Amerikában még mindig nem tud a bika megállni

 

A józan észt meghazudtoló emelkedés csak egy apró megtorpanása volt a múlt heti korrekció, hiszen az USA ismét új csúcsokat produkált.


Forrás:ARIVA

Az S&P500 és a DOW ezeket a csúcsokat hozza már hetek óta, de most pénteken a technológiai részvényindex, a NASDAQ is 12 éves szintekre emelkedett, ám a dotcom lufi csúcsától még messze jár:


Forrás:ARIVA

Bár tárgyhetünkben nagyjából a DAX is együtt mozgott az USA indexekkel, azért nyilvánvalóan közel négy hete a német (és az európai) indexeken már egy csökkenő trend kezd kirajzolódni:


Forrás:ARIVA

Vegyük sorra, mi mozgathatta a piacokat ezen a héten:

Sajnos hosszú ideje a makro adatok egyre kevesebb szerepet játszanak az árfolyam alakulásban, azért mi a rend kedvéért megmutatjuk a héten megjelent ipari termelési adatokat:


Minden éves bázisú adat negatív számmal szerepel, némi optimizmusra adhat okot, hogy a javuló és pozitív értékek kivétel nélkül havi bázisúak.

USA

Az USA lakásárak vészes gyorsasággal emelkednek, a FED monetáris politikájának (pénznyomda és nulla kamat) köszönhetően, figyelmeztetett a The Wall Street Journal. Februárban 10%-kal volt az átlagos USA lakásár magasabb, mint egy éve. A túl gyors növekedés veszélyei egyáltalán nem elhanyagolhatóak, mert a történelmi tapasztalatok szerint a bukta rendszerint a felfutásnál is gyorsabb és nagyobb szokott lenni.

Egy eheti felmérés szerint a világ központi bankjai is kénytelenek kockázatosabb eszközök felé fordulni, mert az ultra alacsony amerikai állampapír hozamokat már ők sem engedhetik meg maguknak.(Financial Times)

Bernanke hétfőn egy pénzügyi konferencián, újságírói kérdésre arról improvizált, hogy el tudja képzelni, hogy megemelik a kötelező tartalék felett tartott banki eszközökre fizetett FED kamatot.

A garantált magas osztalékra törekvő befektetők (High Yield) csendben lopakodnak ki a piacról. A Barclay’s JKN nevű USD-ben vezetett ETF-jéből (magas kuponfizetésű kötvények összevont árfolyamát követő ETF) az idén már több mint 11%-ot vettek ki a befektetők. A Csúcson 13 milliárd dolláros ETF-re indikátorként is tekinthetünk a jó öreg szabály szerint: ”Amit a kötvénypiac elkezd, azt a részvénypiac csak visszaigazolja”. Nos, amikor ebből az ETF-ből hasonló nagyságrendeket vontak ki 2012 májusában, azt követően az S&P500 9%-ot esett.

Forrás:Zerohedge

A jelenségtől kicsit elámulva a Global Partners megnézte ugyanezt, egy nagyon hasonló ETF–nél is. (iSHARES IHYG eurós) Nos, az euróban denominált, a JKN-nek harmada nagyságrendű, de hasonló képen jól ismert IHYG esetében nyoma sincs a befektetők menekülésének – eddig.

Az S&P 500 2012-es és 2013-as mozgásának kísérteties hasonlóságára már többször felhívtuk a figyelmet. Nos, továbbra sem múlt el a párhuzam, a forgatókönyv szerint vagy elszakadunk a tavalyi sémától (további nagy növekedés jön), vagy folytatódik a sorminta, akkor viszont lóg a lába egy kövérkés korrekciónak (100 pont, minimum 6-8%):


Forrás:Zerohedge

Mi sem fejezi ki jobban a jelenlegi bika piac visszásságát, mint az egyik kedvenc forrásunk (Zerohedge) visszafogott csúcs-ünneplése: „A Dow Jones ismét történelmi csúcson, nézzük meg miért: (NEGATÍV= nem érte el a makro adat az előző, vagy az elvárt szintet)

  • Markit Menedzser Beszerzési index: NEGATÍV
  • ISM Gyáripari Menedzser index: NEGATÍV
  • ISM New York : NEGATÍV
  • Autóértékesítések: NEGATÍV
  • ADP munkaerő piaci adatok: NEGATÍV
  • ISM Szolgáltatási Menedzser index: NEGATÍV
  • Challenger Munkahelyek száma: NEGATÍV
  • Új munkanélküliek száma: NEGATÍV
  • Külkereskedelmi mérleg egyenleg: POZITÍV
  • Nem mg-i bérek: NEGATÍV
  • Órabérek: NEGATÍV
  • NFIB KKV-k: NEGATÍV
  • Nagykereskedelmi készletek: NEGATÍV
  • Kiskereskedelmi forgalom (március): NEGATÍV
  • Reuters/Michigan Fogyasztói hangulat index: NEGATÍV

