Vigyázó szemetek (Párizs helyett) Európára vessétek…..

Batsányi 1789-ben, a Nagy Francia Forradalom idején figyelmeztetett a címben kicsit elferdített szavakkal. A héten ismét ez a hangulat uralta a világ piacait, ugyan kisebb horderejű változások miatt, mint a modern demokrácia születése. Most csak arról volt szó, hogy a pénzügyi egységesülés folyamatában megtett elméleti nagy lépést követően az első gyakorlati megnyilvánulások vajon tovább viszik-e a piacokat felfelé. Ennek fényében csütörtök délutánig bármilyen hír jött, csak emelkedtünk, majd az EKB – a várakozásoknak megfelelő mértékű és irányú – kamatvágása és az azt követő Draghi sajtótájékoztató lehűtötte kicsit a felfokozott várakozásokat, s egy korrekciós esést indukált a hét utolsó óráiig. A kijózanodás, hogy egyetlen csodafegyvert sem sütöttek el az EKB-nál, péntekre már a makrókat is észre vétette a kereskedőkkel, így az USA vegyes, inkább negatív munkaerő-piaci adatait már szinte túlreagálta a csökkenés, ami a legutolsó amerikai órákban kicsit korrigálni tudott.

Figyelemre méltó, hogy a DAX kezd egyre szignifikánsabb mértékben eltérni amerikai testvérindexeitől:

  • Az idei csúcsokkal sem tudta a DAX túlszárnyalni a 2011-es nyári zuhanás előtti szinteket, míg ez az USA indexeknek gond nélkül sikerült.
  • A tavasszal megindult esésben az USA indexei nem vesztettek többet 40%-nál a november-márciusi rally emelkedéséből, a DAX viszont közel 60%-ot adott vissza.
  • Rövidtávon sovány vigasz, hogy a csütörtök/pénteki esésben a DAX relatíve kevesebbet veszített, mint az USA indexek.

HÉTFŐ-SZERDA:A töretlen és meredek emelkedés időszaka. Csak elemzések és makrok nem zavarták az emelkedésben a piacokat.

Az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) múlt heti megerősítése, a bank- és költségvetési unió víziója okozta bódulatot nem oszlatták el azok az elemzések, tények, amelyek jórészt arról szóltak, hogy országonként komoly belpolitikai kockázatai vannak a pénzügyi egységesülés folyamatának, hiszen magát, a megváltóként kezelt ESM–et sem ratifikálta még minden érintett. ( Az EKB kimutatásának egyszerűsített verzióját itt tekintheti meg)

Hétfőn a gyáripari, szerdán pedig a szolgáltatási szektor menedzser beszerzési indexei jöttek ki, az alábbi eredménnyel:

A fentiek közül vegyük észre, hogy az USA is 50 alá küzdötte magát. További fontos információ, hogy az objektívnek tekintett HSBC becslésnél is gyengébb, 49,7-es adatot közölt maga a kínai statisztikai hivatal.

Olaszországban megállt a munkanélküliségi ráta emelkedése, ami a turizmusra tekintettel még nem adhat okot nagyobb bizakodásra.

Az EU éves GDP prognózisa az első félévi adatok alapján 0%-os változást mutat, míg valamicskét javult a kiskereskedelmi forgalom májusban az áprilisihoz képest (+0,6%), de éves összehasonlításban a gyászos -1,7%-kal kell számot vetni.

CSÜTÖRTÖK

Ez a nap az úgy indult, hogy minden az EKB kamatdöntő üléséről szól majd, ám még az EKB döntés bejelentése előtti órákban megjelent a hír, hogy 2 hónapon belül másodszor is kamatot vágott a kínai jegybank. Ráadásul a Reuters megjelentetett egy elemzést is, ami a három éve mért leggyengébb GDP növekedést valószínűsíti Kínában a második negyedévre.

Majd érkezett az EKB jelentés:

  • Most 25 bázispontos csökkentést határoztak el és további 25 pontot a következő hónapra.
  • Az EKB-nál elhelyezett betétek kamatát 0%-ra csökkentették.
  • Pénznyomdáról, vagy más likviditásbővítésről nem esett szó.
  • Szigorították viszont a banki kötvényfedezetek értékelését. (Ezen túl az EKB nem fogadja el a problémás bankok állami garanciával megerősített papírjait fedezetként az államok hitelezésekor.)

