Ahétutolsóóráibantörténtminden,amiigazánszámított

 2013.05.27-05.31Az utolsó órákat volt, aki összeomlásként aposztrofálta, ami azért túlzásnak is minősíthető, ám tény, hogy amikor mindenki már lezártnak hitte a hetet (hónapot) a még nyitva tartó futures piacokon drámai esést regisztráltak:


Forrás:IncredibleCharts/Global Partners

Természetesen a hétvége jó alkalmat adott a találgatásokhoz, hogy mi okozhatta a váratlan fordulatot (amit minden más indexen is tapasztalni lehetett, nem csak a fent bemutatott S&P500-on)

  • Szombatra időzítették a kínai hivatalos feldolgozóipari menedzser indexet, és hétfőre a HSBC reálisnak tekintett adatát. Talán a gyengébb idegzetű döntéshozók szerettek volna ettől nyugodtan aludni a hétvégén, ezért nyomták a „sell” gombot már túlórában. Tény, hogy a hivatalos adatot 50,6-ra várták (HSBC:40,4), végül szombat hajnalban 50,8 jelent meg mint tény érték. Egy 4-essel kezdődő szám (recessziós szint) valószínűleg nagyon rossz érzéseket kelthetne egy a kínai hírektől (ld. lentebb részletesebben) már igencsak elgyötört befektetőknek.(Dash)
  • A hó végi értékek manipulációja kiváló beszállót adhat a szemfüles brókereknek június elejére.
  • Talán sokaknak most esett le a FED jegyzőkönyv meglehetősen agyonhallgatott 34 szavas részletének mondanivalója: „Fenntartások vannak egy lehetséges inflációs kiugrást illetően, noha jelenleg az inflációs kockázatot nem tartjuk (FED) kezelhetetlennek, valamint egy fenntarthatatlanná duzzadt részvénypiaci és kötvénypiaci buborékot illetően”.  Vagyis „fenntarthatatlan buborék” és ez nem egy pénzügyi bulvár blogban, hanem a FED jegyzőkönyvében! Ezt a gondolatot erősíthették a FED egyik tisztségviselőjének (Eric Rosengren) pénteki nyilatkozata: „Egy moderált visszavágás a QE3-on nagyon is megalapozott lépés lehet néhány hónapon belül”. Minderre ráerősíthetett Paul Volcker volt FED elnök (70-es évek) nyilatkozata is, amelyben megismételte, hogy nagyon komolyan aggályosnak látja a FED korlátlan pénzbőséget biztosító monetáris politikáját. Ráadásul ezen a héten futótűzként elterjedt az a grafikon is a sajtóban, amely szerint egyértelműen látszik, hogy csak a FED tartja életben a hatalmasra nőtt részvénypiaci bikát:

Amennyiben mindez még mindig nem lenne meggyőző magyarázat a péntek esti fura, pánik- szerű menekülésre, annak ajánlom figyelmébe a szintén közkézen forgó figyelmeztető tartalmú grafikonokat.
A VIX-et és más hangulati indikátorokat magába foglaló STA kockázati arány szerint a legfélelmetesebb szituációban vagyunk: szinte megszűnt minden részvénypiaci félelem.Az egy átlagos részvénnyel elérhető profit (P/E) az S&P500-ban szintén a kritikus érték körül található, bár itt azt is meg kell jegyezzük, hogy mintha az utolsó 10-15 év felülírta volna az iskolákban tanított Shiller féle arányok értékeit:

Végül érdekességként gondoljunk bele: akadt elemző, aki azt valószínűsíti, hogy a FED eszköztárában eddig kimúlt eszközök  (kamatszint , QE) után egy olyan újdonság jöhet, amire B. Bernanke utalt már korábban is: a kötvényhozamok adminisztratív rögzítése.(blog.yardeni)

A feltételezések után most inkább nézzük meg azokat a tények
et
, amelyeket a részvénypiacok rendes zárásakor mutattak az indexek, s nyugodjunk meg, a péntek esti előadás meg sem közelítette a rövid és hosszú emelkedő trendvonalakat. Avagy éppen ezért aggódjanak azok, akik nem ok nélkül a rövidtávú long irányt féltik már május 22. óta? Nyilvánvalóan megérett a piac egy rendes korrekcióra.



Forrás:Ariva/Global Partners

A FONTOSABB HETI MAKRO-k:

A hét első (kedd) fontosabb híre volt, hogy nagyot emelkedett az USA fogyasztói bizalmi indexe:76,2 (előző:69, várakozás 76,2).

