Az arany után lefordultak a részvénypiacok is

 2013.04.15-04.19
Ez a hét az arannyal indult. Már a múlt pénteki esés is aggasztotta az arany tulajdonosait, de ami hétfőn jött, az sokaknál okozott pánikot: a pénteki esés dupláját hozta a hétfői nap a nemesfém árában. Folytatódtak a pesszimista találgatások, hogy az arany (és egyéb nyersanyagárak) esése lehet, hogy egy újabb jelentős korrekció, avagy a recesszió kiújulásának nyitánya-e?A részvényindexek estek a héten, a DAX heti max/min -4,8% volt, míg az S&P-nél szelídebb, -3,4% lett az eredmény. Az amerikaiak a hétfői nyitás utáni órákban, majd pedig a DAX-ot lekövetve zuhantak, de a hét utolsó napján már emelkedést láthattunk. A DAX most is, mint már hetek óta sokkal pesszimistább görbét rajzolt: folyamatosan esett, a leggyengébb adat péntek késő délután volt mérhető:
Forrás:Ariva/Global PartnersAz idei három és fél hónap az USA szempontjából a tárgyhetünk masszív veszteségei ellenére is folyamatos emelkedést mutat, a DAX azonban már egy hónapja levált az USA emelkedő trendjéről és szabályos csatornát követve korrigál.


Forrás:Ariva/Global Partners

Csak a teljesség kedvéért álljon itt a 15 éves kép is, amiből nagyon szépen látszik, hogy a részvénypiacok még mindig nem haladták meg értékelhető mértékben a történelmi csúcsaikat, szemmel láthatóan a pénznyomdák által fűtött meredek emelkedés is tiszteli a 15 éves szinteket. A 2008-as nagy esések utáni emelkedő trend megtartása mellett is a DAX az eddigi -8,9% mellé még eshet 6000-ig, további -20% körüli veszteséggel úgy, hogy az emelkedő hosszú trendje nem szenved törést. Ugyanez az S&P 500 esetében: a március végétől április 18-ig „elért” -4% mellé eshet az árfolyam közel 210 pontot, -14%-ota hosszú távú emelkedő trend megtartása mellett.


Forrás:Ariva/Global Partners

Mivel a fenti bekezdésben is már a jövőt firtattuk, álljon itt egy érdekes megfigyelés az S&P500 tavaszi elgyengüléseiről az elmúlt három évben, ami persze egyáltalán nem garantált ígéret a jövőt illetően, de azért erősen elgondolkodtató:

Egy további, a közeljövő mozgásait kutató megfigyelés szerint április 11-én csütörtökön, amerikai idő szerint délelőtt, amikor Obama elnök a Wall Street vezetőivel tárgyalt, mondhatott valami érdekeset, mert a semmitmondó hivatalos közleményekre rácáfolva közel egy időben nagyon is egy irányba mozdult az összes amerikai index, az arany és az olaj is. Ráadásul az azóta elmúlt 6 kereskedési nap igazolta, hogy nem pár órás leszúrásról volt csak szó:


Forrás:Zerohedge

Nézzük a hét kiemelt híreit, eseményeit:

MAKROK


„ * „ CB Vezető Indikátor jelentése: A Conference Board (a nemzetközi független gazdasági elemzők szervezete) által alkotott összetett mutató, amely különböző súlyokkal egyesíti a kiemelt fontosságú gazdasági adatokat (pl.: GDP változás, munkanélküliség, infláció stb.)

A hétfő reggeli kínai makrok hidegzuhany hatása rátett egy lapáttal a hétvégén arany-pánikba esett hangulatra. Kínában a hivatalos adatok szerint csak a lakásárak és a külföldiek befektetései emelkedtek, csökkent a GDP és az ipari termelés.

Kedden a német és az EU zóna hangulati mutatói ejtették kétségbe a long hívőket. El is terjedt a még csak pletyka, hogy Németország leértékelését fontolgatják a nagyobb minősítők. A szerda 10 órai DAX zuhanás (-3,2% egy órán belül) ennek a híresztelésnek és az azt megalapozó makroknak köszönhető. Volt persze a háttérben a hangulatinál konkrétabb adat is, mely szerint a német autóeladások 13%-kal csökkentek az első negyedévben, amihez azért a hatalmasat gyengülő (20-22%) jen is felelős. Az öreg kontinens új személyautó értékesítési gondjait szemlélteti az alábbi grafikon:

Végül az USA csökkenő ipari termelése, a területi FED elemzések romló eredményei és a CB vezető indikátorának szignifikáns romlása mind indokolta a heti szomorú hangulatot. Az egyetlen jó a rosszban az, hogy mintha kezdene kigyógyulni a befektetői közvélemény az idült drogosra emlékeztető bódultságából, amikor a „mennél rosszabbak a reálgazdasági adatok, annál valószínűbb egy újabb adag drogos pénzpumpa” reakciói működtek. Most mintha ismét tisztuló fejjel rácsodálkoztak volna a számok tényszerű világára.