Mindezt egyetlen grafikonon így láthatjuk:

A szerdán közzétett FED jegyzőkönyv szerint élesedik a vita testületen belül a pénzügyi lazítási program hatékonysága körül. Egyre több tag is nyilatkozik, megszólalásaik érthetően nagyobb figyelmet is kapnak, az elbizonytalanodó FED – irányvonal miatt. A jegyzőkönyv szerint vagy ősszel, vagy év végén változtatni fognak.

Az amerikai költségvetési vita és eladósodási folyamat közepette nem érdektelen néhány adatot fontolóra venni. Ugyan folyamatosan nő a külföldiek által birtokolt állampapír mennyiség, de a legfontosabb forrás, Kína nyilvánvalóan elapadóban van:

Amennyiben Kína csökkenő mennyiséget vásárol, akkor kik vették át a helyét?:


Forrás:TIC

Végül a feketeleves. Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb USA finanszírozók forrásai messze nem olyan jók, mint Kínáé volt 2011-ig, egyszerűen fenntarthatatlan lesz az USA külföldi finanszírozása!

S ha már Amerika, a bankrendszer, sőt az egész pénzügyi rendszer legnagyobb problémáját egyetlen grafikon kiválóan bemutatja:


Mit jelent ez?

  • A kereskedelmi bank kevesebb hitelt nyújt, mint amennyi betétet elhelyeznek nála.
  • A bank élvezi ezt a helyzetet, mert nem kell a kockázatos hitelekkel bajlódnia.
  • Az eszköz többletét az ingatlan befektetésben és a részvénypiacon találjuk meg.
  • Ha a kereskedelmi bank nem hitelez, akkor maga a FED nyomja a pénzt a gazdaságba.
  • Hogy miként fog így növekedni az USA gazdasága? Hogyan lesznek fejlesztési hitelek nélkül új munkahelyek? Mennyire reális a részvénypiaci bika piac? Mennyire reális a lakásár emelkedés? Azt mondja meg nekünk a FED!

Ben Bernanke péntek esti beszédében egyetlen, a QE programmal kapcsolatos utalást sem ejtett. Az IMF szintén pénteken hozta nyilvánosságra, hogy 2%-ról 1,7%-ra csökkentette az USA várható GDP növekedését 2013-ban.

EURÓPA és Kína

A portugál parlament nem képes elérni azt az 1,3 milliárd eurós megszorítást az ország költségvetésében, ami a feltétele a 78 milliárd eurós kisegítő programnak. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble jelezte, hogy Portugáliának nincs más lehetősége, mert addig nem kapják meg az esedékes 2 milliárd eurót a programból, amíg nem hozza meg a parlament a megszorító döntéseket.

Mindeközben elég nagy port kavart a Bloomberg elemzése, amely azt bizonyítja be a bolgár példán keresztül, hogy miért nem oldja meg az európai krízist a német modell. Bulgária 2008 óta mindent a német modell és ajánlások szerint csinált a pénzügypolitikájában. Mára ott tartanak, hogy utcai zavargásokkal döntötték meg a kormányt. A képlet nagyon egyszerű: a szegény országok éppen úgy nem engedhetik meg maguknak a megszorításokat, amiként az átlagos polgáraik sem képesek BMW-t vagy Audit venni maguknak.

Kedden reggel a világ vezető hírei között szerepelt a kínai elnök (Xi Jinping) gazdasági vezetők előtt tartott beszédének legfontosabb üzenete: A gyors kínai növekedésnek vége van. Már nem fenntartható a kétszámjegyű kínai GDP növekedés, az évi 7,5%-ot is csak nagy nehézségek árán tudják elérni majd.

Egyre többen teszik szóvá, hogy egészségtelen méreteket ölt az euróban készpénzben tartott tőke mérete. Különös figyelem irányul magára az 500 eurós bankjegyre, amelynek mennyisége a forgalomban (tehát a párnák alatt, befőttes üvegekben, de leginkább a szürke és feketegazdaságban és nem a bankokban) 2013 februárjában elérte a 290 milliárd EUR-t. Csak érzékeltetésül: az EMS alap 80 milliárddal és a 2011 december 22-i hatalmas EKB-s pénzkiáramoltatás is 489 milliárd EUR volt. A javaslatok szerint sürgősen be kellene tiltani az ekkora értékű bankjegyet, mert állítólag 90%-a kriminálgazdaságban tanyázik. Erre több esetben is volt példa Amerikában és Kanadában, mindig az lett a megoldás, hogy visszavonták az ilyen túlságosan magas értékű bankjegyeket. Az üzenetünk az, hogy még időben tessék intézkedni, akinek akad ilyesmi az almáriumban…, hacsak nem akarunk hosszasan magyarázkodni és igazolni, hogy honnan van nekünk 500 eurósunk, amit például a spanyol szlengben csak „Bin Laden” –nek hívnak.

