Zsibbadt tétovázás, merre is menjünk tovább?

2012.02.27.

Lezárult végre egy fejezet a görög tragédiában, a piacok tétován figyelték a makro adatokat, irányba állás helyett mindenki a hét végi G20-ak tanácskozását, s annak megváltó eredményeit várta. Hétfő (feb. 27-e) reggelre már tudjuk: hiába.

Kedden hivatalossá vált végre: Az európai országok elfogadták a 130 milliárd eurós görög segélycsomagot. Ezzel sikerült elodázni a rendezetlen csődötGörögországban, valamint a nagy európai bankok tetemes veszteség-leírásait, amelyek sokunk félelme szerint újabb pénzügyi válságba sodorhatná az egész világot. Egyre világosabb, hogy csak elodázásról van szó, az. Erről szóltak az IMF közleményei, a Fitch újabb görög leminősítése, s nem utolsó sorban a piacok viselkedése is.
Az indexekben semmi örömünnep, sokkal inkább hezitálás, inkább lecsorgás volt látható. Akik bíztak a megállapodásban, azok már jó előre beárazták, s most inkább realizálták az utolsó 2 hónap fura rally-jának nyereségeit.
A heti tőzsdeindex teljesítmények:


A fontosabb makro adatok továbbra is ellentmondásosanalakulnak. Az USA gyógyulni látszik, míg az öreg kontinens még nem mutat meggyőző jeleket:


Forrás: Forexpros

A hétvégi G20-ak fő témája még mindig az európai pénzügyi stabilitás és annak kezelése lesz. A nagyobb déli országok (Olaszország, Franciaország, Spanyolország) megingott finanszírozási gondjait átmenetileg sikerült stabilizálni. Ezt kiválóan reprezentálja a 10 éves államkötvények hozamainak alakulása az utolsó 6 hónapban: (Piros: Franciao.; Világoskék: Spanyolo.; Sötétkék: Olaszo.)


Forrás: Bloomberg

Azonban a kereskedelmi bankok egymás közötti forgalmának, vagyis bizalmának fagyott állapotát jelzi, hogy az EKB egynapos (owernight) betétállománya még mindig jóval a válság kirobbanása feletti szinten mozog, ráadásul a periodikus mintája is változni látszik:


Forrás: Bloomberg

A G20-ak szombati találkozója konkrét eredmény nélkül zárult. Áprilisra szeretnék tető alá hozni azt a 2000 milliárd eurós programot, amit a világ pénzügyi stabilitásához fontosnak, vagy elengedhetetlennek tartanak. Források szerint még a minősítésen is az USA és az EU jól elvitatkozott. A program forrása Kína, Oroszország, Japán, a BRIC országok mellett az ESM és az EFSF összevonása lenne. A németek egyelőre a hazai kommunikációjukban az alapok egyesítésének ötletét elvetik.

A reálgazdaság problémáinak tőkeinjekciókkal történő megoldása sokakat kétségekkel tölt el. Talán nem véletlenül, hiszen a meghatározó nagyságrendű gazdaságok jegybankjainak mérleg főösszege a GDP –hez viszonyítva jelentősen megemelkedett:


Mindezek ellenére egyelőre ezen a pénzteremtő  úton haladunk tovább, különösen a jövő héten, február 29-én, amikor az EKB újabb 400 milliárd eurós csomagot szabadít a pénzpiacra, a 2011 novemberihez hasonló ajánlattal: fedezetként betudja a PIIGS államok kötvényeit egy olcsó hitel mögé, amellyel a reálfolyamatokat szeretnék stimulálni, valamint a nagy európai bankok mérlegeit stabilizálni.
A hétvége termése a szaporodó kétségek a görög program működőképessége körül. A németek költségvetési biztost, valamint adóellenőröket küldenek Görögországba, hogy biztosak lehessenek a hiteleik visszafizetésében. Vannak, akik már Görögország német gyarmatosítását emlegetik, ami talán túlzás, de a feszültség növekedése tapintható.
Az iráni atombomba fenyegetőzés nyilatkozat-dömpinget és az olaj árának további növekedését eredményezte. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy a hordónkénti olaj ár lassan eléri a 2011. áprilisi szinteket, s a tartalékok mérete, a piac további átpolitizálása milyen hatásokkal jár majd.

ARANY:
A dollár gyengülésével párhuzamosan az arany 45 pontos (+2,6%) emelkedést hozott a héten. Csütörtökön már az 1785-ös régiókat is megtalálta, azonban a hét utolsó óráiban 10-12 pontot is visszaadott az egész heti emelkedésből, végül 1771,80-on zárt. Amennyiben folytatódik a dollár gyengülése, s növekedik a pénzkínálat az uniós pénzpumpa hatására, ez az arany árát ismét tovább emelheti az 1800-as szint közelébe. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek az árak már komoly profitot tartalmaznak az 1520-ról indult longos pozícióknak, ami valószínűsítheti a realizálásokat, s következményeként a korrekciót is.
Az arany 1 éves grafikonja a 200-as mozgóátlaggal:

EUR/USD:
A görög „megoldás” erősödést hozott az eurónak, amit tovább tüzelt a 29-i pénzpumpa beárazása is. Így a héten az euro folyamatosan, majdhogynem egyenletesen erősödni tudott, összesen közel 2%-ot javult a dollárhoz képest. A csökkenő trendet még csak tesztelni sem tudta egyelőre.

MAGYARORSZÁG

Csatlakozásunk óta az uniós előírásnál magasabb a költségvetési hiányunk, amit az egyszeri intézkedések sem tudták tartósan javítani, az Európai Bizottság javasolta a kohéziós alapok felfüggesztését. 140 milliárd forint, fejlesztésre fordítható forrást bukhatunk ezzel jövőre. Egyelőre csak a 2013-as pénzekről van szó, a meg nem kezdett beruházások tekintetében. Az év végéig a döntés vissza is fordítható.
Érthetően nagy visszhangot kapott idehaza az Európai Bizottság döntése, hiszen Magyarország az első az Unióban, amely ellen érvényesítik éppen azt a szankciót, amelyet magyar közreműködéssel vettek be az Unió szabályrendszerébe a magyar elnökség idején. Maga a döntés nem hozott említést érdemlő hatást a Ft árfolyamában, azonban a politikai és diplomáciai kommentárok már megtették hatásukat. A Ft a hét közepén még a kevesek által remélt erős pozíciókban, 285 euró körül is megfordult, de a hét végére már nagyot gyengülve 290,75-ön fejezte be a pénteki napot, heti viszonylatban is gyengült, de csak 0,3%-ot.

Budapest, 2012.február 27.