Bizonytalanság,idegesség,félelem…

2013.08.26
Augusztus utolsó hetét a szíriai konfliktus eszkalálódásának esélyei határozták meg a részvénypiacokon. Amíg nem lehetett tudni, hogy az angolok mit döntenek, folyamatos volt az esés (fontos, hogy nem pánik-szerű), majd a kedélyek kicsit megnyugodtak a hét utolsó két napjára:


Forrás: Ariva / Global Partners

A közel-keleti feszültség mellett további aggodalomra ad bőven okot a fejlődő piaci országokból a várható QE csökkentés híreszteléseire menekülő nemzetközi tőke (ld. múlt heti hírlevelünk példáját Indonézia grafikonjain) okozta folyamatos tőzsdei esések:


Forrás:IncredibleCharts/Global Partners

A harmadik nagy gondot pedig az okozhatja, hogy az USA költségvetési hiánya egyre közelebb kúszik a 2011 nyaráról jól ismert (25-30%-os zuhanások a nagy részvényindexekben) költségvetési plafon problémájához. Jelenleg október közepére teszik az elemzők a lehetséges „plafon érintés” pillanatát. Nyilvánvalóan a dolog súlyának töredékét éri el csak a média-figyelem, hiszen ezt a csontot eddig kétszer már lerágtuk, a háború meg sokkal érdekesebb. Maga Paul Krugman figyelmeztetett, és csak itt-ott, nagyon vájt fülű berkekben reagáltak (eddig), noha a törvényhozásban folyamatos és egyre terméktelenebb az adok-kapok a közelgő problémával kapcsolatban.
Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező hetekben Obama elnök bejelenti az új FED elnök személyét is. A szaksajtó szinte biztosra veszi, hogy az új ember Lawrence Summers (59) lesz. Summers-szel 2014 elején nagyon valószínű, hogy véget ér majd a Greenspan-nel 1987-ben elkezdett és Bernanke-vel 2006-óta folytatott „védjük meg minden áron a válságtól a részvénypiacot és GDP-t” típusú monetáris politikai iskola, ami oda vezetett, hogy a FED mérlege megnégyszereződött csak az utolsó 8 évben:

L. Summers karrierje nagyon vázlatosan: elméleti közgazdász, a Világbank vezető közgazdásza, a Clinton érában a Fehér Ház tisztviselője, a Harvard vezetője (az Ő idejében tőzsdézett el az egyetem 1 milliárd dollárt), a Nemzeti Gazdasági Hivatal vezetője, a hedgefund-ok vezető menedzsere, a nagyok (Goldman Sachs – egyetlen beszédért 135 ezer USD -, JPMorgan Chase, Citigroup, Merrill Lynch, Lehman Brothers) által szponzorált kommunikátor. Egy 2011-es publikációjában azt írta, hogy a legtöbb, amivel hozzájárulhat az USA gazdasági erejének megújításához, „….meggyőzni az embereket a szabad piac működésének fontosságáról….”. Ugyanakkor a strukturált befektetési termékekkel kapcsolatosan, amelyek bevezetésében Summers komoly elvi megalapozó szerepet játszott a 90-es évek elején, volt bátorsága leírni ezt is „… ha a körülmények megváltoznak, az én véleményem is változhat….” .  A lényeg, hogy amennyiben Obama elnök Summers-et jelenti be, szinte biztosra vehetjük, hogy a pénzpiacokat meghatározó FED felől rövidesen nagyon új szelek fújnak majd. 

Az itt felsorolt feszültség-keltő tényezők hatására a VIX index mocorogni kezdett, és egy méretes ugrással elrugaszkodott a nyáron mért történelmi mélypontjáról:


Forrás:SoberLooks

A hét fontosabb hírei, adatai, eseményei

  • Még Jackson Hole-ból (a világ vezető jegybankárainak évi rendes találkozója) származó információ, hogy nemhogy az elméleti közgazdászok, de még az ECB (Európai Központi Bank) meghatározó emberei között sincs konszenzus az európai kamatlábat illetően. Egymásnak homlok egyenest ellentmondó véleményeket nyilatkoztak az érintettek a jelenlegi rekord alacsony 0,5%-kal kapcsolatosan.
  • Hétfőn rálőttek Damaszkuszban az ENSZ szakértők autójára. Senki sem sérült meg, de jellemző, hogy fogalma sincs a világnak róla, hogy melyik oldalon húzták meg a ravaszt.
  • Egyre több a technikai okok miatti tőzsde-leállás. Hétfőn az EUREX-en kereskedők kaptak kényszerpihenőt.
  • 2012 áprilisában volt akkora esés a tartós cikkek megrendelés-állományában az USA-ban, mint amekkora most augusztusban:
  • Miközben a német gazdaság hangulati indexek további javulást mutattak augusztusban (csak a fogyasztói bizalom romlott leheletnyit), a finisbe forduló választási kampányban Angela Merkel az ellenfél 2001-es kancellárját, Schrödert hibáztatta azért, mert engedte Görögországot az euro zónába lépni, mint azóta kiderült, alaposan meghamisított adatok alapján. A felmérések szerint Merkel kancellár asszony (CDU/CSU koalíció) biztosan tartja a 10% feletti előnyét kihívójával (Steinbruck SPD) szemben az utolsó 7 statisztika alapján.. (Stern)
  • Az USA GDP újra-számolt adata nagyon rossz hangulatában találta meg a piacot, és érdemben nem is igen tudott javítani rajta. Persze érdekesnek tűnik, hogy a két hete előzetesben közölt 1,7%-os emelkedést 2,2%-ra várakozó szakértőknek sem sikerült eltalálniuk, mert végül 2,5%-on állt meg az adat. Ráadásul éppen az export számokat nem sikerült az előzetes számítások idején helyesen számba venni… Mind több a szkepticizmus a piacot marionettként rángató „hír és adat adagolást” illetően.
  • A júniusi Case Shiller mutató, ami a lakásárak mozgását jelzi, már a második hónapban a várakozások alatt volt, 2011-óta most először mutat lassulást az adat. (USA)
  • A pénteken megjelent információ szerint, hosszú idő óta idén júliusban csökkentek az amerikai bérkifizetések.

Forrás:Zerohedge
  • Azért még mielőtt komolyan aggódni kezdenénk az USA adatai miatt, érdemes megvizsgálni a négy legfontosabb indikátor alakulását. Az alábbi grafikon szerint minden a legnagyobb rendben van, a kilábalás folyamata töretlen:


Forrás:Dash.com

  • Az IMF és Görögország más külföldi hitelezői azt tervezik, hogy egy speciálisan a görög állami tulajdonú ingatlanok értékesítésére létrehozott szervezet adja el az adósság csökkentése érdekében értékesítendő vagyonelemeket. Ezt a durva beavatkozást az indokolja, hogy a görög cégek megbuktak, nem jártak (akartak) sikerrel az értékesítési próbálkozásaikkal.
  • A réz ára több, mint 3%-ot esett az elmúlt 14 napban, ami nem számít jó előjelnek a részvénypiacoknak sem.

Mivel még valószínűleg hetekig fogja a piacok mozgását befolyásolni a szíriai fegyveres beavatkozás, érdemes képbe kerülni az események mikéntjét és időrendjét illetően:

A szíriai konfliktus (2013)

2013 január – Szíria azzal vádolja meg Izraelt, hogy repülői egy Damaszkusz melletti katonai kutatóközpontot bombáztak. Ugyanakkor tagadja, hogy a támadás célpontja az a teherautó konvoj volt, amelyik fegyvereket szállított Libanonba. Meg nem erősített források szerint a támadás célpontja az az iráni parancsnok volt, aki tömegpusztító fegyvereket próbált szállítani Libanonba.

2013 március – Szíriai harci gépek bombázzák a felkelők által elfoglalt északi Rakka városát. Az USA és Nagy-Britannia nem-katonai segítséget ígér a felkelőknek, míg a britek és franciák megígérik, hogy feloldatják az EU fegyver embargóját. A felkelők nemzeti koalíciója megválasztja az Amerikában végzett Ghassan Hitto-t a „miniszterelnöküknek”.

2013 április – Az USA és Nagy-Britannia követeli, hogy vizsgálják ki azokat a jelentéseket, miszerint a kormányerők vegyi fegyverek bevetését tervezi a felkelők ellen. Damaszkusz központjában majdnem az életével fizet Wael Nader Al-Halqi miniszterelnök egy bombatámadás során.
Lemond Moaz al-Khatib, az ellenzéki nemzeti koalíció elnöke, mondván, külföldi támogatók megpróbálták manipulálni a csoportot. Utódja a régebnben létrehozott Szír Nemzeti Tanács vezetője, George Sabra.

2013 május – Izraeli és szír csapatok egymásra lőnek a Golan Magaslaton.
Az EU vezetői úgy döntenek, nem újítják meg a Szíria elleni fegyver embargót, amely döntés potenciálisan szabad utat nyit az EU tagországok fegyverszállításai előtt.

