A mindenre kész FED-nek 90 nap elég volt ahhoz, amihez a piacnak 13 év kellett

 2013.07.29-08.04
A piacok csendes várakozással töltötték a szerdai FED tájékoztatót megelőző napokat, majd Ben Bernanke szavaira ismét nagy emelkedéssel reagáltak. A DAX jókora réssel, amerikai párja pedig meredek emelkedéssel köszöntötte a FED vezér hattyúdalának nyitányát.
Forrás:Ariva/Saját

Történelmi tény, hogy az Amerika 500 legnagyobb vállalatának részvényeiből fölépülő S&P500 indexnek 13 évre volt szüksége ahhoz, hogy az 1500-as szintről 1600-ig jusson, és csak 90 nap kellet az 1600-ról az 1700-as szint meghaladásához, amelyet csütörtökön, a hónap utolsó napján ért el az index.


Forrás:Ariva/Saját

Nagyon sok befektető fintorog már az idei nyár emelkedéseitől. Tény ugyanis, hogy a kötvénypiaci gyengélkedés, az alapkamat kilátástalanul hosszú ideig várható alacsony szintje a részvényalapok felé tereli a FED által számolatlanul a piacra nyomott pénzt. Csak júliusban 7,5 milliárd dollár vándorolt vissza a részvénypiaci alapokba a Wall Street Journal hét végi kommentárja szerint akkor, amikor a vezető index lassan megháromszorozódik (1716-nál) a 2009-es mélypontjához képest.

A lélektani határnak számító 1700-as szintet úgy vitte át az index, hogy:

  • szerdán európai idő szerint kora délután kiemelkedően jó második negyedéves USA GDP adat jelent meg (1,7%; várakozás:1,2%; első negyedév:1,1%, zéró állami hatás)

Forrás:Zerohedge
  • majd az esti órákban érkezett Bernanke,
  • végül csütörtök hajnalban pedig az igen csak kérdéses kínai hangulati makrok sem tudták megállítani az emelkedést. (HSBC szerint sokkal a recessziós szint alatt 47,7 és romlik, hivatalosan 50,3 és alig változik)
  • Pénteken jelent meg az is, hogy az S&P 500-ban szereplő cégek 73%-a haladta meg eddig a II. negyedévi tervezett nyereség szintet.

Természetesen volt egy technikai visszateszt még 1700 alá, majd jöttek pénteken nagyon gyenge munkaerő-piaci adatok, amiket megkontrázott a 7,4%-os munkanélküliségi ráta (várakozás 7,5% júniusi: 7,6%) és már senkit sem érdekelt, hogy a gyáripari megrendelések júniusban mélyen a várakozások és a májusi alatt sikeredtek (1,5%, várakozás 2,3%, május 3%), a hivatalos zárásra 1706 fölött pihent meg az árfolyam.Az egész heti mozgást végül az teszi teljesen kiszámíthatatlanná, hogy a jelen állapotában „galamb” stílusú (engedékeny, lazító hangnemű) FED-et némelyek szerint egyenesen megalázta, hogy szerdán még pirosban zártak a részvényindexek, majd csak csütörtökön és pénteken jött a csúcs-eső a vegyes makro adatok dacára.

A hétvégi elemzésekben már sokan fogták a fejüket a 162 ezres nem mezőgazdasági alkalmazotti létszám-bővülési adat miatt,


Forrás:FXSTREET
….mert a várakozásokat 195 ezerről nem rég módosították 184 ezerre és még ezt is sikerült alulmúlni. Az egyik legtöbbet nézegetett grafikon igen látványosan mutatja meg, hogy az USA munkaerő-piaci oldalról eddig soha nem látott lassan vergődik ki a recessziós szintekről:

Az USA munkaerő-piaci adatainak alakulása azért is lett egyre fontosabb kérdés, mert a FED vezetésére mindinkább esélyes Janet Yellen egyik kulcs-indikátorának tartják, ami egyenlő súllyal szerepel a yelleni rendszerben a munkanélküliségi rátával, vagy a GDP-vel. (Business Insider)

Janet Yellen felszólalás előtt egy konferencián, 2013-ban:

Végül az USA makrok sorát a tovább csökkenő jelzáloghitel kérelmek számával zárjuk. A grafikonon látható, hogy nem csak a hitelkérelmek száma csökken meredeken, hanem az építőipari indikátorként ismeretes fűrészáru értékesítésé is:


Forrás:Zerohedge

Egyéb kiemelt hírek adatok és vélemények:

  • Kirúgták a Siemens vezérét, Peter Löscher-t a hatalmas multi évek óta tartó gyenge teljesítménye miatt.
  • Barclays bank 12,8 milliárd GBP nagyságrendű mérleg hiányt jelentett be, ami részben az új európai bankbiztonsági előírások következménye. A Financial Times szerint 2009 óta ez lesz a legnagyobb banki leírási kötelezettség, de a mindenkori angol bankrendszerben is negyedik legjelentősebb banki leírás. A bank részvényárfolyamai két nap alatt 10%-ot estek.
  • kínai jegybank február óta először ismét megnyomta a pénzpumpa indító gombját. Az összeg nem volt túlságosan nagy (2,8 milliárd USD), de a demonstratív jellegű lépésre azonnal jól reagáltak a bankközi kamatok. Az ország politikai vezetése újabb nyilatkozatban kötelezte el magát a gazdaság stimulálása mellet, mivel az export 2009-óta a legnagyobbat esett, lassul az ipari termelés, és komolyan visszaesett a beruházási hajlandóság. A hír attól érdekes, hogy immár kimondták a problémákat, de még mindig csak közvetett indikátorokon keresztül találgat a világ, amikor a bajok mértékét próbálja megbecsülni.
  • Az olasz koalíciós kormány második legerősebb pártjának vezetőjét, Olaszország korábbi miniszterelnökét, Silvio Berlusconit 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték jogerősen. A szokásos huzavona jelenleg úgy áll, hogy a börtönből is politizálhat…
  • A japánok hangulata visszaesőben, a júliusi gyáripari menedzser beszerzési index a 4 hónappal korábbi szintre esett vissza.
  • A Reuters itt tart: Apácáknak és elemzőknek! A bankok nyersanyag kereskedelmi profitja misztikus rejtély
  • Az EKB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, maradt a 0,5%. Az EKB jegyzőkönyvei a világon meglehetősen egyedülálló módon nem publikusak. A héten erős sajtó visszhangot kapott az a felvetés, hogy talán ezen változtatni volna ildomos.
  • Növekszik a feszültség Oroszország és az USA között, mivel előbbi menedéket adott az USA-ban hazaárulással vádolt informatikusnak.
  • Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyilvánosan kért bocsánatot a parlamenttől, belátva, hogy tévedett, amikor megbízott pénzügyminiszterében. Luis Barcenas már börtönben ül a párt-pénzek sikkasztásáért, közel 48 millió eurót találtak a svájci számláján a jó spanyolnak.
  • Az angol jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot, és a pénzpumpáját.
  • Fortress alapkezelő a Bloombergen jelentette be: értékelésük szerint eljött az ideje az eladásoknak, ők kiszállnak a részvénypiacból…
  • Német közgazdászok egy csoportja szerint elkerülhetetlen a görög államadósság egy részének az elengedése, ami a német költségvetésnek és bankoknak is gondokat okozhat. A 60 napon belül esedékes választások miatt minden kijelentés komoly politikai színezetet kap, ezért fenntartással kezelendő.
  • Egyiptomban bármikor eszkalálódhat a polgárháború
  • Az USA akárcsak egy éve ilyenkor, magas fokozatú terror-veszély figyelmeztetést adott ki, néhány követséget be is zártak.

ARANYAz arany emelkedése megtorpant 1350-nél, s az utóbbi napokban visszafogott ereszkedésben volt, majd pénteken rendesen ráijesztett az arany hívőkre, mert a délelőtti órákban úgy látszott, megint érkezik egy a június közepéhez hasonló 200 pontos bukó, de délutánra megfordult a hangulat és egy zöld gyertyával zárulhatott a hét.


Forrás:Ariva/Saját

EUR/USD

Az EURUSD árfolyam egy csökkenő háromszöget rajzolt a héten. Nagy volt az idegesség, a FED sajtótájékoztatója kilökte az árfolyamot az 1,3 körüli kényelmi zónából egészen 1,334-ig, majd a következő órában vissza is rántotta oda, hogy a részvénypiaci csúcsdöntögetésekre tovább engedje gyengülni az eurót. Az 1,319-es pontról kétszer is visszafordult az EUR gyengülése és péntek estére már az esés felét vissza is erősödte az árfolyam.


Forrás:Ariva/Saját


Forrás:Ariva/Saját

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Az IMF hitel 2014-ben esedékes végtörlesztését előrehozta Magyarország 2013 augusztusra. A piac nem sokat foglalkozott a kérdéssel, a Ft megállíthatatlanul gyengült 300 Ft fölé, ahonnan egy markáns fordulattal 298-ig erősödött péntek délután négy óra leforgása alatt. Az utolsó órák erősödése azzal a dollár gyengüléssel hozható összefüggésbe, amely más régiós devizákat is pozitív tartományba fordított.

Forrás:Ariva/SAJÁT
  • Csökkent a hivatalos munkanélküliségi ráta 10,5%-ról 10,3%-ra.
  • Az OTP árfolyama már nem reagált a hétfői bennfentes eladásokra, 4 400 körül stabilizálódott az árfolyam.
  • Ismét csökkent a BMI (Menedzser Beszerzési index), 49–re várták a szakértők, ami az átlag és a recessziós szint alatti érték.
  • Az állampapír aukciók eredményesek voltak a héten, az éven belüli lejáratú papírok hozama csökkent, a 4% körüli érték alig haladja meg a májusi legjobbunkat, a 3,96%-ot.
  • takarékszövetkezeti bankok államosítása gőzerővel halad, ezzel összefüggésben lemondott a Kinizsi bank vezetője.

Budapest, 2013.08.05