  • ·         Épp hogy javultak a hangulati mutatók az EU-ban (kedd):
Tény Előző Várakozás
Gazdasági hangulat 89,40 88,60 89,00
Fogyasztói bizalom -21,9 -22,3 -21,9
Szolgáltatói hangulat -9,3 -11,1 -10,8
  • Az USA GDP évesített növekedése az első negyedév alapján, a módosított számítási módszerrel 2,4% (várakozás:2,5%)
  • Case-Shiller lakás (használt) árindex váratlan nagyot emelkedett áprilisig, itt azonban még jó 6-7 évnyi áremelkedésnek van tere a 2007-es csúcsokig. A múlt héten láthattuk, hogy az új lakásárak már elérték a történelmi maximumokat. A folyamatban lévő lakásértékesítések azonban nem telesítették a várt havi szintet: 10,3% (várt:12,6%)
  • Csütörtökön csalódást okoztak az USA heti munkaerő piaci adatai.
  • Pénteken ismét rossz makrókat hozott az USA: csökkent a személyes fogyasztás és nem emelkedett a személyes jövedelem sem.

A HÉT KIEMELT HÍREI, ESEMÉNYEI:

Szokatlanul feszült hangulatban fenyegetőzött május 27-én, hétfőn a kínai delegáció Brüsszelben, egy EU-s kereskedelmi tárgyaláson. Az EU ugyanis büntetővámok bevezetését helyezte kilátásba néhány nagyfontosságú kínai export termékre (napelemek, és telekommunikációs termékek), mire Kína „megtorlás”-ról és „kereskedelmi háborúról” beszélt válaszában. Az EU-nak éppen csak az hiányzik, hogy Németország legnagyobb export partnerével romoljon meg a politikai és kereskedelmi viszonya, így német nyomásra eltekintettek a büntetővámok bevezetésétől.

Jon Hilsenrath a Wall Street Journal vezető elemzője lassan hírhedté kezd válni a FED közeli kapcsolatairól. A kiélezett hír-versenyben a kevésbé kivételezettek persze zokon veszik, amikor pl. 40 másodperccel a hivatalos közzététel után JH kétezer szavas, idézetekkel teletűzdelt elemzése már megjelenhetett a képernyőkön. Mindezt csak azért jegyzem meg, mert nagyon úgy tűnik, hogy a FED JH-t használja a közönség reakcióinak egyik mércéjeként, így mondandóját, függetlenül attól, hogy szimpatikus-e, figyelemmel kell kísérni. Nos, hétfőn (USA és UK munkaszüneti nap) azt üzente általa a FED, hogy a legnagyobb kihívás immár a befektetői elvárásoknak történő megfelelés. Minden esetben, amikor kicsit is eltérnek a publikum várakozásaitól, megugrik a volatilitás, pattanásig feszülnek az idegek, mindenki soha nem látott zuhanásokat vizionál, holott az eddigi QE stratégia eredményes volt: 9-ről 7,5%-ra csökkent a munkanélküliség, a megváltoztatott (manipulált) metodikájú GDP szerint nincs recesszióban az ország. Kéretik tehát a tisztelt publikumnak tudomásul venni, hogy előbb utóbb azt kell várnia, hogy visszavegyenek a QE programból.

A karibi térség rövidesen a befektetői aggodalmak új célpontja lehet. Több állam esetében már a ciprusit jelentősen meghaladó a GDP arányos tartozás állomány, ráadásul ezek a „tücsök természetű” államok még kezelhetetlenül lazán állnak a törlesztés kérdéséhez. Sokkal egyszerűbbnek tartják a kötvénytartozások „átstrukturálását”, mint a kiadások csökkentését.

Az OECD szerdán csökkentette a világ növekedési kilátásait, jórészt az EU teljesítményére hivatkozva. Hiába látják az USA optimizmust pislákoló jeleit, az EU sajnos sokat ront az összképen. 2013-ban 3,1% (novemberben még 3,4%), 2014-ben pedig 4% (novemberben még 4,2%) növekedést várnak az OECD-nél.

Nem múlik el hét anélkül, hogy a kínai hitel-buborék veszélyeire valaki ne hívná fel a figyelmet. Most a Fitch (egy hónapja le is értékelték a kínai tartozásokat) egyik kínai szakértője (Charlene Chu, 41) fogalmazta meg nagyon világosan: Lehetetlenség megoldani addig a hitel-problémát Kínában, amíg a teljes hitel állomány kétszerese a GDP-nek és kétszeres sebességgel is növekszi a GDP-hez képest”.  Az IMF is csatlakozott az aggódók hosszú sorához és csökkentette az idei kínai GDP várakozását 7,75%-ra, holott egy éve áprilisban még 8,8%-ot vártak Kínában a 2013-as évtől.

Egy a héten nyilvánosságra hozott, a Világbank által készített tanulmány szerint Kínában nagyon rosszak az idős emberek életkörülményei. A 60 év felettiek 23%-a (a 45-59 évesek 15%-a!!!) évi 520 dollárból él (?) meg, hihetetlenül magas a betegek, depressziósok aránya. Úgy fest, hogy Kína lesz az első olyan elöregedő ország, amelyik még az előtt kerül ebbe a státusba, hogy a „fejlett ország” kategóriát elérte volna.

