Akijózanodáshete?

2013.08.05-08.11
A múlt heti történelmi csúcsokról Amerika másfél százalékot korrigált hétfőn-kedden, majd makrok (Kína, USA) és jegybanki kommunikáció (Nagy-Britannia, Japán) hatására az esés felét vissza is növekedte a még mindig vakációs mennyiségi adatokkal működő piac. Az európai tendenciákat leginkább képviselő DAX index mint láttuk, a múlt héten már nem tudta a csúcsait megjavítani és tárgyhetünkben is jóval többet esett, mint amerikai alternatívája:

Forrás: Arriva/Saját

Az 1700-as álomhatár néhány óráig tudott csak létezni, nyilvánvalóan ezen a héten négyszer is megálljt parancsolt az emelkedési törekvéseknek. A hétvégi elemzésekben egyre többször bukkant fel az „Itt az ideje a profitokat bezsebelni és eltűnni a piacról” típusú vélemény, noha makro oldalról nem ezt üzenték a számok.A hét kiemelkedő hírei, adatai

  • Az USA szolgáltatási beszerzési menedzser indexe (ISM) követte a gyáripariét, a hétfőn megjelent adat 2009-óta nem látott mértékben ugrott júliusban 56-ig (várakozás 53, előző 52,2), így a júniusi megtorpanás átmenetinek bizonyult
  • Sok szó esett a héten az amerikai ingatlanpiacról is. Ennek az egyik oka az volt, hogy Obama elnök kicsit túlzásba vitt laikus módon beszélt kevésbé laikus közönségének arról, hogy meg fogja állítani a spekulációs ingatlanvásárlásokat, miközben a saját vállát veregetve büszkén kijelentette, hogy a lakáspiac felépült a válság okozta mély depresszióból. Ez a piac-idegen szájalás gondolkodóba ejtette a szakembereket, hiszen az az ember beszélt ilyet, akinek a kezében van a következő FED elnök személyének kiválasztási joga. Persze a háttérben az állhatott, hogy a lakásárak indexe is a 2009-es fordulat évének ütemére emlékeztető sebességgel emelkedett júliusban is, egyre inkább lufi gyanús jeleket produkálva:

  • A várakozásokat alaposan meghaladva bővült az ipari rendelésállomány júniusban, Németországban. A májusi 2 százalékos mínusz után az elemzők 0,3 százalékos, óvatos bővülést prognosztizáltak éves összevetésben az első nyári hónapra, ezzel szemben 4,3 százalékkal bővült a rendelésállomány. Havi szinten is 3,8 százalékos volt az emelkedés, ami szintén meggyőzően meghaladja az 1 százalékos várakozásokat, valamint az előző havi, -0,5 százalékos csökkenést.
  • Nem volt mentes a hét világpolitikai feszültségektől sem, a hét elején még Jemenből menekítették a fejlett világ diplomatáit, csütörtökön meg már attól volt hangos a sajtó, hogy Obama elnök lemondta orosz kollégájával már jóval korábban egyeztetett személyes találkozóját, mert az oroszok menedéket nyújtottak annak az amerikai hazát elárulónak minősített informatikusnak, aki adatokat szivárogtatott az USA terror-ellenes gyakorlatáról.
  • Nem csak Magyarországon utálják a bankokat. Két angol „csúnya bank” is kénytelen kártérítést fizetni az adófizetőket „tömörítő” költségvetésnek 2,9 milliárd dolláros nagyságrendben. (Ez nagyjából ötöde az államosított magyar nyugdíj megtakarításoknak)
  • Franciaország egyik legnagyobb bankja, a Credit Agricole már nyereséggel zárta a félévet azok után, hogy leírta a görög veszteségeket. A bank vezetője félévi értékelőjében a pozitív gazdasági mérőszámok ellenére törékenynek látja az európai kilábalás esélyeit a depressziós növekedési pályáról.
  • Kedden sokak szerint arra kezdtek esni az indexek, hogy a FED szokásos kötvény bevásárló napján ismét „kint járt a piacon” és elköltötte a havi zsebpénzét.
  • Nagy-Britannia jegybankja folytatja a 7%-os munkanélküliséghez kötött pénzpumpa nyomogatást,amit szemérmesen „forward guidance” –nek (előremutató bábáskodás) neveznek, de sikerült az új vezetésnek addig finomítania a kommunikációt, hogy a rinocéroszbőrű piacról hatástalanul pattant le az információ, ami egy éve még biztos emelkedéseket indukált.
  • japán jegybanki beszéd sem hozott áttörést a hét második felének halovány útkeresésében. Hiába az agresszív forrásbővítés, úgy tűnik a fukusimai kiszivárogtatások az eddigi hazudozásokról enyhén szólva kezdik hiteltelenné tenni a szigetország prominenseinek megnyilvánulásait.
  • Hasonló a helyzet Kínával is. Csütörtökön a Reuters így fogalmazott: „A robusztus kínai külkereskedelmi adatok emelték a részvénypiaci árfolyamokat”. Ám néhány órával később a második legolvasottabb USA szakmai (mások szerint gazdasági bulvár) blog, a Zerohedge szerint csak ”A hamis kínai adatok nyomtak egyet a hamisított futures piacon”. Nos, döntse el mindenki magában, hogy a júniusban még 3,1-os csökkenésben lévő kínai export júliusi 5,1%os emelkedése, valamint az import -0,7%-ról + 10,9%-ra változás egyetlen hónap alatt milyen reálgazdasági folyamatokról mesél. Mindenesetre a piacon sokat nem változtattak a hihető körülmények között nagyon is pozitívnak tekinthető adatok. Akik ismerik a Tanú című korszakos alkotást, és a tervgazdaság erőltetésének következményeit, azt gondolhatják, hogy az import statisztikai lobbi erősebb volt az export statisztikainál, az egyenlegért felelősöket meg most nyilván leváltják.
  • Az olasz Berlusconi-bohózat (+18) legújabb fejezete: A felröppent találgatások (Reuters) szerint a négy évre jogerősen elítélt politikus lánya, Maria fogja apja helyett vezetni a koalíció 2. legerősebb pártját.
  • A csődbe ment detroiti önkormányzat alaposan felforgatta az önkormányzati kötvények piacát, még nem lehet látni a nagyon komoly hitelpiaci következményekkel is fenyegető esemény folytatását.
  • görög fiatalok 65%-a munkanélküli, és egyre többen figyelmeztetnek, most éppen a Der Spiegelben a német jegybank, hiába a múlt havi pénzcsöpögtetés (5,8 milliárd EUR), Görögországnak az eddig 2011-től összesen 240 milliárd eurónyi odaítélt hitel sem elég a túléléshez.
  • A kínai hitel-expanzió lelassult, amióta beindult az erőteljes kommunikáció az árnyék-bankrendszer ellen.
  • A kínai importon függő ausztrál kitermelő ipar esélyeit felmérve a jegybank rontotta a bányaipar 2013-as és 2014-es kilátásait. Vagyis az „Ozik”, akik már vagy 100 éve fonódnak össze a kínai iparral, nem látják jónak a kínai növekedési kilátásokat.

ARANY

Az arany 1270-es mélységekből jött vissza 1335-ig (+5,1%), így megtartotta a napos grafikonon a 100 napos mozgóátlag feletti pozícióit, amire egy éve nem volt példa.

Forrás: Arriva/Saját
Az elbizonytalanodó részvénypiaci hangulat kedvezett az emelkedésnek, de a kínai új aranystandard ambíciók híresztelése is sokat segített az aranyárnak.

Forrás: Kínai Jegybank tanulmánya
EUR/USD
Az árfolyam csütörtök reggel megérintette a napos grafikonon 2011 május elején induló nagyon hosszú, következésképp nagyon erős EUR gyengülő trendet (1,3397), ahonnan fejvesztett gyengülésbe fogott:

Forrás: Arriva/Saját

MAGYARORSZÁG(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Ismét 4% alá került az átlaghozam a 3 hónapos állampapír aukción.
  • Júliusban a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett szintet.
  • A PSZÁF beolvasztását az MNB-be az EKB (Európai Központi Bank) megfontolásra javasolta. Az illetékes államtitkár hivatalos nyilatkozata értelmében szembe megyünk az EKB-s javaslattal.
  • A Forint május óta immár harmadszor megkóstolta a 300-as lélektani határ szintet, ahonnan (akárcsak a korábbi esetekben) nagyon gyors, intervencióra emlékeztető erősödéssel fordult le.


Forrás: Arriva/Saját

Budapest, 2013.08.12