2013 május-június – A kormány és a vele szövetséges Hezbollah erői visszafoglalják a Homs és a libanoni határ között fekvő stratégiailag fontos Qusair városát.

2013 július – A vezetőség körüli konfliktus során a szaudiak által támogatott legfőbb nemzeti ellenzék, a Nemzeti Koalíció leváltja a Katar által támogatott George Sabra-t és helyette Ahmed Jarba-t választja vezetőnek. Lemond Ghassan Hitto ellenzéki parlamenti képviselő mondván képtelen volt kormányt alakítani a felkelők ellenőrzése alatt álló területeken.

2013 augusztus –  A felkelők és a nyugati kormányok azzal vádolják az Asszad mellett álló erőket, hogy vegyi fegyvereket vetettek be egy támadás során Damaszkusz közelében – több mint 300 áldozata volt a támadásnak. A szír kormány azt állítja, a felkelők vetettek be vegyi fegyvereket. Az USA és Nagy-Britannia előkészületeket tesz egy esetleges katonai akcióhoz. Oroszország és Kína ellenez minden ellenlépést Szíriában. Közben a brit parlament leszavazta azt a kormány előterjesztést, hogy részt vegyenek a brit haderők egy esetleges támadásban. Obama elnök erre közölte, ha kell az USA egyedül és csapást mér Szíriára a tömegpusztító (vegyi) fegyverek bevetése miatt.
2013. szeptember: Obama elnök az amerikai törvényhozás hozzájárulását kéri a szíriai fegyveres csapáshoz. Szeptember 9-ével kezdődő héten várható a Szenátus döntése.

ARANY:

Az arany ezen a héten belekóstolt az 1400 feletti régiókba. Azonban amikor megérintette a forgalommal súlyozott 200 napos mozgó átlagát (szerda), azonnal korrigálni kezdett. Az emelkedő csatorna alja 1350 körül található, vagyis bőven van tere további lejtmenetnek is.


Forrás: Ariva / Global Partners

Az aranyat alig néhányan értik, cserében mindenki magyarázza. Az a pár ember, aki meg tudja, hogy mikor mi és miért történik, jó mélyen hallgat. Fundamentális szempontból napokig érthető volt az aranyár emelkedés (háborús feszültség, olajár megugrás), majd a csütörtök-pénteki korrekcióra már csak a technikai magyarázat illik.

Ezzel együtt érdekes statisztikai tény, hogy 1975-óta az arany legerősebb növekedést hozó hónapjai a szeptember és a november, összefüggésben…. Hát igen, ezek az „összefüggések” éppen azok, amelyek mintha 2011. őszétől nemigen működnének.
Az összefüggések helyett viszont virulnak és szaporodnak az összeesküvés elméletek, amelyek az USA nagy bankjai körül szimatolnak valami szokatlan furcsaságot. Például a Goldman még áprilisban eladásra ajánlotta az aranyat (az Obama-Wall Street találkozó után volt is hatalmas esés), majd a második negyedévről nyilvánosságra hozott adatok szerint rekord mennyiségben vásárolta.

Az amerikaiak egyik közkedvelt, elemzésekből válogató, ajánló email-küldő rendszere (Seeking Alpha) vasárnapi cikkei közül az egyik egészen konkrétan bizonyítani véli, hogy az arany árát csak és kizárólag a nagy bankok kénye kedve szerint rángatják már jó két éve. Ezt a cikket mindössze 305 ezren kapták meg világszerte.

EUR/USD

A dollár a geopolitikai feszültséggel párhuzamosan erősödött, az euro-n nem túl sokat, de segített a pénteki Oli Rehn-féle nyilatkozat, mely szerint 2014-ben az EU fellendülésére számít.


Forrás: Ariva / Global Partners

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Júliusban csökkent a munkanélküliség, 10,3%-ról 10,1%-ra.
  • A jegybank 3,8%-ra csökkentette az alapkamatot.
  • A devizahitelesek kezeléséhez több variációt is kidolgozott a bankszövetség, amelyet a kormány megfelelő tárgyalási alapnak tekint.
  • A csütörtöki aukción 4% alá csökkent a DKJ árfolyam, erre májusban volt utoljára példa.
  • A Ft 303 fölé gyengült szerdán, majd pár óra leforgása alatt a 300-as szintet tesztelte, ami komoly ellenállásnak bizonyult, végül a hetet 301 Ft-os szint felett zárta.


Forrás: Ariva / Global Partners

Budapest, 2013.09.02.