Az USA ismét megúszta: a korrekciónak vége!

2013.07.22.
Az USA-ban hivatalosan is véget ért a május közepén kezdődött korrekció, mind a három fontos index (DOW, NASDAQ, S&P500) meghaladta az előző csúcsokat a nagy nyári uborkaszezonban. Az S&P500 8,5%-ot emelkedett amióta a FED tagjai és a héten maga Bernanke is egyfolytában nyugtatták a piacokat.
Forrás: Ariva/Global PartnersUgyanez nem sikerült a DAX-nak, a szokásos nyári mennyiségi csökkenés mellett az emelkedés dinamikája messze nem olyan meggyőző, mint Amerikában:
Forrás: Ariva/Global Partners

Ráadásul, ha a nagyobb merítésű stoxx600-as indexet nézzük meg, akkor nyilvánvaló, hogy sűrűsödnek az európai (és a világ) részvénypiacai felett a viharfelhők:


A szokásos nyári elcsendesedés valahogy nem jön az idén össze. Az elmúlt hetekben akadt néhány fontos, piac-mozgató esemény, a nyári punnyadás helyett:

  • A hónap elején az EKB vezetőjének, Mario Draghinak sikerült új kifejezéssel feszültséget és így árfolyam kilengéseket generálni. Példa nélkülinek nevezte az EKB új, várható, de nem konkretizált intézkedéseit, valamint az európai banki egységesülés folyamatát. Valójában a szokásos havi értékelésében olyan galamb stílusban (pénzügyi lazító) beszélt, amit csak képes volt eladni a sajtótájékoztató közönségének.
  • A ciprusi kötvénycsere programot a Moody’s úgy értékelte, hogy az ország csődben van. A dolog pikantériáját az adja, hogy a ciprusi modell alkalmazása várható más európai országok esetében is hasonló helyzetben.
  • Rövid ideig okozott aggodalmat a portugál kormányválság, az új kormány máris új hiteligénnyel jelent meg a piacon.
  • A FED július 10-i jegyzőkönyvében sem volt sok újdonság, inkább csak a korrekciótól megrémült FED tagok kommunikációja lett egyértelműen nyugtató hangnemű, bár a szokásos dodonai maszlagot most is napokig boncolgatta a világsajtó. A lényeg, hogy sikeresen visszafordították a korrekciót:
             o néhány FED tag szerint garantálni lenne szükséges a QE (pénzpumpa) szűkítés mennyiségét és idejét
o a FED tagok többsége a munkaerő piaci adatok javulásához kötné a QE szűkítést
o szóba került a kamatlábak „esetleges” emelése is
o a FED leírta: szerintük a nem megfelelő módon alkalmazott pénzügyi politika befékezheti a gazdaság növekedését
  • Bernanke július 17-i kongresszusi meghallgatása is jól sült el az emelkedésre spekulálók szempontjából. Egyértelműen beszélt arról, hogy a QE idén legrosszabb esetben csak lassulhat, de ez sem biztos. Minden a gazdaságban mért foglalkoztatottsági és GDP növekedési eredmények függvénye lesz.
  • Gőzerővel folynak a találgatások az új FED elnök személyét illetően. A jelenlegi alelnök és Obama elnök korábbi tanácsadója Janet Yellen tűnik továbbra is a legesélyesebbnek a szexista támadások ellenére is.
  • Az amerikai autóipar fellegvára, Detroit városa csődöt jelentett. A fizetésképtelenné vált városban 75 ezer épület áll üresen, az akadozó közösségi szolgáltatás (közvilágítás, úthálózat karbantartás, minimális mentőszolgáltatás, tűzoltóság) a sci-fi filmeket idéző állapotokat teremtett. Az USA egyelőre dermedten figyeli a 18 milliárd dolláros (ebből 12 fedezetlen) adóssággal küzdő metropolis vergődését. Máris sokan húzzák a vészharangot: A nyugdíjalapok egyik kedvelt befektetési területe volt a megbukhatatlannak vélt önkormányzatok finanszírozása. Az egyszerre ellehetetlenülő önkormányzatok és megsemmisülő nyugdíj-alapok kezelhetetlennek tűnő problémát okozhatnak.
  • Az agresszív pénzmennyiség növelő pénzpolitika bejött a japánoknak. Július 21-én vasárnap, 54%-os többséggel nyerte a felsőházi választásokat Abe Sindco koalíciója, amely a decemberi alsóházi választások után került hatalomra.
  • Kína gazdasági növekedésének egyre nyilvánvalóbb lassulása folyamatos feszültség forrásként szerepel a világgazdaság törékeny egyensúlyában. Paul Krugman szombati postjában három fontos szempontot emel ki:
            o Az USA exportjának kérdése, ami Krugman szerint nem okozhat komoly gondot.
o A nyersanyagárak alakulása már érzékenyebb kérdés az egész     világgazdaságra.
o A politikai bizonytalanság, a nemzetközi stabilitás tűnik Krugmannak a   legveszélyesebb, a leginkább megjósolhatatlan tényezőnek
  • Az USA 2013-as GDP várakozásait a Morgan Stanley után pénteken a Merril Lynch és a Moody’s is csökkentette. Ugyanazzal a mozdulattal a Moody’s javított az USA minősítésén, az „AAA negatív kilátással”-t stabilra módosította.

