökkentette az alapkamatot 4,25%-ról 3,75%-ra. A hír jelentősége abban található, hogy az ausztrálok kénytelenek voltak belátni, hogy a gazdaságot erősíteni kell az alacsony kamatlábakkal. Az erősítésre pedig a nyersanyag export csökkenése miatt van szükség. Az ausztrál export elsőszámú vevője pedig Kína. Egyfajta közvetett, de nagyon is reális indikátornak tekinthető az ausztrál export a kínai gazdasági aktivitással kapcsolatban.

Áprilisban immár az ötödik hónapja nő megszakítás nélkül a hivatalos kínai szervek által közölt feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, az alábbi folyamat részeként:

Itt utalnék vissza jelen hírlevél elejére, ahol a HSBC mérése szerinti érték ugyanezen az adaton még csak 49,1, a kritikus 50-es szint alatt található, szemben az itt közölt hivatalos 53,3-mal.
Délután 1% feletti USA tőzsde index-ugrásokat és 0,6%-os dollár erősödést hozott az amerikai országos menedzser beszerzési index, amely meghaladta mind a várakozásokat, mind pedig az előző havi értéket is. (54,8; várt: 53, előző: 53,4)

Megnyugtató volt látni, hogy az átmeneti elmezavar után kezd a piac agya helyre rázódni, és végre egy jó adatra láthattunk jó irányú index-mozgást is.

A keddi longos fordulat a DOW esetében már egyértelműen a rövid korrekció lezárását mutatja (4 éves csúcson), az S&P 500-nál meggyőző kitörést rajzol az egy hónapja tartó bizonytalan sávozásból, a NASDAQ marad el a legjobban az idei csúcsától 2%-kal.

ARANY:

Továbbra is a QE spekuláció és a jegybanki betárazások fogságában rángatják a valaha büszkébb napokat megélt nemesfémet a befektetők. Napi grafikonon már egyre közelebb kerül a 200-as mozgó átlagához, már csak 1,2%-ra van tőle. A legmesszebb ebben a nehéz időszakában 5,1%-ra volt, április 4-én.

EUR/USD:

Az euro az indexekkel együtt mozgott a héten, csak kedden, május elsején délután vett élesen ellentétes irányt, amikor az indexek ugrottak, a dollár is erősödött egy nagyot az euróhoz képest. Talán a háttérben a Marketwatch-on megjelent összefoglaló állhat, amely szerint a FED tagjainak többsége vonakodik újra a QE eszközéhez nyúlni a közeljövőben, inkább szárazon tartaná a puskaport a nehezebb időkre.

MAGYARORSZÁG:

Mozgalmas hét áll a magyar pénzügyek mögött. A Ft hatalmasat erősödött, sokat javult az ország kockázatot kifejező CDS felár is.

A háttérben az áll, hogy Brüsszel felhúzta a sorompót az IMF tárgyalások felé vezető úton. Ugyan az IMF hivatalosan még nem igazán akar tudni az akadályok elhárulásáról, de a magyar média olyan sikeresen kommunikálta a továbblépés lehetőségét, hogy a piac vonakodás nélkül elfogadta a rövidesen tető alá hozható megállapodás tényét.

Magyarország régi emlékeket idéző módon ismét orosz kedvenccé vált azáltal, hogy hathatós szerepet vállalt az orosz konkurenciát megtestesítő Nabucco terv szétzilálásában. Egyes nehezen ellenőrizhető pletykák szerint hálából a jó öreg nagy testvér nem rest kisegíteni Magyarországot kisebb nagyobb kötvényvásárlással.

Május elsején sokat hozott a Ft konyhájára a kínai első vezető várományos Li Ko-csiang rengeteget sejtető megállapodása a magyar miniszterelnökkel. Az első nyilatkozatok szerint Kína 1 milliárd euróval támogatná magyar fejlesztéseket, s ezek sikerének függvényében ennek „sokszorosáról” is lehet szó. A Ft 7 havi csúccsal hálálta meg a keleti segítségnyújtás ígéretét.

Budapest, 2012.05.01.