A tőzsdéknek igazán fontos dolgok a hétvégén történtek

 2013.03.11 – 03.15

Ezen a héten is folytatódott a részvénypiacok emelkedése. Péntekre megtört ugyan a DOW 10 napos emelkedő sorozata, de épp csak pár ponttal zárt az index a pénteki nyitó alatt. A statisztikusok nem győzték kimutatni, hogy ilyen hosszú ideig tartó töretlen emelkedést utoljára mikor láttunk (1996), ami nem is annyira érdekes, sokkal inkább a folytatás. Tehát a héten ismétlődött a csúcs-döntögetés Amerikában. Már a DAX is átlépte a 8000-es határt, felette is zárt (8042), csak egy hajszálnyira a 2007-es 8108-as történelmi maximumtól.

Forrás:Ariva

Forrás:Ariva
A hét említést érdemlő információi:

  • A múlt csütörtöki amerikai banki stressz teszt eheti írásos eredményhirdetése már csak a nagyobb USA bankok vezetőit izgatta a bónuszok nagyságrendje miatt, a piacok nem mutattak érdemi reakciót.
  • A hétvégi leminősítést követően az sem volt meglepetés, hogy az olasz aukciókon kicsit emelkedtek a hozamok. Régen láttunk ilyet, bár a választási eredmények vagy eredménytelenségek lényegesen nagyobb hozamemelkedést is megértek volna. Itt érdemes egy pillantást vetni a hét nagyobb jelentőségű aukcióinak eredményére:Forrás:Global Partners gyűjtés
  • Az ipari termelési adatok dömpingje volt a héten, jobbára pozitív hírekkel:Forrás:Global Partners gyűjtés        Ide tartozik az USA-ból egy érdekes adat: a gyáripari átlagos munkahét hossza         februárban elérte a 41,9 órát, ami éppen megegyezik az 1997 decemberi és 1998 januári teljesítménnyel, amelyek a leghosszabb mért adatok 1944 óta.
  • A modern gazdaság hajtóerejét 70%-ban a fogyasztás adja. Így azután sokan vártuk enyhe izgalommal az USA kiskereskedelmi forgalmi adatait, amelyek az első szalagcímeken öles betűkkel virították a jó hírt a várakozásokat is jócskán meghaladó emelkedésről:Forrás:Global Partners gyűjtés  Azonban akik egy kicsit is mélyebbre ástak az adatot illetően, már sokkal pesszimistábban ítélték meg az eredményt. Ugyanis ha a szezonális hatásoktól megtisztított adatokat vesszük elő, akkor valójában csökkenés volt februárban:
  • A csütörtök-péntekre tervezett európai vezető testületek tanácskozásait előkészítendő, kedden a német jegybank egy nagy cikkel, és hangzatos címmel szólalt meg: Az európai krízisnek még nincs vége…. (a hétvége őket igazolta) Továbbra is kulcsfontosságúnak jelölték meg a pénzügyi irányítás egységesülésének folyamatát.
  • Francois Hollande, a franciák fél éve működő miniszterelnöke komolyan vette a kampányban szétkiabált saját szavait. Döntéseiben és megnyilvánulásaiban erőteljesen igyekszik hangsúlyozni, hogy ő nem Sárközy. Az eredmény? Állítólag az elmúlt 30 év legkevésbé kedvelt elnöke lett fél év alatt, ami a stagnáló francia gazdaságnak nem tesz jót. Hatalmas az elbizonytalanodás a nagy, jelentős mennyiségű munkaerőt foglalkoztató cégeknél, mivel a szakszervezeti befolyás mellé a szocialista állam is beszállt a tőke elleni küzdelembe, élén Hollande-al.
  • Ezen a héten 12 ország 39-féle különböző árindexe jelent meg. Az inflációs nyomásnak a pénznyomdák dacára nyoma sincs, a legmagasabb értéket a magyar 3,6%-os éves bázisú fogyasztói árindex képviselte. Kínából azonban verbális figyelmeztetés érkezett, mely szerint a POBC (Kínai Népi Bank) vezetője Zhou Xiaochuan komolyan tart az infláció beindulásától, szokatlanul erős kifejezésekkel írta le a helyzet hivatalos kínai megítélését egy politikai kongresszuson.
  • A múlt héten már szájára vette a szaksajtó a szokatlanul (gyanúsan?) lassú év eleji termelés-felfutást Kínában. Ezen a héten csak erősödtek az aggodalmak, mivel olajfinomítói leállásokkal és gyorsan emelkedő nyersanyag-készletekkel szembesülhettünk a világ második legnagyobb gazdaságának híreiből.
  • Az amerikai költségvetési vita hevében a biztonsági szakértők azzal rémisztgették az illetékes kongresszusi bizottságot, hogy az USA kibernetikai terror veszélyeztetettsége nagyon megnőtt.Nehéz eldönteni, hogy most csak a szokásos lobby-duma megy a költségvetési pénzekért, vagy valóban egy a piac által még nem érzékelt fekete hattyú bontogatja szárnyait a jövő sötét homályában. (Bocs a stílusért, a CIA-tól ragadt rám.) A tőzsdei félelem index (VIX) is soha nem látott mélységekben tartózkodik, soha nem mért hosszú ideje.
  • Fentiek ellenére, valami titokzatos okból az amerikaiak Reuters/Michingan fogyasztói bizalmi indexe péntek este nagy eséssel jelent meg:71,8 (előző:77,6 várakozás:78)
  • Az EKB rendes havi tájékoztatóján az hangzott el az általános jó hangulatban, hogy 2013 közepétől méréseik szerint, így fogalmaztak „beindul végre a gazdasági aktivitás” Európában.
  • A FED örök ellenzéki tagjának R. W. Fisher-nek (Dallas) a szombati nyilatkozatára sokan kapták fel a fejüket, mivel a “too big to fail” (túl nagy, hogy megbukhasson) dogmáját kezdte igen hatékony érvekkel feszegetni. A gondolat igen csak élő perspektívát kapott hirtelen szombat délutánra, amikor kirobbant a ciprusi bankbetét elkobzási botrány.