India első negyedéves GDP növekedése (5%) tíz éve volt utoljára ilyen alacsony.
A nemzetközi sajtó az EU megszorításos növekedés ösztönző politikájának enyhülését látja abban, hogy Olaszország, Magyarország, Románia és Lettország kikerült a 3% feletti GDP arányos költségvetési deficitjük miatti külön eljárás alól.

A japán tőzsde esett egész héten, úgy tűnik egy egészséges korrekcióval eddig 16,7%-ot adott vissza a május 23-án, múlt hét csütörtökön elért időszaki csúcsából. A Nikkei közel duplázott 2012 májusához képest, a pénteki záró értéke még mindig egy nagyon meredeken emelkedő trenden landolt. Az IMF szerint nincs rá bizonyíték, hogy az agresszív japán pénzbőséggel stimulált export megkárosított volna más országokat, miközben Kína már jelezte, hogy elárasztotta tőkepiacát a japán államkötvényekből menekülő pénz, az európai autógyártók is folyamatosan húzzák a harangot piac-idegen versenyelőny miatt. Mindeközben a héten kiadott árindexek még mindig deflációt mutatnak (-0,7%)!

A spanyol kötvény piramis tovább növekedett: 10%-kal növekedett az év első három hónapjában a spanyol államkötvény állomány. (200 milliárd euróról 225 milliárd euróra) A spanyol bankok mérlegében találjuk immár a teljes államadósság 40%-át, miközben az állam folyamatosan kisegíti a csőd szélén billegő nagybankokat.

ARANY

Az arany fizikai kereslete és a spot ár homlok egyenest ellent mondanak egymásnak az elmúlt fél évben. Ezt egyre többen látják és kommunikálják. (Az egyik legfontosabb okot lásd előző hírlevelünkben: https://globalpartners.hu/a-fed-tol-kiegett-piacoknak-eleg-volt-a-bolha-kohintes-egy-kisebb-korrekciohoz/) Azt sem felejtik el hozzátenni, hogy a fizikai kereslet fogja hosszú távon meghatározni az árakat, nem pedig a spekulációtól és tőkeáttétes termékektől jelentősen torzított spot (papír-arany) ár.

Nos, ezen a héten sem volt másként, az arany spot ára jó nagy kilengésekkel ugyan, de felfelé vette az irányt. A keddi (számunkra), ismeretlen eredetű kilengés +- 2%-a lassan már meg sem mozgatja a kedélyeket, hiszen csak a múlt héten láthattunk (szerda, máj. 22.) hasonlót, csak kétszer ekkorát. A nagy-nagy volatilitásban az igazán érdekes az volt, hogy az 1400-as lélektani szintet a jórészt programozott kereskedés stílusához híven igazán lelketlenül figyelembe sem vette, ki-be járkált körülötte az árfolyam, semmiféle tiszteletet nem mutatva a kerek számnak.

Pénteken végül a mélyrepülés következett, napon belül 2,7%-ot esett az árfolyam. Ne feledjük, hónap vége is volt pénteken, sok helyen értékelik ilyenkor a havi és a várható éves befektetési teljesítményeket. Valószínűleg az arany-pozícióktól való meneküléshez alkalmas közeget teremtett a részvénypiacok májusi, soha nem látott csúcsra járatása is.



Forrás:Ariva/Global Partners

EUR/USD


Forrás:Ariva/Global Partners
Az euro a hét közepi bizakodó hangulatban erősödött 1,7%-ot, majd a lélektani határnak számító 1,3 körüli szinten zárta a hetet, a péntek esti frászból teljesen kimaradt.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentést hozott a keddi monetáris tanácsi ülés.
  • Megszűnt az EU „túlzottdeficit-eljárása” Magyarországgal szemben, felminősíthetik magyarországot.
  • Az MNB 50%-kal megemelte a hitelprogramját
  • A kitartóan magas kereslet ellenére is emelkedtek a hozamok a csütörtöki állampapír aukción
  • Az OECD megemelte a magyarországi GDP várakozását 0,5-ra, a korábbi -0,1%-ról. Brüsszel is optimistábban látja a várható hiány mértékét.
  • A beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szállított áruk tömege 7%-kal, az áru-tonnában mért teljesítmény 5%-kal csökkent.
  • A munkanélküliségi ráta sokat javult: 11% (előző havi:11,8%)

A forint hét elején még öt havi mélypontra erősödött, majd a romló nemzetközi hangulatban, a régiós devizákkal együtt 4%-os gyengüléssel 296-on zárta a hetet, megtartva az erősödő trendcsatornán belüli pozícióját.



Forrás:Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.06.03