HÍREK-ESEMÉNYEK:

Mario Draghi a hét elején elismételte a mantráját az európai gazdaság várható második félévi kilábalásáról, egyben támogatta a japánok pénzmennyiség bővítő monetáris politikáját. Még azt is megjegyezte, hogy Japán nem szándékosan gyengíti a jent, hanem ez csak egy mellékhatása a gazdaságot hatékonyan stimuláló pénznyomda-technikának. Többeknek feltűnt, hogy talán a saját várható húzásai előtt egyengeti az utat a japán magyarázattal.

Az IMF 3,6%-ról 3,3%-ra csökkentette a világ össz-GDP várakozását, Japán lehet az egyetlen a fejlett világban, ahol nem csökkentést, hanem emelkedést várnak az eredeti állásponthoz képest.

Az orosz gazdaság növekedésével is gondok vannak. A 2000 milliárd dolláros gazdaság idén vérhatóan 2,4%-os GDP–növekedéssel számolhat, ami a legalacsonyabb dinamika 2009-óta. Putyin elnök elrendelte, hogy a gazdaság vezetői dolgozzanak ki gazdaság-élénkítő programot. Azt persze nem mondta el miként, hiszen a közismerten nyersanyag-kitermelésre alapozó orosz gazdaság nagymértékben függ a világ keresletétől.

2008 óta a legnagyobb tőkekivonás tapasztalható az infláció ellen védő befektetési alapokból. Azok a hatalmas alapok és ETF-ek, amelyek eddig vásárolták az amerikai és egyéb államkötvényeket, most eladói nyomás alá helyezték kedvenceiket, mivel a nagyközönség nem hisz már abban, hogy a FED erőfeszítései képesek lesznek inflációt gerjeszteni.

Természetesen ez aggasztja a FED-et is, de a folyamatban valami különlegesen erős hatású dolog történt a lassan feledésbe merülő ciprusi válság során, mert az inflációs adatok érdekesen alakulnak:


Forrás:Zerohedge
A fenti grafikonon az „5Y Breakeven Inflation” jelentése: Egyensúlyi infláció.
5 éves Egyensúlyi infláció= Átlagos kötvényhozam (5 éves lejáratú papírokon)- Átlagos reálhozam (összes hozam-infláció) az inflációhoz kötött 5 éves termékeken.

A Ciprus óta megfigyelhető csökkenés azt jelzi, hogy az inflációhoz kötött hozamú termékek egyre kevésbé haladják meg a kötvénypiac átlagos hozamait. Ennek is köszönhető a nagy tőkekivonás az egyébként hatalmas méretű és népszerű alapokból.

A szerda este megjelent FED „Beige Book” nyájas hangulatban beszél a világ elsőszámú gazdaságának állapotáról, teljesen hatástalanul állítja az alábbiakat:

  • közepes a növekedés üteme, amelyet a lakásépítési és a személyautó gyártási ágazat determinál
  • visszafogottan növekednek a fogyasztási mutatók
  • az inflációs nyomást sikerült legyőzni
  • a munkaerőpiac nem változott, vagy kicsit javult.

A kínai önkormányzati hitelek elszabadultak 2008-2009 táján, a kormányzat most megpróbál határt szabni az önkormányzati eladósodás jelenleg tarthatatlanul erőteljes folyamatának.A brit TESCO elhagyja az amerikai piacot, noha 20 év után először volt veszteséges 2012-ben.A német jegybank elnöke csütörtökön komoly érdeklődést vonzott azzal a kijelentésével, mely szerint „a krízisnek még messze van a vége”. Szerinte jó tíz év kell ahhoz, hogy az adósság-szintek elfogadható méreteket öltsenek, egyúttal a kormányok együttműködését sürgette. Weidmann az EKB-nak pedig az eurós alapkamat (jelenleg 0,75%) csökkentését javasolta a Wall Street Journalban megjelent interjúban.

A német parlament támogatta a ciprusi kisegítő programot.

Pénteken Olaszországnak szokásához híven ismét nem sikerült eldöntenie, hogy milyen kormány-koalíció vezesse az országot. A piac meg sem rezzent a hírre, messze járnak már azok az idők, amikor az olasz bizonytalanság miatt a részvénypiacok átmenetileg 1,5-2%-ot is esni tudtak.

A G20-ak csütörtök-pénteki találkozójának rövid összefoglalója: minden ország ismét megígérte, hogy nem fogja a devizáját a többiekkel szemben gyengíteni, sürgették az európai bankuniót, jelezték a pénznyomdák lehetséges negatív hatásait.