A szaksajtót ismét lázba hozta az amerikai részvény-rally, ami ismét történelmi magasságokban tartja az árfolyamokat. Az elemzések döntő többsége figyelmeztetéseket fogalmaz meg, ez nem tarthat sokáig. Szinte mindenkit rabul ejtett az a szokatlanul erős párhuzam, ami a 2007. októberéig tartó „generációnként csak egyszer átélhető” emelkedés és a jelenlegi csúcsdöntögetés között tapasztalható. Itt a Marketwatch grafikonját mutatjuk meg:A párhuzamot más szempontokból is látni vélik a szakértők. A spekulációs befektetésekben használt hitelek mennyisége, a részvényeken megkereshető haszon relatív mennyisége, a GDP alakulás is kísérteties hasonlóságot mutat a hitelbőséggel tüzelt 2005-2007-es rally és a QE generálta növekedés között:


Forrás:Streetalk


Forrás:Streetalk


Forrás:Streetalk


Forrás:Zerohedge/Global Partners

Nézzünk meg kettő, a részvénypiaci emelkedést megerősítő gondolatot is.

  • A részvényrally-t támogató egyik érdekes indikátor az a relatív különbség, ami a kincstárjegyek és a magas hozamú kötvények hozama között alakul ki. Amikor ez a különbség alacsony, akkor a piac kockázatvállalási hajlama magas (szívesen veszik a részvényeket, hiszen az alacsony kockázatú eszközökön aránytalanul keveset lehet ilyenkor keresni), és fordítva. Nos, rövidtávon ez a különbség sokat javult az utóbbi napokban, de még jobb a helyzet, ha a 2009. márciusi mélypontokhoz viszonyítunk:
  • Sokat olvashattunk az amerikai középosztály gyors eltűnéséről. Egy meghökkentő elemzés szerint a hír igaz, valóban csökken az évi 25-75 ezer dolláros jövedelemmel rendelkező családok aránya, de azért, mert a 75 000 dollár felettieké pedig nő! Vagyis a híres középosztály felfelé vette az irányt… Avagy eljött az ideje a kategória határok újrafogalmazásának:

Az elkövetkező hetek mozgásait a vállalati jelentések fogják meghatározni. Csütörtökön és pénteken a NASDAQ már komolyan esett a Google és a Microsoft gyengélkedése miatt.ARANYAz arany a június 28-i mélypontja óta folyamatosan emelkedik, 10,5% százalékot jött vissza közel három hét alatt. Az elmúlt héten háromszor is megfogta a növekedést az 1300-as lélektani határ, amit az elmúlt napokban elért az az 50 napos mozgó átlag is, amelyik az elmúlt 10 hónapban kivétel nélkül (9 esetben) mindig lefelé fordította az irányt. Amennyiben ezt a határt meggyőzően átviszi az árfolyam, a türelmes arany-tartogatók elnyerhetik jutalmukat.

Forrás:MT4/Global Partners

Jellemző, hogy az állandósult fizikai keresletnek köszönhetően sorra indulnak az új aranytőzsdék a londoni piacot ellensúlyozandó. Az elmúlt hónapban a hongkongi csúnya fiaskót figyelmen kívül hagyva Szingapúr és Moszkva döntött úgy, hogy saját piacot nyit az arany helyi kereskedői számára.

EUR/USD:

A FED jegyzőkönyvre gyengülő dollár megállította a három hetes eurós lejtmenetet. Ekkor a már szokásosnak mondható óriás volatilitással az árfolyam ismét a lélektanilag fontos 1,3-as szint fölé tornászta magát. Azóta említést érdemlő mozgás nem történt.


Forrás: Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Májusban 2,5%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.
  • 3,8%-os lett a GDP arányos negyedéves költségvetési hiány.
  • A javuló nemzetközi hangulatban visszatértek a spekulánsok a magyar piacra, többszörös túljegyzések és a DKJ-nál történelmi minimumot értek el a hozamok. Az ország CDS felára ismét 300 alatt (285) mozog.
  • Bezárják az IMF budapesti irodáját. Tisztázatlan, hogy a kormány kérésére, avagy saját döntéséből távozik az ország fizetőképességét 2008-ban megmentő intézmény.
  • Káoszt okozott az e-útdíj bemutatkozása az utakon. Rengeteg a találgatás, hogy mekkora áremelkedéssel jár majd a szállítmányozás költségeinek masszív emelkedése.
  • A parlament elfogadta a takarékszövetkezeti törvényt. Demján Sándor az ország egyik leggazdagabb vállalkozója, nagytekintélyű üzletember nyílt ellenvéleményt fogalmazott meg a takarékszövetkezetek „államosításának” tervével szemben.
  • A bírósági döntésekkel szemben a kormány erőteljes utalást tett arra, hogy a bankokkal nyeletné le a devizahitelesek árfolyam veszteségeit.
  • Hatalmasat esett az OTP árfolyama a hírre, miszerint a bankot 20 éve vezető Csányi Sándor megkezdte a részvényei értékesítését. Az okokat egyelőre csak találgatja a hazai sajtó.
  • Orbán Viktor nyilatkozata szerint egy évtizedig is maradhatnak a különadók.
  • A Ft gyengülni kezdett a jó nemzetközi hangulat ellenére.

Forrás: Ariva/Global PartnersBudapest, 2013.07.22