ABRICrégiókomolyveszélyben

Hírlevelünk tárgyidőszaka csak az a három nap, ami a hosszúra nyúlt ünnep után maradt a hétből, ám így is van bőven miről beszámolni, hiszen éppen ez a három nap emelte meg a részvényindexek hangulatát. A DAX maradt a július közepétől indult sávozásban, noha 2,4%-ot emelkedett a heti minimumról. Amerika pedig tartja még a kicsit később, augusztus elején megkezdett korrekciós csökkenő trendjét.


Forrás:Ariva/Global Partners

Nézzük meg a háttérben húzódó híreket, adatokat, elemzéseket:

Ugyan már vagy egy hete mindenki a szerdai FED jegyzőkönyv miatt tartotta vissza a lélegzetét, de szerdán délelőtt már annak örültünk, hogy a nemzetközi standardok szerinti vezető indikátorok (GDP, fogyasztás, külker mérleg, infláció stb.) alapján mért index Kínában méretes javulást hozott a második negyedévben (0,8-ról 1,4-re javult):

Forrás:Streetalk

Délután meg annak örültek, akik tudtak, hogy az amerikai gazdaság motorjának tekintett lakáspiac új jó hírrel szolgált, miszerint a használt lakás-értékesítések négy éves csúcsra futottak júliusban (6,5%-os emelkedés júliusban, a várt 1,5%-kal és a júniusi -1,2%-kal szemben. Csakhogy azért akadt némi jogos tamáskodás, mivel a jelzálog hitelkérelmek meg éppen valami másról, a piactól való elfordulásról tanúskodnak:


Forrás:Zerohedge

Pénteken a kérdés ismét fókuszba került, de arról majd később.

Európai idő szerint szerda este 8-kor (New Yorkban délután kettőkor), jelentek meg az első interpretációi a FED júliusi jegyzőkönyvének. Összességében „dovish” (lazító) hangulatúnak ítélték az elemzők, bár nagyon jellemző, hogy annyira nagy a bizonytalanság, hogy még ebben sincs egyértelmű konszenzus. A részvénypiacok a szerdai ilyenkor szokásos méretes ki- és leugrásokat követően csütörtökön és pénteken folyamatosan emelkedtek, de Amerika még nem tudott kijönni a csökkenő rövid trendjéből.

A FED jegyzőkönyv kiemelt üzenetei:

  • Néhányan türelmet kértek, mások a QE csökkentést favorizálták (fontos: a „tapering” = szűkítés kifejezés megjelent a jegyzőkönyv szövegében.
  • Széles támogatottságot kapott Bernanke szűkítést bevezető menetrendje. (Szűkítés megkezdése még az idén.)
  • A költségvetési kiadások potenciális automatikus zárolásának rendszere („sequestration”) csak elhomályosította a kilátásokat.
  • A FED tagok szerint a GDP kiugrása várható 2013 második felében.
  • Szinte minden FED tag támogatta a QE kontingentálást.
  • A júniusi munkaerő-piaci adatok szolid javulást hoztak.
  • Vegyesek a vélekedések az alacsony inflációról.
  • Nem volt szó kamatemelésről, vagy a kamatszint változtatásáról.

Goldman csütörtökön már így értékelt: szerintünk szűkítés szeptemberben. (Sajnos angolul nem alliterált ilyen szépen).Az amerikaiak irigykedve figyelik az európai makrok javulását. A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt ugyanis, és több havi csúcsra emelkedett augusztusban a német és az EU zóna feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser-indexe.Jó hírek jöttek Kínából is csütörtökön, mert a HSBC által számított feldolgozóipari menedzserindex újra az 50 feletti (47,7-ről 50,1-re javult) tartományba került, és négy hónapja nem látott szinten tartózkodik ismét. Ráadásul olyan kisebb nézettségű adatok is alátámasztják a javulást, mint például az emelkedő elektromos áramfogyasztás, vagy a gazdasági aktivitás is. A bankrendszer is új fejlődési szintet érhet el, ha az előzetes pletykák szerint valóban engedélyezik az olyan strukturált termékek (betét alapú certifikátok) forgalmazását számukra, amelyek által a kamatszint piac-vezérelt mozgása sokkal inkább valószínűsíthető lesz.

