A FED-től kiégett piacoknak elég volt a bolha-köhintés egy kisebb korrekcióhoz

2013.05.21-24

Az európai pünkösdi hosszú hétvége után álmosan indult a hét. Kedden csak néhány érdekes technikai megközelítésű elemzés hozott pár üdítő percet az unalmas oldalazást figyelve az indexekben. Az egyik szerint a piacokat a FED keddenként csavarta az ujja köré, egy példa nélküli sorozattal:
Forrás:ZerohedgeAz, hogy valaminek már történnie kell (pl. egy teljesen egészséges korrekció), abból is látszott, hogy a VIX (Idegesség index – az S&P500 volatilitása) és a részvénypiacok mozgásában egyre nagyobb feszültség keletkezett. Már e hónap 14-től a VIX emelkedni kezdett, míg az indexek töretlenül fújtattak a bika után, csúcsról csúcsra. A kérdés csak az volt, hogy a FED jegyzőkönyv hoz-e majd némi pihenőt az emelkedésben, vagy valami más.


Forrás:Zerohedge
Nos, a FED szerdai jegyzőkönyve budapesti idő szerint 20 órakor jelent meg, de világszerte már az előzetes várakozások újabb 1,5%-os ugrást hoztak a részvényindexekre. Maga a jegyzőkönyv a következőket állította:

  • A tagok egyre nyitottabbak a „csúnya szó” -ra (QE szűkítés)
  • Azonban a szűkítéshez még több reálgazdasági javulás szükséges
  • Egyes gazdasági folyamatok túlságosan is virulensek a gazdaságban (valószínűleg erre gondoltak):

Forrás:Streetalklive/Global Partners
  • Bernanke a kongresszusi meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy korai lenne még a szűkítés, ez csak az elkövetkező FED üléseken jöhet szóba ismét.

Tehát a QE hívő piacok boldogok voltak „Cikk-Cakk-Ben” szerdai drog-adagjától, majd jött Kína és jött Japán.Az elemzések szerint az ismét 50 alá ereszkedő kínai feldolgozóipari menedzser index olyan szinten múlta alul a várakozásokat, hogy az Ázsiában egy rendes piaci pánikot okozott.

Forrás:FXSTREET/GlobalPartners

A világ részvénypiacai csütörtök reggelre a kínai makrótól és a 7%-ot meghaladó japán eséstől megriadva, az eddigi jókora emelkedéstől jóllakottan rég nem látott méretű gap-ekkel (a záró ár és a nyitó ár közötti űr) indították a csütörtöki napot, meg sem álltak 2-3%-os esésig.



Forrás:Ariva/Global Partners

A befektetői világ, szakértőktől a háziasszonyokig egy emberként fordult Japán irányába, hogy kísérletet tegyen annak megértésére, mi is történik a távol keleti országban, és annak mitől lehet ekkora hatása a világ részvénypiacaira, hiszen utoljára csak egy komoly természeti katasztrófa tudta ennyire fókuszba emelni Japánt, az is csak azért, mert napokig nem lehetett kihámozni a hírekből, hogy mennyire veszélyezteti a modern gazdaságokat a cunami okozta robbanás az atomerőműben. A zuhanást most végül a technikai támaszok fogták meg, a nyilatkozatok és elemzések csak később érkeztek.
A nagyon summás összefoglalás szerint az iszonyatos ütemű japán pénznyomda túlszaladt kicsit, akkorát javult már a NIKKEI tőzsdeindex és gyengült a jen, hogy elég volt az elhíresült pillangó-szárny billegetés a testesebb korrekcióhoz. Még pénteken hajnalban is tartottak az utórezgések, amikor ismét összejött -7%, de ezt az európai ébresztőre már órák alatt pluszba dolgozták.
A teljesség igénye nélkül néhány kommentár kulcsgondolata a japán eseményekről:

  • Jens Weidman (Bundesbank): „Sok szerencsét a próbálkozásukhoz
  • Richard Koo (Nomura): „A vég kezdete a japán gazdaságban….  Mr. Kuroda pszichológiai játéka, hogy a hazugságokat (a japán jegybank nem vásárol japán állampapírokat) elég sokszor elismételni ahhoz, hogy igazzá váljanak, eddig brilliánsan működött”
  • Zerohedge: Japán hivatalosan is megőrült (A japán jegybank 900 milliárd jen kötvény vásárlásra tett ajánlatot, ugyanakkor Mr. Abe azt állítja, hogy a jegybank nem vásárol állampapírokat)
  • Akira Amari, japán gazdasági miniszter a Bloombergnek: Semmi szükség erre a zaklatottságra, hiszen a japán gazdaság látványosan fejlődik. Nagyon közelről fogjuk figyelni a piac mozgásait.”
  • Zerohedge: az ígéretek ellenére folytatódik a japán piaci káosz
  • Lance Roberts (streetalklive.com): Ez lehet akár csak egy egészségek korrekció is:

A péntekre megnyugvó kedélyek nagy kérdéssé tették a következő heti folytatást: tényleg csak egy kis korrekciót láttunk, avagy lesz ennél több is?