Az EKB nagyon érdekes tanulmányt tett közzé az európai háztartások anyagi helyzetéről. A The Wall Street Journal elemzéséből kiderül, hogy a német háztartások ugyan jóval homogénebbek mint a déliek, de szignifikánsan gyengébben állnak, mint az olasz vagy spanyol társaik. Az alább látható adatok új megvilágításba helyezik az északi adófizetők pénzéből történő kisegítő programokat a déli országokban. Várhatóan a további krízisek idején fel fog erősödni az a már most sem elhanyagolható politikai érvrendszer, amely igazságtalannak tartja a hangyaként dolgozó és megtakarító északi népek áldozatvállalását a tücsökként élő déliekért. A populista megközelítések mellett az is várható, hogy igazolást nyer majd a ciprusi modell, amelyben mélyen a betéttulajdonosok zsebébe is nyúlnak egy-egy bank- vagy ország mentés során.

Az EU illetékes bizottsága figyelmeztette a héten Spanyolországot és Szlovéniát a gazdaságuk vészes egyensúlytalanságára. A spanyol bajok úgy is gondot okoznak, hogy a Moody’s szerint kevesebb kisegítő tőke is elég lesz a déli országnak, köszönhetően a kedvezően alakult 2012-13-as kötvényhozamoknak, vagyis az EKB-nak.

A Bloomberg egyenesen abszurdnak nevezte a kínai külkereskedelmi adatokat, amelyek szerdán jelentek meg, s amelyek szerint az export növekedése elmaradt, az importé pedig meghaladta a várakozásokat. Így a hiány váratlanul 880 millió dollárra rúg márciusban. A kormány vizsgálatot rendelt el az adatokkal kapcsolatosan. Lehet, hogy az árnyékbankárok után néhány statisztikus élete sincs biztonságban?

A pénznyomdák törvényszerű következményeként inflációs nyomásnak kellene kialakulnia. Ezzel szemben eddig csak Nagy-Britanniát bántják a közgazdaságtan alapszabályai, a többiek (USA, JAPÁN) egyelőre vígan nyomják a pénzt, az inflációnak nyoma sincs, még egy kis deviza-gyengülésért is harcolniuk kell egymással.

Az EKB csütörtöki jegyzőkönyve semmi újat nem hozott a múlt heti Draghi- sajtótájékoztatóhoz képest, mindössze kevésbé volt szórakoztató, mint a déli vérmérsékletű csúcsbankár előadása.

Szintén péntek esti hír, hogy az európai pénzügyminiszterek döntése szerint Ciprus 10 milliárd euróra és komoly EKB-s elvi „segítségre” (irányításra) számíthat, hogy gazdasága ismét pozitív pályára forduljon.

A magáról megfeledkezett észak-koreai propaganda „főtt krumpli”–nak nevezte az Egyesült Államokat, patkánynak Dél-Korea korábbi elnökét, Hillary Clintonnak pedig „fura unintelligens hölgy” jutott. A kardcsörgetés egész héten folyt, a média-zajból nehezen vehető ki, hogy mennyire komoly, mennyire más a helyzet, mint korábban.

HÉTVÉGE

Kína két éve kezdte bevezetni az USA dollár szerepének gyengítésére törekvő stratégiáját. Ennek köszönhetően már egy halom lépés született, két hete pl. Ausztráliával állapodtak meg az USD-t kikerülő direkt elszámolásban. Most az EURO van soron, ugyanis Franciaországgal folynak előrehaladott tárgyalások az euro és a kínai deviza direkt elszámolási rendszerének megindításáról. (Eddig Kína már ezekből a viszonylatokból ütötte ki a dollárt: Oroszország, Japán, Irán, India-Japán, India-Irán, Brazília, Nagy-Britannia)

A hétfőn (ápr. 15.) esedékes negyedéves kínai GDP növekedési adatok 8% körül várhatók a Bloomberg által megkérdezett közel 40 szakértő szerint. Xi Jinpeng kínai elnök szerint a várhatóan jó növekedési adat a belső fogyasztás stimulálásának és az állami apparátus rendeletileg kikényszerített költségtakarékosságának köszönhető.