Kínában megtartották Bo Xilai első tárgyalását. A 2012-ben még első titkári aspiránsként számon tartott vezetőt hónapokkal ezelőtt tartóztatták le, mondván „eladta a lelkét”. Korrupcióval és gyilkosságra való felbujtással vádolja a vezetés a karaktergyilkossággal legyőzött egykori párttársat, akire felesége olyan terhelően vallott, hogy Bo kénytelen volt őrültnek titulálni az asszonyt. Igen, 2013-ban, a világ második legnagyobb gazdaságú országában így működik a „jog”.

Ha már a „jog”-nál tartunk, a WSJ hosszasan értekezik arról, hogy egy modern demokráciában (Olaszország) miként történhet meg, hogy a jog szerint bűnözőnek ítélt ember (Berlusconi) nem tűnik el azonnal a hatalomból. A WSJ szerzője nem jutott el addig a gondolatig, hogy a joggal, annak tekintélyével is komoly bajok lehetnek, ha az ítélet ellenére az emberek széles bázisa támogatja a bukott politikust.

A fukusimai szennyezésről szóló adatok fokozatos szivárogtatása „sokkolta” Kínát, a „nukleáris krízis elmélyülésének” lassú tudatosulása a hivatalos állásfoglalás szerint csak a kezdet. Tény, hogy egyre többet foglalkoznak a témával a nagy hírügynökségek is, de a piac ingerküszöbét nem érte (még) el a fenyegető hírek mind erősödő áradata.

Detroit hitelezői éhes szemekkel kacsintgatnak a város 2 milliárd dollárra becsült művészeti gyűjteményére. A város kulturális értékeiért aggódók kétségbeesetten próbálják megvédeni a szebb napokban összerakott különleges gyűjteményt, a fejleményeket látva, hiába.

A Nasdaq ismét remekelt: csütörtök délután 191 percig lebénult a rendszer. Még keresik az okokat…

A pénteki USA új lakás-értékesítési adat megint kétségekbe döntötte a kilábalás híveit, olyan elkeserítően gyenge lett az eredmény. (Júliusban 13,4%-os csökkenés volt, míg júniusban még 3,6% volt az emelkedés. A hét végén sokan foglalkoztak a kérdéssel, hogy mi okozhatta ezt a nagy visszaesést és vajon miért szakadt el egymástól a használt és az új piac görbéje ilyen látványosan:

A hétvégén járta be a szakmai oldalakat az alábbi grafikon, amely több, mint vészesen csökkenő reáljövedelem képződést mutat be az átlag amerikai háztartásoknál:

Argentína elvesztette a pert, amelyben megpróbálta jogilag megvédeni azt az eljárását, amit a 2001-es válsága idején követett. Akkor egyszerűen beszüntette az állam által kibocsájtott kötvények visszafizetését, ami 70%-os veszteséget okozott azoknak az alapoknak, amelyek rendesen ki voltak tömve argentin államkötvényekkel. Az egyik alap vezetője nem általlotta jogi útra terelni a kérdést és beperelte az argentin államot (amint erről már jó egy éve ebben a hírlevélben is olvashattak). A bíróság (New York állam) most úgy döntött, hogy Argentína igenis fizesse ki kötelezettségeit, és nagy ívben fütyült arra a védekezésre, hogy akkor át kell strukturálnia a jelenlegi tartozás állományát Argentínának, magyarul: komoly pénzügyi gondokat okoz a nyakukba visszahulló kötelezettség. Egyelőre maradt még időhúzásnak a legfelsőbb bíróság, ám jogilag a szakértők szerint nem áll jól Argentína ügye. Mindez azért is érdekes, mert Amerika ellenpontot állított a Ciprusi Modellnek, amelyet Európa kezd befogadni, s amelyben lazán a hitelezőkkel lenyeletik (jogilag elfogadottnak tekintik) ha egy állam befuccsol. Továbbá figyelmeztető jel lehet más országoknak is, hogy a kötelezettségeket nem lehet kormányváltással vagy kisebb-nagyobb válságokkal letudni.