A hét egyéb fontosabb hírei, adatai:

  • Az USA törvényhozás nagy csendben 306 milliárd dollárral megemelte a költségvetési plafon szintjét 16,4-ről 16,7 ezer milliárd dollárra. Másfél éve még az összes részvényindexet komolyan megviselte az USA kezelhetetlennek titulált méretű adósság állományának jogi eljárási rendje, most alig lehetett olvasni a történtekről.
  • Oroszország lehet a következő „görög dominó”. Lassul a növekedés, gyorsul az eladósodás. Figyelmeztetett a Financial Times.
  • Az IMF szerint Közép-Európa három betegének (Lengyelország, Csehország és Magyarország) államai, ha kilábalást akarnak a recesszióból, kénytelenek lesznek többet költekezni….
  • Egy hétfőn megszavazott EU-s törvénytervezet szerint az európai bankbetétek csak 100 000 euróig szavatoltak, e felett a bajba jutott bankok megmentésében a betéteseknek is vállalniuk kell a költségeket. (Ciprusi modell)
  • az USA-ban nagy vihart kavart az adóhatóság azon lépése, hogy ellenzéki politikusokat kezdtek törvényellenesen vegzálni. Végül Obama elnök leváltotta az IRS vezetőjét.
  • jövő hónapban először találkozik Obama elnök és Xi Jinping, Kína öt hónapja kinevezett első embere, hogy kísérletet tegyenek a két ország gazdasági rivalizációjának kezelhető mederbe terelésére.
  • Berlin elsődleges célja az EU racionalizálása, de lehetőleg az alapszerződések keretein belül.
  • Franciaország komoly üzenetet kapott az EU-tól: Amennyiben nem reformálja meg a gazdaságirányítást (költségvetési hiány, bevételi – kiadási struktúra), úgy pénzbüntetésre számíthat. (EU Energia Felügyelő, Guenther Oettinger)
  • Az USA használt lakás érékesítése áprilisban: 0,6%-os növekedés (várakozás 1,5%, márciusban:-0,2%) Az adat fontosságát az adja, hogy sokan látják az USA gazdaságának motorját az ingatlan piacban, így nagy figyelmet kapnak a havi változás adatai is. Nézzünk két sokat mondó grafikont a témával kapcsolatban:

  • Izland nem kér az Európai Unióból. A Nobel-díjas (2006, Kölcsönhatás az inflációs várakozások és a munkanélküliség között egy nagyobb EU-ban) izlandi közgazdász (Edmund Phelps) szerint egy felfelé ívelő gazdaságtól botorság volna csatlakozni egy recesszióval küszködő csoporthoz. A szakértő véleményét osztja az egy hónapja megválasztott új vezetés is.
  • Bank of England egyik vezetőjének (Fischer) nyilatkozata szerint nem követik az USA példáját, nem tesznek hosszú távú QE ígéreteket. Alkalmazzák ugyan a pénznyomda technikáját, de hatásosabbnak ítélik, ha mindig az adott szituációnak megfelelő időben és nagyságrendben bővítik a pénzmennyiséget, a rendszeres, kiszámítható lépésekkel szemben.
  • Csütörtökön hozták nyilvánosságra, hogy márciusban az angol gáz-készlet 6 órai felhasználásnak megfelelő szintre süllyedt.
  • Az európai vezetők szerdai ülésének summás üzenetét elnyomta a japán média zaja, pedig igen jelentősnek tekinthető: A megszorításokra mostantól nemet mondanak, a stimulusokon meg még gondolkodnak.
  • spanyol bankoknak 2013-ban további 10 milliárd eurót kellene tartalékként képezniük a rossz adósok várható létszámemelkedése miatt.
  • A WSJ szerint miközben a fejlett világ éppen kijózanodik az adósság mámorából, addig Ázsia nagy vehemenciával veti bele magát a költekezés részegítő delíriumába. Mindezt a malajziai monstre állami építkezések kapcsán jegyzi meg a lap.
  • A hét végére az amerikai állampapírok 30,5%-a volt a FED állományában.

ARANY:Nagy a mozgolódás az arany piacán. A hétfői minimumról keddre 4,4%-ot emelkedett az ár, majd 40 pontos sávban találtuk egész héten. Csak a japán pánikban mozdult még nagyot fölfele, hogy még ugyanabban az órában vissza is adja szinte az összes emelkedését.


Forrás:Ariva / Global Partners

A hétfő-keddi emelkedés mögött állhatott az a hír, ami csak hét végén kapott igazán publicitást: Hong Kong vadonatúj arany tőzsdéje hétfőn nagyjából tönkrement. Teljesen homályos még a hét végén is minden kapcsolódó információ a letartóztatásokról, az okokról, a nyitott pozíciókról.

Egy érdekes megközelítés az arany mennyiségi problémáiról: A fejlett országok tartalékainak 58%-át találjuk napjainkban, aranyban. Ugyanez a fejlődő országok esetében 2,6%. Amennyiben a fejlődő országok elérnék a 15%-ot, úgy közel 14 000 tonna aranyat kellene felvásárolniuk a piacon, ami alig kevesebb, mint a teljes fejlett piaci aranytartalék 80%-a!

EUR/USD:

A FED-jegyzőkönyv gyengítette, a mini-pánik pedig erősítette a dollárt. A héten a kilengésektől eltekintve egy emelkedő csatornában erősödött az euro.


Forrás:Ariva / Global Partners

MAGYARORSZÁG:

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • JP Morgan szerint az alapkamat 3,25%-ig is csökkenhet 2013-ban Magyarországon.
  • Április végén mindenkori rekordot döntött a költségvetési intézmények adóssága, elérve a 93,4 milliárd Ft-ot. Csak ebben a hónapban a növekmény 23,3 milliárd Ft volt.
  • Szinte biztos, hogy szerdán az Európai Bizottság javasolni fogja, hogy vegyék ki Magyarországot a túlzott deficit eljárás alól. A jó hír a piacokat nem igen befolyásolta.
  • A Ft folytatta az erősödést, a héten – ha csak rövid időre is – már 288 alatt is láttuk az euró Ft árát. A szerda-csütörtöki nemzetközi hangulat-váltás a Ft-on is meglátszott, így a hét végére ismét visszatért az erősödés.



Forrás:Ariva / Global Partners

Budapest, 2013.05.27