Pénteken este a Fitch „AAA”-ról „AA+”-ra változtatta Nagy-Britannia besorolását elsősorban az államadósság mérete és a negatív növekedési kilátások miatt.

HÉTVÉGE
Ben Bernanke augusztusban kihagyja a nemzetközi bankár találkozót. A 25 éve hagyományosan Jackson Hole-ban (USA) tartott konferencia arról híresült el, hogy rendszerint itt mutatták be az új monetáris irányítási eszközöket, szabályozókat. Megindult a találgatás, hogy a 2006 óta a FED élén elnöklő Bernanke lehet, hogy már csomagol, és hamarosan új elnöke lesz az USA jegybankjának? A találgatásoknak az is hatékony táptalajt biztosít, hogy Bernanke személyes programütközésre hivatkozva jelezte távolmaradását.
Az olasz államfő, Giorgoio Napolitano bejelentette: addig marad a hivatalában, amíg a pártoknak végre sikerül új államfőt választaniuk. Eddig ötször volt sikertelen a kísérletük.

ARANY

Hétfőn folytatódott az arany zuhanórepülése, csak az 1320-as szint tudta megállítani. A közel két éve tartó sávozásból 1560-körül kezdte az esést az árfolyam, hogy három kereskedési nap leforgása alatt 18%-ot essen. Amint ez a Facebook oldalunkon is olvasható volt, a következőképpen állt össze a kép az elképesztő méretű esésről: A ciprusi pletykák és a kínai margin-emelés megteremtette a hangulatot ahhoz, hogy egy nagy szereplő (aki pár hete még vételt ajánlott) a kritikus 1500-as szint alá nyomja a péntek esti automatizált környezetben az árfolyamot. Innen már a beállított stop szintek automatizmusa, a spekulánsok shortjai és a pánikban menekülők eladásai felerősítették a zuhanás sebességét.

Keddtől minden nap emelkedést hozott, a hét végére a minimumhoz képest 100 pont (+7,5%) körüli emelkedés jött össze, de a 38,2-es Fibonacci vonal megállította az emelkedést, ami figyelmeztető jel is lehet, hogy csak a spekulációs kereskedés hozott némi javulást.


Forrás:Ariva/Global Partners

A „papír arany” árfolyamesése példátlan fizikai keresletet váltott ki a piacon. Az alacsony árakon megjelentek a biztonsági tartalékot a fizikai aranyban látók tömegei.

A jegybankok is nagy vesztesei az aranyáresésnek. Világviszonylatban a jegybankok összesen 560 milliárd dollárt vesztettek a 2012. december 31-i biztonsági tartalékaik értékéből, amelyet pótolniuk kell a biztonsági előírásaik értelmében, valószínűleg long irányba mozdítva az árfolyamot. Vagy találnak más eszközt az aranyárfolyam s ez által a tartalékszint értékének kellő emeléséhez….

EUR/USD

Az euro keddi vidám erősödését (avagy a dollár célzott gyengülését) profi módon állította meg Weidmann, a német jegybankelnök baljós nyilatkozata az európai krízissel kapcsolatban. Egyébként pedig csak a várakozások és azok csalódásai mozgatták az árfolyamot az 1,30 és 1,31-es sávban.


Forrás:Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Kedden kiderült: Brüsszel nem indít Magyarország ellen eljárást – még. Az uniós szakembereknek nem sikerült teljes mértékben értelmezniük a negyedik alaptörvény módosítást, a módosítás módosításairól nem is beszélve. Emésztik tovább a kérdést hazánk európai szalonképességét illetően.

Változatlanul magas a magyar papírok iránti érdeklődés. Kedden kétszeres, csütörtökön 5-6 szoros volt a túljegyzés, a hozamszint alig 4% felett alakult a keddi rövid papírok esetében, csütörtökön pedig újabb 16 pontos hozameséssel 4,65%-on mentek el a megemelt mennyiségű 5 éves papírok.

A csütörtöki Matolcsy beszéd azt vázolta fel, hogy rövidesen a 2 hetes kötvény betétté alakul azoknak a kötvénytulajdonosoknak, akik nem hiteleznek Magyarországon. A kamatvágásoknak köszönhetően (-25 bázispont ismét várható 23-án, kedden) az első becslések szerint ez 25 milliárd Ft-ot hoz a költségvetésnek a külföldi pénzintézetek rovására, amelyek természetesen megkezdték a Ft pozícióik felszámolását. A Ft ettől szépet gyengült, 294-ről 300 közvetlen közelébe, miközben a régiós devizákat nem bántotta a gyengülés.


Forrás:Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.04.22.