Pénteken a Financial Times az indiai pénzügyi krízis eszkalálódás kapcsán (tüntetések, a rúpia további zuhanása, új jegybank elnök kinevezése) már ezt a vészes sorozatot dörgöli a képünkbe. India: 1991 ; Thaiföld és Kelet-Ázsia: 1997 ; Oroszország: 1998 ; Lehman Brothers: 2008 ; Euro zóna: 2009 ; India megint: 2013???!  Természetesen ráadásul nem csak India, Brazília és Indonézia is egyre rosszabb híreket hoz a placcra nap, mint nap.

Jackson Hole termeiből egyre világosabb az üzenet: a makro adatok és összefüggések értelmezése a világ gazdaságának folyamataira egyre inkább sziszifuszi gyötrődésnek tűnik. Ezt a Nobel díjas Paul Krugman vezeti le, az Ő New York Times-beli blogjában. A jegybankárok elméleti konferenciáját bevezető vitairat (Kansas City Fed, szerzők: Arvind Krishnamurthy, Northwestern University és Annette Vissing-Jorgensen, University of California, Berkeley) szerint a „…FED konkrét iránymutatásának hiánya és a munkaerő- piaci folyamatok fenntartható fejlődéséhez kötött eszközvásárlási program oda vezetett, hogy mára semlegessé vált a QE hatása és megnehezíti egy esetleges kilépés körülményeit…” Meglehetősen nagy érdeklődést és vitát váltott ki az a felvetés is, miszerint a józan ész azt diktálja, hogy nem elég behúzni a féket, hanem egyenesen hátramenetbe kellene kapcsolni. (Eszközvásárlás helyett a FED kezdje meg az USA állampapírok eladását!)

A hét végi statisztikák szerint a FED már közel 32%-át birtokolja az USA állampapíroknak. Több irányból is felvetették, hogy vajon a kínai kézen található 3500 milliárd dollár körüli kötvény állomány (a teljes USA nemzeti tartozás 20%-a) piaci értékesítése esetén mi történne a dollárral és a hozamszinttel.

Az olcsó amerikai pénz legújabb áldozata: Indonézia (a világ 4. legnépesebb országa, GDP: 16. helyen a világranglistán) A WSJ vasárnapi elemzése azért figyelemre méltó, mert Jakarta ugyanazt a sémát követi, mint India és Brazília. A válság utáni olcsó finanszírozási lehetőségeknek (áramlik a pénz, mert a pár %-os felár az USA alapkamathoz képest mindent megér már) köszönhetően az ország gazdaságának strukturális problémái nem tudnak kiéleződni, a piacuk nem tisztulhatott a működő kapitalizmus törvényszerűségei szerint:

Amikor meg ez az olcsó forrás elkezdett kiszivárogni (Bernanke június 26-i beszéde az esetleges szűkítésről + a FED jegyzőkönyve), azonnal a feje tetejére állt minden:

A WSJ elemzése szerint a fejlődő piaci járvány még csak most kezd kirobbanni. A probléma súlyát jelzi, hogy Christine Lagarde Jackson Hole-ból üzent az érintetteknek: az IMF készen áll a pénzügyi segítségnyújtásra. A kérdés csupán az, hogy egy újabb mesterséges beavatkozással meddig lehet a szőnyeg alá söpörni a bántóan buktató tényeket, ki fog és mikor elbukni az eltagadhatatlan strukturális ellentmondásokon.

Lemondott a Microsoft legendás vezére, akinek elhíresült kultikus cégimádó örömtáncát (http://www.youtube.com/watch?v=wvsboPUjrGc) minden alkalmazott és MLM résztvevő legalább egyszer látta. Steve Ballmer távozását a cég éléről már suttogták egy ideje, a most hivatalosan bejelentett információ szerint a vezető csere 1 éves procedúra lesz, Balmer összesen 1 milliárd dollárt keresett a Microsoftnál, minden oka megvolt rá, hogy világgá üvöltse: Szereti a cégét. A hírre 32,4-ről 35,2-ig emelkedett órák alatt az árfolyam (+8,6%), zárásra is megmaradt a +7,29%-os emelkedés.