Közel azonos időben érkeztek az amerikai heti munkaerő piaci adatok, amelyek szerint keveset csökkent az új munkanélküli kérelmek száma, de növekedett a folyamatos munkanélküli kérelmek száma.Az EKB lépése nagy érvágást jelentett az eurónak. Hatalmas léptekkel fogott gyengülésbe az unió devizája, hiszen már az a kevéske kamatelőny is megszűnt, amit az euróért kaptak az alapkezelők az EKB-nál, így adni kezdték az eurót:
Azonban az EKB-s egynapos betétállomány még mindig tartja magát, pedig az intézkedésnek ez is célja lett volna, hogy megmozduljon végre az LTRO-kkal a bankokba pumpált pénz:

Forrás:Bloomberg

Amint ezt az összefoglalóban is hangsúlyoztam, a részvényindexek esésbe kapcsoltak, és nem maradt el a dél európai segélykiáltás sem (…ez nem elég…), mert a spanyol és az olasz kötvényhozamok ismét emelkedésbe fogtak, közelítve a veszélyzónáikhoz


PÉNTEK

A piacok egyértelműen rossz hírként kezelték, hogy az USA munkanélküliségi ráta változatlanul 8,2% lett, s a nem mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak száma is jóval a várakozások alatti nagyságrenddel látott napvilágot.

Pénteken folytatódott az esés, az amerikai indexek az órás 200-as mozgóátlagaikig estek, a felét visszaadták az EU-s csúcsöröm eredményeinek.

HÉTVÉGE

Görögország megszorításain valószínűleg a trojkával (IMF, EKB, EP) egyetértésben lazítani fognak. A parlamentben jelentette be Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök, hogy 2 év türelmi időt fog kérni a hitelezőktől országa számára.

Egyre több az aggodalom a román belpolitikai mozgások miatt, kezd a térségünk demokrácia-képtelennek mutatkozni a fejlett országok szemében.

Mario Monti olasz miniszterelnök kemény hangon figyelmeztette finn és holland kollégáját, hogy figyeljenek oda, mit beszélnek. Monti olvasatában ugyanis úgy tűnik, hogy az EU csúcs eredményein sokat rontottak a kétségeket megfogalmazó kijelentéseikkel. (Kritizálták ugyanis, hogy a mentőcsomagok közvetlenül is vásárolhatják majd a bajba jutott bankok követeléseit.)

Szlovénia nincs bajban, nem lesz a hatodik nemzetközi segítségért folyamodó országa az Euro-zónának – jelentette ki az ország miniszterelnöke. A befektetők azonban úgy vannak vele, mint az a közönség, amelyet felszólítanak, hogy semmiképp se gondoljon egy rózsaszín elefántra…

Ismét itt a jelentési szezon, közelít a novemberi elnökválasztás, az USA-ban egyre többen jönnek ki optimista emelkedéseket prognosztizáló előrejelzésekkel.

ARANY

Az arany megint együtt tartott a tőzsdeindexekkel, az előző hét viszonylagos nyugalma után újra produkálta a magas volatilitást. 1623-as magasságokból csúszott le 1575-ig (-2,9%) 20 óra alatt. Továbbra is 4,5%-os messzeségben a 200 napos mozgóátlagától nagy kilengéssel vár a nemesfém jobb napokra.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Véget ért a fél éve húzódó páva-tánc első szakasza. Július 17-én hivatalosan megkezdődnek Magyarország és az IMF között a tárgyalások. Ennek ellenére a Ft árfolyama egész héten követte a nemzetközi hangulatot, majd csütörtöktől „önálló életet élve” erőteljes gyengülésbe fogott. A háttérben az MNB tranzakciós adóterhelésének terve áll, melynek kapcsán ismét feszültség kezd kibontakozni a kormányzat és a jegybank között. A piacok a jegybank oldalára állva adni kezdték a Ft-ot. Mérsékelten ugyan, de romlott a CDS felárunk, s az sem tett jót, hogy Investment Strategy Group összeállítása szerint (makro és piaci adatok alapján) Magyarország a világ legkockázatosabb országa.A héten bejelentett gazdaság-stimuláló 300 milliárd Ft-os csomag hatása nem volt érzékelhető két okból is:

  • Az intézkedések bevezetése 2013-tól várható, s az ismert jogszabály-alkotási és módosítási sebesség miatt a 6 havi várakozási idő túl nagy kockázatot jelent ahhoz, hogy a piac árazni kezdje.
  • A csomag forrása többek között éppen az a jegybankot terhelő adó, ami miatt elképzelhető egy újabb, időigényes EU/IMF törvényességi huza-vona.
Budapest, 2012. július 8.