CIPRUS

A kétnapos EU-csúcs után Angela Merkel igyekezett megnyugtatni a befektetőket, mondván: „nem szabad magára hagyni” az adósságválsággal küzdő kis szigetországot. A befektetői aggodalom annak köszönhető, hogy a ciprusi kisegítő program olyan, eddig soha nem alkalmazott (unortodox) eszközökkel kívánja kezelni a problémát, amely eszközök alkalmazása a kapitalizmus alapértékeit sérti. A megoldás elemei:

  • Ciprus 10 milliárd eurós hitelcsomagot kap abban az esetben, ha
  • egyszeri vagyonadóval rekvirálja a bankjaiban elhelyezett betéteket (100 ezer euro felett 9,99%, alatta 6,75%), ebből 5,7 milliárd euró bevételre számítanak,
  • 10%-kal emeli a társasági adó mértékét.

Egyszóval: véget vetnek az adóparadicsomnak, és ezt a betétesekkel fizettetik meg.

A hétvégi sajtóban óriási a felháborodás. Elég, ha csak a címeket idézzük:

  • Már megint Európa: a ciprusi mentőcsomag bankpánikba fulladt, menekülő bankok, befagyasztott számlák, szétvert bank-automaták.
  • A Saxo Bank vezetője: Ez színtiszta szocializmus, képtelen vagyok elhinni, hogy mindez megtörténhetett!
  • Ciprus első embere ezzel védekezik: Németország és az IMF kezdetben 40%-os elkobzást javasolt
  • Késik a vasárnapi ciprusi parlamenti szavazás az egyszeri betét-adóról, nem merik a képviselők elvállalni a döntést. (A ciprusi betétállomány jelentős hányada tehetős orosz és angol kezekben van.)
  • Meghosszabbították a ciprusi bankszünetet: még kedden is zárva tartanak majd a ciprusi bankok
  • Európa új viharral kénytelen szembesülni
  • Előfordulhat az USA-ban is a ciprusi megoldás?
  • A Commerzbank vezető elemzője szerint a következő Olaszország lesz
  • A ciprusiak 71% ellenzi a betétek megadóztatását
  • A ciprusi betétesek dühödten kritizálják a betéteik megadóztatását az összes közösségi médián
  • Európa küzdelmesedik a ciprusi betéteket megadóztató „megoldás” finomításával
  • A ciprusi vezetés kísérletet tesz enyhíteni az új adókat (yahoo)

Végül egy rémes távlatokat tárgyaló elemzés a Boston Consulting Group-tól, ezzel a címmel: Ciprus csak egy próba…

S, hogy miért? Nézzük meg az európai eladósodottság félelmetes számait 2009-ből, amihez képest eddig csak romlott az adósság helyzet:

A következményekről:
A Távol-Keleten megnyitott tőzsdéken zuhan az euró és esnek a részvényindexek futures termékei is:


Forrás:Zerohedge

ARANY:

Sikerült 1600 fölött zárnia az aranynak, amiről bizony már sokan lemondtak. Ezen a héten az arany a vészjósló hírek (történelmi mélyponton voltak hét elején a növekedésre játszó opciók, az arany ETF-ek állománya folyamatosan csökken)  ellenére is növekedni tudott.


Forrás:Ariva

EUR/USD

A világ csütörtök délutántól az EKB pozitív előrejelzésnek és az EU csúcs várható eredményeinek reményében venni kezdte az eurót. A másfél %-os erősödést követően a ciprusi sokk és az azt követő bizonytalankodás első hatásai nagy gyengülést hoztak az eurónak, amelyet csak a következő heti hílevelünkben lesz alkalmunk érdemben megvizsgálni.

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Mintha elirigyelte volna a magyar gazdaságirányítás és politikai vezetés a hírhedt amerikás magyar színésznő, Gábor Zsazsa közismert hozzáállását a nyilvánossághoz: mindegy mit, csak írjanak …?
Nos, ezen a héten dugig volt a világsajtó Magyarországgal. Hétfőn a CNBC élőben közvetítette az alaptörvény negyedik módosításának elfogadását, majd világszerte próbálták értelmezni, hogy vajon mit akar ezzel Magyarország. Nem értik, miért bontja le Európa szívében egy kis ország az alig-alig kiépült demokratikus berendezkedését.

A diplomáciai üzenetváltások és beszélgetések sem maradtak el. Kaptuk a sallereket meg a legyintéseket, de a Ft ehhez képest még viszonylag békésen reagált, 309-nél vissza tudott fordulni. Péntekre pedig a hó belepte az összes gazdasági problémát, az ország azzal volt elfoglalva, hogy túlélje a kora tavaszi hótakarót.


Forrás:Ariva

Az új nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály meg tudta fogni a Ft gyengülést, amikor arról nyilatkozott, hogy a kormánynak nem érdeke a Ft gyengítése, és a devizahiteleseket sem a bankok kárára szeretnék megmenteni.
Magyarország eddig legnagyobb külgazdasági partnere, Németország felkérte a magyar államfőt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint “nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása” nem teszi “minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot”.

Csütörtökön a magyar CDS felár meredeken, 340 bp fölé emelkedett.

Budapest, 2013.03.17