A MarketWatch-on rendszeresen publikáló, elsősorban statisztikai összefüggésekkel operáló szakember, Mark Hulbert arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az átlagos árbevétel arányos nettó profit szintje (profit margin) jól korrelál a részvénypiacok árfolyamaival. Megállapítása szerint a jelenlegi 9,3%-os nagyon magas (a hosszú távú átlag 5% körüli) profit marginból árfolyam zuhanás következik törvényszerűen. Vagy nem. Teszi hozzá, mert esetleg megváltoznak  a piaci mozgások törvényszerűségei.

A gazdasági folyamatok mellett egyre erősebb befolyás várható a piacokra Szíria irányából. A hét véres eseményei és nyilatkozatai egyre inkább az USA háborúba bonyolódásának irányába mutatnak. Valamelyest enyhült a helyzet azzal, hogy a szír szövetségesnek számító oroszok is azt javasolták, hogy a szír vezetés engedje be az ENSZ szakértőket, hogy kivizsgálhassák a szerdai vegyifegyver-alkalmazás tényét és körülményeit. Vasárnap este a hírek szerint a szír vezetés megadta az engedélyt az ENSZ-nek. Ugyanakkor Irán „komoly következményekkel” fenyegette az USA-t, amennyiben beavatkozik Szíriában. Szintén vasárnap esti hír, hogy a németek kifejezetten ellenzik a „külső beavatkozást”. A világhálót bejárta az a „tweet”, melyben egy orosz parlamenti képviselő (Alekszej Pushkov) így foglal állást: „Obama kontroll nélkül ugrik háborúba Szíria ellen, akárcsak Bush tette Irak ellen. Miként Irakban, úgy Szíriában sincs meg a háború legitimációja, Obama Bush klónjává válhat.”

ARANY

Az arany folytatta a július elején megkezdődött menetelését egy szabályos csatorna mentén. A 200-as mozgó átlagától még 100 pontos messzeségben van az árfolyam, a futures piacokon pénteken késő este már meg is haladta a lélektani határként működő 1400-as szintet, 1400,01 –en zárt. A jó hír az, hogy nem jöttek be az Obama-találkozóhoz kapcsolt félelmek (ld. előző hírlevelet), bár szerdán azért látszott némi elbizonytalanodás. A Bank of Amerika elemzése szerint a nagyok éppen a gyanakvással ellenkezőleg, agresszívan elkezdték vásárolni az aranyat az elmúlt 10 napban. Pénteken pedig az arany árfolyama együtt emelkedett a részvénypiaci longos hangulattal. A Szíriával kapcsolatos feszültség, a fejlődő piaci devizák vészes elgyengülése további optimizmusra adhat okot az arany emelkedő árát illetően.

Forrás:Ariva/Global Partners

EUR/USD:

Az amerikai részvénypiaci korrekcióval és a háborús feszültséggel párhuzamosan gyengül a dollár. Ezt a folyamatot tovább stimulálja a két hete csak jó hírekkel megjelenő EU-zóna.


Forrás:Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Meglepetés volt Varga Mihály 21-ikei bejelentése: az állam megveszi az éppen 1500 dolgozóját elbocsájtó Dunaferr-t.
  • A Moody’s régiós jelentése már 0,7%-os GDP emelkedéssel számol Magyarországon 2013-ban. A várakozásoknak megfelelően behúzták a jó pontot az IMF hitel előtörlesztésére.
  • Alakul a bankrendszert elbizonytalanító devizahiteles mentőcsomag, a lehetséges verziók között még nagyok a különbségek. A kormány politikai üzenettel gyakorolt nyomást, mondván: „ A bankok vállaljanak felelősséget a magyar családokat bajba sodró deviza hitelekért.”
  • A forint ismét lefordult a 300-as szintről 298-id, a szűkülő háromszög rövidesen nagyobb horderejű változást sejtet.

Budapest, 2013.08.26.