Ciprushetében

 2013.03.18 – 03.24 Az EU GDP-jének 0,2%-át képviselő 1 milliós kis országnak sikerült elérnie, hogy egész héten Ciprusról szóltak a hírek. Sok értelme nincs felsorolni, hogy milyen változatokat dobtak be napról napra a médián keresztül a világ befektetőinek. A piac egyre rezignáltabban figyelte, hogy mi folyik Cipruson.

DAX az előző pénteki 8060-as csúcsáról a hétfői nyitásra 7900-ig ereszkedett, a közel 2 %-os rést még aznap le is dolgozta. Hét végére azért Európában sikerült addig huhogni, hogy az elmúlt 2 hét nagy örömködései után ismét láttunk 7900 körüli szinteket:

Forrás:ARIVA

Amerikát sokkal inkább a saját adatai foglalkoztatták. A tovább javuló lakáspiaci és hangulati mutatóknak köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabban figyelték a ciprusi kommentárokat, az EU összedőlését vizionáló riogatásokat. Azért az S@P500-on itt is megvolt a -2% az előző pénteki csúcsokhoz képest, de a napos gyertyák inkább csak hezitálást mutatnak, mint idegességet:


Forrás:ARIVA

A hét kiemelten fontos makro adatai nem sok vizet zavartak a tőzsdéken, pedig azért akadtak érdekességek:


Forrás: Global Partners kigyűjtés

Németországban alig, de javult a mérhetőnek tekintett hangulat, az EU szintjén azonban romlott, nem is keveset.

A hivatalos források szerint szelídült ugyan a Kínában külföldiként befektetők rossz hangulata, de attól még tény, hogy ismét kevesebben visznek pénzt Kínába, mint az előző év azonos időszakában, pedig az objektív források (HSBC) véleménye szerint a gyáripari menedzserek egyre optimistábban látják a lehetőségeiket.

Több rendben is szóvá tették, hogy óvatosan kellene bánni az USA lakáspiaci adataival, mert könnyen lehet, hogy ismét lufit fújnak belőle. Elmélyedve az indoklást tartalmazó grafikonban, azt kell mondjuk: lehetséges, de sokáig kell még várni, mire ez a kezdő lufi durranni fog. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a központi beavatkozások reneszánszát éljük, és a lufi durrantás keserves tapasztalatainak ismeretében szinte biztos, hogy megfogják, ha veszélyessé válik a folyamat.

Egy nagyon valószínű magyarázat szerint a mostani gyors áremelkedés annak köszönhető, hogy a kötvénypiac annyira elvesztette a vonzerejét, hogy a hagyományosan részvény-kockázat kerülők egy része elkezdett ingatlant vásárolni.

A FED nem változtatott az alapkamaton, s egyetlen, a piac szempontjából értékelhető mondatot nem ejtett a jegyzőkönyvben sem.

A francia szocializmus most a népek szeme előtt álló nagyhalakat próbálja lejáratni, a korrupció elleni látványos harcban. A pénzügyminisztert már rövid úton eltüntették a pozíciójából, most az IMF alig egy éve regnáló francia vezetőjét gyanúsították meg egy 2008-as ügy miatt. Az ember csendben reménykedik, hogy a franciák ismerik a Tanú című filmet és a hatalom túlzásba vitt tisztogatási szándékának, populista ellenség keresésének életveszélyes társadalmi következményeit.

A ciprusi agenda jelentősége abban található, hogy a befektetők, akik figyeltek és nem felejtenek, értékes leckét kaptak abból, hogy milyen „unortodox” eszközöket és szempontokat alkalmazhat a trojka (IMF, EU, EKB) abban az esetben, ha kemény kézzel bánik egy adós országgal, ezek:

  • egy ország tartozásának csökkentését bankbetétek megvágásából, vagyis a tulajdonviszonyokba való durva beavatkozással (is) elképzelhetőnek tartja
  • a nagybetétesek (100 ezer EUR felett) veszítenek többet (jelenlegi állás szerint akár 40% feletti részt is)
  • a vesztesek lehetőleg EU zónán kívüliek legyenek
  • a veszélyeztetett ország parlamentje eljátszhatja, hogy nem ő a felelős a magánszemélyek tulajdonába való beavatkozásért
  • az első lépés a bankok bezárása, változtatható ideig
  • a bank automaták az élet fenntartásához minimálisan szükséges nagyságrendeket hajlandók kiadni
  • a geopolitikai érdekek és összefüggések csak manipulációs szerepet játszanak az időhúzásban
  • az EU mindent megtesz a legkisebb tagjának a körön belül tartásáért
  • az ország off shore jellege erkölcsi felmentést ad a beavatkozóknak
  • a piacok fokozottan figyelnek, de drámai következményei nem voltak a potenciális bankcsődöknek
  • a piacok reakciót pedig a beavatkozók figyelik árgus szemekkel, és figyelembe veszik a döntéseikben
  • az IMF-ben kezd az ázsiai részarány viselkedési, megközelítési változásokat eredményezni

Végül hétfőn hajnalra a média szétkürtölte: VAN MEGÁLLAPODÁS. Ami a következőket jelenti:

  • Ciprus marad az EU zónában
  • A 100 ezer EUR feletti betétek átmeneti zárolásával és várhatóan 40%-os megsarcolásával teremtik elő a trojka hitele mellé prezentálandó „saját” erőt
  • A bankrendszert teljesen átalakítják 2018-ig, egy nagybankot csődbe engednek.
  • Az általános adó-emelésekről (az off shore előnyök megszüntetéséről) már senki nem beszél.

A piacok első reakciója a hétfő hajnali hírre fele annyira pozitív, mint amekkora negatív volt egy hete hétfőn, ám így is az amerikai indexek máris csúcsokat javítottak a hét első óráiban a futures indexeken.Arany:

A nemesfém szolidan emelkedett a rossz hírekre, majd a jó hírekre is. Tartja a hosszabb távú csökkenő trendbeli pozícióját, és a még hosszabb távú sávozás szintjein belül az alsó harmadban található. A 200 napos átlag alatt tanyázik 60 ponttal, 3,6%-kal :
Forrás:ARIVA

EUR/USD:

Az EU devizája a „válságos” héten is erősödő hetes gyertyát produkált, ez mindennél többet mond a szituációról. Az év eleji csökkenő trendet megtörő folyamat tartja magát, az 1,3-as szint lélektanilag is és a 200 napos mozgó átlag szerint is megtartani látszik az erősödés felé kacsintgató árfolyamot.


Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Ft megtartotta a gyengülő pályát, ami nem számít meglepetésnek, mivel:

  • A hét elején a Moody’s leminősítette Magyarországot
  • A kormányzati Ft erősítő kommunikációt megfúrta a Reuters keddi cikke, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy hedge fund-ok már a magyar hozamok ellen kereskednek
  • Az MNB monetáris politikája körüli aggodalmak nem enyhülnek, folyamatos a kamatcsökkentések további ígérete, valamint a kormánnyal való együttműködés deklarálása.


Forrás:ARIVA

Budapest, 2013.03.25