Szűkül a hurok a világ adóparadicsomai körül. A héten Luxemburg tett engedményeket az adatokat követelő anyaországoknak, a Nagy-Britanniához tartozó Virgin-szigetek bankjai szivárogtattak ki adatokat, szintén ezen a héten öt nagy európai állam (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) írt alá egy az USA adóelkerülési törvényéhez hasonló megállapodást. A vagyonkezelők és alapkezelők máris húzzák a harangot a várhatóan tetemesen megnövekedő adminisztrációs költségek miatt.

Szombaton Kína és az USA megállapodtak, hogy együttműködnek az Észak-Korea elleni védekezésben.

ARANY

Pénteken elintézték az aranyat. A délutáni órákban 5% körüli eséssel zárta a hetet a nemesfém. Kiütötte a másfél éves sávozás alsó határát, átvitte gond nélkül a lélektani 1500-as értéket is picivel 1488 felett fejezte be az ámokfutást az árfolyam. A 30 perces gyertyákon jól látszik, hogy a szomorú péntek délutánon az algoritmusok vezérelte kereskedésben a long pozíciók stopjai eljátszottak a short pozíciók nyereség realizálós limitáraival, majd az eladók mindent vittek.


Forrás:Ariva

Mi állhatott a háttérben?

  • ciprusi jegybank elnöke csütörtök-péntek magasságában telekiabálta a sajtót, hogy a bankjának függetlenségét sérti, hogy az EKB, személyesen Mario Draghi arra kényszeríti, hogy eladja az aranytartalékokat (10 tonna, 400 millió EUR). Az arany piacon rengeteg olyan laikus játszik, akit megijeszthetett ez az egyébként nem jelentős mennyiség, és egymást bolondították a pánikba.
  • Goldmann is jó nagy port vert azzal, hogy csütörtökön bejelentette, ugyan eddig venni javasolta az aranyat, de mostantól inkább eladni… Arra már kevesen emlékeznek, hogy ugyanez a Goldman 2008-ban 1500-ra várta az S&P500-at, mintegy 40%-ot tévedve az előrejelzésével.
  • Végül egy érdekes magyarázat: A japán jegybank hatalmas mennyiségben vásárolja fel a japán államkötvényeket (JGB). Lényegesen többet, mint amit kibocsátanak. A bankok eszköz-struktúrájából kikerülnek a biztonságos eszközök, így a kockázatkezelési előírásaiknak megfelelően csökkenteniük kell a volatilis, csökkenő árú arany és más nemesfém kitettségüket, kénytelenek értékesíteni. Az alábbi grafikon a fenti gondolatmenetet igazolja, vagyis hogy a japán hozam volatilitás és az arany árváltozása már hosszú ideje (2011 ősze, az arany-csúcsok óta) nagyon szoros negatív korrelációban áll egymással:


Forrás:Streettalk

EUR/USD

Az euro egyenletesen erősödött csütörtök estig, majd együtt a részvényindexekkel megfordult az irány. A már két hete tartó erősödés visszaigazolta, hogy nem volt fals a december 12-i mutatvány, amikor az eurónak sikerült a 2011 májusa óta tartó gyengülő csatornából kitörnie. Persze mielőtt vörösre tapsolnánk tenyerünket a teljesítménytől, ne feledkezzünk meg róla, hogy az elmúlt 6-8 hónap már a deviza gyengítő hadműveletekről szólt világ szerte, így ez a biztos erősödés sokkal inkább a tudatos dollár gyengítés eredménye, mint hogy egy egészséges európai gazdasági folyamat megnyilvánulása.


Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Az alapkamatot követve zuhan a betéti kamatok szintje
  • Az állampapír aukciókon soha nem látott mélységbe csökkent az állampapírok hozama. A három hónapos papír 4,5% körül kelt el háromszoros érdeklődés mellett, a 12 havi papír mérsékeltebb kereslettel közel 4%-nál állt meg.
  • Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon „nem túlzott az egyensúlyhiány”. Ezzel együtt az eladósodott állami és magánszféra, valamint a szektorális különadók továbbra is gyenge pontjai a magyar gazdaságnak.
  • márciusi infláció 2,2%-os(év/év) értéke a Dow Jones hírügynökség szerint utoljára 38 éve, a KSH szerint 6 éve volt ilyen alacsony. Az eredményben már a központilag kikényszerített rezsi-csökkentések hatásai is megjelennek.
  • A Ft 295-ig tudott erősödni az euróhoz képest, megtörte a négy hónapja tartó gyengülő trendet. Az erősödés hátterében az MNB aggodalmak csitulása, és a japán jegybank pénznyomdájának hatása állnak.


Forrás:Ariva

Budapest, 2013.04.15